Šta je novo?

Dvoglavi zmajic G6950

pajam24

Čuven
Učlanjen(a)
09.08.2006
Poena
620
Uzeh ovaj procesor kao zamenu za svoj i5-750 koji mora da ide zbog nedostatka finansija i imam sta da vidim. Naime razmisljao sam da li da prodam i plocu i procesor, pa da uzmem amd plocu i odgovarajuci x2 ili eventualno x3. To mi se najvise isplatilo ali me strasno mrzelo da skidam plocu i ostale egzibicije da izvodim i odlucih da zamenim samo procesor.

Uzeo sam povoljno od jednog naseg kolege sa foruma g6950 za oko 57eur, sa namerom da neko vreme izguram sa njim. Nisam izdrzao a da mu odmah ne isprobam domete. Znao sam da je ovaj procesor raspolozen za overclock ali ovo je brutalno. Prvo sto sam primetio su temperature, jer sam se uplasio da program ne ocitava dobro. Naime na defaultu tj 2800mhz temperatura u linX-u je bila oko 44 stepena, a brzina oko 13 Gflopsa (smesno u odnosu na quad ali sta je tu je). Stvarno sam mislio da nesto nije u redu ali kad sam popalio i druge programe video sam da je zaista tako. Odmah je usledio overclock.

Bez problema odmah se budi na 3700mhz, 2 kruga linX-a, temperatura i dalje ispod 50 stepeni. Sledeci pokusaj je 4000mhz, uspesno bez problema, temperatura napokon udara 50 stepeni u linX-u. Opet koliko sve glatko ide stvara osecaj da moze on jos dosta. Ponovo u bios i ovoga puta ga stavljam na 4200mhz pri auto cpu voltage, sto je ploca namestila na oko 1.36v. Pali se bez problema i ja odlucim da ga tako ostavim 1 dan radi provere stabilnosti. Filmovi, igre, 3dmark, linX od 50 krugova, komp superstabilan, mene hvata neverica, temperature su max 55 stepeni. Vec imamo 19.5 Gflopsa u linX-u i sistem je osteno brzi.

http://www.fotorola.com/uploads/553dab40f4.jpg

Jutros ga ostavim na indenticnim podesavanjima, samo fsb stavim na 210 odnosno 4410mhz. Linx opet prolazi 50 krugova temperatura je tu oko 55stepeni. Odusevljenje..:smoke:

http://www.fotorola.com/uploads/8f6a53b82d.jpg

Izvinjavam se sto gflopsi nisu konstantni jer sam radio za to vreme i druge stvari na kompu..

Zatim je usledio pokusaj na 4600mhz, ali se tada komp nije ni upalio, a ploca se resetovala i vratila na default. Previse optimisticno. 🙁
Spustio sam clock na 214mhz odnosno 4500mhz, sve se lepo upalilo, windows ucitao ali u 3. prolazu je linX izbacio gresku. Pretpostavio sam da bi moglo da bude do napona jer je i dalje na auto podesavanju. Napon je zatim podesen rucno na 1.4v i sve je opet proradilo lepo. LinX sam pustio samo 15 krugova jer zaista danas ne mogu vise da ga cekam. Ostajem duzan svih 50 krugova cim budem stigao. Temperature su oko 60 stepeni na toj brzini, koji stepen ispod.

http://www.fotorola.com/uploads/d103fa14d0.jpg

Imam osecaj da bi procesor mogao i jos ali mislim da sam naisao na neki max ploce. Ploca je odlicni MSI p55-gd65. Procesor je inace otkljucan, ne znam da li su svi takvi.
Malisa me zaista prijatno iznenadio, pa sam hteo i sa vama to da podelim, jer ako moze da se nadje povoljno predstavlja dobru kupovinu. Na defaultu apsolutno
daleko od impresivnog, ali je toliko raspolozen za overclock da o defaultu ne treba ni razmisljati. Smesno trosi, smesno se greje, zaista puno pruza za ulozen novac, pod uslovom da se nadje povoljnije nego u radnji.

