Šta je novo?

DVD mediji

q3railer

Čuven
Učlanjen(a)
21.06.2004
Poena
645
Da li postoje i gde bi mogli da se nabave single layer diskovi, kapaciteta 8.5GB ili 9.2GB, uglavnom, trebaju mi veci diskovi od standardnih 4.7GB, zbog rezanja DVD video snimaka?

Ne postoje

Ne postoje zato sto je tehnicki neizvodljivo da postoje, tj. zahtevali bi duplo vecu gustinu zapisa od postojeceg DVD standarda. Zato i sluze double layer diskovi.

q3railer je napisao(la):
Da li postoje i gde bi mogli da se nabave single layer diskovi, kapaciteta 8.5GB ili 9.2GB, uglavnom, trebaju mi veci diskovi od standardnih 4.7GB, zbog rezanja DVD video snimaka?

ja sam siguran da CIA to ima.

Poslednja izmena:
Kao sto rekose prethodne kolege SINGLE LAYER DVD ne postoji a zasto nebi uzeo DULA LAYER mozda zbog cene ili je nesto drugo u pitanju.

Ima da se kupi Verbatimov (doduse na netu) dvostrani jednoslojni disk, te mu je kapacitet 9.4GB.

Samo , po meni, to ti je ist kao da si narezao nesto na dva diska, jer moras da ga obrnes da bi citao i drugu stranu

luka-d je napisao(la):
Kao sto rekose prethodne kolege SINGLE LAYER DVD ne postoji a zasto nebi uzeo DULA LAYER mozda zbog cene ili je nesto drugo u pitanju.

Dual layer, samo koji, pa ne treba mi 8.5GB dual layer (17GB!!!), mozda kad budem hteo da presnimim sadrzaj harda, trebalo bi mi negde oko 17 takvih :d , a da ne pricam o ceni tog diska, preko 500 dinara...Dovoljno bi mi bilo nekih 9GB, aj neka je i dual layer (po 4.7GB na strani), ali ni takvih diskova nisam video da imaju da se kupe kod nas...Svi su ili 4.7GB ili 8.5GB dual layer!!!

q3railer je napisao(la):
WTF is DVD-RAM RW??? Za to jos nisam cuo, a ipak postoji, jel to neki specijalni projekat? :trust:

Izgleda da cu se ipak drzati ovih 4.7GB diskova, kad se mora mora se... :smash:

q3railer je napisao(la):
Dual layer, samo koji, pa ne treba mi 8.5GB dual layer (17GB!!!),
kako si ti dosao do 17GB?

Pa dual layer,dvostruko...2x 8.5=17 :d
@q3railer,josh nisi skapirao da dual layer nije dvostrani dvd,vec je znachi sa dvostrukim slojem sa jedne strane postignut kapacitet od 8.5GB. DVD oa 17GB ne postoji! (sem mozda vec pomenutih vlasnika u redovima CIA,FBI,MOSAD,SEKURITATEA,SIGURIMI)

q3railer je napisao(la):
Dual layer, samo koji, pa ne treba mi 8.5GB dual layer (17GB!!!), mozda kad budem hteo da presnimim sadrzaj harda, trebalo bi mi negde oko 17 takvih :d , a da ne pricam o ceni tog diska, preko 500 dinara...Dovoljno bi mi bilo nekih 9GB, aj neka je i dual layer (po 4.7GB na strani), ali ni takvih diskova nisam video da imaju da se kupe kod nas...Svi su ili 4.7GB ili 8.5GB dual layer!!!

Nisi razumeo lepo pojam dual layer diska.To je disk koji ima dva sloja, a ne dve strane za snimanje.Rezac prvo reze prvi sloj, a onda automatski prelazi na drugi, bez potrebe da ti okrenes stranu diska.
Double sided diskovi snimaju sa obe strane diska , pa ih moras okrenuti kad se nareze jedna strana.
Postoje 4 vrste DVD diskova :

1. Single layer, single sided -- 4.7 Gb to su ovi klasicni diskovi koje mozes kupiti na svakom cosku

2. Single layer , double sided--9.4 Gb kod nas ih je skoro nemoguce naci

3. Dual layer , single sided-- 8.5 Gb, to su ovi diskovi sto kod nas kostaju 500-600 din

4. Dual layer , dual sided- 17 Gb , to su oni koje pominjes gore ,ne znam da li uopste i postoje takvi R diskovi,dok se originali negde i mogu naci.

Tebi, znaci treba , dual layer single sided od 8.5 Gb :guitar:

Poslednja izmena:
DL Double Sided??? Nikad cuo za to, ali zanimljiva je zamisao

Ima negde, bas sam citao negde o njima, mislim u nekom prospektu, samo kao sto sam rekao , tesko da ih ima R/RW, samo stampani

Slayer je napisao(la):
DL Double Sided??? Nikad cuo za to, ali zanimljiva je zamisao
Da si ti meni živ i zdrav, ti diskovi postoje od kada je zamišljena DVD specifikacija, imam par DVD filmova na takvim diskovima.

filmovi su se ranije cesto snimali kao double sided , naravno to su fabricki stampani diskovi , a ne rezani na racunaru .
e sad pitanje je koja je prednost , kada svakako morate ustati i okrenuti disk na pola filma , a onda je vec svejedno dali je i na 2 diska .

Dandy je napisao(la):
Da si ti meni živ i zdrav, ti diskovi postoje od kada je zamišljena DVD specifikacija, imam par DVD filmova na takvim diskovima.
Da, ja sam gledao "Ben Hur" koji je došao na takvom disku.

...ovde je rec o -R diskovima, a ne stampanim izdanjima...

video ja dl ds disk tipa -r jos pre recimo 1.5 godina... donosio je kum moga prijatelja mom prijatelju :) neke home snimke na 17gb...

kao sto neko rece ti diskovi su zamisljni jos kada je bio zamisljen dvd.. cega se secam da sam citao u neko tom strom broju PC pressa (izmedju 10-20 broja)

Ma sve je to OK, poenta je u CENI...

Obicni DL diskovi su 500-600din, koliko su onda DL/DS? :(

x*2 + lepak :)

siki je napisao(la):
filmovi su se ranije cesto snimali kao double sided , naravno to su fabricki stampani diskovi , a ne rezani na racunaru .
e sad pitanje je koja je prednost , kada svakako morate ustati i okrenuti disk na pola filma , a onda je vec svejedno dali je i na 2 diska .

"Please filp the DVD to continue the movie" (I ispod neka animacija - jedna ruka kako okrece dvd :D )

Ahahaha :D :d

Poslednja izmena:
Mr. Hyde je napisao(la):
Nisi razumeo lepo pojam dual layer diska.To je disk koji ima dva sloja, a ne dve strane za snimanje.Rezac prvo reze prvi sloj, a onda automatski prelazi na drugi, bez potrebe da ti okrenes stranu diska.
Double sided diskovi snimaju sa obe strane diska , pa ih moras okrenuti kad se nareze jedna strana.
Postoje 4 vrste DVD diskova :

1. Single layer, single sided -- 4.7 Gb to su ovi klasicni diskovi koje mozes kupiti na svakom cosku

2. Single layer , double sided--9.4 Gb kod nas ih je skoro nemoguce naci

3. Dual layer , single sided-- 8.5 Gb, to su ovi diskovi sto kod nas kostaju 500-600 din

4. Dual layer , dual sided- 17 Gb , to su oni koje pominjes gore ,ne znam da li uopste i postoje takvi R diskovi,dok se originali negde i mogu naci.

Tebi, znaci treba , dual layer single sided od 8.5 Gb :guitar:

Pa s obzirom za koji posao meni trebaju ti diskovi, zbog cene, ipak cu se drzati standardnih 4.7GB...poz

Zasto su toliko skupi double layer dvd? Nesto sam gledao na buvljaku 600din, preskupo da bi se uopste nesto rezalo. Opet par filmova koji su mi dosli u sake snimljeni su na te double layer dvd. Probao sam jedan copy na obican dvd kroz DVD shrink, nekao sam to odradio ali sam morao da izbacujem prevode, nisam bas vest u tim stvarima tako da sam kod jednog iskasapio jedan treiler, kako nemam pojma na originaliu ga ima a na kopiranom ne. Isto tako kroz Clone DVD kad se radi copy sa DVD 9 na DVD 5 gubi se na kvalitetu snimka skoro 50%, tako pokazuje program, i tih 50% je bolje nego DivX snimak. Gledao sam davno Final Fantasy na DivX, ocaj, sad sam shrinkovo DVD 9 na DVD 5 i odusevio se kad sam pogledao film kao DVD, iako je shrinkovan to je neuporedivo bolje od DivX kopije.

lega99 je napisao(la):
Zasto su toliko skupi double layer dvd?
Dual layer ne double, za dvostrane je double sided :)

Tehnologija proizvodnje DL je dosta složenija od proizvonje SL diskova, a i masovnije se proizvode ovi drugi.

Nazad
Vrh Dno