Šta je novo?

DVD ili PC?

• Začetnik teme Začetnik teme nobody
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

nobody

Čuven
Učlanjen(a)
10.06.2002
Poena
619
Planiram da uzmem uskoro LCD televizor (najverovatnije Samsung LE32R81BX) i moracu zbog toga i dnevnu sobu da preuredim... E sad, pitanje je da li da postojeci racunar snabdem sa 5-6 metarskim DVI to HDMI kablom, provucem ga ispod tepiha i uradim neku prihvatljivu raspodelu 4.1 zvucnika... Ma JOK, to ne nemoguce uraditi! E sad, razmisljam da li da nabavljam naki mali desktop PC koji ce imati DVI ili HDMI graf. karticu i sa koga cu pustati DVD i DivX filmove ili da uzmem neki DVD (mozda sa HDMI ako postoji takav u kombinaciji sa FM tunerom). Znaci pitanja su:
1. kvalitet slike DVD-SCART vs. PC-HDMI pod uslovom da LCD TV ima 1:1 Pixel mapping (tj. da li uzimati drugi racunar ili bolji DVD player)?
2. koji DVD player sa HDMI i FM tunerom?
3. da li se kvalitet zvuka sa audio CD-a na novim DVD playerima razlikuje od "starog" Hi-Fi CD playera (Marantz CD4000)?

Po meni je bolje resenje neki HTPC (HomeTheater PC) prvenstveno jer mozes da pustas HD Divx filmove koje nijedan player (za sada) ne podrzava. A ako uzimas dvd player gledaj sa HDMI, najjeftiniji je Quadro 933 za 4k din. Radio mozes uzeti kao polovnu komponentu. Kod HTPC imas i HDD na koji mozes da cuvas mp3 za pustanje. Nisi ni rekoa koji komp imas, koje snage i kakav ti je to 4.1 sistem? Stereo x2 ili neka cudna kombinacija surrounda. Svi HD Divx imaju 5.1 AC3 ili DTS zvuk.

PC je ASUS nForce2, Athlon 2500+@3200+, 1 GB dual channel memorija, Ati 9600 XT graficka, Creative Live! 4.1 zvucna kartica i Creative 4100 (cini mi se da se tako zove) 4.1 zvucna kartica ali to nema veze... treba mi neka micro atx ploca u malom desktop kucistu sa half height grafickom koja ima HDMI. Toga moda da ima sijaset u ponudi nasih distributera... 😉

Pa sa stanovista kvaliteta - uzmi odvojeno DVD.
Sa stanovista sigurnosti TVa - uzmi DVD.

Neki iole kvalitetniji pioneer...posto imas LCD imas genetski problem sa crnom bojom koji ce kod PCa da se jos vise pokaze.
Zvucna karta na kompu, sa brdom smetnji koje kupi unutar kucista neretko odlazi u qrac, pa neki op-ampovi mogu ad puste DC u signal sto nije prijatno za TV, tj malo ces ga silovati.

Slazem se da je lakse preko PCa ali odvojeni player daje bolji kvalitet.

Pa sa stanovista kvaliteta - uzmi odvojeno DVD.
Sa stanovista sigurnosti TVa - uzmi DVD.

Neki iole kvalitetniji pioneer...posto imas LCD imas genetski problem sa crnom bojom koji ce kod PCa da se jos vise pokaze.
Zvucna karta na kompu, sa brdom smetnji koje kupi unutar kucista neretko odlazi u qrac, pa neki op-ampovi mogu ad puste DC u signal sto nije prijatno za TV, tj malo ces ga silovati.

Slazem se da je lakse preko PCa ali odvojeni player daje bolji kvalitet.

Zvuk se preko hdmi šalje u digitalnom obliku. I ne razumem kako odvojeni player može dati bolji kvalitet. Na pc-ju ima gomila kvalitetnih plejera i directshow filtera koji "peglaju" sliku slabijeg kvaliteta, tj. divx i dvd-e "sa trafike". To nema na odvojenom dvd plejeru. O puštanju hd materijala i igranju nekih nezahtevnijih igara, da i ne pričamo. Jedina prednost odvojenog dvd plejera je što je odmah spreman za upotrebu (mada se i to kod htpc-a može rešiti sa hibernation modom) i što troši manje struje i eventualno stvara manje buke (mada se može napraviti skoro nečujni htpc uz malo truda)

Prednost je naravno zbog HD materijala. Zvuk se prenosi preko HDMI ako imas izlaz na ploci a kolko sam shvatio on ima na kartici tako da ide samo slika.
No nebitno, kvalitet dekodera audio i video je znacajno bolji od onih u karticama. Filteri peglaju signal softverski i onda taj signal prolazi kroz plocu , karticu i digi izlaz koji su podlozni problemima s masom, shumovima iz mreze, smetnjama iz kucista itd itd. Sve to utice na krajnji kvalitet signala tj, struje. tj slike.

Mislim da nije tesko da probas obe varijante pa vidi cime si vise zadovoljan.

Kod mene je primetno bolje na DVD playeru , ali bemliga ja imaj onaj od 250e. 🙂

Probaj

A ja imam zvucnu koja kosta oko 200e pa imam bolji zvuk nego bilo koji dvd player koji kosta do 300+e kada pustis muziku ili mp3 a ako se gleda PureVideo 2 onda daje bolju sliku nego vecina dvd playera na nasem trzistu. Secam se testa kada su nVidiine kartice preko PureVideo davale bolji kvalitet slike nego high-end dvd player pre par godina. Kod dvd vec je kodirani AC3 ili DTS zvuk pa zavisi od decodera u risiveru. Nije to poenta vec iskorisccenost datih mogucnosti uredjaja. Ako gleda samo dvd filmove skoro bilo koji dvd mu radi posao, ako zeli i muziku vec nastaje problem. Ako zeli HD materijal def PC, ali onda zavisi da li je zvucna integrisana ili nije. Odlican dvd player je Samsung HD870 za 6k din koji je dobio preporuke od WhatVideo a cita sve i radi upscale dvd ali ne pusta HD. Moja preporuka i dalje je HTPC.

Poslednja izmena:
Prednost je naravno zbog HD materijala. Zvuk se prenosi preko HDMI ako imas izlaz na ploci a kolko sam shvatio on ima na kartici tako da ide samo slika.
No nebitno, kvalitet dekodera audio i video je znacajno bolji od onih u karticama. Filteri peglaju signal softverski i onda taj signal prolazi kroz plocu , karticu i digi izlaz koji su podlozni problemima s masom, shumovima iz mreze, smetnjama iz kucista itd itd. Sve to utice na krajnji kvalitet signala tj, struje. tj slike.

Čekaj... stani... koči! :whip:
Rekao je da se dvoumi da uzme htpc (integrisana mb sa hdmi, naravno) ili standalone dvd.
Pri prenosu digitalnim putem nema problema ni sa masom, šumom iz mreže i ostalim smetnjama kojima je podložan analogni signal. Pošto na putu video fajl - tv nema nijedan deo gde se signal pretvara u analogni, izbegnuto je sve to što si naveo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno