Šta je novo?

DVI ili HDMI

donca985

Cenjen
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poena
151
Imam graficku ATI 4730 koja na sebi ima izlaze VGA DVI i HDMI, pre neki dan uzeo sam monitor SAMSUNG P2370HD koji takodje ima sve te ulaze ali sam uz taj monitor dobio samo D sub kabal! posto nemogu da nadjem DVI kabal zanima me jel neko u praksi koristio DVI na HDMI (posto toga ima) i kako se pokazalo i ako neko zna u slucaju da povezem HDMI na HDMI postoje li prednosti kontrole PC-a daljinskim od monitora???

Mislim da ces jeftinije proci sa hdmi->hdmi. Radice ti i jedna i druga kombinacija, digitalni signal daju i jedan i drugi. Imam obe kombinacije ali nisam primetio neku razliku.
Ovo za daljisnki te nisam bas najbolje razumeo ali mislim da to nece da moze, mada neznam kakav je to daljinac uz taj monitor.

Daljinac je klasika samsungov posto je monitor +tv P2370HD TV. Procitao sam u opcionom meniu monitora pored objasnjenja prikljucka HDMI da je moguca kontrola uredjaja, prikljuceni preko hdmi kabla, daljinskim od samsunga ali nema nikakvih pojedinosti na sta se konkretno odnosi! Npr/mislim da ako se prikljuci DVD da moze da se pustaju video i audio sadrzaji i pali gasi dvd preko daljinskog samsunga i da mi nije potreban daljinski dvd-a, u slucaju da ne gresim neznam koje bih opcije imao da kontrolisem komp mozda samo da smanjim i pojacam zvuk! tu se javila trilema ???

Daljinac je klasika samsungov posto je monitor +tv P2370HD TV. Procitao sam u opcionom meniu monitora pored objasnjenja prikljucka HDMI da je moguca kontrola uredjaja, prikljuceni preko hdmi kabla, daljinskim od samsunga ali nema nikakvih pojedinosti na sta se konkretno odnosi, opcija Aynet+ces, i moje misljenje je da se odnosi na na gasenje uredjaja kada se ugasi monitor pa me zanima jer neko probao i dali stvarno moze tako da radi ???

jel moguce da is samo sub dobio ..meni je uz p2370 dosao dvi kabl ..mora da su te u prodavnici zavrnuli

I meni je cudno sto je monitor dosao bez dvi-a. Ono sto znam je da ti se verovatno monitor nece gasiti kad gasis komp ako ga povezes hdmi-em (ima da leti po njemu check imput signal)!!

I meni je cudno sto je monitor dosao bez dvi-a. Ono sto znam je da ti se verovatno monitor nece gasiti kad gasis komp ako ga povezes hdmi-em (ima da leti po njemu check imput signal)!!

pa jeste, ali to je i logicno..kad gasis komp da se ne gasi TV:)

tv ima opciju da signal prima preko antene recimo, ili preko HDMI...ali imao ili ne signal on radi dok se ne ugasi:)

pa jeste, ali to je i logicno..kad gasis komp da se ne gasi TV:)

tv ima opciju da signal prima preko antene recimo, ili preko HDMI...ali imao ili ne signal on radi dok se ne ugasi:)

Ako je to logicno onda reci meni i gomili drugih zasto se meni obican monitor ne gasi na taj nacin?!

al ima neke razlke u hdmi kablu, da li je svaki 1.3 standard ili ima neke razlike? Ja sam kupio neki Belkin od 3m i na njemu nigde ne pise koji je standard. Mozda da ztavim TV preko DVI kabla duplo je deblji.

Mislim da ces lose proci ako HDMI kablom povezes komp i taj Samsung monitor. Znaci, otkad sam na kratko doneo Samsung 2333HD u kucu, zakleo sam se da mi nijedan ekran bilo kog oblika ove firme vise nece preci kucni prag, bar ne u dogledno vreme. Na ovom monitoru HDMI ulazi NISU namenjeni za vezu sa racunarom, vec za vezu sa konzolama, blu-ray plejerima i slicno. Preko HDMI-a NE dobijas 1:1 pixel mapping, sto ce reci da tekst i grafika uopste izgledaju uzasno. Ja se iskreno nadam da je to na tvom monitoru ispravljeno, ali imajuci u vidu inertnost Samsunga po nekim pitanjima u vezi monitora, sumnjam

al ima neke razlke u hdmi kablu, da li je svaki 1.3 standard ili ima neke razlike? Ja sam kupio neki Belkin od 3m i na njemu nigde ne pise koji je standard. Mozda da ztavim TV preko DVI kabla duplo je deblji.

