Šta je novo?

DVD mediji - mini test

evo da podelim sa onima koji ne znaju...par clanova na forumu cdfreaks.com posebno pravi (modifikuje originalni) firmware za dvd recordere razlicitih proizvodjaca...ja sam dobio stvarno na kvalitetu snimanja dvd diskova, samo zato sto sam uzeo njihov "prilagodjeni" firmware...imam GIGABYTE GO-0808A koji je u sustini LITE-ON SOHW-812S (tu sam istestirao par diskova i stvarno sam dobio malo bolje rezultate), zatim sam drajv crossflashovao na 832S i dobio podrsku za -DL medije :)...ovo sam napisao samo da bih skrenuo paznju da i firmware utice na kvalitet rezanja i jos dodaje codove za nove cd/dvd medije...

evo nekih bitnijih linkova za uredjaje gradjene na principu liteon-a:
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?t=83441 -- kolekcija programa za liteon (sony,gigabyte...)
http://club.cdfreaks.com/forumdisplay.php?f=44 --Liteon/Sony forum
http://codeguys.rpc1.org/lofw/ -- oficijalni liteon firmware
http://codeguys.rpc1.org/ -- ne zaobilazna strana za guide, cf, update,...

Kao što kolega Northwood reče,firmware i te kako utiče na kvalitet skena.

Ja sam flashovao na oficijelni FW 1.06 Nec 3550,pre toga nije bilo šanse da dobijem disk sa preko 90% u quality testu,a posle je to bio češći slučaj.Mada mislim da je 3540 kako sam čuo bio bolji uređaj od 3550,najviše zbog boljeg firmware-a.

Kako stojite sa testiranjem DvD DL diskova. Danas sam narezao jedan Verbatim i probao da ga skeniram. Cim dodje do drugog lajera izbaci mi quality score 0% i tu stane. Ako odradim quick scan dobijem isti rezultat ali odradi i drugi lajer.
Pitanje, kako skenirati DL DVD disk a da prikaze pravo stanje diska?

Inace disk je sasvim u redu i sve radi normalno.

Evo slika od quick scan-a

Prilozi

• PIONEER_DVD-RW DL.jpeg
    PIONEER_DVD-RW DL.jpeg
    76.3 KB · Pregleda: 71
  • PIONEER DVD-RW_DVR-112D.jpeg
    PIONEER DVD-RW_DVR-112D.jpeg
    122.4 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Dobro, nekome je mozda merak da ne splituje neki original film sa sve menu-em DVD nego da ga ima onako izjedna.. Mozda je coveku fetish da legne u fotelju i da ne mrda, da ne mora menja diskove dok jede kokice i sedi sa curom.:,,: cheers :hump:

U pitanju je igra (legalno kupljena) C&C TW ali je to manje vazno, ne odgovoriste vi meni kao da skeniram ceo disk!

btw.
pozeleo sam da snimim jedan DL cisto da vidim kako to ide :)

Poslednja izmena:
Jel koristio neko mozda Philips DVD-R?
Manufacturer ID: CMC MAG. AE1

Ako jeste, kako su mu se pokazali?

Kako stojite sa testiranjem DvD DL diskova. Danas sam narezao jedan Verbatim i probao da ga skeniram. Cim dodje do drugog lajera izbaci mi quality score 0% i tu stane. Ako odradim quick scan dobijem isti rezultat ali odradi i drugi lajer.
Pitanje, kako skenirati DL DVD disk a da prikaze pravo stanje diska?

Problem je verovatno do CD Speeda, Eric je obećao da će istražiti taj problem s Pioneerom i DL diskovima, na DVR-109 radi normalno.

Btw, izašao je novi CDSpeed 4.7.5.0

ja mislim da je kProbe mnogo bolji (kompleksniji) program za skeniranje od CDSpeed-a (mada je i on sasvim dobar)...
http://club.cdfreaks.com/showthread.php?s=&threadid=93944

ovde se vodi slicna ovakva tema: obavezno pogledajte, sortirano po proizvodjacima
http://club.cdfreaks.com/forumdisplay.php?f=76

i jos nesto meni su se pokazali najbolji diskovi Taiyo Yuden (cak i verbatim nabavlja od njih - ubedljivo najkvalitetniji, ali ne mogu bas da se nadju kod nas)
btw neki covek ih je nabavljao, iz Indjije ili Pazove (ne secam se bas iz kog grada)

KProbe je malo prevaziđen i ne apdejtuje se toliko često jer podržava samo MediaTek-based modele, CDSpeed je što se tiče "kompleksnosti" (features), podrške i ostalog dosta bolji, inače ne bi ni bio toliko popularan (a daleko od toga da je savršen).

