Šta je novo?

Dvoumljenje - ASUS / Acer?

JohnnySM

Slavan
Učlanjen(a)
07.08.2006
Poena
319
Vec neke dve nedelje razmisljam, citam forume, gledam laptopove i cene, i premisljam se sta bih uzeo. Kroz nekih mesec dana bih trebao da dobijem pare, a budzet bi bio do 70k dinara. Suzio sam pretragu na dva laptopa (za sad), ali sam u velikoj dilemi. U pitanju su sledeci laptopovi:

Acer Aspire 6530G-804G32Mn

i

Asus N50VN-FP133

Svojevremeno je u celu pricu ulazio i Asus M51VA-AS120. Neko misljenje o ovom lapu?

Dakle, treba mi mala pomoc, cisto neko da me pogura u nekom pravcu. Sta bi bolje bilo uzeti? Citao sam po netu da Core2Duo procesori u lapovima uglavnom obrisu pod sa AMD TurionX2 Ultra DualCore procesorima, a rekao bih i da je GeForce 9650GS bolji od Radeona 3650. Medjutim, taj Asus nema HDMI i jos neke sitnice koje ima Acer. Da li je bolje ciljati na Asusa zbog generalno jace konfiguracije (ukoliko jeste jaca), bez obzira sto nema te neke sitnice ili se zadrzati na Aceru? Kolika je verovatnoca da cu u realnom radu videti razlike izmedju procesora i grafickih kartica? Kakvi su procesori i graficke ova dva laptopa u poredjenju?

Za sad imam samo ovih par pitanja, ukoliko me jos nesto bude zanimalo, pitacu, voleo bih kad bi neko mogao da mi pomogne, bio bih veoma zahvalan.

:wave:

Paaaa, i ne bas, poprilicno su mi veliki, a ja nameravam da ovaj moj laptop vucem svuda :). Mislim, nije da bi mi smetao 17", ali pre gledam manje, pa sad, ako bas naletim na neki 17" koji je po konfiguraciji bolji, necu imati problem da ga uzmem :).

po meni asus nudi mnogo vise od drugih proizvodjaca, a za znatno manje pare... a kvalitet izrade bas tog m51va je odlican, ja planiram u subotu da ga uzmem, a ima i zvanicnu podrsku za xp sto mi je veoma bitno... moja preporuka - asus m51va, realno mislim da ne treba bacati velike pare na laptop, osim ako nisi profesionalac ili pak direktor neke velike kompanije...

Svojevremeno je u celu pricu ulazio i Asus M51VA-AS120. Neko misljenje o ovom lapu?

U ponedeljak sam kupio ovaj laptop (m51va-as120) i odlican je.Kvalitet izrade je odlican (znacajno bolji od ASUS X70Z-7S051) , graficka (hd 3650M sa 512VRAM GDDR2) solidna za igranje igrica , 3gb rama (bez probelma se moze instalirati win xp (32bit) , cak i na asusovom sajtu ima podrska za xp http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us&model=M51Va ) , procesor je dosta brz (na fritz benchmarku ima skor od 2770 knodes/sec ,jedino to sam testirao):) hdd od 320GB vise nego dovoljan za laptop (avg. read je ~55MB/s) , display je odlican (max rezolucije 1440x900) kao i ugao vidljivosti , ima full keyboard , hdmi , e-sata , 4x usb , 1x vga...

sve u svemu meni se svidja laptop :) za te pare je odlican :)

edit: baterija u "normalnom" radi izdrzi do 2 sata (tj word , firefox).U 3dmark06 daje 3431p (u rezoluciji 1280x900).

