Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

Везано за е-здравље. Прошле недеље сам узео параметре за двофакторску аутентификацију и приступио порталу е-здравље, ту сам мога да видим сваки одлазак у болницу, од 2014,што код специјалиста, што лежање у болници. Могао сам да погледам и извештаје и отпусне листе анализе крви које си тамо радили, рендгенске снимке.
Данас сам поново хтео да видим нешто али за Универзитетски клинички центар више нема података, а било је прошле недеље, сваки одлазак, свака анализа крви. У последњих пола године сам био тамо доста пута.
Зашто сад нема тих података?

Ako mislis na uplatu poreza, mozes i videce je ali racunaj da im treba oko dva dana da to prikazu na sajtu i da vidis da je azurirano stanje na racunu.
Zakazao sam termin za zamenu pasosa za dete. Hteo bih da platim elektronski, ali nesto to nece preko portala. Ako bih platio preko mbanking aplikacije komercijalne banke, da li bi se to videlo , da li bi mogao eventualno da sluzbenici pokazem svoj telefon gde se vidi da sam platio?

Zakazao sam termin za zamenu pasosa za dete. Hteo bih da platim elektronski, ali nesto to nece preko portala. Ako bih platio preko mbanking aplikacije komercijalne banke, da li bi se to videlo , da li bi mogao eventualno da sluzbenici pokazem svoj telefon gde se vidi da sam platio?
Sigurno mozes tako da platis a to ce, koliko znam, biti vidljiv u njihovom sistemu kad prodje sledeci kliring i vrlo lako je moguce da ti traze odstampanu uplatnicu.

Izgleda da ćemo uskoro svi menjati l.k? Pored par “benefita” koje bi građani imali kod gubitka l.k, između ostalog traži se i usvajanje da na čipovanim l.k ponovo piše adresa stanovanja!?

Kada nije pisala adresa u čipu?

Vidim da stoji upisivanje adrese prebivališta. Mislio sam da to ima neke veze sa stalnom i privremenom adresom. Ja svakog dana imam nečiju LK u čitaču i još nisam video LK bez upisanog prebivališta.

Ja sam drugacije shvatio. Da zele da vrate da adresa pise na samoj licnoj karti sto bi onda izgubilo poentu cipa, odnosno bilo koja promena adrese ide nova licna karta.....
Iskreno se nadam da nisam pazljivo citao (drugi izvor vesti doduse nego gore okaceni :)).

Da li je neko imao problem (i resio) sa generisanjem ovog sertifikata o vakcinaciji sa brojem pasosa? Za sebe sam mogao sve uspesno, ali za suprugu ne mogu da generisem sertifikat cim unesem broj pasosa, kaze da su podaci nevalidni. Bez broja pasosa prolazi normalno. Ja se prijavljujem Halcom sertifikatom, supruga licnom kartom. Proverio sam broj pasosa u njihovoj bazi, ispravan je.

Da li je neko imao problem (i resio) sa generisanjem ovog sertifikata o vakcinaciji sa brojem pasosa? Za sebe sam mogao sve uspesno, ali za suprugu ne mogu da generisem sertifikat cim unesem broj pasosa, kaze da su podaci nevalidni. Bez broja pasosa prolazi normalno. Ja se prijavljujem Halcom sertifikatom, supruga licnom kartom. Proverio sam broj pasosa u njihovoj bazi, ispravan je.
Ja sam skoro otvarao naloge za ujaka i ujnu :)

Ujaku sve prošlo kako treba, ujni konstatno izlazi greška: Не постоје подаци о подносиоцу захтева. / There is no information about the applicant.

Oboje se prijavljuju putem maila i šifre.

Pitanje je sta posle isteka? Ako se uvedu nove gde ce pisati prebivaliste, to je vrlo losa praksa iliti dodatna birokratija i zarada za drzavu.

Sto se videa tice, oprecne su informacije na razlicitim portalima. Slicno kao - ukida se roaming. 10 vesti, 10 razlicitih tumacenja nazalost.

