Šta je novo?

Dvd-rw

cYb3r_sh

Čuven
Učlanjen(a)
05.08.2002
Poena
609
hteo bih da kupim jedan takav udedjaj i imam par pitanja.
Da li postoje modeli koji citaju cd-r cd-rw dvd-r dvd-rw i pisu cd-r cd-rw dvd-r i dvd-rw
Dalje zanimaju me cene i neki dobro pokazani i kvalitetni modeli
i pod tri zanima me da li moze da se prekopira originalni dvd film koji se iznajmi pomocu jednog takvog uredjaja

tnx unapred

naravno da postoji.... pionir je pobornik dvd-r dvd-rw "tehmologije"

cYb3r_sh je napisao(la):
i pod tri zanima me da li moze da se prekopira originalni dvd film koji se iznajmi pomocu jednog takvog uredjaja

Ne može fizički da stane na danas dostupne medije (svi su jednoslojni). Eventulno da se izbace svi dodatni sadržaji ali i to samo na pojedinim naslovima može da uspe. A uvek ostaje kao mogućnost neka rekompresija, što više nije original...

Imam Pioneer A-105 evo vec oko 2 meseca. Narezao sam oko 200 DVD-ova. On cita sve dok mozes da rezes DVD-R, DVD-RW, CDR i CDRW. Ako je film na jednoslojnom dvd-u (tzv. DVD-5) onda mozes da ga iskopiras celog. Ako je dvoslojni (DVD-9) onda ima vise nacina. Nekada je dvoslojni DVD samo zbog bonus materijala i vise tonova (pored engleskog, nemacki, francuski, itd). Njega mozes da reautorizujes na jedan. Medjutim ponekad je veci od 4,38 GB i tada imas sledece nacine:
1) Mozes da ga iskopiras celog na dva diska, ili
2)da rekomprimujes sliku (da smanjis bit rate) i onda da ga smestis na jedan.
Vecinu objasnjenja imas na www.doom9.org i www.dvdrhelp.com.
Pozdrav.

Zoki zanima me cena.I kazi mi jel treba neki poseban program za rezanje DVD-ova i da li takav program dobijes sa rezacom.Da i otprilike koliko ti treba vremena da narezes jedan jednoslojni DVD od 4.7gb
a koliko ti treba za obican cd od 700mb.Hvala sto si mi objasnio sve za filmove a da li mozes ti da rezes dvoslojan dvd jel mogu da se kupe takvi prazni diskovi

nasao sam u wm computersu taj p a-105 za 300e
jel toliko ili ima dzabije

Mene je bome kostao 330 evrica. Narezujem sa Nerom i Instant CD+DVD. Diskove imas da kupis kod Maner-a, Maxell, 1775258, u Mikroracunarima imas Verbatim. Cena je od malo preko 3 evra pa nagore. Naleti Princo koji je jeftin on je 2 evra a na kolicinu moze i manje. Duzina rezanja zavisi od brzine. On je inace 4x ali kod nas nema tih medija. Na brzini 1x narezuje 60 minuta, dok 2x naravno 30 minuta. Ja sam koristio obicno 2x medije dok imam Maxel DVD-RW za video koji je 1x. Kao CD-R reze 16x, a CD-RW 8x. Medjutim nisao rezao obicne CD-ove na njemu jer imam Teac 40x. To bi onda bila greota jer je skuplji od Teac skoro 4 puta. Sto se tice rezanja bolji je ovaj drugi program od Nera jer na njemu mozes da rezes DVD Video sa UDF-om verzija 1.02 koji je stariji pa su ploce citljivije u vecem broju plejera. Dok kod Nera samo reze automatski UDF 1.5. Npr. cela nova serija Pioneer stand alone plejera nece da cita ako je rezano sa Nerom.

Lepo si odgovorio, ali ne pomenu da li ima da se kupe dvoslojni prazni diskovi, barem u svetu, i da li ih tvoj rezač podržava?

vlasta je napisao(la):
Lepo si odgovorio, ali ne pomenu da li ima da se kupe dvoslojni prazni diskovi, barem u svetu, i da li ih tvoj rezač podržava?
Koliko je meni poznati dvoslojni diskovi se jos nisu pojavili i to je jedan od problema za DVD pirateriju, pa moraju da se dovijaju sa jednoslojnim ctp;
E sad, da li postoje rezaci koji bi mogli da podrze takve diskove kad (ako) se pojave, to vec ne znam.

zar ne treba valjda i sam rezac da podrzava dvoslojno rezanje?

dobra fora za dvd-ove je da stavis 6 DivX-ova na jedan disk :D

Koliko je meni poznato dvoslojno rezanje je nemoguce. To je samo mogucnost stampe preko glas mastera u DVD fabrikama. Jer logicno ako nesto "sprzis" i preko toga ides ponovo "sprzices" ono prvo sto si snimio. Samo DVD-RAM ima dupli kapacitet ali zado sto su njihovi diskovi dvostrani.

Možda bi nešto moglo da se reže npr. različitim talasnim dužinama sa laserima koji imaju dva fokusa recimo, ali ko zna koji bi to standard onda bio...

Heinz je napisao(la):
Možda bi nešto moglo da se reže npr. različitim talasnim dužinama sa laserima koji imaju dva fokusa recimo, ali ko zna koji bi to standard onda bio...

Strpite se malo sa kupovinom DVD-R-a jer uskoro treba da se pojave uredjaji i mediji kapaciteta 20 i 27GB... jednoslojni.
Standard su prihvatili svi veci proizvodjaci optickih uredjaja pre nekih 4,5 meseci... tako da bi uskoro trebali videti prve takve uredjaje...

nIce Cream je napisao(la):
Strpite se malo sa kupovinom DVD-R-a...
Stvarno, jel vi znate da se prvi macici u vodu bacaju !!!

DVD rezaci su suvise nova i nedovrsena tehnologija, ovo je prva generacija komercijalnih uredjaja i za ocekivati je da vrlo brzo budu mnogo bolji, mnogo brzi i mnogo jeftiniji.

Ne razumem da neko zeli da pukne 300€ za nesto sto ce za par meseci biti totalno za kontejner...:confused: - sem mozda ako mu ne treba za neki posao, ali i to je trenutno opasna rabota, znate vec zasto...,) O:)

drapin je napisao(la):
DVD rezaci su suvise nova i nedovrsena tehnologija, ovo je prva generacija komercijalnih uredjaja i za ocekivati je da vrlo brzo budu mnogo bolji, mnogo brzi i mnogo jeftiniji.

Potpuno si u pravu! Tako sam se ja pre 5 godina za:hump: sto sam kupio tada CD-R... Znam da je kostao oko 900dem-a ... Pre 2 godine kupih nec 7700 12x 10x 32x i jos uvek sam na njemu, potpuno zadovoljan...

Potpuno si u pravu! Tako sam se ja pre 5 godina za:hump: sto sam kupio tada CD-R... Znam da je kostao oko 900dem-a ... Pre 2 godine kupih nec 7700 12x 10x 32x i jos uvek sam na njemu, potpuno zadovoljan...

Ali zato ja poznajem mnoge ljude koji su se pre x godina jedva ustekovali i recimo prodavali stvari po kuci da kupi recorder, a sada od tog rekordera, pa na ovamo voze BMW i sl. Ko je kupio DVD-R pre nekoliko meseci sada se samo smeska i boli ga uvo i da ga baci u kantu za koij dan :)

Strpite se malo sa kupovinom DVD-R-a jer uskoro treba da se pojave uredjaji i mediji kapaciteta 20 i 27GB... jednoslojni.
Standard su prihvatili svi veci proizvodjaci optickih uredjaja pre nekih 4,5 meseci... tako da bi uskoro trebali videti prve takve uredjaje...
da otprilike treba da se strpim 2 godine dok mu cena ne dodje na ~300e....

D-KEE je napisao(la):
da otprilike treba da se strpim 2 godine dok mu cena ne dodje na ~300e....
Pa nije bas tako :)
Po nekim zvanicnim procenama ce do kraja godine prodaja istih biti barem duplirana, pa ce shodno tome i cena pasti barem za 50%.
E sad, da li su procene tacne videcemo...

Vrh Dno