Šta je novo?

DVD-RW i Pioneer 111D

wiz011

Guest
Učlanjen(a)
18.12.2004
Poena
440
Pretraživao sam, ali ne nađoh ništa što bi mi bilo od pomoći. Jednostavno neće da snima DVD-RW (probao Verbatim 4x, probao Sony 2x), Nero uvek javlja "internal target error" (ili tako nekako) kad krene snimanje "lead-in". Probao još 4-5 drugih programa, svi javljaju neku grešku, probao da koristim ASPI umesto onog Win čuda - isto, InCD takođe kaže da ne može da formatira diskove.

Sasvim je moguće da je pisač jednostavno neispravan (mada sve drugo radi), ali iskustvo mi govori da ovakvi problemi mogu biti prouzrokovani i softverskim konfliktima (ponekad bi slični problemi nestajali posle reinstalacije Windowsa).

Probao sam da deinstaliram InCD, ali posle toga Windows ne vidi ni jedan optički uređaj. Sve sam pokušao što mi je palo na pamet da bih ovo rešio, ali bez ikakvog uspeha. Na kraju sam morao da reinstaliram InCD.

Neko iskustvo, savet? Ja više ideja nemam.

Probaj optiku na nekom drugom racunaru

Pioneer 111D,shit...verovatno ti je crkao,mada sam gledao i na drugim forumima,
pretezno se svi zale na taj problem,ili obrnuto da posle par rezanja nevidi neke CD-ove...
A da probas reinstalaciju Windows-a,ako ne,onda pogledaj(ako koristis nero) u NERO INFO TOOL-u
podesavanja,a ako ne i to moj savet ti je da ga zamenis sa Pioneer-om 112,bar dosta njih ima
pozitivne utiske...
Mada je moguce da je problem oko nekog softvera,ali...neznam...

Uopste nije shit, ja ga imam vec godinu dana i narezanih nekih 1000 dvd-a
Probaj ga na drugom racunaru ako imas mogucnosti.

moj savet ti je da ga zamenis sa Pioneer-om 112
To sigurno neću uraditi, Pioneer je istrošio svoje šanse kod mene. Prvo je bio problematičan 110D, pa 111D... Dovoljno je bilo. Može neka firma da odabere da profit umesto kontrolom kvaliteta stvara po APP principu, ali ako tako radi ne može očekivati da će ubuduće profit stvarati iz mog džepa. Sve i neka su drugi isto toliko loši, to opet nije razlog da potrošim novac na još neki Pioneer krš, neka i drugi nešto zarade.

Uopste nije shit, ja ga imam vec godinu dana i narezanih nekih 1000 dvd-a Probaj ga na drugom racunaru ako imas mogucnosti.
Trenutno nemam. I meni on reže DVD-R, kao što rekoh problem je sa RW.

Pioneer 111D,shit...

Ovo je TOLIKO netacno, da prosto ne mogu a da ne prokomentarisem!!!!

moj savet ti je da ga zamenis sa Pioneer-om 112,bar dosta njih ima
pozitivne utiske
?!?!?! Majko mila, a ko to? 70% je na reklamacijama. Jedna od najgorih serija ikada.

...ali...neznam...

to stoji def. I pise se odvojeno. (pravopis ne bih komentarisao da nije bilo onog "shit")

Poslednja izmena:
Dali si probao da rezes +/-R na 4x...jer ocigledno je da imas PROBLEM SAMO SA REZANJEM RW DISKOVA (Ovo je za one koji necitaju post nego odmah kazu da je neki uredjaj los ili u kvaru) Kad bi malo upalili svoje sive celije svatili bi da laser radi.. RW ima slabiju refleksiju od R diskova negde sam procitao da refleksija kod R ide do 70% a kod RW do 30% ocigledno je da ti je ili laser oslabio (na nekim uredjajima se to moglo resiti da otvoris rezac i pored lasera okrenes onaj sicusni sraf-potencimetar samo pazi tad moze doci i dolazi ako preteras do greske u kalibraciji...Znaci pokusaj da narezes R disk na 4x ako prodje naverovatnije ti je oslabio laser...
I da zapamtite proslo je vreme rezaca od par kilograma ovi novi su toliko jeftini da su postali potrosna roba..sta reci neki rezaci kostaju ko par boljih PC Casopisa ;) (PC Zone, PC +, PC Home sve zajedno 17 BP)

Poslednja izmena:
111D je po svim testovima veoma dobar pisac i tacka.

