Šta je novo?

DVD mi se "kolje" sa ostalim komponentama...

MarNED

Slavan
Učlanjen(a)
03.07.2004
Poena
309
Kako da u kompjuteru u isto vreme imam funkcionalni hard disk, CD-RW i DVD ROM?!?!?!
Pitanje jeste glupo, ali ja to ne mogu nikako da izvedem.

Hard (WD 160GB) mi stoji kao Master na Primary kanalu ...
CD-RW mi je stajao isto ko Master na Secondary kanalu, i sve je bilo OK
dok nisam kupio DVD ROM i odlucio da ga povezem.

Prvo ga stavim na Secondary, sa RWom, ali kao Slave...
Sve radi, mislim i RW cita, i DVD cita, al RW nece da reze.
Ista situacija kad zamene mesta na Secondary kanalu - mislim
Master i Slave. DVD sad kao Master, a RW kao Slave.
Probao sam i oba da budu 'Cable Select" sta god to znacilo.

I NECEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!! Mislim RW da reze ni u jednoj kombinaciji!

Probao sam onda nekako da izvedem harikiri i da vezem DVD sa HDDom na Primry kanalu.
Cuo sam navodno da to ne treba da ne bih usporio hardovih ATA100 ...
al nebitno ... bolje i to nego da ne mogu da rezem. Medjutim - avaj ...
Imam neko ogromno ANTEC kuciste sa kojim je neizvodljiva ta kombinacija.
Izveo sam neke akrobacije, i prikacio IDE kabl naopacke ...
Odn. one krajeve obelezene za debile "To Motherboard", "To Master" i "To Slave"
obrnuo skroz ... "Slave" stavio na DVD, "Master na DVD" a "To Motherboard" na Hard.
I ZAGLAVIO SE SITEM JOS NA STARTOVANJU ....!!! Nemam pojma sto ...
nisam ni znao da kabl ne moze da se okrece... ?!?!?

Prilazem dokaz iz "Nera" sta mi izlupa kad mi skrcka svaki disk ...
Mozda moze nesto softverski da se resi?
Da se ne kolju oni nesto na tim putanjama? Oni IRQ ... DMA ... sta li vec...
trange frange ..

UPOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOMOCCCCCCCCCCCCCC!!!!!!!!!!!!!

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    48 KB · Pregleda: 86
SCSI command aborted?

Moze pomoci flashing firmwares optickih uredjaja. Ako ne pomogne, nabavi round ATA kabel, bar su moji u odnosu na standardne jako dugi, te vezi DVD-ROM na primary channel. Posto su i WD i DVD-ROM ATA-100, nece biti problema.

Flashing firmwares, sorry, spremam TOEFL, pa sam deformisan engleskim...
Ma, update-ujes firmware DVD-ROM-a i CD-RW-a. Inace, koja marka i model je u pitanju?
Vecina novih DVD-ROM, odnosno 16x, su ATA-100.

SONY CD-RW CRX230ED. Ejjjjjjjjj... sad sam video u System Device... da mi stoji :

SONY CD-RW CRX230ED SCSI CD Rom device...
DVD pojma nemam ... pa onaj sto se prodaje ... isto SONY ...

:)))))))))))
Pa, jedino da vidim koji je... je da ga iscupam iz kucista ... jer mi nije povean. ... a POLUDECU ako to uradim jos jednom , jer non stop cupam kablove i sl...

Evo uradio sam DDU1615
a onaj link sam vec odavno precesljao ... :(

Poslednja izmena:
>

U kom modu ti rade CDRW i DVD ?

Neki stariji CDRW oce da rade samo u PIO rezimu

VGagi je napisao(la):
>\U kom modu ti rade CDRW i DVD

Gde se gleda taj mod?
Mada mislim da nije PIO, jer kada je prikljucen samo RW sve radi ok i BRZO, sto mislim da nije tipicno za PIO mod, koji je dosta sporiji valjda ... Ne?

>

U Device Manageru, obicno u grani IDE ATA controllers
mada kod nekih (starijih) ploca zna da bude i u grani samih
diskova.

Postavi manuelno CDRW na PIO rezim pa vidi sta se desava.

Stavio si naslov "DVD ..." mada moguce da je CD-RW problematican. Mene je jebao sony cd-rw 52x razbio me. Ko zna koliko je pogresno narezao diskova(a ukupno je narezao 20-tak i crko), pa isto kao tebi mi se desavalo, taj scsi error. Jedan mi crko dakle - nije bio vidljiv u win-u, vrate mi isti takav drugi. I narezo 10-ak diskova za 7-8 meseci i otisla mu mehanika bas kad sam slusao muziku iz rama margarina :) nece da otvara/zatvara vrata kako treba !?
Desavalo mi se da mi hard disk popizdi zbog njega, pocne da kuca klikce - mislio sam ode hdd! Srecom kad je crko i taj drugi sony sad je sve ok.
Eh taj sony, a nekad su bili kul. Probaj da ga izvadis pa vidi kako ide.