Pitanje je sta posle isteka? Ako se uvedu nove gde ce pisati prebivaliste, to je vrlo losa praksa iliti dodatna birokratija i zarada za drzavu.
ne znam što si zapeo za to fizičko upisivanje prebivališta na samoj LK?:)

kad ti istekne, dobićeš novu, u čijem čipu (memoriji istog), će biti pohranjena adresa

Zapeo je zato što su rekli da će od sada upisivati prebivalište i na ličnu kartu, ne samo na čip :)

nisu

gornji post sa linkom ka b92; klip od 1:07

Šta ćemo sada, kao deca, da vičemo "jesu" "nisu" "jesu" :D

To je jedan od predloga, ako prođe, biće upisana adresa i na čipovane lične karte, kako bi bila vidljiva bez očitavanja.

pogledaj video

nije po sredi tvoje ili moje mišljenje na xy forumu, već kompetentna osoba govori upravo o ovome

Najavljene izmene Zakona o ličnoj karti unele su konfuziju među ljude, posebno one koji su prijavljeni na jednoj adresi, a žive na drugoj. Strah im je posebno unela novina o uvođenju nove stavke - adrese prijavljenog prebivališta na obrazac lične karte, što znači da će ova adresa biti vidljiva i na "plastici" isprave sa čipom, što do sada nije bio slučaj.
Videćemo šta će biti danas kada i ako se usvoji Zakon, pošto svako priča svoju verziju ;)

da, o upisivanju adrese u čip - somnabulno bi bilo da u novima ne bude isto.,.

ok, videćemo, i ja naposletku samo pretpostavljam/spekulišem

Eto, bukvalno svako piše šta hoće, a niko ništa ne zna tačno :) Umesto da se lepo objavi na sajtu MUP-a, obaveštenje za javnost, takva i takva stvar, to i to se menja, to i to se dodaje, to i to se briše, i kraj priče. Ovako, kao i uvek, samo nagađamo šta će možda biti, a možda i ne bude...

Koliko shvatam sve ostaje po starom za lk jedino što se uvodi
Građani će sada biti uslovljeni da sve podatke ažuriraju
Problem je do sada bio što su se menjale adrese ali gradjani nisu menjali lk (ako je bez čipa) ili nisu išli da se učita nova adresa (ako je sa čipom)

Eto, bukvalno svako piše šta hoće, a niko ništa ne zna tačno :) Umesto da se lepo objavi na sajtu MUP-a, obaveštenje za javnost, takva i takva stvar, to i to se menja, to i to se dodaje, to i to se briše, i kraj priče. Ovako, kao i uvek, samo nagađamo šta će možda biti, a možda i ne bude...
Upravo to :). Imamo svi svoje shvatanje pa tako izgleda i saopstenja po novinama iz MUPa kako se tumace.
No hajde, videcemo kome prvo stigne na obnovu posle usvajanja :). Ja sam miran do kraja sledece.

Prebivalište se dodaje na samoj ličnoj karti pozadi kao što to trenutno imaju lične karte bez čipa, dakle na samoj plastici. A trenutno važeće lične karte neće se morati menjati pre isteka roka važenja ili drugih okolnosti.

Prebivalište se dodaje na samoj ličnoj karti pozadi kao što to trenutno imaju lične karte bez čipa, dakle na samoj plastici.
Zar vam nije logičnije da to ostane u čipu, promena adrese/prebivališta za par minuta u mupu...nema štampanja nove i dalje zezancije kao pre...ok podržavam!
A ovako čemu će isti dalje da služi? Za prijavljivanje na e-upravu samo, ne hvala! :(

Имам једно техничко питање... повезао читач картица, очитао личну карту, све ради ок. Прошле недеље ми је издата нова лична карта, дакле потпадам у ону групу ЛК које су издате после 18.08.2014. што се тиче инсталације софтвера. У програму "Token manager" не видим ништа у табу "Certificates", али у Čelik-u у одељку "Приказ сертификата" видим:
-Серфитикат за аутентификацију и шифровање
-Сертификат за електронски потпис
Након што кликнем на неки од њих имам опцију "Install certificate". Међутим у упутству пише да би сертификати требали да се ишчитају већ приликом уласка у програм Token manager, а мени је тамо празна листа, не приказује сертификате.
Моје питање јесте шта ми је даље чинити, да ли да извршим инсталацију из апликације Celik или има нека друга цака како да се појави прво у Token manager-u?

Zar vam nije logičnije da to ostane u čipu, promena adrese/prebivališta za par minuta u mupu...nema štampanja nove i dalje zezancije kao pre...ok podržavam!
A ovako čemu će isti dalje da služi? Za prijavljivanje na e-upravu samo, ne hvala! :(
Zato i negodujemo. Ako bude takav potez (AKO da ne bude da opet zapinjem za nesto) vraca nas godinama unazad ali povecava novac u budzetu.

Čip na lk je namenjen za elektronski potpis.

Čip na lk je namenjen za elektronski potpis.
Što znači da je milionima ljudi u ovoj zemlji suvišan.
Bolje da prave lične karte sa NFCom i da svako može da skine aplikaciju za očitavanje podataka sa LK putem NFCa, nego da upisuju adresu prebivališta na samu ličnu kartu.

Nazad
Vrh Dno