Evo i poredjenja Vantage-a, ista graficka jedno je na i5-750 3100mhz a drugo je G6950 4500mhz.

http://www.fotorola.com/uploads/02abcac7a3.jpg
VS
http://www.fotorola.com/uploads/2da374acea.jpg

Poslednja izmena:
Au, lele kakav primerak 😀 Cestitam, super oc 🙂
Izvrti neki super pi da vidimo 🙂

Hvala vam!
@Noodi Izvrtecu SuperPi samo ne znam za koju vrednost, posto taj test nisam do sada nikad palio.

Evo screena na 4500mhz rock stable 50 krugova, bilo je hladno sinoc + otvoreno kuciste zato je temperatura nesto niza nego u prvom postu.

http://www.fotorola.com/uploads/124451a445.jpg

Dalje necu ici zato sto trazi povecanje napona. Cilj mi je bio do 1.4 koliko moze da izvuce maksimalno...

Dobar ti Downgrade Pajo.Sjajan OC cpu-a lagano mozes da ga drzis na 4500mhz 24/7 s obzirom da se ne znoji temp su mu sjajne.Stvarno oc cpu- je za postovanje 1700 mhz zvuci mnogo!
Jedina zamerka u 3dmark testu nisi ugasio Physx pa su ti cpu rezovi ogromni ali tu se lepo vidi moc i5 cpu-a sa kojim si ga poredio.

lepo si ga razglavio, nema shta, svaka chast. samo probaj da vrtish linx sa zauzetom svom raspolozivom memorijom, to mu dodje negde oko 3gb. zanimljiv cpu za te parice.

Hvala. Ma mogao sam da stavim svu raspolozivu memoriju nego onda ne mogu nista drugo da radim, a i prolaz duze traje. Mislis da je moguce da se potkrade neka greska zbog toga?

Hvala. Ma mogao sam da stavim svu raspolozivu memoriju nego onda ne mogu nista drugo da radim, a i prolaz duze traje. Mislis da je moguce da se potkrade neka greska zbog toga?

Veoma je moguce. Meni se desavalo da kad stavim 512 ili 1024mb da prodje glatko, ali zato pukne na all memory. Stavi ga da odradi kad ne budes zauzet ili kad legnes, pa ako prodje onda je to to.

ako je na ivici stabilnosti sada, onda ce ti verovatno puci posle par krugova sa memorijom na recimo 3.3GB. kad nishta ne radish na kompu onda ga pusti da vrti. ochekivao sam barem 30 flopsova, koliko recimo baca e8xxx na tom kloku.

Odlicna tema. Samo bih pored svih testova i cifara, pitao i za licni utisak.
Koliko osecas razliku u realnom radu sa ovim procesorom u odnosu na stari ?
Ako je osecas, gde i kako se to ispoljava ?

Lepo si ga uposlio. Mene isto interesuje kao i Alk0-a kakav je licni utisak naspram i5 750 i 'de se nalazi naspram E8400 OC na 4Ghz+ . Sto demios rece bas nesto ima malo gflops-a [cak na ovom mom x3 435 imam ~25 gflops-a.]

Izgleda da je manjak Gflopsa zbog kesa. Moj drugar B-Ziger sa e6300 onaj u 45nm na 4000mhz ima oko 12gflopsa. E8400 sam imao @ 4000mhz 4GB ram, mrcina od procesora 🙂. Mislim da ga je gusio DDR2 jer je na p55 daleko bolji odaziv programa. Za igre ne znam sigurno je e8400 u prednosti.

