Šta je novo?

Dve kartice u jednom kompu...

Drunk Devil

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
Potrebno mi je da imam dve kartice u jednom kompu pod Win98, i da obe rade. Tu i jeste problem - obe su dobro instalirane i pinguju se sa tog računara. Ali radi samo kartica za koju je zadnji put instaliran drajver, odnosno TCP/IP protokol. Potrebno je naravno da obe rade, i da su dostupni uređaji na koje su obe vezane. Da li se to rešava sa nekim routing komandama, bridge-ovima ili već šta? Tražio sam po Netu, ali izgleda da ne znam terminologiju pa nisam dobio ništa korisno...

obavezno moras da stavis razlicite tcp/ip protokole tj. na toj masini stavi posebnu ip adresu za svaku kartu i ako su u pitanju tri chompa bez switcha ili hub-a obavezni su ti crossover kablovi ovako sam postavljao u jednoj firmi radi ustede na switchu i radilo je bez problema

Ne obracaj paznju na ovo iznad!

Nisi napisao zasto ti je potrebno da imas dve karte i kakvi su to uredjaji koji nebi mogli ici svi na jednu mrezu!

Ovakva resenja se primenjuju jedino kada je potrebno razdvojiti dva segmenta mreze. Tada racunar sa kojim se to radi obicno izigrava neku vrstu rutera i propusta pakete izmedju ta dva segmenta po nekim pravilima koja se mogu konfigurisati.

IP adrese karti moraju biti iz dva opsega adresa!

Recimo za unutrasnje mreze!

192.168.1.1
192.168.2.1

subnet mask
255.255.255.0

Tada se moze vrsiti rutiranje izmedju ova dva segmenta!

Ja nisam siguran dali se ovo moze izvesti na win98! Mislim sigurno da on nije predvidjen za rad sa vise od jedne karte! Mozda i moze da se zbudzi nekako ali svakako za ovo win98 nije namenjen!

Znaci ako hoces vise od jedne potreban ti je neki mrezni operativni sistem 2k ili xp!

Svasta - naravno da moze i win98. Kako mislis inace da je moguce drzati mreznu kartu i modem u istoj masini? I modem se tu tretira kao "dialup network adapter" i koristi takodje tcp/ip kao i mrezna karta u istoj masini.

DD, napisi bolje malcice opsirnije sta hoces da uradis i u kakvu se okolinu "bodes" sa tom masinom.

Hvala na odgovorima... bufu je dao lakonski odgovor, bespotrebne stvari...

Mislim da sam naveo suštinu problema. Stvar je u tome da se ne može naći switch ili hub sa BNC mrež. konektorom (stari je zgromljen). A u pitanju je podzemni kabel, koji nije lako zameniti. Prema tome, ideja je da se u računar ubode jedna kartica sa BNC i jedna sa UTP, pošto je cela mreža iz samo 3 komponente.

Elem, mislim da sam našao rešenje: 2 kartice trebaju biti na različitim subnet adresama, kao što je i no name rekao.
Komanda za trajno routovanje je:

route -p add (IP adresa udaljenog rač.) mask 255.255.255.255 (IP adresa gateway-a)

Zagrade su stavljene samo radi preglednosti, inače se ne stavljaju. Mask verovatno može i drugačije, mada mislim da je i ovako OK.

Gateway IP treba da je isti kao i kartice preko koje idemo na ovaj, koji je routovan, to se naravno upisuje kod podešavanja u Control Panelu.

Stvar radi pod Win98. Rade obe kartice, ali još nisam probao na terenu.

Drunk Devil je napisao(la):
Hvala na odgovorima... bufu je dao lakonski odgovor, bespotrebne stvari...

Mislim da sam naveo suštinu problema. Stvar je u tome da se ne može naći switch ili hub sa BNC mrež. konektorom (stari je zgromljen). quote]

Jel ti odgovara Artacom switch sa 1 BNC i (mislim da je) 8 UTP portova?
3614-687
3618-546

Nazad
Vrh Dno