Šta je novo?

DX10 i DX9

Arko986

Slavan
Učlanjen(a)
21.11.2006
Poena
319
Pozdav....

Nesto mi nije jasno oko nekih testova koje sam vidjao na netu.... nailazio sam na neke testove grafickih karti koje testiraju na istoj igri sa DX10 i DX9...

Moje pitanje je da li se to odnosi na igre koje imaju opciju da izaberete DX10 ili 9, ili je u pitanju instalacija DX10 kao software??

Ni meni to nije jasno. Kapiram da za dx10 igre MORA da se ima instaliran dx10 kao softver da bi radile u dx10 modu?

Znam da moras, naravno, imati DX10 graficku kartu, ali da li opste postoji DX10 kao instalacija, da li se tada automatksi brise DX9, i kakve su razlike u kvalitetu/performansama... siguran sam da ce nas neko uskoro prosvetliti....

DX10 dolazi sa Vistom.

To vam zavisi od operativnog sistema. Na XP-u je DX9 na Visti DX10. Testiras na XP-u i istu igru testiras na Visti i to vam je to. Naravno igra i graficka treba da podrzavaju DX10 da bi pod Vistom sve to radilo u DX10

Poslednja izmena:
Nije mi palo na pamet da proverim preko dxdiag... sto cu uciniti (trenutno mi taj komp nema memorije pa mora da saceka nove...). Inace imam vistu x64, a sto se tice igara, nisam bas primetio nesto posebno...

Da bi igra radila u DX10 modu mora i ona da ga podržava i da bude uključen u opcijama igre, inače će raditi u DX9 modu bez obzira što je pokrenuta pod Vistom.

Aha, ja sam greskom instalirao DX9 na Vistu 64, nisam se setio da DX10 dolazi sa Vistom po default-u. U dxdiag-u mi pise DX10. Sta sada?

Aha, ja sam greskom instalirao DX9 na Vistu 64, nisam se setio da DX10 dolazi sa Vistom po default-u. U dxdiag-u mi pise DX10. Sta sada?

Pa nista 🙂
Nadjes neku igru koja podrzava DX10 i pokrenes.
Lost Planet, BioShock,World In Conflict, Company Of Heroes i Crysis...

Company Of Heroes: Opposing Fronts, običan CoH ne podržava DX10. Ja sam probao pošto sam na Visti i sve što primećujem je užasno usporenje, a iskren da budem, ne primećujem ja tu neku razliku u prikazu, efektima i ne znam ni ja čemu... I da, igra mi radi brže sa DX9 sve na ultra high i high, sa 8xAA, nego sa DX10 bez AA, većina na ultra high a nešto čak i na medium.

Poslednja izmena:
Zar CoH nema naki patch za dx10?
Ili se varam?

Nisam siguran, znam da Opposing Fronts ima sigurno, tj. "fabrički" dolazi sa podrškom, a za ovo ne znam... Ako ima daj neki link ili nešto, prećiću ga ponovo čisto da vidim da li će biti neke primetne razlike... A i inače toliko volim tu fenomenalnu igru da je to strašno, prećiću je ponovo u svakom slučaju 🙂

Koliko sam shvatio Vista u sebi pored dx10 ima i sve fajlove za dx9. Na taj nacin direktno koristi dx9 funkcije, a ne emulaciju.

Pa ako se nevaram dx bi trebalo da je kompatibilan sa predhodnim verzijama?!

Trebalo bi, ali samo DX9 i niže. DX10 nije kompatibilan sa prethodnicima, zato na Visti stiže instaliran i DX9, ali, kažu, malo 'okrnjen'. Šta to tačno znači, ne znam, ali savetuje se naknadna instalacija DirectX 9 pod Vistom (instalira se isto kao i pod XP-om).

Pa nista 🙂Nadjes neku igru koja podrzava DX10 i pokrenes.
Lost Planet, BioShock,World In Conflict, Company Of Heroes i Crysis...

Aha, mislis posto Vista u sebi vec ima dx10 da instalacija dx9 prakticno nista nije promenila jer ne moze da se ide unazad?

DX9 instalacija nije nista promenila.Neke igre u toku instalacije same instaliraju DX 9 kako im je volja, ne mogu se u tome spreciti, nastao bi haos kada bi nesto syebale u vistinom DX10.
Uostalom, probaj sa nekim od navedenih igara.
Koliko se ja secam, Vista emulira DX9 u svom DX10, bar je tako prica bila.Da li se nesto promenilo u medjuvremenu, ne znam.

