Šta je novo?

DVD Shrink itd.

starojko75

Slavan
Učlanjen(a)
01.05.2004
Poena
319
Posto sam kupio DVD rezac a lozim se na DVD filmove, imam nekoliko pitanja:

1) Da li je ovaj program najpogodniji za rezanje DVD filmova?

2) Moze li mi neko objasniti princip njegovog a ja cu ga skinuti tokom noci.

3) Receno mi je da svaki (da li svaki?) DVD film ima neku zastitu? Da li je DVD Shrink neutralise i kako on to radi?

4) Navodno, neki DVD filmovi zauzimaju jedan DL disk odnosno preko 8GB. Da li i kako pomocu DVD Shrink-a mogu da to narezem na jedan DVD? Ja imam za sada samo nekoliko 4 DVD filmova i oni su svi na JEDNOM disku i na tom spisku tog lika od koga nabavljam svi filmovi su na JEDNOM disku, znaci da li ih on "shrinkuje" na jedan ili sta? Ne isplati se prodavati DVD film za 150din ako DL kosta 5 puta vise. To mi nije jasno, koji filmovi zauzimaju preko 8GB ?

5) Konkretno, kako da narezem neki DVD film na drugi disk? Recimo, zelim jedan moj film da umnozim. Kada krenem rezanje, standardno, u Nero-u, hoce li mi prijaviti neku gresku zbog te neke zastite ili to imaju samo originali a posto su moji filmovi vec narezani od strane nekog p.... oni to nemaju?

6) Zasto nije preporucljivo rezanje "on the fly" . Da li je to pri svim brzinama ili samo pri vecim? Da bih, recimo, jedan svoj DVD film, narezao ortaku "on the fly" metodom da li je u redu da mi SOURCE bude DVD citac (stari kombo) a destination DVD rezac?

I nesto malo nevezano... da li mogu da, recimo, 3 diska neke igre narezem na 1 DVD i da nakon toga normalno startujem instalaciju? U tom slucaju ne bi trebalo da me pita da ubacim drugi disk jer bih ja sve diskove narezao na jedan DVD, odnosno instalacija bi isla kao sa HD-a, zar ne?

Sad' mi nije jasno zasto mi pod opcijom Copy Disk samo daje mogucnost izmedju starog comboa i Pionira, kao da MORA "on the fly" odnosno kao da vise ne moze kao kada sam imao samo combo, kada je prvo kopirao na HD pa onda na CD ???

Poslednja izmena:
1) On ne sluzi za rezanje nego za kompresovanje filmova koji zauzimaju vise od 4.5 GB. Doduse, moze da reze preko Nera ako je isti instaliran.

2) Princip je isti kao kod prenosa signala kod digitalne televizije: ne vrsi "pravo" dekodiranje pa ponovno kodiranje (jer bi to trajalo dosta duze), nego transkodiranje, tojest cupanje "nepotrebnih" informacija iz MPEG2 videa u letu. Zvuk ostaje nepromenjen.

3) Da, neutralise svaku zastitu. Kao rezultat dobijes film bez zastite i za sve regione.

4) Postoje dva nacina: da strukturu diska ostavis neizmenjenu (znaci sve da ostane: meniji, extrasi itd.) ali da se film kompresuje, ili da udaris "re-author" i ubacis samo film, cime gubis sva ostala ******, ali zato film moze da se razvuce po celoj duzini diska, pa je kompresija manja a samim tim i gubitak kvaliteta. Ja recimo tako radim ali znam dosta ljudi koji hoce sve da im ostane, iako je cesto razlika u kvalitetu veoma vidljiva.

5) Ako hoces direktno kopiranje 4.5 GB diska (znaci bez shrinkovanja), samo drzi AnyDVD u system tray-u dok traje kopiranje...

6) Zato sto razlika izmedju brzina citanja i pisanja nije velika pa da citac moze da koriguje gresku a da se rezanje ne poremeti...

7) Mozes, ali ne jednostavnim kopiranjem. Diskove igara skini u ISO fajlove (pomocu Alcohola, Neroa, UltraISO-a...) i nasnimi ih na DVD, a pride stavi i neki program tipa Alcohol ili Daemon Tools koji ce ti sluziti kao virtual drive.

Cekaj, cekaj, za sta sluzi AnyDVD? Zasto bi shrinkovao nesto sto zauzima 4.5GB kada to i bez shrinkovanja moze da stane na jedan DVD ?