Prilozi

• 3d06.JPG
    3d06.JPG
    59.3 KB · Pregleda: 47
  • fritzbench.JPG
    fritzbench.JPG
    33 KB · Pregleda: 55
  • hddtach.JPG
    hddtach.JPG
    102 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
U ponedeljak sam kupio ovaj laptop (m51va-as120) i odlican je.Kvalitet izrade je odlican (znacajno bolji od ASUS X70Z-7S051) , graficka (hd 3650M sa 512VRAM GDDR2) solidna za igranje igrica , 3gb rama (bez probelma se moze instalirati win xp (32bit) , cak i na asusovom sajtu ima podrska za xp http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us&model=M51Va ) , procesor je dosta brz (na fritz benchmarku ima skor od 2770 knodes/sec ,jedino to sam testirao):) hdd od 320GB vise nego dovoljan za laptop (avg. read je ~55MB/s) , display je odlican (max rezolucije 1440x900) kao i ugao vidljivosti , ima full keyboard , hdmi , e-sata , 4x usb , 1x vga...

sve u svemu meni se svidja laptop :) za te pare je odlican :)

edit: baterija u "normalnom" radi izdrzi do 2 sata (tj word , firefox).U 3dmark06 daje 3431p (u rezoluciji 1280x900).

Sjajno, konacno od nekoga da cujem da je pazario M51Va. U subotu ga kupujem sigurno, ali bih te molio da napises kako si se izborio sa drajverima za XP, naime, na sajtu se nalaze svi drajveri medjutim mene mnogo buni koje tacno instalirati, s obzirom da za jedan uredjaj postoji vise drajvera na sajtu, pa koje odabrati? Da li si proverio da li sve funkcionise kako treba? Bilo bi dobro da ovde napises koje si drajvere instalirao i da li je sve bez problema proslo. Hvala unapred, a do tada evo linka sa najnovijim drajverima za M51Va za 32-bitni XP:

http://rapidshare.com/files/213985327/ASUS_M51VA_XP_32_Drivers_200903.rar

Nema passworda! Pozdrav i hvalan na odgovoru!

Imaju li Asusi SR tastature?

Nazalost :( ,imaju ...

Sjajno, konacno od nekoga da cujem da je pazario M51Va. U subotu ga kupujem sigurno, ali bih te molio da napises kako si se izborio sa drajverima za XP, naime, na sajtu se nalaze svi drajveri medjutim mene mnogo buni koje tacno instalirati, s obzirom da za jedan uredjaj postoji vise drajvera na sajtu, pa koje odabrati? Da li si proverio da li sve funkcionise kako treba? Bilo bi dobro da ovde napises koje si drajvere instalirao i da li je sve bez problema proslo. Hvala unapred, a do tada evo linka sa najnovijim drajverima za M51Va za 32-bitni XP:

http://rapidshare.com/files/213985327/ASUS_M51VA_XP_32_Drivers_200903.rar

Nema passworda! Pozdrav i hvalan na odgovoru!

Ja sam vecinu skinuo sa asusovog sajta a neke sa ovog
http://www.drivers-xp.com/asus/asus-m51va-windows-xp-drivers-download/

Recimo za wifi skini sa ovog sajta http://www.driverlot.com/asus_m51va_wireless_wifi_atheros_windows_xp_.html ,ali pre toga moras skinuti wlanconsole sa asusovog sajta (nalazi se u Utilities).Za VGA ti je najbolje portuvati iz drivera za desktop.Onda za zvucnu moras skinuti Audio Driver for WIN XP (prvi u audio) ,ali moras skinuti UAA driver sa nekog sajta.Obavezno skini sve drivere za ATK (bez tih drivera ti nece raditi wlanconsole).Ako zelis mozes instalirati fingerprint drivere (nije nesto posebno :d).Takodje sam update-ovao chipset drivere.Jedino sam imao problema sa bluetooth driver-ima (koje sam skinuo sa www.drivers-xp.com ).Ostale instalacije su prosle bez problema :)

Pozdrav :wave:

Jel frka za taj HDMI?

Imam utisak da je http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/2681-asus-pro50sl-ap405 mnogo bolja kupovina. Nekako postoji rupa između 50 i 80k u ponudi većine proizvođača....ne dobiješ ništa značajno, a cena naraste.

