Šta je novo?

Dvi/hdmi + analog audio PROBLEM

DjoleNS

Slavan
Učlanjen(a)
28.12.2005
Poena
320
Imam problem oko povezivanja kompa sa lcd-tv, kada povezem dvi/hdmi izgleda da tv ne konta analogni audio i nema zvuka. Video sam na netu da se mnogima pojavio ovaj problem ali nisam uspeo da skontam kako se reshava. Jel zna neko neku foru?

Proveri u uputstvu tv koji hdmi (ako uopste neki) prihvata dodatni analogni audio signal iz rca.

Nisam siguran da sam najbolje razumeo šta si uradio pre nego što si zaključio da ne radi, ali da ipak pokušam - ja sam na primer izdvojio Media Player Classic za puštanje AV materijala na TV i u njemu sam definisao da zvuk ide preko Rear HDMI priključka (ili kako se već zove), naravno pre toga sam instalirao sve potrebne drivere za ATI, uključujući i taj za HDMI audio.
Ako si to već sve uradio onda izvini za glup savet, probaj onda da promeniš kabl ili da vidiš da li treba neko posebno setovanje na TV (što sumnjam).
Ovo što ti je rekao gvlada može da pomogne ali u principu ne bi trebalo da imaš potrebe za tim ako sve radi kako treba, jer onda opet moraš da razvlačiš bez potrebe još jedan RCA audio.

Poslednja izmena:
Ti znaci pustis film, recimo MKV i pored HD slike imas shit zvuk. Zvucnici tv sluze da cujes vesti ili vremensku prognozu a za sve ostalo su gadno....piiiip.

Eto, priznajem, kriv sam. Nikad nisam kapirao taj koncept 5.1, surrounda i slično za prostorije koje nemaju bar jedno 20 kvadrata dedicated prostora samo za kućni bioskop i bez ekrana bar 2x većeg od ovog što sad imam, a sad imam samo 40" i sasvim sam zadovoljan sa zvukom. Kad hoću baš sam da uživam u filmu i da ne propustim nijedan šum, onda stavim slušalice, ali njih još uvek prave samo u 2.0 izvedbi;)
Inače imam dobar audio sistem u istoj prostoriji i povezao sam DVD i satelitski STB na njega ali me je mrzelo da kačim i PC za .mkv. Međutim i nije neka primetna razlika u odnosu na TV zvučnike obzirom na veličinu prostorije i realnost da ne mogu baš da divljam sa jačinom zvuka. A inače ovaj moj Samsung LCD ima vrlo korektan zvuk.
Ali dobro, svako ima svoje prioritete.

Očigledno nisam primetio onaj detalj "analogni audio" u originalnom pitanju, tako da sam nepotrebno odgovarao, ali sad šta je tu je ...

Dobar audio sistem je dobar, za muziku. Prica da u 20kvm ne mozes da primetis razliku izmedju stereo i surround je... zabrinjavajuca. 40" uopste ne mora biti veliki tv, ako ga pratis sa 3m osecaj filma nije neki. Nijedan tv nema korektan zvuk pa bio najskuplji na svetu. Pravi dozivljaj se dozivi sa odgovarajucim surround sistemom. Ipak, postujem tvoj izbor.

Ma naravno, znam da sam u manjini, jednostavno neke novotarije prihvatim odmah, a neke mi ne legnu. A ovo što kažeš da 40" ne mora biti veliki ekran, to sam upravo i ja rekao - da je duplo veći pa da i razmišljam o audio opcijama, ovako nije to to. A što se tiče korektnosti zvuka, zavisi šta za koga znači pojam "korektan". Ja bih rekao da mnogi TV setovi imaju korektan zvuk, ali naravno ne i vrhunski.

(čini mi se čak da imamo isti TV ako se dobro sećam tvojih ranijih postova - 40L86 ?)

Panasonic 42PX8ES
Kada kazem korektan zvuk, dokumentarci sa stranih kanala, pa filmovi imaju stvarno kvalitetan audio koji je vredniji od onoga sto tv zvucnik moze da pruzi. Pusti se to na tv i na kompletu koji imam i razlika je neuporediva.

Moraću da probam kad nađem vremena, možda i zaključim da je razlika zaista značajna.
Ali da ne bude da smo otišli skroz u OT, @DjoleNS: da li si pogledao šta ti piše u uputstvu za TV ? Kod mene je taj detalj dosta konkretno opisan, jedino što nikad nisam probao u praksi.

Nisam josh pogledao uputstvo, negde ga je neko zaturio i sad ga ne mogu nadjem, ali znachi pitanje je dal je moguce uopste da tv prihvata dodatni analogni audio signal iz rca ako je istovremeno povezan na hdmi.. Izgleda da nije.
Ovaj tv definitivno nema u meniju nikakvo posebno podeshavanje za audio, shto verovatno znachi da hdmi i rca ne moze zajedno da proradi.. :/
Kolko sam skontao izgleda da je jedino reshenje da se povezu zvuchna i grafichka preko onog spdif-a pa onda da preko hdmi prikljuchka ide i video i audio signal..

Na žalost u tu varijantu se ne razumem. Kod mene (ATI) to može odmah sa DVI izlaza.

Za moj tv u uputstvu pise da 1 HDMI ulaz prihvata dodatni analgoni stereo ulaz a to sma video kod jos nekoliko modela. Prelistaj uputstvo.

Nazad
Vrh Dno