Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Odeš u poštu i uzmeš parametre, popuniš obrazac. Treba ti lična. Skineš aplikaciju i to je otprilike to, ima uputstvo ali je u suštini jednostavno, kreira se pin, ne znam šta još.

Posle se loguješ na e-upravu sa tim consentom i to je to.

A što se tiče čitača, ako te ne mrzi da čekaš, Kinezi na aliexpressu prodaju za 400-450 dinara čitač koji provereno radi, a možeš kod nas za 1500-2000 da kupiš odmah. Za to ti treba sertifikat iz MUPa, to moraš da odeš i zatražiš da ti izrade.

Link za čitač: (možda ima negde jeftinije, ali taj model radi):
Just found this amazing item on AliExpress. Check it out!
US $4.36 54%OFF | X01 USB Smart Card Reader For Bank Card IC/ID EMV card Reader High Quality for Windows 7 8 10 Linux OS USB-CCID ISO 7816

Ako imas Intesa Mobi aplikaciju preko nje mozes da uradis prvi deo bez odlaska igde.

ja imam 4 citaca dva kod kuce i dva na poslu gemalto onda ovaj iz posta gore ali kupljen kod nas u onoj radnji na G i jos neka dva no name svi rade , bitno je ispratiti sve korake prilikom instalacije celika i snimanja sertifikata kada se ubaci licna karta u celik .

bio sam u mupu i napravio taj pin.. ali brale ne znam nikako kako dalje.. toliko sam zabo da ne znam..
ajde probacu opet

Ako imas Intesa Mobi aplikaciju preko nje mozes da uradis prvi deo bez odlaska igde.

Ja sve aktivirao u SUP-u al baš me interesuje kako preko mobi aplikacije jer ne vidim nigde opciju za el potpis?

Да ли је могуће да су сви термини за ЛК на Новом Београду заузети?

Moguće je. Rade se na istim "šalterima" kao i pasoši, a uskoro kreću letovanja.
Probaj u nekoj manjoj opštini, prigradskoj.
Pozdrav

Ja sve aktivirao u SUP-u al baš me interesuje kako preko mobi aplikacije jer ne vidim nigde opciju za el potpis?

Evo ga uputstvo

Да ли је могуће да су сви термини за ЛК на Новом Београду заузети?

Nema sad bukvalno nigde mesta jer je haos za pasose. Cekas 00:00 kad se automatski otvaraju termini za 30i dan i zakazes termin sebi. Ja sam tako usao u 00:01 i bila su vec 2 zauzeta na NBGD 😂

Хвала за инфо, значи поноћ да чекам. :) Ајд боље испред компа него испред СУП-а на 40 степени...

Da li neko zna kako se podnosi zahtev za povraćaj novca MUP-u?
Uplatila sam preko euprave 3.500 za pasoš, a sada sam shvatila da mi pasoš važi još godinu dana 🥺
I da li ću ovaj novac koji je sada uplaćen moći da iskoristim sledeće godine za vađenje pasoša?

Nemaju panduri veze sa tim...

Pare su u trezoru :)

[email protected]

I da moćićeš da iskoristiš sledeće godine.

06.06.2024.
Objavljene su nove verzije softvera za lične karte Čelik ver. 1.4.1.0 i TrustEdgeID ver. 2.2.9.3 u kojima je dodata mogućnost očitavanja i rad sa ličnim kartama i ličnim kartama za strance sa datumom izdavanja posle 01.06.2024. godine.
07.06.2024.
Objavljena je nova verzija softverske komponente ČelikAPI Windows.dll ver. 1.4.1 namenjene programerskim kućama za integraciju u poslovnim sistemima.

Da li neko zna kako se podnosi zahtev za povraćaj novca MUP-u?
Uplatila sam preko euprave 3.500 za pasoš, a sada sam shvatila da mi pasoš važi još godinu dana 🥺
I da li ću ovaj novac koji je sada uplaćen moći da iskoristim sledeće godine za vađenje pasoša?
Da treba ti potvrda da novac nije iskorišćen
Nemaju panduri veze sa tim...

Pare su u trezoru :)

[email protected]

I da moćićeš da iskoristiš sledeće godine.
Neće jer se svake godine usklađuju takse. Sledeće godine možda budu veći iznosi.

Moguće da su onda izbacili iz installer-a matore CA certifikate koji su za LK koje su odavno već istekle?

@medvedica Ne, jedino ako ti je šalterski radnik drugar pa će da kopa po arhivi eplati sistema da traži uplatu, pa da ti prihvati da na isti pozvi na broj uplatiš razliku. Moj ti je savet kad si već uplatio da sačekaš još pet meseca, pa da zameniš pasoš novim.

Jedno pitanje:
Prijavljen sam na GO Rakovica, a zamenu vozačke dozvole i pasoša radim u SIV 3.
Koju opštinu biram prilikom plaćanja, Novi Beograd zbog lokacije stanice ili svoju opštinu prebivališta?

Misliš da ne može samo doplata, ukoliko sledeće godine bude veća taksa?
U januaru sam vadio sve dokumente i prilikom uplate jedne takse uplatio sam 90 para manje. Posle sam samo platio tu razliku i nisu mi pravili nikakav problem.

Taman sam uzeo da pišem i vidim poslao si instrukcije. Hvala u svakom sličaju.
Platio sam online preko telefona na e-plati poreske uprave porez na prenos, uneo tablice, broj saobraćajne i odmah mi je obračunao koliki je porez i ponudio opciju za plaćanje online. Uplatio sam i otišao u SUP. Tamo kupoprodajni ugovor tražili. Ukuca moje ime kaže platili ste pre 5 min porez ali niste promenu saobraćajnr, idite preko puta uplatite samo im recite - promena saobraćajne i znaju oni. Uradim tako, vratim se na šalter, da mi da popunim registracioni list, prepišem sve iz saobraćajne i to je to. Odlična stvar nema više potrebe da se ide u poresku upravu pa da neki šaban odlučuje odokativno od-do koliko vredi moj auto, ako mu žena dala sinoć manje me odrapi i kaže dođi za nedelju dana.
Jedina zamerka je da su online odmah trebali da spakuju i promenu saobraćajne i sve se završava za 3-5 min bukvalno. Znam da se podrazumeva promena saobraćajne ali ti kad uplaćuješ online prenos, nemaš pojma šta si platio, ja sam mislio da je u iznosu koji sam platio i cena promene saobraćajne.

Dakle savet forumašima, kad plate online porez na prenos vlasništva, da se vrate korak nazad i odmah online uplate i promenu saobraćajne (1670 din), skinete sa neta registracioni list i popunite ga kući i u SUP odete sa rukama u džepovima i izađete kao dinGospo bukvalno za 3 min.
Treba ovo da radim, pa samo da proverim jel ostala ista procedura sto se tice placanja poreza na prenos apsolutnih prava i saobracajne? :)
U mom slucaju, prodavac je iz druge opstine, pa pored saobracajne, menjam nelepnicu i tablice.
Sta se desava sa polisom osiguranja, da li se to negde ispravlja ili ostaju podaci prethodnog vlasnika?
Registracioni list je ustvari ocitana saobracajna dozvola?

Pokusavam da produzim vozacku, ostalo jos mesec dana i konstantno mi izbacuje poruku da ne mogu, i da moram licno i mup. Iskustva?

Iz iskustva, što se mora nije teško. Ja danas bio i bilo baš dobro

Vise sam mislio na iskustva sa ovom porukom i neki nacin da izbegnem odlazak u mup. Muka mi je na pomisao...

pa jel ti kaze zasto ne moze?

Zamena vozacke moze tek 30 dana pre isteka.
Tako je bilo kada sam ja menjao.
Pre 30 dana nije htelo

Vrh Dno