@MarNED:

Kad stavis na oba cable select (ne moze samo jedan) onda je master obicno onaj koji je na crnom konektoru (na kraju kabla) odnosno konektor odredjuje koji je master/slave.

0a. Da li radi svaki zasebno kako treba (ukljucujuci snimanje na CDRW)?
0b. Da li radi svaki zasebno kako treba (ukljucujuci snimanje na CDRW) na drugom racunaru?
0c. Da li si probao da stavis novi kabl (80pinski ili ako si do sad imao 80pinski onda 40pinski)?
1. Koji operativni sistem?
2. Koja maticna ploca (chipset)?
3. Da li imas najnoviju verziju BIOS-a za maticnu plocu? (preporuka: najnovija)
4. Verzija firmware-a za CDRW i za DVD? (preporuka: najnovija)
5. Da li si instalirao IDE drajvere koji dolaze uz chipset ili ne? (preporuka: ne)
6. Da li slucajno imas instalirano vise programa za snimanje diskova i/ili CD/DVD emulatore? (preporuka: samo jedan)
7. Da li ti je to Nero koji si dobio uz drive ili noviji? (preporuka: onaj koji si dobio)
8. Imas li neke originalne igre koje imaju Starforce zastitu od kopiranja? (primer: Splinter Cell Chaos Theory)
9. Da li si pustao neki Sony-jev originalni muzicki CD izdat posle aprila 2004?

Poslednja izmena:
U Device Manageru, obicno u grani IDE ATA controllers

U grani IDE/ATAPI Controlers imam samo:
NVIDIA nForce IDE Controler, a u grani samih diskova za svaki uredjaj pishe da su SCSI (dao sam sliku i problem u forumu "Operativni sistem"). I HDD, i RW, i DVD. Nigde se ne pominje ni IDE ni PIO.... nista...
to PIO imam samo u BIOSU ... U WIN XPu nemam ...

Koju plocu imas?
Epox 8RDA+

@audioFreek:

Kad stavis na oba cable select (ne moze samo jedan) onda je master obicno onaj koji je na crnom konektoru (na kraju kabla) odnosno konektor odredjuje koji je master/slave.

NE

0b. Da li radi svaki zasebno kako treba (ukljucujuci snimanje na CDRW) na drugom racunaru?
DA

0c. Da li si probao da stavis novi kabl (80pinski ili ako si do sad imao 80pinski onda 40pinski)?
Da, sve moguce varijante. I novi 40pinski i 80pinski

1. Koji operativni sistem?
XP

2. Koja maticna ploca (chipset)?
Epox 8RDA+ .. neki nVidia valjda ...

3. Da li imas najnoviju verziju BIOS-a za maticnu plocu? (preporuka: najnovija)
NE

4. Verzija firmware-a za CDRW i za DVD? (preporuka: najnovija)
Firmware za RW NIGDE NISAM USPEO DA NADJEM!!!! Nigde ne postoji ... kao da CRX230ED nikad nije ni pravljen!!

5. Da li si instalirao IDE drajvere koji dolaze uz chipset ili ne? (preporuka: ne)
Koliko sam uspeo da provalim na instalacionom CDu ... nema ih, svakako ne posebno. Jedan jedini EXE fajl koji ima sve integrisano unutra ... i drajvere za volan, i sofersajbnu ... i gurntnu ...itd ...

6. Da li slucajno imas instalirano vise programa za snimanje diskova i/ili CD/DVD emulatore? (preporuka: samo jedan)
NE. Samo Nero.

7. Da li ti je to Nero koji si dobio uz drive ili noviji? (preporuka: onaj koji si dobio)
Oba Sonyja su bila OEM ... ako se tako kaze ... U KESAMA ! :))
Nero 6 Ultra Edition imam.

8. Imas li neke originalne igre koje imaju Starforce zastitu od kopiranja? (primer: Splinter Cell Chaos Theory)
Ne drzim igre na compu. :(

9. Da li si pustao neki Sony-jev originalni muzicki CD izdat posle aprila 2004?
NE :)

Potpuno isti problem! Dakle ploca Epox 8RDA3+ sve uredjaje na obe grane prijavljuje kao SCSI (Maxtor 120G, LG CDRW i NEC dvdrw 3540a), sto mi nije smetalo dok je dobro sljakalo. E, kad sam dodao NEC-ov DVDRW 3540a na sekundarnu granu i propisno ga povezao kao master a LG-ov CDRW kao slave pocelo je s***e.

