Šta je novo?

E-katastar za Beogradske opstine, gde naci ?

Gledao sam to, al nije to to, trebalo bi da ima mapu parcela kao slika sa ovog linka http://www.rgz.gov.rs/template1.asp?PageName=2010_02_23_01&LanguageID=2

23.02.2010_n.jpg

mr008, voleo bih da tako nešto postoji i bude dostupno, makar morao online da ga platim (karticom ili SMS-om), ali slaba vajda bar još neko vreme :(
Obećali su i LPB (lični poreski broj) svim građanima do juna meseca ove godine, da bi smo u online aplikaciji mogli da proveravamo poreska zaduženja i uplate, ali od aprila na ovamo ni reči o tome.

Update: Inače, katastar jeste digitalizovan i možeš sve živo da pogledaš na monitorima, ako ti službenik RGZ dozvoli/okrene monitor/pusti u kancelariju. I jeste praktično. Postoji i zvanični uvid, besplatno, ali nisu baš uvek ljubazni, pa često ispadne kao da tako nešto i ne postoji.

Poslednja izmena:
Moraćeš da digneš dupe u 07h i pravac 27. Marta :D

Malo vise sam se raspitivao i kod geometra, fazon je da niko nece da ti otkrije informacije, samo pravno lice ako podnese zahtev moze da dobije gps kordinate(preporucuju ti neke njihove koji imaju licencu i koji rade u opstini a imaju privatne firme), fizicko nema uvid u to,geometar nije u obavezi da ti te korinate pokaze cak i kad izvede posao,
niko ne otkriva zlatnu koku.

@PJ
da li mozda znas po kom osnovu bi mogao da trazim uvid u katastar, pozivanje na neki zakon ? Oni ti tamo kazu da fizicko lice nema uvid i zatvaraju ti vrata.

Kada sam radio uknjižbu stana meni je momak koji je radio u katastru bez problema okrenuo monitor i pokazao zgradu i lokaciju

Mislim da mozes bez problema da gledas katastar za tvoje parcele/kuce i ostalo...Cak i za tudje mozes... ;)

Mislim da mozes bez problema da gledas katastar za tvoje parcele/kuce i ostalo...Cak i za tudje mozes... ;)

Odgovor je da ne moze, samo pravno lice ima pravo kad se podnese zahtev, trebalo bi da moze i fizicko ali je ovo ipak Srbija, na koji se zakon pozvati da bi se dobilo to pravo uvida ?

Ako neko moze da vidi tudje, to znaci da bi mogao i moje da vidi ;)

Poslednja izmena:
Земљишне књиге су јавна књига и можеш да гледаш колико хоћеш.
Закон о основама својинско правних односа

Moze da se dobije plan koji je umanjen ne znam koliko puta, ali to nije precizno, fora je da se dobiju gps kordinate, to dobijaju geometri, cetiri tacke gps kordinate, e to se ne da na uvid.

RGZ naplaćuje te koordinate i izdaje ih isključivo ovlašćenim geodetskim firmama pa zato neće ni geometar da vam pokloni te koordinate. Drugo u pitanju su koordinate koje tebi kao nekome ko nema instrumente i ne ume njima da barata nebi ništa značile. Ako hoćeš da se omeđi parcela moraš da platiš izlazak geometra, pa nismo valjda džaba učili školu i kupovali instrumente.

U tome i jesti najveci problem, sto to treba da bude javno i sto se zakoni,uredbe donose da su moguce razne malverzacije.

Pa nije to problem - lepo ti je objasnio covek u gornjem postu...Svako znanje treba da se naplati i posao treba da obavi strucno lice koje je kvalifikovano za taj posao ;)

Niste dobro pročitali šta sam napisao. Sve i da vam neko da te koordinate na papiru nemate znanje ni instrumente kojim bi mogli da iskoristite te koordinate na pravi način. Na koji način ćeš da preneseš te koordinate sa papira na teren a da to ne bude 2m tamo ili 2 m ovamo?

@eatmyshorts
Drugacije je kad ti znas kordinate,a drugacije je kad ne znas, a ne bi ja ni gledao to. RGZ naplacuje kordinate ali ti ih platis na kraju u uracunatu cenu.

Nego reci mi taj papir koji izdaju oni da li su to samo korinate ispisane na papiru, da li taj papir ima ime vlasnika, overen pecat i kako uopste izgleda ako mozes da mi kazes bio bi ti zahvalan ?

@PJ
Ipak hoce da ucine na kratko da se pogleda na monitoru skica.

@PJ
da li mozda znas po kom osnovu bi mogao da trazim uvid u katastar, pozivanje na neki zakon ? Oni ti tamo kazu da fizicko lice nema uvid i zatvaraju ti vrata.

Nema osnova, nema na kratko, samo kažeš da si došao na uvid i budeš strpljiv ako moraš da sačekaš ili ako kažu da dođeš drugi put.
Kada nema gužve na šalteru, pokazivali su mi kroz ono staklo, inače se ide u neku kancelariju pozadi (govorim sve za Zemun) i tamo ti jedna ljubazna teta sve natenane pokaže (mislim na planove :)).

