Šta je novo?

[DVD/DivX player] Philips DVP 3260, DVP 5990

Bokaco

Čuven
Učlanjen(a)
31.10.2003
Poena
649
E, ovako. Posto vec na ovom forumu visim dobrih 5 godina, bio bi red da dam bar svoj mali doprinos u vidu review-a ovog odlicnog standalone dvd/divx plejera.
Na, zalost, za sada necu kaciti nikakve slike, ali cu pokasuti sto slikovitije da dam opis.

Na nasem trzistu su se koliko sam video mogu/mogli naci sledeci Philips plejeri zadnje generacije:
DVP 5990 ili 5980 koji je top ponude, koji u odnosu na 3260 podrzava hdmi+wmv.
DVP 5160/5960 koji je isto sto i ovaj gore, ali ima usb 1.0 te ga to po meni svrstava u 2. klasu
DVP 3260 najeftinija i najdostupnija varijanta. oko 3500din

A sad 3260:

Pakovanje je uradjeno od skoro pa obicnog kartona tako da mi se pri kupovini ucinilo da kupujem najgoreg kineza. Da ne bude zabune pri kupovini, na pakovanju pise krupnim slovima USB 2.0 tako da ovde nema macke ispod dzaka kao kod nekih kineza koje nose isti naziv, a unutra imaju potpuno razlicitu elektroniku.
Nasuprot pakovanju, plejer je ostavio na prvi pogled bas odlican utisak. Vrlo je malih dimenzija (dosta manji od xora 402+ koga imam), i vrlo je elegantno odradjen. Displej prikazuje samo min informacija, ali je laoko citljiv, tj. ima poprilicno velika slova/brojeve. Za izgled po meni cista desetka. Posto na slikama na netu mozete videti kako izgleda, necu vise pricati o tome. Daljinski upravljac guta 2 AAA baterije ( koje stizu u pakovanju) i izgleda preterano dobro, mada moram priznati da je mogao biti malo funkcionalniji. Pri tome mislim da je mogao imati vise dugmica i na primer dugme stop je moglo biti bolje pozicionirao. Takodje, nema dugmica za volume+- vec se to sredjuje preko setup menija. Meni to nije bitno jer utisavam tv preko njegovog daljinca, ali nekom moze biti bitno. Signal sa daljinca plejer hvata bez problema sa 3 metra, pri cemo daljinac ne mora biti bas direktno uperen u plejer. Pakovanje ne sadrzi kablove, jedino pored plejera i daljinca, nalazi se upustvo na mnogim jezicima.

Od video izlaza plejer ima kompozitni ( 1 chinch) i komponentni, ili kako vec se zove (3 chinca). Od audio izlaza to su analogni stereo, i coaxijalni za vezivanje sa av risiverom. Dosta manje izlaza od kineza, moram priznati, sto nekome moze dosta zasmetati. Cini mi se da nisam video ni dvi. Scart prikljucak ima. HDMI nema kao sto rekoh vec.
Napred, ima USB ulaz, nema citac kartica.

Odmah po ukljucenju plejera sam ubo usb stick tako da se plejer automatski flesovao, te sve vezano za firware se odnosi na modovani a ne na original.

Loader za diskove je veoma lepo uradjen, nije toliko tanak, i ostavlja utisak da nece praviti problema u buducnosti. Diskovi se dosta brzo ucitavaju, a sam mehanizam nije uopste bucan. Drljanje lasera se nije mnogo culo cak ni sa nekim izgrebanim diskovima koje je uspeo bez problema da procita.
Posto lejer koristi mediatek chip, ovde se titlovi ucitavaju posle startovanja filma, ili za vreme startovanja filma. U file browseru se titlovi uopste i ne vide, tako da to ne treba da pravi zabunu. ( kod velikog broja plejera se prvo ucitava titl -ess vibrato chip) Titlovi su po meni na ovom plejeru najbolje reseni. Vertikalno podesavanje ima 20tak pozicija, 4 velicine fonta, nekoliko boja, nekoliko boja oivicenja titlova, i nekoliko boja pozadine titla. Podrzava sub i srt. ( moguce i txt format, to cu probati vecaras).Titlovi podrzavaju nasa slova. Slika koju daje ovaj plejer je izvanredna, primetno bolja od Xora 402+, a takodje i zvuk. U setupu, imamo dosta podesavanja za sliku, a ono sto moze zasmetati kod audio setupa je odsustvo ekvilajzera.
Plejer podrzava mp3 i wma i pusta ih bez problema. Plejer takodje podrzava i DVD-audio. Podrzava id3 tagove, a zgodna stvar je sto u toku jedne pesme, kursor mozemo da pomeramo na neku drugu pesmu.
Na zalost, za sad nema random opcije.
Slike pusta kao i svi drugi plejeri. Nema preview opcije u ovom firmveru.
Kod pustanja dvd-a imamo opciju da quick play. Ostalo je isto kao i kod drugih plejera. Brzo premotavanje radi stvarno brzo, bez zabadanja slike sto je bas lepo iznenadjenje. Go to funkcija radi savrseno brzo.

