Šta je novo?

DVD zvuk

sirius

Čuven
Učlanjen(a)
24.11.2002
Poena
619
Koju karticu da kupim(5.1),da mogu da kvalitetno gledam DVD a da nije nagrdeno skupa.

Pa live 5.1, samo sto je diskutablino sta je za tebe skupo...

sirius je napisao(la):
Koju karticu da kupim(5.1),da mogu da kvalitetno gledam DVD a da nije nagrdeno skupa.

Ako imas AV Surround receiver ili nesto sto moze da radi dekodiranje 5.1 signala ne treba ti 5.1 kartica, vec bilo koja sa digitalnim izlazom...

Pa imam vrlo dobear muzicki uredaj,pa koja bi to kartica bila sa digitalnim izlazom?

sirius je napisao(la):
Pa imam vrlo dobear muzicki uredaj,pa koja bi to kartica bila sa digitalnim izlazom?

Mislim da bi mogao da nadjes za relativno male pare SB Live! Value...

Re: Re: DVD zvuk

tex707 je napisao(la):
Mislim da bi mogao da nadjes za relativno male pare SB Live! Value...

Aha bi, samo sto to nije 5.1 karta, vec 4.1

To su hardverski iste karte, samo sto na staroj nema dovoljno analognih prikljucaka.

sirius je napisao(la):

Ako risiver nema ugradjen Dolby Digital dekoder, dzaba ti.

Re: Re: Re: DVD zvuk

Amon_Ra je napisao(la):
Aha bi, samo sto to nije 5.1 karta, vec 4.1

To nema veze.....SPDIF izlaz je isti....meni obican Live! Value daje DTS izlaz bez problema....

Re: Re: Re: Re: DVD zvuk

tex707 je napisao(la):
To nema veze.....SPDIF izlaz je isti....meni obican Live! Value daje DTS izlaz bez problema....

Samo sto neke revizije nisu imale spdif.

Re: Re: Re: Re: Re: DVD zvuk

Amon_Ra je napisao(la):
Samo sto neke revizije nisu imale spdif.

Ne...sve su imale....ova moja je jedna od tih koje "nisu imale"....samo je trebalo sa konektora na PCB-u izvuci dvopolni kabl i izbaciti ga napolje zalemljenog na RCA connector....i sve radi normalno.

Kupio sam i SPDIF-in adapter i sada imam (prakticno) full Live!

Malo je falilo da kupim Live! 5.1...srecom su mi bolje upoznati sa stanjem stvari na vreme objasnili da nema bas nikakve svrhe.

Re: Re: Re: Re: DVD zvuk

Pitanjce:
Kada sam ukljucio live! (5.1) preko digitalnog izlaza na koaksijalni digitalni ulaz na AIWA AV-D58 AV surround receiver-u. Pri tom su sva podesavanja odradjena na live! znaci ukljucen digital, probao sam sa uklj. i isklj. dekodera na kartici. Medjutim samo stereo ide surround nece. Da ne kazete da ne radi samo da pomenem da je resiver proban sa DVD playerom koji ima takodje digitalni koaksialni izlaz i po pustanju DVD-a AIWA je odmah prepoznala 5.1 zvuk i ukljucila na displeju sva 5+1 nacrtana zvucnika. Kada na Live! pustim onaj njihov test samo pomene front left i front right. Pustao sam i razne divx-ove u koji su radjeni sa AC3 podrskom ali nikako da se detektuju ova zadnja dva kanala na resiveru. Pricam u slucaju kada je mod prebacen na surround i ukljucen je ProLogic. Kada prebacim na DSP rade prednji i zadnj levi (sub nisam prikljucio jos na resiver) zucnici ali i ne cudi me jer to je simulacija surrounda a ne pravi. Odn. sam resiver razvuce zvuk na sve zvucnike.
BTW: taj DSP radi i kada pustim FM radio, a znajuci da se zvuk emutije u stereo signalu jer koliko sam ja upucen jos ni jedna radio stanica u srbiji ne emituje surround signal.

Daklem:
Pomozite mi da nateram Live! da salje resiveru pravi 5.1.

Pazi ovako, uzmes Cyberlink Power DVD i u settings\audio izaberes SPDIF out i na taj nacin saljes na digitalni izlaz sirov Dolby Digital ili DTS signal. Ovo sigurno radi, tako da...uzivaj :).

P.s. Zasto Aiwa, pored Denona, Yamaha i ostalih kvalitetnih uredjaja? :)

Delija je napisao(la):
Pazi ovako, uzmes Cyberlink Power DVD i u settings\audio izaberes SPDIF out i na taj nacin saljes na digitalni izlaz sirov Dolby Digital ili DTS signal. Ovo sigurno radi, tako da...uzivaj :).

P.s. Zasto Aiwa, pored Denona, Yamaha i ostalih kvalitetnih uredjaja? :)

Svako po svom dzepu.

Zato sto je AIWA 12.500 din a Denon, Yamaha... 19.000, 25.000, 30.000 i ostalo :D.
A doduse 5x85W za sobu mi je dosta.

Snalazim se kako umem. Da li bi ti znacilo nesto i to da su zvucnici Ei akustika(2 od hsr-48 i 4 satelita doduse improvizovanih, 1 centralni takdje Ei) ctp; :D :D ali samo jedno znam soba mi GRMI!!!

Evo da se i ja nadovezem s jednim pitanjem...

Imam istu Aiwu i CL live gamer.

Ovo dvoje je spojeno preko digitalne veze i kada pustim DVD normalno mi se upali DD i gledam (slusam) film u 5.1 zvuku... sve radi...

Evo problema, kada sam downlodovao neke mp3 fileove u DD formatu (s kazom) i kada pustim to u WMP 9 ili Winamp3, DD se ne upali i mogu da to slusam samo u dolby pro logic formatu.

Isto tako downloadam muziku sa windowsmedia u 5.1 formatu i u file propertisu bas pise da je 6 kanala, ali isto tako DD se ne pali...

Prilicno sam nov u ovome, pa kad bi mi neko pojasnio ovakve stvari i sta da radim bio bih zahvalan...

Pozdrav.

soda je napisao(la):
Evo da se i ja nadovezem s jednim pitanjem...

Imam istu Aiwu i CL live gamer.

Ovo dvoje je spojeno preko digitalne veze i kada pustim DVD normalno mi se upali DD i gledam (slusam) film u 5.1 zvuku... sve radi...

Evo problema, kada sam downlodovao neke mp3 fileove u DD formatu (s kazom) i kada pustim to u WMP 9 ili Winamp3, DD se ne upali i mogu da to slusam samo u dolby pro logic formatu.

Isto tako downloadam muziku sa windowsmedia u 5.1 formatu i u file propertisu bas pise da je 6 kanala, ali isto tako DD se ne pali...

Prilicno sam nov u ovome, pa kad bi mi neko pojasnio ovakve stvari i sta da radim bio bih zahvalan...

Pozdrav.

Pa pobratime pomagaj...

Vako, nemam DVD u kompu ali Live! i ostale dzidza-midze su tu. Obzirom da imas isti uredjaj moze li jedno kratko uputstvo kako da ga nateram da radi.
Kad pustis DSP bilo da je radio ili neki drugi in da li koristis efekat "live" ili neki drugi (crunch,movie,dicso ili hall?). Kod mene je uvek DSP aktivan na "live".
Obzirom da si rekao "...DD se ne upali i mogu da to slusam samo u dolby pro logic formatu" a koji jos ima? "Phantom" nije, "3stereo" idu samo L-C-R.
Kada si u "surround" i opciji proLogic svetle samo L-C-R i S a RS i LS ne jel tako? Da li se oni jedino pale (mislim na LS i RS) samo kada je detektovan 5.1??

Posto planiram da kupim DVD, a treba mi i zvucna, da se ukljucim u diskusiju. I ja imam A/V receiver sa DD dekoderom. Jasno mi je u vezi Live! kartice. A sta mislite o Zoltrix Nightingale Pro 6 Channels, AC-3 5.1, PCI kartici? Ona po testu u Digital! ima i koaksijalni i opticki digital In i Out, a nema ugradjen DD dekoder.
Sta mislite o toj kartici, imaju kao dve varijante full i lite, kakva je razlika?
I jos nesto: Na testu, u segmentu zauzetosti procesora pri max upotrebi kartice, procesor je zauzet oko 20%. Posto se amaterski bavim i video obradom/CIIT 1,2G, 512 SDRAM, Studio DV kartica, Premiere 6.0,/ da li ovo moze uticati na gubljenje frame-ova pri Capture opciji?

Hvala!!!

Pozdrav

deki30

Bane-Nis je napisao(la):
Pa pobratime pomagaj...

Vako, nemam DVD u kompu ali Live! i ostale dzidza-midze su tu. Obzirom da imas isti uredjaj moze li jedno kratko uputstvo kako da ga nateram da radi.
Kad pustis DSP bilo da je radio ili neki drugi in da li koristis efekat "live" ili neki drugi (crunch,movie,dicso ili hall?). Kod mene je uvek DSP aktivan na "live".
Obzirom da si rekao "...DD se ne upali i mogu da to slusam samo u dolby pro logic formatu" a koji jos ima? "Phantom" nije, "3stereo" idu samo L-C-R.
Kada si u "surround" i opciji proLogic svetle samo L-C-R i S a RS i LS ne jel tako? Da li se oni jedino pale (mislim na LS i RS) samo kada je detektovan 5.1??

E ovako,vidim da imas vise problema od mene...

DSP modovi mi rade normalno, bez obzira koji izvor zvuka koristim, radio, CD player, kompjuter... Znaci, mogu da menjam modove kako hocu (hall, live, movie...), ako neznas kako (mada sumljam da neznas) radi ovako: kada pritisnes na risiveru DSP tipku u roku od 4 sekunde zavrti multi jog pored njega i tako biras modove. Ako ti ovo ovako ne radi risiver ti nije ispravan.

E sad, ako ne znas sta je DSP, evo objasnjenja: DSP nema veze s Dolby Digitalom, Pro Logicom, DTS-om, vec je to jednostavno mod koji reprodukuje isti signal na stažnje zvučnike koji se emituje i na prednjim, samo sto je napravljen da kasni i da je mono. Modovi se razlikuju samo po tome koliko je kasnjenje između prednjih i staznjih zvucnika...

Inace, kada ubacim DVD i pustim film, na risiveru mi se pojavi oznaka digital i tada slusam u cistom dolby digitalu, znaci L, R, C, LS, RS, LFE su potpuno nezavisni kanali. Isto tu konfiguraciju zvucnika dobijes i sa DTS-om.

Problem je ko mene kada pustim muziku kodiranu u dolby digitalu (barem na kazi pise da je DD), jednostavno se nece ispisati digital i mogu to slusati u konfiguraciji L, R, C, S (dolby pro logic). Tu je frekventni raspon stražnjig zvučnika ograničen i nisu odvojeni kanali nego su surround kanali mono.

Znaci odgovor na tvoje zadnje pitanje glasi: Da, risiveru moras dovesti nedekodirani dolby digital signal (ili DTS), da bi se on mogao dekodirati u 5.1 zvuk.

Izvinjavam se na davljenju i poduzem postu, samo se nadam da sam pomogao.

Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno