Šta je novo?

Dve wan adrese na Mikrotiku?

luci

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2005
Poena
319
Zanima me da li moze dve wan mreze u jedan routher,tj. da pojednostavim,imam dva adsl hteo bih da ne podizem neki drugi server da na jednom odradim sve sto se tice routhirana i deljenja konekcije,trenutno mi jedan radi kao pppoe server i u njemu imam dve mrezne karte jedna LAN sa statickom adresom, druga WAN koja je podesena da dinamicki primii adresu od ADSL modema,kako podesiti jos jednu wan konekciju i kako podeliti jednim korisnicima sa prvog ADSL net a kako sa drugog ADSL,cuo sam za neko markiranje pa me zanima preko cega bi trebalo da se ide,:)tj. kojom komandom,pozzz .
I jos nesto koliko mi za ovu moju rabotu treba tacno mreznih adaptera?

Poslednja izmena:
Ubaci jos jednu mreznu kartu i taj ether interface isto podesi da bude DHCP client,znaci treba ti tri,ako se korisnici kace na taj treci ethernet,ako se kace wirlessom onda 2,markiranje konekcija i paketa se radi u ip/firewall/mangle pa imas action "mark packet i mark connection"
ja sam namestio dva linka da rade bez markiranja,stavio sam 2 gateway-a i distance 1,tako ce ti raditi ali bez nekog pravila npr 2 usera ce da vuku sa jednog linka dok ce drugih 5 da vuku sa drugog,nece biti pravilno rasporedjeno sta ide na jedan a sta na drugi gateway vec ce Tik da salje kako mu dune.

koju adresu dobijas na tom interface-u gde je Dhcp client od modema,javnu ili privatnu? jel taj modem i ruter? (pretpostavljam da jeste cim ima ethernet)

Poslednja izmena:
Jeste modem je i routher i ima nat,dobijam otprilike adrese na jednom 192.168.1.1 a na drugom 10.0.0.1 ,znaci to su route kroz koje prolazi net, samo meni treba bas da podesim recimo dva coveka na jednom modemu i 4 coveka na drugom,cinimi se da sam nasao nesto slicno tome,evo linka,sta mislis?http://wiki.mikrotik.com/wiki/Load_Balancing_over_Multiple_Gateways

Poslednja izmena:
jeste to je to sto ti treba,samo ako vec dobijas natovanu adresu na dhcp klijentu iskljuci to i stavi na tu mreznu kartu u mikrotiku fixnu adresu,cisto da se ne bi desilo da mu dhcp od adsl modema dodeli neku drugu adresu.

Poslednja izmena:
Ok mada sam u modemu namestio da veze za mac addressu mrezne karte!
Imam jos jedno pitanje jel ovo uputsvo vazi i za PPPoE deljenje interneta?

Poslednja izmena:
Vrh Dno