Acer ne volim zbog neobjašnjivo veće mase za identične konfiguracije u odnosu na sve druge proizvođače. Prvo sam se ponadao da je u tih (u proseku) pola kg viška i ispravljač, pa je punjač praktično samo kabal, ali ne, ima i džombu. Nevolim ni njihova kućišta, pastiku na tastaturama. Do sada sam koristio samo neki high end (u vreme centrina, 3k eur) Acer kome sam dao pozitivnu ocenu, svi ostali su nekako...jadni.

Sa Asusom imam vrlo malo iskustva, ali su sva pozitivna.

Izbegavaj 16" ekrane, nedostajaće ti pixela u visinu, mislim, nedostajaće ti i na 15.4, ali na 16 još više.

Jel frka za taj HDMI?

Imam utisak da je http://www.pcpractic.rs/proizvodi/laptop/2681-asus-pro50sl-ap405 mnogo bolja kupovina. Nekako postoji rupa između 50 i 80k u ponudi većine proizvođača....ne dobiješ ništa značajno, a cena naraste.

Acer ne volim zbog neobjašnjivo veće mase za identične konfiguracije u odnosu na sve druge proizvođače. Prvo sam se ponadao da je u tih (u proseku) pola kg viška i ispravljač, pa je punjač praktično samo kabal, ali ne, ima i džombu. Nevolim ni njihova kućišta, pastiku na tastaturama. Do sada sam koristio samo neki high end (u vreme centrina, 3k eur) Acer kome sam dao pozitivnu ocenu, svi ostali su nekako...jadni.

Izbegavaj 16" ekrane, nedostajaće ti pixela u visinu, mislim, nedostajaće ti i na 15.4, ali na 16 još više.

Mislim da je bolja kupovina M51VA-AS120 (bolja graficka/procesor) a kosta 2k vise ;) jedino ima 1GB memorije manje ,ali ima na 800mhz

Poslednja izmena:
Losi su driveri za wifi (sa drivers-xp.com) :| sada sam probao da li radi wifi i naravno ne...moras skinuti wifi drivere sa http://support.asus.com/download/download.aspx?SLanguage=en-us&model=M51Va (AW-NE771 Wireless Lan Driver and Application) i sada radi dobro wifi. :)

Upravo je to ono sto sam pricao, kako si znao da je bas taj driver za Wireless a ne neki od druga dva? :wall:

Ja bih da rezimiram a ti me ispravi, posto kapiram da si istestirao sve komponente i utvrdio da one rade, evo malog tutoriala koji sam ja pronasao na netu a tice se instalacije drajvera za laptop, a ja cu u zagradi dodati drajvere koje treba koristiti za M51Va, a ti me xphreak ispravi ako sam negde pogresio:

1) Chipset driver (INF update in case of Intel chipset) (INFupdate_XP_081219.zip sa Asus sajta)
2) ATKACPI driver (za ovo mi bas nije jasno, koji od onih 5 instalacija za Asus sajta?)
3) VGA driver (sa sajta driverlot, fajl 9_3_xp32_dd_ccc_wdm_enu)
4) UAA driver (to bi trebalo da je Microsoft zakrpa, KB888111 Hotfix, ako ne gresim?)
5) Audio driver (sa Asus sajta, AUDIO_XP_081219)
6) Modem driver (sa sajta Asus, Motorola ili LSI?)
7) LAN driver (sa Asus sajta, LAN_XP_090317.zip)
8) Card Reader driver (sa Asus sajta)
9) Wireless Console (sa Asus sajta, Wireless_Console2_XP_090304)
10) Bluetooth driver (opciono-preskociti ako ne postoji BT na laptopu) (sa sajta Asus)
11) Wireless driver (sa sajta Asus, AW-NE771 Wireless Lan Driver and Application, ti si vec spomenuo)
12) Ostali drajveri (ne znam ima li jos nesto?)
13) Utilities (opciono)

Ovim redosledom instalacija, trebalo bi da 99.9% uredjaja radi bez problema.
Sad bi bilo dobro da mi samo potvrdish ovo sto sam ja gore napisao.
Hvala, nadam se da cu napraviti sve da radi bez problema.

P.S. Izvinite na smaranju! :smash:

Jel frka za taj HDMI?

Pa, u sustini i nije frka za HDMI :). Kontao sam da ako vec kupujem, imam i tu mogucnost, ali iskren da budem, pitanje je da li cu, ako ikada, imati mogucnost da iskoristim to.

Gledam, svi su mi preporucili ovog M51VA-AS120, a niko nista nije rekao za onog drugog Asusa N50VN-FP133 :). Mozda je bolje njega da uzmem, ima jaci proc i bolju graficku po nekom mom shvatanju? Mislim, ako cemo da izuzmemo Acer iz kombinacije, onda kontam da bi i ovaj drugi Asus bio pristojna varijanta, gresim? Trazim da za ove pare koje nameravam da dam, dobijem sto je moguce vise (naravno, ne i najvise, za to mi treba mnogo vise para :D). Zato se pomeram prema gornjim granicama. Inace, i ja sam primetio da je velika rupa izmedju 50 i 80k u ponudi.

Kakva je razlika izmedju AMD i Intel procesora u laptopovima, eto, konkretno ovaj AMD TurionX2 Ultra DualCore i ovog Intel Core2Duo T5850? I kakve su graficke karte u poredjenju?

I da, moze li jedna preporuka, da li na laptop da stavljam Vistu ili da stavljam XP? Ja sam kontao Vistu da stavim. Racunam, ako je vec sve novo, neka bude i OS novi.

Mislim da je bolja kupovina M51VA-AS120 (bolja graficka/procesor) a kosta 2k vise ;) jedino ima 1GB memorije manje ,ali ima na 800mhz

Na sajtu koji sam ja gledao, razlika je 12k...

Johnny, razlika među procesorima....ranije je osnovni problem AMD-a bio trajanje baterije i tu ga je Intel ubijao, sada, (od ovih novih modela) uzmeš neki od ovih RM ili ZM AMD-a i nema da brineš o tome (za njih sam siguran, ostale nisam probao). Performanse? Šta je najzahtevnije što ćeš da guraš? Bez obzira na grafičku, notebook sa 15.4 nije baš za igranje. OK, igrao sam ja CS turnir u SM (Firma beše) na 15" notebooku, ali ni ostali nisu imali mnogo veće monitore u to vreme :)
1080p video će da radi bez problema na svakom 2+Ghz CPU. Kažu da Intel 5xxx bude manje opterećen tom prilikom od AMD-a, nisam proveravao.

Za OS, ako si do sada koristio XP i nemaš posebnu želju za Vistom, već prelaziš samo jer je novija....ostani na XP :)....naravno, pod uslovom da model koji kupiš ima drajvere za XP....

Grafičke....to sam ja nedavno pitao i bilo je: bolji je ATI...i masa se složila, ali bez nekog posebnog obrazloženja ili uporedne tabele, da znam šta je čemu pandan...
Ali recimo, što se mene tiče, za notobook, razlika od 12k din od ATI3470 do 3650, nešto i nije baš vredna....otkud znam, ali ja i u desktopima imam sve integruše :d

Upravo je to ono sto sam pricao, kako si znao da je bas taj driver za Wireless a ne neki od druga dva? :wall:

Ja bih da rezimiram a ti me ispravi, posto kapiram da si istestirao sve komponente i utvrdio da one rade, evo malog tutoriala koji sam ja pronasao na netu a tice se instalacije drajvera za laptop, a ja cu u zagradi dodati drajvere koje treba koristiti za M51Va, a ti me xphreak ispravi ako sam negde pogresio:

