Šta je novo?

DVI ili Analog na TFT

Kostolomac.TK

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.12.2004
Poena
319
Ne znam dali sam *ubo* pravo mesto za ovo ali sam stvarno osetio potrebu da napisem. Mozda zato sto je rano ujutru a mozda od muke al dobro. Imam Samsung 930BF i do sada vec vise od godinu dana bio je na DVI u 1280x1024 ... silom prilika morao sam da predjem na ANALOG zbog graficke koja je sada u masini i gle cuda slika je maltene odvratna i sve nekako zamucena i nekako kao previse jaka (ubija oci) ... mislim takav je osecaj nakon prelaska sa DVI gde je slika bila kristalno jasna ... evo vec me boli glava ... zelim samo da odgovorim svima koji razmisljaju da li uzeti TFT sa DVI koji je skuplji ili ne. E pa ljudi DVI obavezno uzmite... shvaticete kad predjete sa jednog na drugo.

Hvala na slusanju a ako mora ili ako se smatra da je topik visak, onda brisite.

Poslednja izmena:
pre ce biti da ta graficka nije dobra... ili nisi podesio sliku kako treba
na 99% monitora u zadnje vreme, kad se analog dobro namesti, slika bude sasvim sasvim ok...
tako da ti ova ocena ne stoji...
na monitoru iz potpisa nekad stoje dve masine jedna na dvi, jedna na analog i obe slike budu ok...

Kakav glup zakljuchak i to na osnovu jednog iskustva. Ne mora uopshte da bude praksa. Kod nekog ladno mozhe obrnuto da se desi. Nisi ni testirao istu karticu pa dva izlaza....tako da....teorija ti definitivno pada u vodu. Ja sam mozhda cjorav...ali ja razliku ne primecjujem...a kontam da bi takvu razliku o kojoj ti prichash definitivno primetio....

kod mene je recimo PC na VGA ulazu a na DVI držim PS3, pa ne primećuje se gubitak kvaliteta, što sam prešo na VGA...

Ja sam recimo isprobao i VGA i DVI (i to na Samsungu 730BF i na HP f2105) na mojoj grafickoj i u potpunosti se slazem sa zakljuccima iz prvog posta tj. slika preko DVI je neuporedivo bolja.

To zavisi najvise od graficke, pa onda i od AD/DA konvertora u monitoru. Na primer, vecina maticnih ploca sa integrisanom grafikom ima losu sliku preko analognog izlaza... Nesto kao ranije u vreme CRT-a kada smo gledali koja graficka kartica ima ostriju sliku. Prve serije TFT-ova bile su skupe i imale su solidno odradjene konvertore, da bi sada kada je sve to postalo jeftino i kvalitet, naravno, opao. Sa druge strane, proizvodjaci grafickih kartica uglavnom sve manje paznje obracaju na kvalitet analognog izlaza, jer to vise nije toliko vazno - kome treba bolja slika, ima DVI.

ako bi tft sa analognim izlazom zakacio pomocu konvertora analog to DVi na dvi da li bi bilo poboljsanja ili ne?

:wall: ne...

Ako moze neko detaljnije obrazlozenje, za nas sa jeftinijim ulaznicama.

Ako bi snimak sa CD-a prebacio na audio kasetu, da li bi dobio CD kvalitetu zvuka? :smash:

iliti drugačije rečeno, šta ti vrede sva poboljšanja DVI standarda, ako na drugom kraju nema monitora koji će iskoristiti to.

Poslednja izmena:
ako uzmes mikrosop, pa na njega stavis teleskop, pa to zajedno prikacis na objektiv od mobilnog, da li mislis da ce ti mobilni zbog toga praviti bolje slike?

kad ti stavis adapter na dvi, ti ustvari imas analogni izlaz (jer taj dvi vec ima i analognu komponentu), tako da ne mozes nikako dobiti bolju sliku nego da si ga prikacio direktno na analogni izlaz... mozes mozda goru ako adapter nije dobar...

ako uzmes mikrosop, pa na njega stavis teleskop, pa to zajedno prikacis na objektiv od mobilnog, da li mislis da ce ti mobilni zbog toga praviti bolje slike?

kad ti stavis adapter na dvi, ti ustvari imas analogni izlaz (jer taj dvi vec ima i analognu komponentu), tako da ne mozes nikako dobiti bolju sliku nego da si ga prikacio direktno na analogni izlaz... mozes mozda goru ako adapter nije dobar...

Nisam ni mislio da cu dobiti sliku kao na DVI, vec da li je losija od direktne analog veze, zbog upotrebe adaptera.
Ma sta i ja k...., imam adapter i oba ulaza pa cu probati sam. :p

ATI X800XL sa analognim i digitalnim izlazom i Samsung 215TW TFT.
Kada sam probao analogni kabl, primetio sam razliku. Nije strašno, ali se vidi.

Ja kod mene koristim DVI (7600gt i Samsung 940bf) inace probao sam i analogni ali mi onda slika gubi ostrinu.

Ne znam dali sam *ubo* pravo mesto za ovo ali sam stvarno osetio potrebu da napisem. Mozda zato sto je rano ujutru a mozda od muke al dobro. Imam Samsung 930BF i do sada vec vise od godinu dana bio je na DVI u 1280x1024 ... silom prilika morao sam da predjem na ANALOG zbog graficke koja je sada u masini i gle cuda slika je maltene odvratna i sve nekako zamucena i nekako kao previse jaka (ubija oci) ... mislim takav je osecaj nakon prelaska sa DVI gde je slika bila kristalno jasna ... evo vec me boli glava ... zelim samo da odgovorim svima koji razmisljaju da li uzeti TFT sa DVI koji je skuplji ili ne. E pa ljudi DVI obavezno uzmite... shvaticete kad predjete sa jednog na drugo.

Hvala na slusanju a ako mora ili ako se smatra da je topik visak, onda brisite.

Tako drasticne razlike ne bi smelo da bude, posebno ne kod Samsunga koji je oduvek imao lepu sliku preko oba interfejsa. Ja na mom ne vidim razliku (720T) ali sam vidjao ranije na nekim jeftinijim LG modelima, a i to neznatno.

Izgleda da je VGA odlicno odradjen kod onih TFT-ova koji jedino takav ulaz imaju a kod onih sa DVI+VGA mozda je malo slabiji, radi stednje.

ko sto rekoh nekad, ja sam na mom starom lg1730b video razliku... ali obzirom da je to skoro 4 godine star monitor... stvari su se promenile od onda...

Vrh Dno