InCD ume da prouzrokuje probleme i pretrazi net za InCD clean tool.

Edit: Evo nasao sam za tebe

Poslednja izmena:
10x Miško, probaću pa ću javiti šta je bilo.

EDIT: onaj URL gore ne radi, a Nero FTP trenutno zeza (fajl je samo na njihovom FTP-u). Probaću kasnije.

EDIT2: Radi FTP preko JAP-a, ne radi preko Sezama. Svašta. Izgleda da su blokirali Sezam.

Poslednja izmena:
Skinuo, uklonio... Ništa, sve isto. :(

Pre nego sto otpises pisac probaj da podignes neku live verziju linuksa i da odatle narezes disk. Ako nece opet nemoj da bacas, probaj detaljnim ciscenjem lasera bez ikakvih alkohola i sl. postreban ti je samo jedan nov stapic za usi. Takodje na svakom pioniru je sklop sociva otovren pa mozes relatvno lako da skines gornje socivo i ocistis ga sa donje strane i tako produzis zivot citacu. Ako ne umes mogu ja to da ti odradim (naravno za dzabe).

Ma nek zalivaju sociva alkoholima, verovatno su im drajvovi radili potopljeni u mas' pa mora to dobro da se rastopi. :lupko:

Sta si hteo ovime da kazes?

Pola dvdrw koji se prodaju polovni na oglasima, bez obzira na proizvodjaca, ili citaju i rezu samo dvd a cd ne, ili ne rezu dvd, rade kao combo drive. Ovo gore navedeno uopste nije retkost, pogotovu kod pioneer 111 i 112 serije. Da ne pominjem situacije kad dvd rezac jednostavno crkne, obicno posle 10-tak meseci.
Jednostavno, niska cena, donosi sa sobom mnogo skarta.
Cak i Plextor, koji drzi cenu, cesto tesko cita kako dvd-ove tako i cd-ove.

Ovo gore navedeno uopste nije retkost, pogotovu kod pioneer 111 i 112 serije. Da ne pominjem situacije kad dvd rezac jednostavno crkne, obicno posle 10-tak meseci.
E pa jednostavno je crk'o. Sad više neće da reže ni DVD-R, ni CD (sve čita i dalje savršeno). Danas kupio LG, montirao ali još ga nisam isprobao.

Čitam odozdo pa tek sad videh ovo što je Miško napisao. Hvala. :) Probaću da očistim sočiva, mada "strepnja mi je jača od nade". Verovatno ću ga nekome pokloniti kao DVD-Rom, pošto odlično čita.

EDIT:

1) U međuvremenu isprobao LG sa Sony DVD-RW - radi like a charm. :)

2) Očistio sočivo na Pioneer-u (mada mi je izgledalo kao da je i bilo sasvim čisto) + malo mrdnuo u desno ona dva mikropotenciometra. Bog zna da li sam time pojačao (kako se ja nadam) ili smanjio snagu lasera. Nažalost, nemam trenutno gde da isprobam da li sam nešto popravio. Ceo dan petljam sa kompom (promenio i napajanje, pa tandrkalo pa ga "detandrknuo" /sad se bukvalno ne čuje/, pa mi iz nerazumljivih razloga otkazala grafička, pa onda nju osposobljavao...), ne mogu sad posle svega toga da rastavljam ispravan komp eda bih video da li je Pioneer oživeo.

Poslednja izmena:
Kod mene 111d radi vec godinu dana bez problema. Skoro svaki dan se nareze neki disc, pogleda se neki DVD...*** bio si loshe srece:-devil-:

Tja, evo ga update... Uspeo sam delimično da ga popravim. Ono okretanje potenciometara ništa nije valjalo (nije ni video medije) pa sam ih okrenuo malo u nazad.

Sad snima DVD-R. Nije ne znam koliko sjajan kvalitet skena, ali na njemu nikad ni bio sjajan kvalitet.