1) Chipset driver (INF update in case of Intel chipset) (INFupdate_XP_081219.zip sa Asus sajta)
2) ATKACPI driver (za ovo mi bas nije jasno, koji od onih 5 instalacija za Asus sajta?)
3) VGA driver (sa sajta driverlot, fajl 9_3_xp32_dd_ccc_wdm_enu)
4) UAA driver (to bi trebalo da je Microsoft zakrpa, KB888111 Hotfix, ako ne gresim?)
5) Audio driver (sa Asus sajta, AUDIO_XP_081219)
6) Modem driver (sa sajta Asus, Motorola ili LSI?)
7) LAN driver (sa Asus sajta, LAN_XP_090317.zip)
8) Card Reader driver (sa Asus sajta)
9) Wireless Console (sa Asus sajta, Wireless_Console2_XP_090304)
10) Bluetooth driver (opciono-preskociti ako ne postoji BT na laptopu) (sa sajta Asus)
11) Wireless driver (sa sajta Asus, AW-NE771 Wireless Lan Driver and Application, ti si vec spomenuo)
12) Ostali drajveri (ne znam ima li jos nesto?)
13) Utilities (opciono)

Ovim redosledom instalacija, trebalo bi da 99.9% uredjaja radi bez problema.
Sad bi bilo dobro da mi samo potvrdish ovo sto sam ja gore napisao.
Hvala, nadam se da cu napraviti sve da radi bez problema.

P.S. Izvinite na smaranju! :smash:

1) intelov driver
2) ja sam instalirao sve atk drivere (i ne prave nikakav problem)
3)VGA mozes skinuti sa amd/ati sajta i samo ga editujes sa jednim programom (zaboravio sam kako se zove a trenutne mi desktop pc je nedostupan :|)
4)UAA driver sam skinum neku 18MB verziju sa softpedia.com
5)audio sa asusovog sajta
6)modem je motorola
7)lan je onaj sa asusovog sajta
8)card reader takodje
9)wifi sam probao 3 drivera i ovaj treci radi (AW-NE771) (pre toga sam probao sa driverlot) 8)
10)Jedino bt je pravio prbleme... (mnogo zaebava instalacija).

HDMI nisam probao ,ali hdmi audio driveri se instaliraju sa tim UUA (ako se ne varam).
Kamera je neka 1.3mpix (iz device managera D-MAX, (Sonix 213)).

@PJ U gigatronu sam platio 56500 a u laptopcentar kosta 500din jeftinije tj 56000 :)

takodje i nije takvo razlika u ceni...kako sto sam i gore naveo...razlika je nekih ~2k din , sto svakako vredi bolje graficke.3GB je sasvim dovoljno za XP.

Ok, razmisljao sam i najverovatnije cu preskociti Acer, ali ne verujem da cu uzimati M51VA-AS120. Pre cu uzeti N50VN-FP133. Nazalost, pare koje su opredeljenje za uzimanje laptopa ce malo kasniti pa cu imati malo vremena za razmisljanje, ako neko jos ima neki predlog, voleo bih da ga cujem, inace ostajem pri ovom Asusu koji sam naveo gore :).

