Šta je novo?

E-katastar za Beogradske opstine, gde naci ?

stavrov, na geosrbija se koordinate prikazuju u WGS84 a inace su, prema odgovarajucem Zakonu, u ETRS89 / ETRS-TM34 (moguca je neuskladjenost prilikom transformacije iz jednog sistema u drugi)

Katastar koristi tj. mi koristimo Gaus-Krigerov koordinatni sistem i nalazimo se u sedmoj zoni.
Geometar ce ti naplatiti ~100 evra za posao koji je usko, usko specijalizovan i za to postoji razlog.
Svako moze da uzme cetku i glumi molera, ili libelu i bude zidar, ali se ovda placa skolovanje i sama profesija.
Prvo ti treba firma (za koju ces dati godine zivota i rada u struci, da bi mogao da je otvoris i dobijes licencu), onda instrument koji kosta vise od dobrog polovnog auta i na kraju tj. pocetku - iskustvo.
Tako da je cena geometra izuzetno prihvatljiva...
Racunaj da neko, ko je sve dao u roku i zavrsio fax u 23. - 24. godini, treba da radi jos par godina u katastru (ako nadje posao) i onda oko 30. godine zivota moze da dobije licencu, pod uslovom da je polozio Drzavni ispit. A za to vreme je trebao da skupi 8000 evra za totalnu stanicu. Nadam se da je sada malo jasnije zasto su geodetske usluge "skupe"...

Poslednja izmena:
Занимљива тема...
РГЗ иде на дигитализацију свих података о парцелама, зградама, кућним бројевима и сл. Све податке ће учинити јавним и свима доступним, једино што такве податке не можете користити у званичне сврхе (правац шалтер да се наручи копија плана, препис листа непокретности и сл.), када се уведе закон о електронском потпису биће могуће да на свом кућном штампачу одштампате (после плаћања наравно) копију плана или неки други докуменат.
За координате нисам сигуран да ће бити јавно доступне, ове које могу да се очитају на геоСрбији нису тачне и прецизне (оптерећене разним грешкама) и као такве нису за употребу (прецизну), сваки уређај који нема сертификат о тачности (баждарењу) се не може користити за било какве радове.
Геодетске услуге су све само не скупе, као што рече џиги1984, за геометра се треба школовати и чак и средња школа је изузетно тешка и није свако кадар да је заврши, о прибору за мерење да и не говорим "тотална станица" кошта 8 000 е (нешто што се само зове тотална станица), прави уређаји (ГПС Станице) коштају и по 50 000 е...Ту је и питање изузетне одговорности коју геометар има било који посао да ради.
Без геометра нема путева (и кривина на истима), пруга, зграда, мостова, брана, цевовода, топловода, тунела, рудника, површинских копова, жичара, канализације, мобилне телефоније, бродова, вагона, надвожњака, подвожњака, пасарела, споменика, стадиона, хала...
Велики респект за све геометре.

Tema se razvila zanimljivo posle malo vise od 2god. dobili smo bar nesto, kao sto vladof rece tesko da ce to obicno coveku biti od neke koristi.

Занимљива тема...

За координате нисам сигуран да ће бити јавно доступне, ове које могу да се очитају на геоСрбији нису тачне и прецизне (оптерећене разним грешкама) и као такве нису за употребу (прецизну), сваки уређај који нема сертификат о тачности (баждарењу) се не може користити за било какве радове.
Геодетске услуге су све само не скупе...

Cenim da geodetske usluge zaista nisu skupe i nije problem placati ih ukoliko su potrebne. Sigurno je i to da GPS uredjaji koje kupuju fizicka lica zaista ne mogu da izmere poziciju dovoljno tacno, bar ne dovoljno tacno za obelezavanje parcela.

Zanima me zasto kriju koordinate od gradjana?