Debljina kabla moze da pomogne samo ako UOPSTE nemas sliku preko nekog tankog. Posto je digitalni signal u pitanju, ako dobijes bilo kakvu sliku na ekranu preko tankog kabla, budi siguran da je takva slika najviseg moguceg kvaliteta i da ti ne treba deblji kabl. Svaki kabl je za 1.3 standard

Poslednja izmena:
Mislim da ces lose proci ako HDMI kablom povezes komp i taj Samsung monitor. Znaci, otkad sam na kratko doneo Samsung 2333HD u kucu, zakleo sam se da mi nijedan ekran bilo kog oblika ove firme vise nece preci kucni prag, bar ne u dogledno vreme. Na ovom monitoru HDMI ulazi NISU namenjeni za vezu sa racunarom, vec za vezu sa konzolama, blu-ray plejerima i slicno. Preko HDMI-a NE dobijas 1:1 pixel mapping, sto ce reci da tekst i grafika uopste izgledaju uzasno. Ja se iskreno nadam da je to na tvom monitoru ispravljeno, ali imajuci u vidu inertnost Samsunga po nekim pitanjima u vezi monitora, sumnjam

Debljina kabla moze da pomogne samo ako UOPSTE nemas sliku preko nekog tankog. Posto je digitalni signal u pitanju, ako dobijes bilo kakvu sliku na ekranu preko tankog kabla, budi siguran da je takva slika najviseg moguceg kvaliteta i da ti ne treba deblji kabl. Svaki kabl je za 1.3 standard

Ja imam Philips monitor, a Samsung TV LE40 530 B full HD, i nemam problema sa izlazima odnosno ulazima. HD filmo idu glatko igrice sa kompa takodje. Tv ima i PC ulazaz kao i jedan HDMI koji je oznacen sa HDMI/DVI. U podesavanjima ima da se menja namena HDMI -a moze da se ctavi: PC, PC-hdmi, IPTV, DVD...... i jos dosta tog.

Koliko sam pratio Gizmora, ovaj TV bi trebao da ima 1:1 pixel maping.

Mozda gresim.

Koliko sam pratio Gizmora, ovaj TV bi trebao da ima 1:1 pixel maping.

Mozda gresim.

Pa ti pricas o TV-u, a covek je temu postavio zbog monitora;). Sa TV-ima im je sve ok. Ironcno, ali Samsungov televizor je bolji monitor od Samsungovog monitora, bar kad se koristi HDMI:crash:

Pa ti pricas o TV-u, a covek je temu postavio zbog monitora;). Sa TV-ima im je sve ok. Ironcno, ali Samsungov televizor je bolji monitor od Samsungovog monitora, bar kad se koristi HDMI:crash:

Ok, a ja se uplasio. Slab sam u tome, oko monitora i tv-a.
Pre ovoga sam imao Philips 17 sa DVI ulazom, ovaj sad ima samo Dsub.
A Tv ima sve.

IZVINJAVAM SE AKO SAM UPAO U TEMU.

Koliko je maximalna duzina HDMI kabla ?? Treba mi nekih 7m jel moze toliko dugacak da se nadje i koliko koshta ?

There is no single answer to this question. The maximum distance for an HDMI signal depends on the quality of the cable, the line drivers in the source and the line receivers in the destination device. Generally, the longer an HDMI cable, the fatter it will be to reduce the signal attenuation (signal losses). As the transmission link is so dependent on the receiver at the HDMI input, it is quite possible for one display to work with a certain cable length and another to fail.

HDMI cables are available up to 25 meters in length (80 feet) but they are expensive and the results are not guaranteed by any of the manufacturers.

For longer runs, it is probably worth using converters that will convert HDMI to a CAT 5 based signal and then back to HDMI at the far end. Such systems guarantee hundreds of feet and use a simple, low cost network cable. If this is the solution to be chosen, make sure that the converters will handle HDCP (copy protection) and EDID (display information sent from the display to the source).

Koliko sam ja razumeo oba prenose digitalni vido signal, s tim što preko hdmi ide i zvuk

Ali u principu, ove jeftinije kablove sto mozes da nabavis kod nas, ne bi trebao da uzimas veci do 10m, niko ne moze da ti garantuje dal ce raditi ili nece...

Ja sam licno imao problem sa kablom od 10m. Kad smo zamenili, i nabavili kvalitetniji kabl od 10m, sve je bilo ok. Pa zbog toga kazem...

A naravno da nema ogranicenje na 5m, to je glupost. Ali zavisi od dosta faktora, pa moze da se desi i da ne radi...

Samo jedan sajt za vas koji mozete da uzmete iz inostranstva najjaci na svetu sto se tice kablova i sitnica monoprice.
Kupljena 3 adaptera DVI/HDMI i 5 HDMI kablova 28AWG od po 3 metra za 10$:d
Zakon prodavnica:wave:

Nazad
Vrh Dno