Evo par utisaka o M51Va modelu koji sam juce ima prilike da koristim i na njega instaliram Windows XP.
Kvalitet zavrsne obrade je na visem nivou nego sto je to kod cenovno konkurentnih modela drugih proizvodjaca. Tehnicke karakteristike su po meni takodje ispred drugih proizvodjaca koji za 56500 dinara koliko kosta ovaj model nude uglavnom modele sa losijom grafikom, bez hdmi ulaza, bez e-sata ulaza, web-kamere.... I naravno, dosta proizvodjaca kuburi sa drajverima za XP, a Asus ima zvanicnu podrsku na svom sajtu za XP, tako da ni prilikom instalacije XP-a nije bilo apsolutno nikakvih problema. Koristite oficijelne drajvere sa njihovog sajta i sve ce savrseno funkcionisati, ako skinete modovane drajvere sa nekog drugog sajta postoji mogucnost da nece raditi sve kako treba. Jedina mana koja je ustvari moj previd jeste da su neki nasi prodavci na sajtovima istakli u specifikaciji da ovaj model podrzava i xD memorijske kartice, a to nije tacno. Svakako 8u1 citac kartica je itekako dovoljan za najveci broj mem. kartica, xD ipak nije toliko uspeo da zazivi (ali meni je recimo to bilo potrebno jer koristim Olympusove aparate...)...
Ako i nadjete laptop druge firme sa istim karakteristikama procesora, grafike, harddiska, memorije, kod njih ce sigurno zafaliti ili bluetooth ili kamera ili hdmi ili citac kartica ili e-sata, a po meni su to ipak znacajne stvari za jedan prenosni racunar. Toliko.

Meni je jedino krivo sto M51VA-AS120 ima 3 GB RAM umesto 4 GB. Postoji li mogucnost da se ovo nadogradi, da li bih mogao da zamenim to?

Ako ne planiraš 64bit OS, 3GB je sasvim OK... I da ima 4Gb ugrađenih, 32-bitni OS ne bi mogao da iskoristi više od 3.25-3.5GB.

P.S. Moj glas je M51VA-AS120 naspram N50VN-FP133, iz jednostavnog razloga što kod 9650GS u HDMI-ju nema zvuka (mora eksterno preko spdif-a), pa ako misliš da puštaš HD .mkv filmove na nekom velikom LCD tv-u, prednost je na strani laptopa sa ATI grafičkom! Što se jačine same grafičke tiče, 9650GS je samo marginalno brži od 3650.

Ako ne planiraš 64bit OS, 3GB je sasvim OK... I da ima 4Gb ugrađenih, 32-bitni OS ne bi mogao da iskoristi više od 3.25-3.5GB.

P.S. Moj glas je M51VA-AS120 naspram N50VN-FP133, iz jednostavnog razloga što kod 9650GS u HDMI-ju nema zvuka (mora eksterno preko spdif-a), pa ako misliš da puštaš HD .mkv filmove na nekom velikom LCD tv-u, prednost je na strani laptopa sa ATI grafičkom! Što se jačine same grafičke tiče, 9650GS je samo marginalno brži od 3650.

Slazem se. :wave:

Pa, u sustini, meni bi taj HDMI port najvise bio samo kao rezerva u slucaju da u nekom periodu dobijem mogucnost da pustam mkv na veliki LCD TV, a sansa za to je jako mala, mozda do 10%. Stoga, ako je to jedini nedostatak, meni nece biti veliki problem to sto HDMI nema audio jer je pitanje hocu li ga i koristiti u skorije vreme. Pre bih isao na 4 GB, malo jacu graficku i procesor (iako marginalno), jer sad kad kupim laptop, skorije kupovine nema :). A sto se tice OSa, pa ako uzmem nesto sa 4 GB, stavicu, jednostavno, Vistu 64-bit i to je to. A valjda ce u dogledno vreme (od sledece godine) krenuti i Win7, pa ce on mozda biti unapredjenje u odnosu na Vistu. Sta znam, imam jos malo vremena pre nego sto mi pare legnu na racun, pa cu razmisliti. Hvala na savetu, u svakom slucaju :).

Samo da se javim sa epilogom, tek sam pre par dana uspeo da kupim laptop i na kraju sam se ipak odlucio za onaj Asus N50VN-FP133, samo da kazem da sam jako zadovoljan laptopom. Dizajn je odlican, kvalitet izrade je odlican, konfiguracija radi bez greske, Vista mu daje visoke ocene (npr. 5.3 za grafiku za igranje), najlosija ocena je 4.7 i to za RAM. Sve u svemu, jos uvek se upoznajem sa njim, ali sam prezadovoljan! Eto, samo toliko.

Nazad
Vrh Dno