NEC je dobro citao ali je lose snimao, cak nikako, uz obaveznu poruku Nera "SCSI command aborted..".

LG je dobro sljakao sve vreme! Kad iskljucim LG-ov CDRW onda se NEC-ov DVDRW povratio i prosto je leteo pri snimanju! Mislio sam da je u pitanju kabl (bio je ATA 100) pa sam bas veceras stavio round ATA 133 ali ISTA PRICA, prema tome MarNed ne menjaj dzabe kabl ni Sonyja! Ocigledno je problem u Epoxovom IDE kontroleru... :smash:

Ajmo vlasnici Epoxa kako ste resili ovu za*e*anciju, nije valjda da se to desilo samo nama dvojici.... :d

Jel na drugom racunaru na kome ti CDRW snimanje radi ista verzija Nera?

Ja nemam drugi racunar, a mislim da ga nisam ni spominjao.
Neka greska ...

@Branko
A jesi li probao da DVD vezes pod Slave za Hardom na Primary, a da ti RW bude sam na Master?

PITANJE ZA SVE !!!
Kako da vidim u kom modu mi radi HDD (kad ga povezem sa DVDjem na istu gradnu, a i pre toga :) )

Citao sam na nekim stranim forumima da je sa Epoxovim plocama tesko da ih nateras da rade u aTA100 fori ... DMA ne radi... drn drn ... pojma nemam sta to sve znaci ...
Hocu da pitam: da li sam zato sto sam povezao DVD sa HArdom, smanjio protok na tom BUSu? Nije vise ATA 100 ?
i gde to mogu da vidim?

MarNED je napisao(la):
NE

DA

Ko je ovde lud? :D

pokusaj ti bato da izbacis taj CD-R... eventualno uzmi od nekoga njegov uredjaj pa pokusaj da spojis. Ostavi HDD na primary grani, a stavi dva ROM uredjaja na Secundary granu. Nije bitno koji ce biti master, a koji slave. Ako to radi onda ti je CD-R problematican

>

U grani IDE kontrolera (moze biti vise podgrana)
idi na properties podgrane. Otvara se prozor
sa vise tabova: General, Settings (ili Primary/
Secondary Channel), Resources, Driver
Gledas pod Settings (odn Prim./Sec. Channel)

Moze da ti bude stiklirano Let BIOS select transfer mode.
Odstikliraj i mozes da menjas transfer mode.

zaboravih jednu od prilicno cestih stvari. Promeni interfejs kablove... Oni jako cesto umeju da budu ******i od uvrtanja i "lomljenja"

@MarNed:

Nisam probao i necu iz istih razloga kao i ti.. Nemoj da slusas savete tipa izbaci CDR i sl. Lepo sam rekao da imam isti problem sa drugom markom drajva.

Brzinu UDMA transfera ne mozes da vidis jer je Epox drajvove prijavio Windowsu kao SCSI uredjaje pa ti Win i ne pokazuje podatak o UDMA brzini.

Zato sam molio da se jave ljudi koji imaju Epox ploce, ali izgleda dzabe, jer se javljaju samo oni koji su za Epox culi a ne i videli ga.
Nego, sad trenutno nisam za tim problematicnim kompom sve do sutra pa ne mogu da probam da procackam malo po BIOSU. Palo mi je na pamet da proverim u BIOSU meni INTEGRATED PERIPHERALS i u njemu stavku "IDE Prefetch mode" koja je po defaultu ENABLED i da je promenim u DISABLED. (ukoliko je enablovana). Mozes i ti da probas ako ti nije smorno.

Nista mi pametnije ne pada na pamet u ovom momentu...

....Evo probah i to, ali nema vajde..

Probacu sutra da stavim novu verziju nForce drivera.

brankoX je napisao(la):
@MarNed:

Nisam probao i necu iz istih razloga kao i ti.. Nemoj da slusas savete tipa izbaci CDR i sl.
nemoj ni slucajno da slusas savete tog tipa... pu pu pu, mozda ti komp bude uklet posle toga...

lameri

@Slayer:

To sto si savetovao da izbaci CD ROM je vec predlozio Antipatriota..A ja sam napisao da sam izmenjao kablove..

Potrudi se da procitas trid od pocetka, pre postovanja...

a ti njemu saverujes da ne slusa savete tog tipa... Nije mi jasno na sta si mi ti odgovorio?

Da ponovio sam to da izbaci CD-R jer je to i moje misljenje. Kapiram da ce znaciti ako je vise od jedne osobe reklo to. nemam ja nameru da se ukljucujem u diskusije ovde. napisacu svoje misljenje bez obzira sta ste pisali pre toga... Zato sam izmedju ostalog i ovde, da pokusam da pomognem nekome...