DVD-RW vidi, "snima" i prolazi verifikaciju u Neru, ali posle ni jedan uređaj ne vidi da ima išta na tim medijima (čak i ISO Buster prijavljuje da je medij prazan). Prilikom pokušaja brisanja skoro mi je uništio jedan DVD-RW. Možda bi se dodatnim okretanjem potenciometara ovo moglo popraviti, ali bez instrumenata teško da je to moguće fino podesiti.

Sve u svemu, odlučio sam da ga stavim umesto MSI Combo-a, pošto čita bolje od njega.

To stelovanje mozda pomaze kod citanja ali za rezanje se to mora obaviti krajnje precizno a mi to u kucnim uslovima nemamo cime da proverimo.Mada ako ti sada cita diskove kako treba dobio si bar odlican citac posto ionako vecina rezaca ima bolji algoritam za korekciju gresaka pri citanju od obicnih dvd romova

To stelovanje mozda pomaze kod citanja ali za rezanje se to mora obaviti krajnje precizno a mi to u kucnim uslovima nemamo cime da proverimo.
Ma znam, nisam ni očekivao čuda, ali kad ne radi bezmalo uopšte onda probaš svašta. Svakako da bi bolje radio da je precizno naštelovn, ali opremu za to verovatno ima samo fabrika.

Ma znam, nisam ni očekivao čuda, ali kad ne radi bezmalo uopšte onda probaš svašta. Svakako da bi bolje radio da je precizno naštelovn, ali opremu za to verovatno ima samo fabrika.

Hm kako ovi novi citaju pitam se dali i fabrike imaju.Da fazon bude veci obicno "jaci" brendovi imaju vise problema.Meni je nec dosadio sa biranjem oko citanja probao da resim prvo sa lg dvd-romom ali i kada cita to je sporo da poludis,zamenio i uzeo sony dvd-rom i sad fazon nece iste diskove kao i nec.Trenutno se razmisljam o nekom sata dvd rezacu ali nemam pojma koji je dobar za citanje,manje vise svi isto rezu.

Trenutno se razmisljam o nekom sata dvd rezacu ali nemam pojma koji je dobar za citanje,manje vise svi isto rezu.
Ja sam imao dodatni problem sa Pioneer-om, naime većinu diskova koje reže LG, kako se ispostavilo, nije hteo da čita. Onda sam krenuo da ga nanovo podešavam (ne pitaj koliko puta sam ga skidao i nameštao, onako otvorenog) i sad sam poprilično siguran da čita bolje nego što je čitao ikada pre (čita sve, i to dobro čita, i komercijalne diskove, i cd, i dv-r, i dvd-rw...). Međutim... :S:

...međutim, sad apsolutno ništa više nije u stanju da reže. Izgleda da sam mu mrdanjem potenciometara sasvim spalio laser za rezanje. Ajd, nije bitno, nisam ni mislio da na njemu nešto režem, ali to se ne bi desilo da sam znao koji od dva potenciometra je za šta, nego sam mrdao oba.

Btw gde se nalaze ti potenciometri za stelovanje na stampi ili na samom nosacu lasera,da ja probam jedan od ova dva da prestelujem.
Cini mi se da se koristi isti laser za oba posla a da si okretanjem potenciometra poremetio snagu koja se koristi za rezanje pa sad ima muke sa kalibracijom snage.U sustini vec imas rezac koji reze taj pionir je sad bar odlican citac.

Btw gde se nalaze ti potenciometri za stelovanje na stampi ili na samom nosacu lasera,da ja probam jedan od ova dva da prestelujem.
Na maloj štampanoj ploči odmah pored lasera (može se to valjda nazvati nosačem lasera). To su veoma mali trimer potenciometri sa krstastim utorima (mada nije zgodan krstasti šrafciger za njih nego mali običan).

Kad postaviš uređaj tako da su potenciometri sa donje strane sočiva lasera, tada je desni zadužen za čitanje (poboljšalo se okretanjem nasuprot kretanju kazaljki na satu). Za levi nisam siguran za šta je zadužen, verovatno za snimanje.

Obrati pažnju na to kako ćeš da skidaš masku sa tray-a, mora biti prethodno otvoren da se ne bi oštetila maska.