Nedavno sam nasledio neko imanje i njive su u ranijem periodu propisno, od strane ovlascenog lica, izmerene i obelezene. Trebalo bi da lica sa cijim imanjem se medjim obradjuju svoju imovinu. Jedini problem koji imam je taj sto ja ne znam da dodjem do njive jer nikada na njoj nisam bio i nemam pojma gde se ona nalazi. Dakle, meni kao obicnom korisniku, potrebne su koordinate da stignem do parcele a ne da je obelezim. Kada "identifikujem" parcelu onda mi nece biti tesko da pronadjem ranije postavljene belege. Dakle, meni NIJE POTREBAN geometar niti neka druga organizacija (ovlasno lice) da me odvede do njive i ne vidim razlog zasto bih to placao.

Koristim GPS marke "Garmin etrec vista hcx". Primetio sam da "ovlascena lica" koristi ovakav uredjaj da te odvedu do njive i za tu svoju uslugu ti naplate 20 evra. Naravno troskovi prevoza padaju na onog ko trazi uslugu i za to ne izdaju fiskalni racun!!! Primetio sam da vrlo slicne uredjaje koristi radnici Srbijavode.

Zbog prirode posla kojim se bavim bio sam prinudjen da svojim uredjajem premerim par parcela i od Geodetskog zavoda zvanicno (preko drzavne insistucije u kojoj radim) zatrazim podatke o katastarsko opstini na kojoj se parcele nalaze, o brojevima tih parcela i o vlasnicima. Podatke su nam ustupili kojom prilikom smo i utvrdili da ja taj uredjaj mogu da koristim u te svrhe u meri koja zadovoljava potrebe obicnog gradjanina - da pronadje sopstvenu parcelu. Ne sporim da je za precizno merenje i obelezavanje potrebno koristiti usluge koje pruzaju geometri.

Kada sam, u svojstvu fizickog lica, trazio da mi daju koordinate za nedavno nasledjene parcele odbili su da mi ih daju!?

Units Setup

Position Format --> User UTM Grid

Longitude Origin: E 021O00.000'
Scale: +0.9999000
False Easting: +7500000.0m
False Northing: 0.0m

Koordinate ocitane sa GPS-a sa ovim UTM Grid setovanjem se mogu koristiti na topografskim kartama sa pravouglom (kilometarskom) koordinatnom mrezom, u izdanju Vojnogeografskog instituta i na katastarskim planovima.

Prave ljudi sebi posao, jer kao što neko reče njihovu srednju školu je ekstremno teško završiti.
:wall:

Kolege, pokusavao sam jos malo da preciznije odredjujem tacke na terenu, ali rezultati nisu bas precizni. Instalirao sam besplatnu aplikaciju Mobile Topographer na android telefonu sa GPS-om. U podesavanjima aplikacije sam stavio za Geodetic Reference System da bude SRB-ETRS89/UTM (Serbia new). Na glavnom ekranu aplikacije idem na opciju Drive me i kada mi otvori novi prozorcic, tu ubacim koordinate koje zelim da nadjem u formatu koji sam ocitao sa geosrbija karte (WGS84/UTM зона 34N (Y/X)). Da napomenem da mi aplikacija prvo nudi da unosim u WGS84 formatu, ali nekako sa tim koordinatama ne uspevam da dodjem do rezultata. Zato pritiskom na WGS 84 se prebacim na drugi sistem koordinata i tako unesene koordinate trazim. Uredjaj strelicom pokazuje u kom smeru se kretati i koliko je trenutno udaljena trazena tacka. Kada se stigne do tacke, tesko se odredjuje tacan polozaj, jer telefon pokazuje npr. 1.5m u onom smeru, pa kad se pomeris i sacekas pokaze da ides 2 metra u onom smeru, pa 1,8m u trecem smeru i tako te vrti u krug. Nije precizno, ali daje neke orijentacione rezultate.
Jos jedna stvar: prilikom ocitavanja koordinata sa geosrbija sajta, da bi se poslednja cifra koordinata promenila, potrebno je da misa pomerite za jedan metar na karti u realnoj velicini. Tu se odmah javlja greska od jednog metra, tako da se preciznost ne moze ocekivati.

Nemoj molim te o vojnim tajnama jer se odmah prisetim onog zamračivanja gradova da ovi nevide sa 10 km.

A da nepričamo o tome što je pozicioniranje urađeno baš pred bombardovanje i što su radile inostrane firme

Nazad
Vrh Dno