Ja ga na kraju poveza ovako, i sljaka:

Primary Master: WD 16000JB, ATA 100
Slave : DVD Sony DDU1650

Secondary Master: CD-RW Sony CRX230ED

------------------

E sad ... dal mi Primary grana radi u tom ATA 100 rezimu ... pojma nemam, iskreno ... HDD i jeste nesto spor ... ali mozda nema veze sa tim.

Razni Postovi sirom neta (strani) govore upravo o ovom problemu ... Epox i ostalim plocma sa nForce chipsetom ... da imaju problema sa IDE kontrolerima... da se pojavljuju kao SCSI ... da se nesto patchuje ... novi BIOS ... drn drn ... razumem se u to, ali premalo ... cisto pocetnicki ... tako da ne smem nista da muvam, a dovoljno je samo da mi nije jasna 1 jedina recenica u tom postu kako sve resiti... i da zaj**** stvar .
A ne bih bas :)

*bem ti EPOX! i njegove "SCSI" kontrolere :wall:

..Evo ja sam skinuo nForce driver IDE kontrolera i pustio da mi win podigne svoj...i sada SVE SLJAKA KAKO TREBA!! Znaci nForce driver je bio krsh (ne znam koju sam verziju imao). Nisam imao vremena za mnogo testiranja, ali moj NEC DVDRW je lepo narezao mpeg2 fajl od 3,5G bez greske!

Evo u spisku devicea lepo stoji primarni i sekundarni IDE kanal, a izgubise se oni silni "SCSI" uredjaji....Doduse u sistemu imam i jedan S-ATA HD koji se i dalje vodi kao SCSI ali on i ne ide preko IDE kanala pa ne smeta.

@MarNEd:

Verovatno i ti imas istu verziju drivera, skini taj krsh i pronadji novije ili stavi xp-ove. Ne znam za taj DVD Sony da li je ATA 100 uredjaj, to proveri, mislim da ATA standard nalaze da se ATA 100 uredjaji povezuju kao masteri..

Pozdrav.

Finally ...

BANE PA TI SI CAR !!!
A sto se meni chini da sam ja to probao nesto... ali nije uspelo ... Pa da jesam, ali mi je vratio stare drajvere ...
Medjutim, ne lezi vraze ..
YEEEEEEEEEEEEEEESSSSSSSS!!!!!!!! Uspelo je!!!! Bar na 'spisku' :d
Probacemo jos samo u praksi kako sad to sve sljaka!

Uninstalirao sam nForce ****** ... i 2, 3 puta je trazilo da se restartuje ... i voila ... dokaz je u atacmentu :)

E sad ... sutra moram da prckam povezivanje ...

Ne znam za taj DVD Sony da li je ATA 100 uredjaj, to proveri, mislim da ATA standard nalaze da se ATA 100 uredjaji povezuju kao masteri..
Nije ATA100 - video sam negde na netu... obican ATA33 je ...

Dao sam i drugi atachment ... mislim da na Primary grani, DVD radi na ATA33, a Hard na ATA100 ... to bar oni modovi znace ... ako sam u pravu ...
Sto bi znacilo da se ne usporava disk ... Ispravite me ako gresim, zato sam i dao sliku ... Mada cu da probam da stavim DVD i RW na istu, seconadry granu sutra ... :)

YEEEES! Kakvo olaksanje :)
I kakav krsh od drajvera ... je**** im sve! :crash:

Citav mesec sam forumovao po Benchu ... i prekopao net svojevremeno da bih kupio najbolju plocu svojevremeno ... Od Abita i Epoxa ... pade izbor na Epox ... ali dobro ... super sljaka! Svaka cast ... i necast izuzecima ... odn IDE drajverima ... Mada je lepo imati prividno skazi diskove :)))

Javicu ushod ...
By the way ... stavio sam vam attacment PDF kako treba povezivati uredjaje ... Sonyjevo nesto ..

Cujemo se... POZDRAV!

Prilozi

• YEEEEEAHHH.jpg
    YEEEEEAHHH.jpg
    42.3 KB · Pregleda: 29
  • Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    54.8 KB · Pregleda: 33
  • IDE Config Guide_oz.pdf
    139.1 KB · Pregleda: 73
Poslednja izmena:
Ako ti je Sony DVD-ROM 16x, interface mu je ATA100. Nemoze biti ATA33, pa ni da mu je bog ujak. Nemoj montirati ATA100 i ATA33, ako ti je Sony komunicira u ATA33 rezimu. Pitanje, mozda glupo, ali shvatio sam da si kupio ovih dana DVD-ROM. Zasto si uzeo ATA33 varijantu? Ko ti je to uvalio?

Nazad
Vrh Dno