E sad sto se tice razlike u odnosu na I5-750, kad sam upalio g6950 na defaultu smorio sam se ko zmaj 🙁. Ucitavanje duze, kada je upaljen neki program tipa tv, winamp (kada je ukljucen visualization) pa se ukljuci browser ima da se ceka par sekundi, naspram skoro momentalnog odaziva na Quadu. Unzipovanje traje vecnost! Te stvari mene izludjuju. 😡

Kada se naklokuje dobrano stvari se menjaju na bolje. Sada je daleko brze i zivahnije paljenje/menjanje programa. Iako je i dalje sporije od Quada naravno, mogu reci da je sada daleko prihvatljivije i ne nervira uopste. Unzipovanje je loodilo, cini mi se indenticno pichi kao na i5-750 (da ne bude zabune i5 sam drzao na 3100mhz, ne na 4000). Sto se igara tice na oko se razlika primecuje u GTA4 poznatom ljubitelju 4 jezgara, koji je leteo, a sada ok radi ali nije tecan, FPS bas oslabi posteno. Crysis subjektivan osecaj isti, Assassins creed 2 isti, BC2 isti. Metro ne zelim da probam sa GTX260 suvise mi je to slabo posle GTX 470-ice, 🙁

U svakom slucaju puno konjskih snaga moze da pruzi za male parice. 3x jeftiniji procesor ali u realnom radu za svakodnevne nezahtevne aktivnosti razlika u brzini je sasvim prihvatljiva, pod uslovom da je naklokovan. Dobro prelazno resenje za ljude koji hoce novije podnozije a trenutno nemaju parice za i5/i7.

Edit: Stavicu max memorije u linx na 4500mhz veceras, spustio sam ga na 4420mhz na 1.37v, mislim da mu je to sweet spot sto se tice zagrevanja, brzine, ali sam siguran 99.9 posto da nece puci ni na 4500mhz. Sutra kacim screen

Poslednja izmena:
Kao polovan za tu cenu je lepa igracka [pogotovo sto su pare bile u pitanju] inace za malo vise je bolje ici na i3 530. Btw moj procesor sa jednim jezgrom vise i na def 3.0 daje 29GFlops-a - pustio sam 20 krugova da proverim.
Iscedi taj procesor do kraja 😉 Bas lepe temperature za taj clock.
Have fun with your new toy :wave:

P.S. @SrdjanKs
Imas typo u moja masina pod imenom ploce. extrime umesto extreme 😉

Poslednja izmena:
ja na linx gledam kao test sirove snage procesora (izuzimajući bug sa i7 i HT om) kao i njegove stabilnosti. takodjer, mora da se obrati pažnja na broj gigaflopsa, jer nekada moze da se desi da prolazi test, ali da trotluje cpu i da izbacuje znatno manje istih. to obichno kad mu fali napona.
evo sad sam pitao drugara, koji je imao e8500 na 4.25ghz i kaze da mu je izbacivao 33.6 gflopsa u linxu. shto je poprilichno vishe u odnosu na taj tvoj.

Moguce da je zato sto e8500 ima 6mb kesa a ovaj 3mb kesa nisi se to setio 😀

najbolje da se nisam toga setio, znam dobro koji ima koliko i kog kesha, vec po testovima bi trebalo da su tu negde po performansama, a linx neshto slabo izbacuje flopsice 🙂

8xxx su vrh dual core procesori, da su imali integrisan memorijski kontroler bili bi jos bolji. BTW nemoj zaboravis da je cena novog duplo veca od cene ovog malise, a ako gledamo cene polovnih razlika je nekih 40 posto u korist e8500. Siguran sam da Gflopsi zavise od kesa a da razlika u realnom radu nije tolika, odnosno 60 posto u korist e8500.

Izvukoh 22 Gflopsa 😀 pogasio sam programe sve, samo sam malo surfovao tokom testa, zato nije bas konstantno, da ne mislis da je throttling. 😛 Sva raspoloziva memorija je upotrebljena, procesor rock stable!

http://www.fotorola.com/uploads/2fc1ff9802.jpg

Nazad
Vrh Dno