@northwood: kao i kod većine diskova,ima taiyo yudena kod nas,ali se vodi kao neka druga marka.Probao sam neke,na 1.05 fw i bili su očajno loši.Sad stvarno,prave taiyo yuden nisam video nigde,bilo bi lepo ako je stvarno dobro da neko pokaže sken i info o nabavci.

Jedini problem sa cd speed-om je što daje skenove različitog kvaliteta,prema vrsti uređaja koji očitava disk.

Kako pobogu ne mogu da se nadju Taiyo Yuden kod nas !!! :zgran: :d

U Evropi, pa i kod nas, TY se uglavnom prodaje kao Verbatim. Samo malo prostudirajte CDFreaks forum i naucite kako se prepoznaju pravi TY, i spolja po kutiji/zvonu i sam disk pojedinacno, i vrlo lako ce te nauciti da kupujute samo TY u gotovo svakoj domacoj (ili tacnije barem svakoj beogradskoj) prodavnici - ako bas zelite da kupujete TY ! Nekih uputstava je bilo i ovde na Benchu, mislim u velikom threadu DVD mediji - gde i koji?.

U nekih poslednih godinu dana, svaki put kada sam hteo da kupim TY Verbatime, TY sam i dobio, prave...drugim recima kad se zna sta se gleda nema sanse da se omane.

Mada ni TY nije vrh vrhova. Recimo - TYG03 nije nista narocito, + YUDEN003 je odlican, ali recimo Taiwanskii MMC 04 Verbatim sa serijskim kodom koji pocinje na "PAPA" zna da bude jos bolji...(naravno zavisi i od rezaca do rezaca odnosno od njegove "recording strategy" za odredjeni tip diska odnosno media kod...)

p.s.
Ajd kad sam vec postovao (a nisam odavno ;) ) da primetim i to da se ovde kace skenovi radjeni na kojekakvim masinama - sto mislim da nije dobro. Svaki rezac daje sasvim razlicit scan istog diska, a u takvoj situaciji "svetski" prihvacen standard je da se skenira samo na Benq i Lite-On rezacima i samo ti skenovi se "priznaju" kao relevantni.

Ispada da se ovde porede babe i zabe - jer recimo neki NEC ili Pioneer ne moze da napravi relevantan sken i ko zna kako taj disk stvarno izgleda - nemate pojma dok ga ne skenirate na gore navedenim !

Negde sam ovde video cak i skenove napravljene na NEC 7173, koji je sada aktuelan i popularan (i kojeg i sam posedujem, dobar rezac), ali koji je poznat kao jedan od najgorih ili mozda bas i najgori moguci skener ! :S: Mislim...cemu nam to sluzi ???

ako ti nije tesko da li mozes da nam ukratko objasnis kako da ih prepoznamo? ili bar da nam das link do teme na cdfreaks-u (forum je stvarno velik), ja na njemu uglavnom trazim firmware, a tu temu stvarno nisam pronasao...thx

btw
Kako pobogu ne mogu da se nadju Taiyo Yuden kod nas !!!
mislili smo na originalne ty, a ne na verbatimove diskove sa njihovim kodom

Poslednja izmena:
Oprosti drapin,da li si siguran da je nec 7173 toliko los ?

Uostalom,znas da to nije nec,nego optiarc,znaci da optiku pravi lite on,ili bi bar tako trebalo da bude,sad ispravi me ako gresim.

Vidim na njega daju dve godine garancije,da sam bio ranije pametan pa uzeo 3540 sa dve godine garancije....

Elem,koji diskovi,recimo verbatim 16X su vam se pokazali najbolji ? i gde ste ih kupili,i to skoro ?

kod nas ima svasta,a voleo bih recimo da nadjem tu tajvansku verziju verbatima koja valja.

Ili mozda yuden 003 ? Ne znam,sta vi mislite je bolje,recite,stvarno danas covek nije pametan.Vidim da se cesto "memorex" vode pod legendarnom firmom "CMC magnetics",a imao sam tdk 4X koji jesu stari,ali su radili dobro_Opet cmc magnetics 8X pod brandom TDK su mi na skenu nesto slabiji nego sto je za ocekivati.

Zavisi od uređaja,tj kako ih isti "voli".

ja pričam za nec 3550.

najbolji su mi na skenu bili verbatim 8X,kojih od skoro nema.Dalje,najbolji skenovi se dobijaju tačno određenim programom (npr ako imate odlične skenove sa nerom,ne preporučujem nadogradnju)

Što se tvog pitanja tiče,kupio sam danas dva verbatima + r 16X(kupujem samp pluseve) u pakomu.Prvi se pokazao odlično,videćemo za drugi.Šaljem foto kad sve prođe.

Btw,zavisi i od "hladne optike".Nije svaki disk istog kvaliteta na nec-u,ako režeš 4 komada,svaki sledeći će imati lošiji sken (i to nije do diska).Neki uređaji nisu pravljeni za masovnu proizvodnju.

dvd verbatim + r 16X
rezan na nec 3550A u programu "ashampoo burning studio" v.6.50 Disc at Once
"hladna optika"

sken - gigabyte dvd rom (lite-on optika)

drugi disk je prosao verufukaciju,a prvi ne
Drugi disk je iz prvog puta imao lošiji sken,ovo je ponovljen sken.
Oba diska su rezana na 2,5X.

Neko je u vise navrata pominjao brzinu citanja i iscitavanje prikaza diska. Nero ne koristim vec par godina vec ones. Ones koristi svoj drajver (nero koristi windows default) i ima izuzetnu podrsku za dvd pluseve - dvd incremental. Naravno, nisam tek tako presao na nero vec posle dosta testiranja primetio zaista manje c1 i c2 gresaka kod vecine diskova i jednu jako interesantnu stvar, kada otvaram disk sa dosta fajlova narezan u onesu npr. u total commanderu, vreme prikaza je znatno krace kao i ulazak i izlazak iz direktorijuma. Medjutim updatovi za ones ne izlaze neko vreme, cini mi se da ga je nerova popularnost dotukla, mada razlika kvaliteta nero vs ones je dosta veca u ones-ovu korist koda su dvd plusevi u pitanju - jednostavno narezan disk je munja brz. Kada budem nasao bekapovane testove rado cu ih okaciti.

Sada ste me potpuno zbunili, na kraju koje diskove da uzimam ako hocu kvalitet cuvanja podataka?
Primedisc, Verbatima, TDK ili Maxell ?

Mislim da neces pogresiti ako uzmes TDK, po meni su super.

princo i verbratim evo stampamo ovde u nashoj stampariji
sve je to fejk, vatajte se za neke provereno uvezene marke.

Ako nije problem , moze malo preciznije/opsirnije?

Konkretno ono sto mogu da ti kazem je da za jednu veliku distributersku firmu
stampamo 3 vrste dvd verbratim i 2 vrste princo fejk onih inserta i to u tirazima
oko 200000 mesecno ukupno, ja licno im peglao pripremu sa skenova, preporuka
kupovati ono sto se sigurno uvozi tipa lg i philips i sony i to u njihovim prodavnicama
u beogradu.

Veoma lako mozesh proveriti koji su fejk ako imash neku veliku lupu
jel se sa skenom ivice oko slova raster uvek biti pola tacke slabije nego sa
original vektorskih i to u savrshenoj izvedbi na drum skeneru, a ove obicne mozesh
i na oko.

Poslednja izmena:
stampamo 3 vrste dvd verbratim i 2 vrste princo fejk onih inserta i to u tirazima
kupovati ono sto se sigurno uvozi tipa lg i philips i sony i to u njihovim prodavnicama
u beogradu.

Veoma lako mozesh proveriti koji su fejk ako imash neku veliku lupu
jel se sa skenom ivice oko slova raster uvek biti pola tacke slabije nego sa
original vektorskih i to u savrshenoj izvedbi na drum skeneru, a ove obicne mozesh
i na oko.

200,000 inserta za DVD+R Dual Layer Verbatim diskove? Al' se to prodaje kod nas ;)

Salim se, pretpostavljam da nije za DL diskove, ali bacio si me u bedaka. Ja se taman registrovao i hteo da postavim moj post sa glupim pitanjima (a procitao sam svih 79 strana, bas sam mazohista) - kad pored svega o cemu treba razmisljati ("Da li ce me zena ubiti ako damo 350 EUR za konzolu, pa konzola crkne?" ;)), jos da razmisljam i o diskovima.

Argh.

Da li neko ima iskustva sa TDK DVD+R DL diskovima? Video sam ih ovde u Merkatoru (u Novom Sadu), pa aj' da se nadam da oni nisu fake-ovi :(

u beogradu.

U principu sam znao za to , ali sam u medjuvremenu namerno zaboravio, sad si me podsetio i poprilicno sam se smorio.

Ako ti nije problem daj nam sken tih kopija i ako imas sken originala.

Hvala puno na informacijama.

Pozz

Poslednja izmena:
Da li neko ima iskustva sa TDK DVD+R DL diskovima? Video sam ih ovde u Merkatoru (u Novom Sadu), pa aj' da se nadam da oni nisu fake-ovi :(

Imam ja, samo njih i kupujem ;) Zemlja porekla: Japan (tako pise)

149din u Novom Merkatoru na NBG. Odlicni su!

Nazad
Vrh Dno