Sada, ono zanimljivo.
Plejer prikazuje 44 karaktera u nazivu fajla ako je cd u pitanum, a 22 ako je USB u pitanju. Sasvim dovoljno, i dosta bolje u odnosu na vecinu plejera.
U potpunosti podrzava sve DIVX formate i sto je mnogima bitno PACKED BITSTREAM takodje podrzava bukvalno bez ikakvih problema. Sve filmove, spotove, klipove, pa cak i one sa greskom je pustao totalno glatko i bez problema.
Moram jos proveriti da li podrzava NERO DIGITAK i QPEL i GMC, mada je vrlo verovatno da vec nesto od ovog sto sam vec pustio je enkodovano na taj nacin.
Zoom funkcija je takodje sasvim solidno resena, prvi korak uvelicava film realno za nekih 40-50%, a ne kao kod nekih plejera- 100%. Ovo je strasno korisno kod filmova sa formatom 2.35:1, gde ga zumiranje "nakalupi" priblizno na nekih 16:9.
Bilo bi jos bolje da moze da zumira po 10% svaki korak, ali nazalost tako nesto zasad nije odradjeno.
Iako je mozda ocekivano da cu se raspisati o USB-u, nema potrebe za tim. Ne postoje nikakva ogranicenja u odnosu na pustanje sa cd-a. Sve uredno i brzo radi. Moze se nakaciti i hdd bez problema, lepo ce raditi, ali mora da bude u fat file sistemu.
Postoji opcija za ripovanje CD-a direktno na flash koja sasvim lepo radi, tako da je ovo jos jedan plusic za philipsa.

Na sledecoj stranici se moze ispratiti diskusija o ovom plejeru, lik sa nickom vb6rocod je napravio ovaj firmware, tako da njemu trebamo biti zahvalni sto ovo sve radi bas kako treba.
http://board.softpedia.com/index.php?showtopic=9446&st=200
Zadnji i najbolji firmware mozemo skinuti sa:
http://rs123.rapidshare.com/files/14...1_With_ORG.rar
Ova arhiva sadrzi nekoliko fajlova- firmvera za razlicite kodne stranice. 1250 east-latinica 1252-cirilica. Najlaksi nacin za flesovanje je snimiti fajl na usb ( npr dvp320_12_1250 ili kako se vec zove), ubaciti flesh, i ukljuciti plejer. Nista vise ne treba raditi. Plejer ce sam otvoriti vratanca. Nemojte nista dirati dok plejer ne kaze da je zavrsen upgrade. Posle ovog lepo resetujte plejer i podesavanja u setapu.

Za otkljucavanje DVD regiona:
If you want "region free" goto "Preference page" and press "138931" then with Arrow Up/Down set to 0.

Za proveravanje firmware verzije:
POWER ON the set
Press SYSTEM MENU key to enter
Press < or > to navigate to GENERAL
Press keys 1,3,7,9 successively
Review cu upotpuniti za par dana kad isprobam jos Nero Digital, Qpel/GMC, txt titlove i jos ponesto...

Veliki pozdrav

Poslednja izmena:
Molio bih kolege forumase da mi nadju neki link ka nekim sitnim fajlovima sa ukljucenim QPel i GMc i nekom nero digital videu.
Pozdrav

Ispravi samo link za DL fw.

Ako imas mozda foto aparat, pa da uslikas ispis titlova na nekom filmu, ako ti nije tesko i da okacis slike.
Hvala unapred!

Da li je neko probao novi Philips-ov firmware - mislim na original. Sta je kod njega poboljsano u odnosu na osnovni?

Poslednja izmena:
@e6111
Hvala drugar, kad dodjem danas sa posla, pusticu da vidim da li sljaka.

@ghost
Ako je to ona v51 verzija, ispravlja bug koji se odnosio na zakucavanje pred kraj filma kada je pusten sa usb-a

Juce sam od svojih 120 filmova na hdd-u svaki analizirao u g-spotu i ne nadjoh ni jedan qpel i gmc. Ne znam zasto se uopste onda pridaje paznja ovome toliko. Imam koliko novijih toliko i starijih filmova, te smatram da su ovi moji filmovi reprezentativan uzorak.
Opet druga prica u potpunosti je Packed Bitstream. Ima ga bar jedna trecina filmova, te bi onda stvarno bila tuga da ga plejer ne podrzava.

Jos jedno prijatno iznenadjenje. Ne da pusta Nero Digital, nego pusta i njegove embedded titlove. Havarija!

Ispravio sam link za download zadnjeg firmvera:
http://rapidshare.com/files/147380232/DVP3260_12_V51_vb6_v2_1_With_ORG.rar.html

Evo slika. Nisu moje, ali posto je firmver isti, to je to. Ako vas nesto posebno interesuje uslikacu mobilnim kad dodjem kuci.

Prilozi

• 1620Image0914-0141-CVBS-.jpg
    1620Image0914-0141-CVBS-.jpg
    25.2 KB · Pregleda: 810
  • 1794level16.jpg
    1794level16.jpg
    33.4 KB · Pregleda: 919
  • 7730color.jpg
    7730color.jpg
    39.2 KB · Pregleda: 764
  • 3683FB.jpg
    3683FB.jpg
    43.7 KB · Pregleda: 864
  • 8373setup.jpg
    8373setup.jpg
    32.1 KB · Pregleda: 918
Imam par pitanja.

1. Hocu li nesto dobiti ako moj samsung 52 ekran povezem preko komponentnog umesto kompozitnog ulaza??? Posto u neko dogledno vreme planiram neki 37" tft, da li je znacajan nedostatak digitalnog video izlaza i hdmi-ja???

2. Ima li neko ovde registrovan na softpediji ili ko bi se mogao registrovati za mene. Ni na poslu, ni kuci ne mogu da se registrujem, ne stize mi mail gde treba da potvrdim registraciju. Beda, a ukljucio bih se tamo u diskusiju.

Pozdrav

Komponentni na CRT? Mislim da neće moći :)

Poslednja izmena:
Komponentni na CRT? Mislim da neće moći :)

Ok. Onda ce ici kad uzmem tft.
Ima li znacajne razlike izmedju komponentnog, DVI, i HDMI u kvalitetu slike ako govorimo o obicnim divx i dvd filmovima?

@e6111
Hvala drugar, kad dodjem danas sa posla, pusticu da vidim da li sljaka.

@ghost
Ako je to ona v51 verzija, ispravlja bug koji se odnosio na zakucavanje pred kraj filma kada je pusten sa usb-a

Juce sam od svojih 120 filmova na hdd-u svaki analizirao u g-spotu i ne nadjoh ni jedan qpel i gmc. Ne znam zasto se uopste onda pridaje paznja ovome toliko. Imam koliko novijih toliko i starijih filmova, te smatram da su ovi moji filmovi reprezentativan uzorak.
Opet druga prica u potpunosti je Packed Bitstream. Ima ga bar jedna trecina filmova, te bi onda stvarno bila tuga da ga plejer ne podrzava.

Jos jedno prijatno iznenadjenje. Ne da pusta Nero Digital, nego pusta i njegove embedded titlove. Havarija!

Ispravio sam link za download zadnjeg firmvera:
http://rapidshare.com/files/147380232/DVP3260_12_V51_vb6_v2_1_With_ORG.rar.html

Evo slika. Nisu moje, ali posto je firmver isti, to je to. Ako vas nesto posebno interesuje uslikacu mobilnim kad dodjem kuci.

Hvala care, bas se lepo vide titlovi, a to je bas ono sto mi treba. Gde moze da se nadje kod nas? Gledao sam na sajtu tehnomanije, ali pise da ga nema na stanju.

Poslednja izmena:
Ovi titlovi sa slike nisu najveci cak. Ima jos dva ili 3 veca!

Ja sam moj plejer uzeo u radnji blizu moje kuce u obrenovcu, tako da za bg stvarno ne znam nista.

Ok. Onda ce ici kad uzmem tft.
Ima li znacajne razlike izmedju komponentnog, DVI, i HDMI u kvalitetu slike ako govorimo o obicnim divx i dvd filmovima?
mozes da povezes ako ima component input (sto je retkost kod crt tv-a, ali postoji).

nisam uporedjivao komponentni i dvi/hdmi, ali verovatno ima razlike s' obzirom da je komponentni analogni signal, a dvi/hdmi digitalni.