Upravo tako, sve moraju da ti pokazu plan, koordinate i polazne tacke. Samo ukoliko zatrazis pecat tada moras i da platis, a sto se geometra tice on je jedino potreban kad treba sa komsijama da razgranicis jer on svojim pecatom i potpisom stoji iza premera.
Nekada u partizansko vreme nisu dozvoljavali uvid u koordinate pod izgovorom drzavne tajne ali tada je posedovanje karte 1:10000 moglo da te odvede do zatvora.

Na geoSrbija moze da se izvrsi uvid u digitalni katastarski plan i adresni registar Beograda.

Poz

Prilozi

• scr_shot.jpg
    scr_shot.jpg
    207.3 KB · Pregleda: 321
Zanemarujuci poentu teme moram reci.. pa ovo je fantasticno! Kakav bre google earth, bing maps(zanemarujuci bird eye naravno :D) i ostali mapsi, pa ovaj ortofoto je pokrio komplet Srbiju, u Beogradu skoro mozes da vidis tablice :D
Pride, sad sam konacno saznao sta je sve moja ulica i kako izgleda krov zgrade u kojoj sam :d

/OT :D

Poslednja izmena:
Ortofoto se ne poklapa sa katastarskim parcelama za 2-3 metra po obe ose, ali ako to zanemarimo stvar je genijalna!
Svaka čast za link :)

@eatmyshorts
Drugacije je kad ti znas kordinate,a drugacije je kad ne znas, a ne bi ja ni gledao to. RGZ naplacuje kordinate ali ti ih platis na kraju u uracunatu cenu.

Nego reci mi taj papir koji izdaju oni da li su to samo korinate ispisane na papiru, da li taj papir ima ime vlasnika, overen pecat i kako uopste izgleda ako mozes da mi kazes bio bi ti zahvalan ?

@PJ
Ipak hoce da ucine na kratko da se pogleda na monitoru skica.

Taj papir može da dobije samo ovlašćena geodetska agencija tako da je nebitno kako on izgleda. Ako te samo zanima gde ti je plac onda možeš da svratiš i u opštinu gde živiš, do sada bi trebalo da svi geometri po opštinama imaju te podatke (nezvanično ili poluzvanično nije važno). Ako si na Zvezdari pomoćiću to ja lično ili neko od mojih kolega.
Ono što ljudi koji nisu iz struke ne shvataju je da RGZ jako ljubomorno čuva te podatke jer su iz nekog razloga vrlo paranoični i imaju negde u podsvesti taj sindrom strogo čuvane tajne iz komunizma iako je to već odavno istorija. Zašto je to tako morate da pitate gospodina Nenada Teslu direktora RGZ-a.

@annoyer
Geometar je jedini koji može precizno instrumentima da ti obeleži (omeđi) plac, nema on direktno nikakve veze sa premerom kako ti kažeš.

Poslednja izmena:
Ortofoto se ne poklapa sa katastarskim parcelama za 2-3 metra po obe ose, ali ako to zanemarimo stvar je genijalna!
Svaka čast za link :)

To je već pitanje načina na koji su u RGZ-u radili digitalizaciju analognih podataka sa planova. Istina je da su radili veoma često sa skeniranim podlogama kako bi što pre završili i kako bi Tesla posle mogao time da se hvali, a ne onako kako je trebalo a to je iz spiska koordinata svake parcele pojedinačno.

Tema jeste matora, ali mislim da vredi podici je iz naftalina.
Na linku http://www.geosrbija.rs/rga/default.aspx?gui=1&lang=1 koji je dao kolega alokiN se mogu naci skice parcela. Jos uvek nisu sve karte digitalizovane, ali ce u dogledno vreme sigurno biti. Na nekim skicama je moguce pogledati i ortofoto snimke. Ovo vazi za celu teritoriju Srbije.
E sad, kada postavite misa na bilo koju tacku karte, u donjem levom uglu vam ispisuje njene koordinate. Tako se mogu pronaci koordinate coskova parcela. Te koordinate se mogu ubaciti u navigaciju za auto ili u mobilni sa GPS-om i taj uredjaj nas moze odvesti do tih koordinata na terenu. Znam da preciznost nije u centimetar, ali meni bi radilo posao i da je u pitanju metar-dva. Ja za sada pokrenem neki program za navigaciju za auto (npr. MapFactor) i u njemu odem na ekran gde mi prikazuje trenutne koordinate gde se nalazim. Pomeram se dok ne nadjem zeljene koordinate. Mene interesuje da li znate neki programcic za Android koji nas moze lakse odvesti do zadatih koordinata? Nesto sto bi recimo pokazivalo - idite 11 metara u pravcu strelice ili slicno.

Taj papir <sa koordinatama> može da dobije samo ovlašćena geodetska agencija tako da je nebitno kako on izgleda.
...
E sad, kada postavite misa na bilo koju tacku karte, u donjem levom uglu vam ispisuje njene koordinate. Tako se mogu pronaci koordinate coskova parcela.

eto.

posle 3 godine desilo se nemoguce(!): privatna lica su dobila pristup koordinatama ;)

...od toliko mistifikovanja i sakrivanja "zlatne koke"... - jednostavno nije normalno da se ovakve stvari od opsteg interesava sakrivaju. Oprema je svakog dana sve jeftinija, mocnija i jednostavnija. Za ucenje je potrebno sve manje vremena a sto vise ljudi ima pristup ovim podacima, to su vece sasnse da ce pojaviti nove ideje korisne za sve nas. Naravno, niko ti nece uzeti posao jer za pecat treba diploma i, verujem, neki blagoslov od drzave (~licenca).

Na linku http://www.geosrbija.rs/rga/default.aspx?gui=1&lang=1 koji je dao kolega alokiN se mogu naci skice parcela. Jos uvek nisu sve karte digitalizovane, ali ce u dogledno vreme sigurno biti. Na nekim skicama je moguce pogledati i ortofoto snimke. Ovo vazi za celu teritoriju Srbije.
E sad, kada postavite misa na bilo koju tacku karte, u donjem levom uglu vam ispisuje njene koordinate. Tako se mogu pronaci koordinate coskova parcela. Te koordinate se mogu ubaciti u navigaciju za auto ili u mobilni sa GPS-om i taj uredjaj nas moze odvesti do tih koordinata na terenu. Znam da preciznost nije u centimetar, ali meni bi radilo posao i da je u pitanju metar-dva. Ja za sada pokrenem neki program za navigaciju za auto (npr. MapFactor) i u njemu odem na ekran gde mi prikazuje trenutne koordinate gde se nalazim. Pomeram se dok ne nadjem zeljene koordinate. Mene interesuje da li znate neki programcic za Android koji nas moze lakse odvesti do zadatih koordinata? Nesto sto bi recimo pokazivalo - idite 11 metara u pravcu strelice ili slicno.
iGO, na primer. Uneses koordinate i on te navodi to te tacke.

Pozdrav

Ako mislis da to koristis za navigaciju, onda OK. Ali ako mislis da tako utvrdis granice parcele, onda si u zabludi. Preciznost tih uredjaja je isuvise mala, da bi se dobio iole priblizan, a kamoli egzaktan podatak.
Realno, tebi treba 3 satelita za pozicioniranje, a nasem (ja sam geometar) GPS-u minimum 8. I opet treba da stojimo na tacki 30 sekundi da bi sto tacnije sracunali poziciju.
Jedino gde bi to moglo da prodje za obelezavanje je Sahara, pa nemas komsiju ni levo ni desno 500 km, pa te boli uvo za gresku u pozicioniranju od 10 metara.
I da ne spominjem komsije i njihovu reakciju na obelezavanje. ***, treba da dobijemo beneficirani radni staz kada obelezavamo parcele, pa ispadne da je komsija usao sa ogradom 20 - 30 cm. Onda krece zurka...
I jos je tolerancija 5 cm po obe ose kada radim sa totalnom stanicom sa vazece mreze drzavnog premera. Ali se najcesce slozi u 2-3 cm ulicni deo, a dvorisni moze malo vise da odstupa (~5cm), jer je retko bio predmet premera. I to u opstini Novi Sad, koja ce uskoro biti cela digitalizovana.

Poslednja izmena:
Kolega jiggy1984 - hvala na sugestijama o nedovoljnoj preciznosti ovakvog resenja. Meni ovo najvise treba zbog odredjivanja medja u sumama. Kada priblizno odredim coskove parcele, sigurno cu naci i neki ukopani kamen ili obelezeno drvo za medju. Smatram da bi mi ovo zavrsilo posao. Kome treba veca preciznost, neka zove geometra i neka plati, a znam da te usluge nisu bas povoljne.
Nasao sam zgodan programcic, GPS, find me! Radi tacno ono sto meni treba - zadaju mu se koordinate i on prikazuje strelicu u kom smeru se kretati i prikazuje trenutnu udaljenost do cilja.
Naisao sam i na jedan mnogo ozbiljniji problem. Ne poklapaju se koordinate koje ocitam sa skice iz katastra i onih koje za istu tacku ocitam sa Google maps. Razlika je nekih 25 km. Valjda ce katastar to u dogledno vreme srediti.
Pozdrav

Danas sam nakratko svratio do katastra da se raspitam za nepoklapanje koordinata. Kako mi rekose, oni koriste drugacije koordinate od geografske sirine i duzine. Rekose mi i kako se zove taj njihov sistem, ali nisam zapamtio.
Kolega jiggy1984 - posto si u geodetskom poslu - da li postoji nacin konverzije koordinata iz katastarskih karti u obicne - geografsku sirinu i duzinu? Tako dobivene podatke bi i mi obicni smrtnici mogli da koristimo u GPS uredjajima.

Nazad
Vrh Dno