Cini mi se da se koristi isti laser za oba posla a da si okretanjem potenciometra poremetio snagu koja se koristi za rezanje pa sad ima muke sa kalibracijom snage.
Kad razmislim, i meni se tako čini. Jer laser nešto reže, nije sasvim ugašen (mediji su trajno oštećeni kad pukne rezanje), a kako god da okrenem levi potenciometar ništa se ne popravlja (čak ne vidim da uopšte utiče na nešto). Izgleda da poboljšanje čitanja nije moguće a da se ne ugrozi snimanje (osim verovatno u slučaju da se urade neka komplikovana podešavanja ko zna gde na drugom mestu).

Još je 111D ispao dobar, nije video medije koje je snimao LG. 110D nije video ni medije koje je on sam snimao.

Izgleda da je najviše žalbi na Pioneer i NEC, a oba koriste NEC chipset. Na LG se mnogo manje žale, a on ima Panasonic chipset, moguće da je to ključna razlika.

Verovatno ti je se sjebao ... mada probaj na drugom kompu ili da ga flashujes.

Poslednja izmena:
Verovatno ti je se sjebao ... mada probaj na drugom kompu ili da ga flashujes.
Čime da ga flešujem, već ima najnoviji FW?

Meni je ovo OK situacija, ja već dugo (10+ godina) imam jedan uređaj koji koristim isključivo za akanje i čitanje a drugi samo za snimanje. Da ima da se kupi neki izuzetno kvalitetan DVD čitač (koji čita garantovano sve), ja bih ladno kupio njega, čak i da je skuplji od pisača.

Tako da ne važi kod mene ono što je neko rekao, da današnji uređaji kratko traju jer su jeftini pa ih akamo. Ja DVD pisač koristim samo za snimanje DVD-ova (za čitanje i snimanje CD-ova sam koristio MSI Combo, koji je izuzetno kvalitetno snimao CD, kao DVD čitač je bio jedva prosečan), a ne snimam mnogo. Unatoč tome dva Pioneer-a za malo više od godinu dana su otišla u večna lovišta. Na ovaj LG sam, za razliku od Pioneera, dobio 2 god. garancije. Ako Pioneer pukne i kao čitač ladno ću kupiti još jedan LG (mada je Pioneer tiši).

Bilo mi je žao da Combo stoji bez veze (nemam ga gde, sve IDE grane su mi popunjene) pa sam ga poklonio jednom prijatelju, inače retko sam sretao uređaj koji bolje snima i čita CD-ove od njega. A star je skoro 4 god.

wiz011 :"Izgleda da je najviše žalbi na Pioneer i NEC, a oba koriste NEC chipset. Na LG se mnogo manje žale, a on ima Panasonic chipset, moguće da je to ključna razlika."

Pa generalno kako se meni cini malo vise na nec nego na pionira.Sam nec ima izgleda i dodatnih problema sa win xp(npr dvd-r uglavnom cita na win98 i visti i raznorazne linux distribucije dok na xp nece posle nekog vremena ni nova instalacija ne pomaze).Kod nec-a mislim da je problem u samoj optici ,losa osetljivost detektora sta li?Sumnkam da je problem u cipsetu nisam primetio da korisnici pionira imaju dvd-r problem.
Nisam nesto pratio ali mislim da lg koristi cipsetove od dosta proizvodjaca za svoje uredjaje.
Verovatno podesavanjem trimera remetimo OPC optimal power calibration pa uredjaj vise nemoze da pogodi snagu lasera potrebnu za rezanje pojedinih medija dok kod citanja kad pojacamo snagu lasera onda je i odbijeni zrak od diska veceg energetskog nivoa pa ga detektor (nekakva vrsta
svetlosnog senzora dioda,tranzistor) lakse ocitava.Najverovatnije je sam laser izgubio nesto na snazi pa pravi problem.
Btw nije mi problem sa otvaranjem optike naucio sam odavno redosled radnji jos u vreme CD-ROMova 4x 8x koje li to bese godine.Ako ga otvaras jos koji put mogao bi da bacis i neku slicicu iznutrica

Pretpostavljam da je tvoje tumačenje vrlo blizu suštine problema. Šta da se radi (osim da se izbegava Pioneer :-devil-:).

Ako ga otvaras jos koji put mogao bi da bacis i neku slicicu iznutrica
Ako počne da brlja i sa čitanjem jedino što ću otvoriti biće kanta za đubre. :mad:

Vrh Dno