Smem li da pitam zasto bi neko uopste instalirao vistu? 😀

I uzgred - nemoguce je porediti dx9 i dx10 mod zbog dva razl operativna sistema. prosto ne vidim ni jedan razlog da "zahtevniji kucni korisnik" (citaj igrac) predje na vistu zbog dx10 u ovom trenutku. razlike su jedva vidljive a hardverska zahtevnost jos uvek neprihvatljivo visoka. da ne pominjem da je izbor naslova dx10 tipa jos uvek mali a kompatibilnost sa starim softverom na vsti bedna. XP ce jos vise od par godina biti sasvim konkurentan operativni sistem. Moje licno misljenje je da je ms napravio samo ****** sa vistom koje ce bti prihvatljivo tek kroz minimum tri godine jer izbora zbog hardverske podrske nece biti. koristiti neki OS jer si prinudjen da to cinis govori dosta o tom OS 😉
Sumnjam da ce service packovi moci drasticno da poprave stvar.
Linux i sl OS su ipak jadna alternativa za igrace i za profesionalno bavljenje grafikom jos uvek.

Pa dobro...vec je puno tema ispisano o tome, potrebi za vistom i sl.
Evo, ja cu se presaltati na 64 bit, zbog RAM-a, e sad izabrao sam Vistu...
Nebitno...Inace da dodam, kad rade testove u DX9 i DX10, obicno i jedno i drugo testiraju na Visti.Tako sam video na vecem broju sajtova.

1 pitanje: ako se igra pod Vistom 64bit u DX9 modu, koliko se gubi fps u odnosu na igranje pod XP-om 32bit u isto DX9. odokativno naravno...

Zavisi od igre, optimizacije za 64 bita, a i situacija se dosta promenila sa raznim verzijama drajvera.

pa dobro, jel' sada vredi preci na Vistu 64bit i igrati DX9 igre na njoj?

Ako prelaziš na Vistu zbog igranja DX9 igara, ne vredi. Ako pak prelaziš zbog svih njenih pogodnosti (uključujući i DX10), onda vredi, radiće ti te igre podjednako dobro.

presao bih da se polako navikavam, a kada dodje vreme da se pikaju igre u DX10 - doslo je. dakle, ne bih imao neki veci performance hit ako bih poceo da pikam DX9 igre na Visti 64bit (u odnosu na XP 32bit) ako ne racunamo vece zauzece memorije?

Iz mog iskustva razlika je minimalna.
Mada mislim da je najbolje da napraviš dual boot, ako imaš slobodnu particiju, pa možeš da koristiš pogodnosti oba sistema po potrebi.

Smem li da pitam zasto bi neko uopste instalirao vistu? 😀

I uzgred - nemoguce je porediti dx9 i dx10 mod zbog dva razl operativna sistema. prosto ne vidim ni jedan razlog da "zahtevniji kucni korisnik" (citaj igrac) predje na vistu zbog dx10 u ovom trenutku. razlike su jedva vidljive a hardverska zahtevnost jos uvek neprihvatljivo visoka. da ne pominjem da je izbor naslova dx10 tipa jos uvek mali a kompatibilnost sa starim softverom na vsti bedna. XP ce jos vise od par godina biti sasvim konkurentan operativni sistem. Moje licno misljenje je da je ms napravio samo ****** sa vistom koje ce bti prihvatljivo tek kroz minimum tri godine jer izbora zbog hardverske podrske nece biti. koristiti neki OS jer si prinudjen da to cinis govori dosta o tom OS 😉
Sumnjam da ce service packovi moci drasticno da poprave stvar.
Linux i sl OS su ipak jadna alternativa za igrace i za profesionalno bavljenje grafikom jos uvek.

Razlog je vrlo jednostavan. Instalirao sam Vistu, odmah po njenom rodjenju ( ovs korisnik) i bio nezadovoljan iz najmanje 5 razloga. Isto sam tako bio nezadovoljan Xp-om posle Windows Me. Tek sam u novembru prosle godine smogao snage i volje da se pozabavim novim O.S-om. Odlucio sam se za Vistu Home Premium, podesio je i vrlo sam zadovoljan. sve sto sam instalirao, radi bez problema.
Razlika u performansama u odnosu na Xp su manje od 5%.
Zasto ne koristiti Vistu u kombinaciji sa grafickom koja moze da prikaze efekte dx10 (Crysis, a siguran sam da ce i novi naslovi imati dx10 ).
Mislim da ce i sami proizvodjaci softvera ici na varijantu da im nove edicije budu Vista ready.
Dobro je da mi, korisnici, imamo visestruki izbor O.S-a.

Razlika u performansama u odnosu na Xp su manje od 5%.
Zasto ne koristiti!

U igricama i vise! I to mnogo vise!

Dobro je da mi, korisnici, imamo visestruki izbor O.S-a.[/QUOTE]

Da nemamo, presao bih na Linux ili bi si kupio MAC-a! 🙂

Na XP sam presao tek po izdavanju SP2, a tako ce najverovatnije biti i sa Vistom!

ne verujem da ce igre nista bolje raditi sa SP2 na Visti. tako je kako je...ako igre lepo rade, vredi preci na Vistu 64bit...

Nazad
Vrh Dno