Šta je novo?

DVD Ripovanje u 700 mb [XVID] Test

@ GuiLe -> Nemam pojma onda, ja imam negde u podsvesti kad sam pocinjao da radim u 3D Studiju davne `98 godine da je native TV resolution 512 x 384 nemam pojma gde sam to procitao ili cuo.
Jednostavno od tad mi je ta rezolucija u glavi. Cini mi se da je i za tip rendera izlazilo tipa TV PAL 4:3 512 x 384 pa mi se to vrti po glavi...

Realno kad pustis film 512x384 ili 640x480 rezolucije na obicnom TVu neces primetiti razliku ali uopste ;)
Tako da obe rezolucije prihvatam za full screen na TVu ;)

Nije velika razlika u rezoluciiji, ali opet se dosta smanjuje velicina na svaki frame.

Poslednja izmena:
Da se malo vratimo na temu.
1. XVID od 700 MB treba iskljucivo gledati na CRT televizoru ili monitoru mada je naravno bolji ugodjaj na vecem TV-u. Na LCD monitorima i Tv-ima dozivljaj i nije neki.
2. Oko dileme gledati preko kompjutera ili DVD plejera uvek dajem prednost ovom drugom.
3. Da bi se dobilo Magicnih 700 MB a da je rezultat dobar, nazalost nagledao sam se i previse losih obrada, potrebno je zadovoljiti vise suprostavljenih zahteva:
- Odnos izmedju slike i zvuka
- Rezolucija slike oko koje ima i najvise dilema jer kada se uzme u obzir da u sekindi ima na primer 24 slike moze se naravno podesiti i drugacije, posto je odnos kolicine podataka vezanih za sliku toliki koliki je da bi se uklopio u 700 MB za svaki pojedinacnu sliku tj. frejm ima odredjena kolicina podataka. Podizanjem rezolucije po pravilu se dobija vizuelno losiji rezultat na CRT TV-u nego kada se koristi manja rezolucija pa je manji stepen komresije svakog pojedinacnog frejma i manji gubitak.

Ni sam ne znam koliko sam se nagledao kockastih XVID filmova u rezoluciji 640 X 480 ili jos vecoj.

Poslednja izmena:
A kakva je situacija kada se koristi x264?
Da li je bolji od XviD-a?

CRT monitori i televizori nemaju native rezoluciju vec podrzavaju vise razlicitih rezolucija.

Apsolutno netacno, svaki CRT ekran ima native rezoluciju, ali zbog prirode formiranja slike lakse se adaptira da prikaze medjurezoluciju, CRT bas kao i LCD se sastoji iz tackica kojih ima tacno onoliko koliko je rezolucija ekrana za koju je isti primarno dizajniran.

Ni sam ne znam koliko sam se nagledao kockastih XVID filmova u rezoluciji 640 X 480 ili jos vecoj.

To što si se ti nagledao su šugavi rip-ovi na šugavim player-ima.
Ja ruku na srce kad god mogu jurim HD rip-ove, ali evo kako kod mene izgleda film koji je rip-ovan kako valja - kada se pusti na 1680x1050 (a i nije DVD nego R5)

(Xvid original rez.: 640x352 784Kbps(avg) - na KMplayer-u sa postprocesing i denoise3D uključenim):

17-35-42.JPG

Apsolutno netacno, svaki CRT ekran ima native rezoluciju, ali zbog prirode formiranja slike lakse se adaptira da prikaze medjurezoluciju, CRT bas kao i LCD se sastoji iz tackica kojih ima tacno onoliko koliko je rezolucija ekrana za koju je isti primarno dizajniran.

Daj mi jedan primer CRT-a koji ima native rezoluciju. BTW CRT nema odredjen broj pixela vec broj pixela zavisi od rezolucije koju stavis, dok je kod TFT velicina pixela fiksna i zato imaju native rezoluciju.

Poslednja izmena:
Daj mi jedan primer CRT-a koji ima native rezoluciju. BTW CRT nema odredjen broj pixela vec broj pixela zavisi od rezolucije koju stavis, dok je kod TFT velicina pixela fiksna i zato imaju native rezoluciju.

Svaki CRT ima native rezoluciju, uzmi lepo lupu pa pogledaj pixele na ekranu, to koliko ih ima definise optimalnu rezoluciju u kojoj displey treba da radi... sve ostalo je crtanje manje pixela na istu tu povrsinu, a igrom slucaja CRT moze da "simulira" i vece rezolucije uspesno... ali samo jedna je prava rezolucija...

http://en.wikipedia.org/wiki/Display_resolution

Poslednja izmena:
Svaki CRT ima native rezoluciju, uzmi lepo lupu pa pogledaj pixele na ekranu, to koliko ih ima definise optimalnu rezoluciju u kojoj displey treba da radi... sve ostalo je crtanje manje pixela na istu tu povrsinu, a igrom slucaja CRT moze da "simulira" i vece rezolucije uspesno... ali samo jedna je prava rezolucija...

http://en.wikipedia.org/wiki/Display_resolution

Lepo si rekao, optimalna rezolucija. Evo sta pise na linku koji si mi poslao:

"It can be an ambiguous term especially as the displayed resolution is controlled by all different factors in cathode ray tube (CRT) and flat panel or projection displays using fixed picture-element (pixel) arrays.

One use of the term "display resolution" applies to fixed-pixel-array displays such as plasma display panels (PDPs), liquid crystal displays (LCDs), digital light processing (DLP) projectors, or similar technologies, and is simply the physical number of columns and rows of pixels creating the display (e.g., 1280×1024)."

Kao sto pise kod LCD-a i plazmi postoji fizicka rezolucija jer je takva tehnologija. Mozes da vidis "spot"-ove, ne pixele, i oni zavise od monitora do monitora. Kao sto si rekao, svaki CRT ima optimalnu rezoluciju tj. rezoluciju u kojoj je slika najbolja i to zavisi od broja tih tacaka. Pixel nastaje bacanjem svetla na te tacke na ekranu i "... sve ostalo je crtanje manje pixela na istu tu povrsinu, a igrom slucaja CRT moze da "simulira" i vece rezolucije uspesno...". Ja sam rekao da CRT monitori nemaju pojam native rezolucije jer ona postoji samo kod TFT-a. CRT ima optimalnu rezoluciju i max rezoluciju koja nije ista, dok kod TFT-a je native=max rezolucija.

Poslednja izmena:
Evo kako izgledaju pixeli na CRT, sustinski isto kao i na LCD samo se pobudjuju na drugi nacin i naravno su napravljeni od drugih materijala...

200px-Aperture_Grille.jpg

tacno je da CRT nije toliko osetljiv na rezoluciju, ali daleko od toga da je svaka prava... samo jedna je ona gde se gadja pixel na pixel, odnosno gde se uvek upucava po jedan i tacno jedan pixel... kod ostalih snop ili gadja po nekoliko susednih ili vise odjednom.

Poslednja izmena:
Znaci rip DVD-a od 700mb je puno bolji ako se koristi x264 i vidna je razlika u kvalitetu?
Ovo bi bilo interesantno da se poredi.

Duplo bolji kvalitet.
Onoliko koliko sam ja uspeo da vidim i uporedim.
Ali iskreno nemam ni jedan jedini fajl u ovom codecu tako da... niti sam skidao.

Da, samo sto onaj kome das ripovan DVD ili snimak sa kamere u x264, ako ne pusta film na kompu ili preko HTPC-a spojenog na TV, nece moci da ga gleda. :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno