Šta je novo?

DVD muka i beda

Kovac

Čuven
Učlanjen(a)
20.12.2001
Poena
620
znaci ovako ....

na poslu imam Fujitsu Siemens kantu koja ima u sebi DVD pisac OPTIARC AD-7170a ...

posle izvesnog vremena i instalacija koje kakvih programa, DVD je naprasno poceo da odbija da cita DVDove koje su na njemu narezani ... tj. necitljivi su samo na mojoj kanti .... i to samo pod XPom - u DOSu on ocitava DVD bez problema ....

elem .. probao sam sa raznim regcleanerima, misleci da je to u pitanju ... deinstalirao sam anydvd ... pa onda anti virus .... deamon tools .. nista nije pomoglo ....

da li neko ima neku pametnu ideju .... ako treba da zakacim mozda i aktivne procese - pa da i to vidite .....

u svakom slucaju bi pomoc dobro dosla ... :wall:

da da da .... zaboravih da jos nesto kazem .... to necitanje DVDova nije sveopste ... nego selektivno .... naprimer Verbatim mu na pamet ne pada da cita - ali zato Princo prolazi ...

... sto celoj prici daje jako cudan zaplet ....

Opisani problem je veoma česta pojava u poslednje vreme i nema veze sa markom uređaja.
Ako misliš da je zaplet čudan, onda će ti moje iskustvo biti još čudnije... Naime sve sam probao, deinstalirao, ponovo instalirao softver, drajvere, ASPI Layer, čistio laser, čak sam i flešovao novi firmware za Optiarc DVD RW AD-7170A, na kraju sam flešovao i BIOS matične ploče... i sve BEZ REZULTATA(!?!) Znam dosta ljudi koji imaju identičan problem sa različitim DVD RW uređajima...
E sad ide onaj čudni deo...
Na jednom hard disku imam XP SP3 (isti problem je bio i dok je bio SP2), a na drugom hard disku imam Vista Ultimate SP1. Kada pokrenem Vistu onda isti taj optički drajv čita sve DVD diskove, koje pod XP ne vidi!!!????!!!
Ne znam u čemu je fora(?????)
:(
PS
Koristim uglavnom Verbatim, mada mi je u zadnje vreme i iz Viste pravio probleme sa rezanjem dual layer diskova(Maxell i Omega, pošto Verbatim DL trenutno ne mogu da nabavim).
Sve mi se čini da smo zatrpani jeftinim nepouzdanim kineskim đubretom (i pisači i diskovi)

Poslednja izmena:
O ovome je mnogo vec puta pisano u raznim temama. Obicno se desava na NEC/Optiarc DVD-RW optikama i iskljucivo pod Windows XP operativnim sistemom.

Resenje ne postoji u ovom trenutku. I ne slazem se da problem ima veze sa (ne)kvalitetom diskova i pisaca na nasem trzistu - slicne probleme imaju i ljudi sirom sveta (pogledaj samo CDFreaks forum).

Takodje imam ovaj problem u svom racunaru, koji me i ne pogadja previse, posto sem NEC 4550A imam i LiteON DVD ROM u racunaru, ali i LiteON 832s u eksternoj fioci. Ono sto je najinteresantnije je da kada NEC ubacim u fioku i spojim na USB radi bez ikakvih problema pod XP-om. Problem verovatno treba traziti negde na relaciji firmware-disk-IDE drajveri. Mada, iskreno sumnjam da ce ikada biti pronadjeno resenje ;)

U mashini imam Nec 3540-A i Optiarc AD 7200-A ,i (do sada) nikada nisam imao opisane probleme.XP SP2,NF3 platforma,uobichajeni driveri...Naravno,ostaju chinjenice o nechitljivosti Princo i ostalih shitolikih DVD medija koje nisu rezani na pomenutim,ali to i nema veze sa temom.

Nazad
Vrh Dno