Evo jos par novosti o plejeru:

Podzava i TXT titlove, i sto je po meni dosta bitno, analizira strukturu titlova. Podmetnuo sam mu 3 titla. Sva tri su sa srt strukturom, ali sam kod dva promenio ekstenzije, u txt i u sub. Procitao je sva tri bez problema, iako su ova zadnja dva imala pogresne ekstenzije.
Takodje, cita fajlove sa VOB ekstenzijom.

QPEL cita bez ikakvih problema, a za GMC plejer sam izbaci poruku “ video GMC not supported.

Nesto kasnije cu da napisem zakljucno misljenje o ovom plejeru.
Pozdrav

@ e6111
Pa mogao bi valjda u skart da se udene, ima onaj skart to “sve i svasta converter”

to za format titlova je u sustini isto kod svih mtk playera, radi sub, srt, txt, bez obzira koja je extenzija, i idx/sub. takodje i .vob fajlove.

a to sa component-> scart (ako uopste funkcionise kod tvog tv-a), verovatno neces dobiti nista u odnosu na konekciju playera i tv-a putem scart->scart, osim ako nekim cudom tv podrzava component preko scart-a, sto nisam vidjao, jedino kod nekih widescreen crt-a koji podrzavaju component via scart pored rgb, s-video i composite.

nadji manual od tv-a pa vidi, ali ako je klasican crt, najverovatnije samo scart rgb, s-video, composite.

Poslednja izmena:
Nema svaki CRT ni S-video na scartu.

Evo jos par novosti o plejeru:

Podzava i TXT titlove, i sto je po meni dosta bitno, analizira strukturu titlova. Podmetnuo sam mu 3 titla. Sva tri su sa srt strukturom, ali sam kod dva promenio ekstenzije, u txt i u sub. Procitao je sva tri bez problema, iako su ova zadnja dva imala pogresne ekstenzije.
Takodje, cita fajlove sa VOB ekstenzijom.

QPEL cita bez ikakvih problema, a za GMC plejer sam izbaci poruku “ video GMC not supported.

Nesto kasnije cu da napisem zakljucno misljenje o ovom plejeru.
Pozdrav

@ e6111
Pa mogao bi valjda u skart da se udene, ima onaj skart to “sve i svasta converter”

Ako nije problem uslikaj daljinkski od playera.

Prvenstveno me interesuje da li moze da upravlja Philips TV-om.

btw, upravo videh da je u novom Metro katalogu ovaj plejer oko 3300 din

Poslednja izmena:
Ok. slikacu veceras, pa kacim sliku.

Inace, interesuje me kako da uradim sledece:
Posto plejer ima samo stereo izlaz, a ja bih ga u isto vreme povezao i sa tv-om i sa mini linijom, kako to da uradim. Pretpostavljam da mi treba neki chinch-2xchinch spliter ili sta vec. Kada bih to uradio bilo bi bas dobro! Molim vas za malu pomoc.

Koji firmware?

Koji firmware je najbolje staviti od ovih? Kada se raspakuje ima nekoliko 1250, 1251,2,3,4. I koje su uopste razlike?

CP 1250 je naša kodna strana. Znači da imaš naša slova u titlovima.

Ok. slikacu veceras, pa kacim sliku.

Inace, interesuje me kako da uradim sledece:
Posto plejer ima samo stereo izlaz, a ja bih ga u isto vreme povezao i sa tv-om i sa mini linijom, kako to da uradim. Pretpostavljam da mi treba neki chinch-2xchinch spliter ili sta vec. Kada bih to uradio bilo bi bas dobro! Molim vas za malu pomoc.
povezi tv preko scarta, jer ide i audio pored slike, i onda ti je stereo out (rca) slobodan.

povezi tv preko scarta, jer ide i audio pored slike, i onda ti je stereo out (rca) slobodan.
Svaka ti dala!!!!!

Elem, juce sam uzeo Digitus 3.5 HDD rack. Unutra neki WD od 40gb na 5400rpm.
Sta da kazem, uredjaj je lepo prepoznat, sve ide brze nego sa mog kingstone data traveler flesa! Zadovoljan!!!!!!

@BBKING
Izvini, obecao sam da cu slikati daljinac, ali bukvalno nisam bio kuci zadnja dva dana ni po 2 sata ukupno. Slke stizu veceras ili sutra.

Inace, da napisem rezime posle desetak dana koriscenja plejera.

