Šta je novo?

E-bay

Da, problem je. Ja imam nalog na eBay'u od 2003 godine, ali pocetkom ove godine pocinjem tek da kupujem neke stvari i odmah su mi stopirali nalog i poslali pismo da moram da posaljem sledece stvari:
-kopiju pasosa
-kopiju nekog licnog dokumenta
-potvrdu o imanju bankovnog racuna i platne kartice
-popunjen formular koji je bio u attachmentu
i sve ovo na neki fax broj. Odradio sam sve to i posle par dana su vratili username i sada nalog funkcioniose bez greske. E sad, meni je banka u HU kao i racun tako da nemam problema ni sa karticom ni sa placanjem. Placanje vrsim preko racunara od kuce jer moja banka ima takvu mogucnost, e-banking. Radio sam kupovine i od par stotina i cak hiljada eura i sve je bilo OK.
Svakako se treba paziti tako jer postoje i prevaranti na eBay'u kao i u svakom drugom poslu. PayPal izbegavajte osim ako imate adresu i karticu sa spiska od 41 zemlje koje podrzavaju PayPal. Ako stavite da ste iz na primer Nemacke a kartica vam glasi na SCG adresu onda se oprostite od para koje ste poslali. Na zalost cak ni Madjarska a kamo li mi nije u sistemu PayPal tako da ce mo se jos nacekati! Inace PayPal je jedan od najsigurnijih mogucih nacina placanja za eBay aukcije jer je prakticno i izmisljen da bi opsluzivao eBay. PayPal je zakonski vezan za sve transakcije tako da u zemlji u kojoj postoji nema mucke jer vas odmah mogu i krivicno goniti za prevaru ako tako nesto radite. Posto kod nas ne postoji takav zakon onda naravno ne funkcionishe ni PayPal. www.ebay.de je za nas najoptimalnije trziste za kupovinu jer svi u Nemackoj prihvataju wire money transfer sto je za nas jedini moguci nacin. Western Union treba izbegavati kod prodavaca sa malim brojem poena zbog mogucnosti prevare!! primer: prodavac uglavnom prodaje jeftine stvari kao sto su fotografije i odjednom nudi NIKON D1H za 1200$, to znajte da je prevara, pogotovo ako vas licno kontaktira na email i ponudi vam istu stvar pre isteka aukcije.!! Drzite se strogo pravila kupovine i sve ce biti OK. eBay je strasna stvar jer se mnoge stvari mogu jeftino kupiti!

Pozdrav!

Tekman je napisao(la):
PayPal izbegavajte osim ako imate adresu i karticu sa spiska od 41 zemlje koje podrzavaju PayPal. Ako stavite da ste iz na primer Nemacke a kartica vam glasi na SCG adresu onda se oprostite od para koje ste poslali.

Upravo se ovo meni desilo. Ja sam bio stavio zemlja Grcka, a kartica mi je odavde... Sada vise ne koristim PayPal, vec placam samo tamo gde moze direltno... Za sada sa direktnim placanjem nemam problema.

da da, striktno su postavili svoja pravila poslovanja i zakonski se ogradili od svega slicnog.

Moso je napisao(la):
Da li to sto kazes znaci da ako se registrujem na ebay.com mogu da ucestvujem na aukcijama na ebay.de ? Mislim da mi ebay.de nece prihvatiti username i pasword dobijen na ebay.com, ili gresim?
Kazes da se registrujem kao korisnik iz Srbije ali onda ce slati samo na adresu u Srbiji a ja zelim da mi posalju na adresu mog burazera u inostranstvu...
Probaj pa ces videti, ali ja mislim da 99.9% mozes da ides i na ebay.de.
Sto se tice adresiranja posiljke najbolje ti je da pre nego sto postavis bid posaljes mail prodavcu i pitas ga da li moze da posalje robu na datu adresu. Ako dobijes pozitivan odgovor, a ne vidim razloga zasto ne bi, nemas nikakvih problema.
Ja sam nekoliko stvari dobijao iz Amerike itd... bez probllema. Samo se trebate paziti prevaranata, ali ja ih na srecu jos nisam sreo...

DA, jedna registracija vazi za sve eBay'e od jednom a ima ih mnogo, cini mi se oko 40 zemalja. I jos jednom napominjem, nemojte koristiti nikakve lazne podatke jer ce te ostati bez kupljenih stvari ili accounta.

Ok, izgleda da je tako, uspeo sam da se ulogujem na username koji sam registrovao na ebay.com.
Hvala svima.

Nazad
Vrh Dno