Znaci, Alcohol sluzi za pravljenje ISO-a? Aha, dobro. A kako to da uradim sa Nero-om?

Procitaj moj poslednji pasus, cini mi se da sam ja edit-ovao dok si ti pisao.

Ogi. je napisao(la):
Cekaj, cekaj, za sta sluzi AnyDVD? Zasto bi shrinkovao nesto sto zauzima 4.5GB kada to i bez shrinkovanja moze da stane na jedan DVD ?
Ne, AnyDVD sluzi za dekriptovanje zasticenog materijala "u letu", i ni zasta vise. Znaci, ako ubacis zasticeni 4.5 GB disk i pokusas da ga iskopiras u Neru, on ti to nece dozvoliti, ali hoce ako radi AnyDVD, koji zavara sistem da je disk nezasticen. Znaci AnyDVD nema veze sa kompresijom nego sluzi samo za dekriptovanje. Normalno, ako zasticeni film shrinkujes, AnyDVD ti tada ne treba jer DVD Shrink ima svoje metode...

Ogi. je napisao(la):
Znaci, Alcohol sluzi za pravljenje ISO-a? Aha, dobro. A kako to da uradim sa Nero-om?
1. Ubacis disk
2. Startujes Nero
3. Extras > Save Tracks
4. Izaberes drajv u kome je disk
5. Izaberes prvu stazu (koja mora biti i jedina na data diskovima)
6. Output file format stavis na ISO
7. Udaris "Go"

Ogi. je napisao(la):
Procitaj moj poslednji pasus, cini mi se da sam ja edit-ovao dok si ti pisao.
Ne razumem poslednji pasus 🙂

Aha, znaci i AnyDvd sluzi za dekriptovanje, ali mi nije jasno da li mogu za to da koristim DVD Shrink ako film NE SHRINKUJEM? Jer, iz ovoga sto si ti rekao zakljucilo bi se da DVD Shrink mogu da koristim ali samo ako Shrinkujem film.

Dalje... ja u Extras NEMAM opciju Save Tracks!?? Nero 6.0.0.20.
Kada kazes STAZU mislis na PRVI CD disk koji zelim da iskopiram na DVD?
Da li mi on ISO pravi na HD-u ili mogu direktno na DVD?

Poslednji pasus... pa dok sam imao samo cd rezac sa diska na disk sam kopirao tako sto ubacim disk, on odradi neki image ili mirror ili kako se to vec kaze na HD, onda mi otvori CD drajv, ja ubacim prazan disk i on mi iskopira to sa HD-a na CD. A sada nema te mogucnosti vec mi daje da biram izmedju cd rezaca i dvd rezaca, znaci MORAM on the fly. Isto tako i kada izaberem CD rezac.

Ogi. je napisao(la):
Aha, znaci i AnyDvd sluzi za dekriptovanje, ali mi nije jasno da li mogu za to da koristim DVD Shrink ako film NE SHRINKUJEM? Jer, iz ovoga sto si ti rekao zakljucilo bi se da DVD Shrink mogu da koristim ali samo ako Shrinkujem film.
Da, DVD Shrink se koristi samo kad imas film koji je na disku vecem od 4.5 GB. Za sve ostalo AnyDVD i program za rezanje.

Ogi. je napisao(la):
Dalje... ja u Extras NEMAM opciju Save Tracks!?? Nero 6.0.0.20.
Kada kazes STAZU mislis na PRVI CD disk koji zelim da iskopiram na DVD?
Da li mi on ISO pravi na HD-u ili mogu direktno na DVD?
Pa naravno da nemas, kad koristis to ****** 🙂
Da li si lud, to je najgora verzija, skidaj odma' 6.6.0.x
Ne moze ISO direktno, moras prvo da skines sve diskove koje planiras da narezes pa onda...

Ogi. je napisao(la):
Poslednji pasus... pa dok sam imao samo cd rezac sa diska na disk sam kopirao tako sto ubacim disk, on odradi neki image ili mirror ili kako se to vec kaze na HD, onda mi otvori CD drajv, ja ubacim prazan disk i on mi iskopira to sa HD-a na CD. A sada nema te mogucnosti vec mi daje da biram izmedju cd rezaca i dvd rezaca, znaci MORAM on the fly. Isto tako i kada izaberem CD rezac.
E to ne znam... mozda je bug, probaj sa 6.6.0.x

Cekaj bre, pa svi filmovi koje sam ja ikada gledao na DVD-u zauzimaju JEDAN DVD, znaci do 4.5 GB. Nisam nikada video film koji zauzima vise.

I nije mi jasno da li ja AnyDVD moram da koristim SAMO kod diskova originalnih, odnosno da li DVD koji sam kupio od nekog tamo lika koji je verovatno vec skinuo te kodove mogu da umnozavam bez toga?

Znaci ISO ide prvo na HD?

Sto mi ne odgovaras na PM bre? 🙂

Jeste 1 DVD, ali je double-layer. 😉

E pa nisu DL !!! Pa zar mislis da bi neko prodavao takav film za 150din?

Malopre sam narezao jedan DVD samo preko Nera, bez ikakvih shrinkova i anydvd-ova bez problema. Nije mi jasno zasto je rezao na 4x ako je disk na koji se rezalo bio 16x. Doduse, disk sa koga sam rezao je bio 4x, mozda zbog toga?

Da li znas kako da uradim "on the fly" rezanje ?

E pa idi malo do nekog DVD kluba i iznajmi pravu stvar, vrednu rezanja. 😉

Ogi. je napisao(la):
Cekaj bre, pa svi filmovi koje sam ja ikada gledao na DVD-u zauzimaju JEDAN DVD, znaci do 4.5 GB. Nisam nikada video film koji zauzima vise.
Pa naravno, sta mislis kako (to jest na sta) ce da nareze full 8.5 GB disk?

Ogi. je napisao(la):
I nije mi jasno da li ja AnyDVD moram da koristim SAMO kod diskova originalnih, odnosno da li DVD koji sam kupio od nekog tamo lika koji je verovatno vec skinuo te kodove mogu da umnozavam bez toga?
Ne treba. Ako te interesuje da li disk ima zastitu ili ne, skini DVD Decrypter, ubaci disk i on ce da ti kaze.

Ogi. je napisao(la):
Znaci ISO ide prvo na HD?
Da, ISO je fajl ko i svaki drugi a ako hoces da rezes data DVD, moras prvo da spremis sve fajlove za rezanje...

Ogi. je napisao(la):
Sto mi ne odgovaras na PM bre? 🙂
?!?
Odgovorio sam ti bre...

Nisam primio tvoj PM !??

Hoces da kazes da taj lik sto uzimam od njega filmove shrinkuje iste na jedan dvd? Sve? Da li su svi "pravi" dvd filmovi na DL diskovima?

I DVD shrink mi je rekao da li je DVD koji sam ubacio imao imao zastitu.

Vecina "pravih" DVD filmova je DL.

Jeste da je tema stara ali nešto da pitam pošto sam se tek počeo baviti ovim.

Pošto DVD Shrink može da radi sa ISO fajlovima, dakle kad napravim ISO image nekog DVD-a od 8.5 GB otvorim ga u DVD Shrinku i to radi, koja je razlika između toga i varijante da se film prebaci na hard disk pomoću DVD Decryptera pa se onda sa njim radi u DVD Shrinku?

I kad radim sa DVD Decrypterom, koja podešavanja u njemu koristim? Recimo tamo pod mode šta koristim: File F, IFO I (pretpostavljam ovo drugo)? I šta trebam podesiti pod Tools > Settings pošto tamo ima baš mnogo opcija?

I kojim programom divix-ujem DVD od 8.5 GB? Pošto se valjda divixuju mpeg fajlovi a na DVD-u su VOB-ovi...ili ne?

A za DVD Shrink, da li koristite ona naprednija podešavanja za kvalitet slike "Compres video with high quality adaptive error compensation" koja se nalaze među backup opcijama? Sa njima sam juče probao podešenima na Sharp a onda isti film i bez tih AEC opcija, razlika u vremenu trajanja je preko sat vremena, a nisam primjetio neke razlike u kvaliteti slike. Dok je razlika u kvaliteti u odnosu na isti posao obavljen sa Clone DVD-om izrazito velika u korist DVD Shrinka.

Za ostalo ne znam ali za
Vader je napisao(la):
I kojim programom divix-ujem DVD od 8.5 GB? Pošto se valjda divixuju mpeg fajlovi a na DVD-u su VOB-ovi...ili ne?
ti je najjednostavniji AutoGK.

Nazad
Vrh Dno