Prednosti:
-Kvalitetno odradjen, veoma elegantnog izgleda.
-Odlican daljinac na koji plejer vrlo fino reaguje
-Daje kvalitetnu sliku preko kompozitnog/scarta izlaza
-Daje veoma kvalitetan i glasan zvuk ( u poredjenju sa creative live 5.1)
-Fino odradjen i brz opticki i tray mehanizam koji ne pravi buku.
-Cita Sve Divx formate, Xvid, Xvid sa Qpel, Packed Bitstream, Nero Digital ( zajedno sa titilovima), mp3, wma.
-Ima USB 2.0 i radi ekstra sa flash i hard diskovima (i onim prepotopskim)
-Prikazije 45 karaktera u imenu file/foldera sa cd-a i 25 sa flasha/harda.
-Prikazije ID3 tagove kod mp3 pesama
-Dok je pustena pesma, moze da se salta po folderima i sl. bez prekidanja te pesme
-Savrseno podesavanje za titlove- boja, oivicenje, pozicija, velicina.
-Titl ne mora biti istog naziva kao i film, dovoljno da je u istom folderu.
-Lepo odradjena zoom opcija, jer ima postojanje koraka manjih od 2x.
-Podrzan DVD quick play
-Grebuje muziku sa audio diskova direktno na flash, u mp3 do 320kbps.

Mane:

Hardver:
-Nema DVI ni HDMI
-Ne cita HD formate i ne vrsi upscaling na HD rezolucije
-Nema analogni 5.1 izlaz
-Nema citac kartica
-Nema volume control na daljincu

Softver:
-Foldere sortira po datumu snimanja, a ne po imenu
-Nema custom equilizer za audio.
-Ne pamti podesavanja za jacinu zvuka
-Nema shuffle i random opcija za audio.
-Nema/nisam jos nasao opciju gde prikazuje detaljni info o .avi i .mpeg fajlovima.

Takodje, nisam siguran da li podrzava DTS. Tacnije, ne znam kako ni da proverim.

Evo i slika daljinskog.
poz

Prilozi

• Photo_0300.jpg
    Photo_0300.jpg
    137.5 KB · Pregleda: 334
  • Photo_0301.jpg
    Photo_0301.jpg
    159.6 KB · Pregleda: 205
Tnx.

Koliko vidim sa snimka ne moze da upravlja i televizorom.

Evo, uspeo sam da resim problem sa nedostatkom dugmica za kontrolu zvuka.
Ovaj mali programcic patchuje firmware, i u njemu je moguce dodeliti nove komande dugmicima na daljinskom.
Najkorisnije je iskoristiti A-B Repeat i Repeat dugmice. Ovo prvo je nebitno totalno, a funkciju drugog dugmica vrsi dugme Display tako da se nista ne gubi.
Posao se da odraditi za 1min.

Evo takodje, nasao sam resenje za jos jedan problem, koji sam tek kasnije ukapirao da nije vezan konkretno samo za ovaj plejer vec za sve plejere koje podrzavaju USB.
Taj problem je sortiranje fajlova i foldera, ne po imenu, vec po vremenu unosa/izmene. Na netu sam nasao info da je to usko vezano za fat32 file sistem koji se mora koristiti, jer u suprotnom plejer ne bi ni podrzavao flash/hdd.
Naleteo sam na program koji se zove Drive Sort, i nemam blage kako radi ali za sekund slozi fajlove i foldere tako da na plejeru budu sortirani abecedno. To znaci da svaki dan mozemo menjati sadrzaj diska, i onda posle toga, jedan sekund Drive sorta, i ola, sve radi!
:banana:

Prilozi

• RemotePhilips_3260.rar
    21.3 KB · Pregleda: 244
  • DriveSort_en.zip
    59.7 KB · Pregleda: 179
Poslednja izmena od urednika:
Nadam se da ti nece crci kao moj (dvp 630) posle godinu i mesec dana taman kad je istekla garancija.

Po, meni ostalo da se sredi jos samo par stvari:

-Srediti opcije za shuffle i random
-Odraditi neki ekvilajzer, ili bar ukljuciti namestanja za bass i treble, kao na xwave 9200 npr.
-Ukljuciti opciju za neki detaljniji prikaz o info-u fajlova, prevashodno o video fajlovima.
-Srediti da file browser prikazuje 5 umesto 4 reda.
-Ukljuciti da kao i u original firmveru imamo polutransparentnu crnu pozadinu.
-Staviti preview za slike.

To bi bilo ono u sitna crevca. Ako izuzmeno hardverske nedostatke, ovo bi bilo savrsenstvo!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno