Šta je novo?

dvd architect - kako izbeci recompresiju audija?

zak

Slavan
Učlanjen(a)
23.08.2005
Poena
319
Koristim sony vegas 8 i po zavrsetku projekta izaberem opciju DVD PAL separate streams (Use this setting to create separate PAL DVD-compliant video and audio elementary files with extensions .m2v and .mpa respectively.) Nakon toga to uvezem u dvd arhitect, pokrenem novi projekat pa u podesavanjima izaberem "single movie, za disk format izaberem DVD, za project video format 720X576 50i,za project audio format AC-3 stereo...Ukratko sve mi se poklapa....Ipak kad hocu to da narezem na dvd on zahteva rekompresiju audija...Zasto? Jos bitnije pitanje je kako to izbeci? Malo sam guglao i video da mnogo ljudi ima taj problem..
Evo jednog momka koji ima isti problem..Preporcili su mu da koristi template...Ipak i kad ih koristim i nista ne menjam opet se srecem sa istim problemom...
Ko zeli nek procita...
Avoiding recompression in DVD Architect
Question
I don't want my MPEG-2, AC-3, and PCM files to be recompressed by DVD Architect. How can I assure they will not be recompressed?
Answer

You can import MPEG-2 video, and PCM or AC-3 audio files (from SF apps or from other apps) into DVD Architect. If the files were encoded with the proper parameters, the files will not be recompressed by DVD Architect. This type of file is broadly defined as a "no-recompress file for DVD Architect"

Note: Both the Sony Creative Software MPEG-2 encoder and the Sony Media Software AC-3 encoder have "DVD Architect friendly" render templates- use those templates without any custom settings modifications and you will have a "no-recompress file for DVD Architect" (unless it is too big to fit on a DVD).

Here are the precise settings needed (meaning if the file varies from these requirements, it will be recompressed by DVD Architect, the prepare phase will take longer, and the quality may degrade):

Nasao sam ovo resenje ali ne znam da li je dobro...Kao prvo ne mogu da menjam bitrate audia koji je 192 ( mislim ).Kao drugo kad to posle uvezem arhitect i idem na optimie disc u tabu general mi izbaci nesto kao upozorenje Total audio bit rate (Mbps) 0.080 i ta cifra se crveni :) tj crvenim brojevima je ispisana...
Evo resenja o kome govorim
Avoiding Recompression in DVD Architect
ds_chrism16671 Contributor
By Chris Moore, eHow Contributing Writer
Article Rating: (3 Ratings)

* Facebook
* Twitter
* StumbleUpon
* Email
* Print
* Share

* Facebook
* Twitter
* Add to Favorites
* Email
* Print
* Share

* Email
* Facebook
* Twitter
* Add to Favorites
* Print
* Share

Many people using Sony's DVD Architect Studio have encountered problems with recompression. They upload video files that that originally take up megabytes of memory and Architect recompresses them into gigabyte-size files. This poses a huge problem for people wanting the smaller memory space on the DVDs they're making. But with help from Sony's audio programs, it is possible to make DVDs on Architect and avoid the recompression issue. The key is separating the audio and video files before importing.
Difficulty: Moderately Challenging
Instructions
Things You'll Need:

* Sony DVD Architect Studio
* Sony Movie Studio

1.
Step 1

Make sure you have both DVD Architect and Movie Studio installed on your computer. Movie Studio should include the audio program. It's a good idea to have all the Sony video and audio programs. If you're using one Sony program, use all of them so everything is compatible.
2.
Step 2

Open Movie Studio and DVD Architect. Load the recordable DVD into the DVD drive. Edit your movie as you see fit, using Movie Studio.
3.
Step 3

Render the movie's video file only without the audio. Select the "Render As" option, then choose "MainConcept MPEG-2 (*.mpg)" from the dialog box. Select "DVD Architect Video Stream" in the templates box to render the video. Do not use "DVD NTSC" because this is what causes Architect to recompress.
4.
Step 4

Return to the "Render As" option. Select Dolby Digital AC-3 Studio (*.ac3) to render the movie's audio file. You must give the audio file the same name as the video file you previously rendered. Rendering the audio file at 48,000 Hertz, 16 Bit and PCM or Ac-3 are good choices (AC-3 will have a smaller file).
5.
Step 5

Switch to DVD Architect and import the files. Since both the audio and video files have the same name, they will be imported together. Burn the project onto the DVD and there will be no recompression, keeping the files in their smaller, more compact format. There must be no audio on the video file for this to work.

U prvom postu si napisao da, nakon što završiš u Vegasu, dobiješ M2V i MPA fajlove a zatim u DVD Arhitect odaberes AC3 za audio.
MPA je ekstenzija za MP2 kodek, ne za AC3. Verovatno ti zato trazi rekompresiju. Audio ti nije u AC3 formatu vec u MP2 formatu.

A-ha...sad mi je jasno...
A kako onda da narezem M2V i MPA fajlove? U sony arhitectu? To sam radio vrlo efikasno i bez rekompresije u adobe encore ali on ne radi na 64bitnim racunarima...samo sam izabrao opiju don't recompresss i stand alone dvd su citali te diskove.
Ako to ovde ne moze sta da radim? da primenim metodu iz drugog posta? Ali opet mi ostaje problem sto samo 192kbps mogu da dobijem a bih rado 224
pronasao sam neki dvdlab...Izgleda da me on slusa i da ne pravi nikakvu rekompresiju...Sad cu da ga isprobam pa javljam...

:wave:

I? Nije valjda da niko na ovu temu nema sta da kaze? :D
Ja sam proverio dvd lab i definitivno ne pravi rekompresiju (bar se nadam) :d

Nisi razumeo sushtinu :) Zashto je problem da ti uradi rekompresiju ? Ti imash MPA (shto je mp2, praktichno mp3), DVD to ne podrzava i morash da imash AC3. Konverzijom mp2 u AC3 necesh izgubiti nishta, jer AC3 je mnogo kvalitetniji, snimak ce ti ostati potpuno isti.

Najbolje bi bilo da si u startu iz Vegasa exportovao zvuk u AC3 (pojma nemam da li moze i kako, ne koristim ga odavno) jer cesh tako imati bolji zvuk, nece se gubiti nishta konverzijom u mp2.

Driver, malo grešiš.
1) MP2 i MP3 se razlikuju. MP3 je daleko kvalitetniji.
2) DVD podržava MP2.
3) Bez obzira da li je AC3 kvalitetniji od MP2 ili ne, konverzijom MP2 u AC3 će svakako izgubiti malo na kvalitetu. Bilo koja konverzija lossy to lossy kodek dovodi do gubitka u kvalitetu, makar i drugi kodek bio kvalitetniji i koristio veći bitrate.
U pravu si u delu da je trebalo odmah da eksportuje iz Vegasa u AC3 ako to Vegas podržava, naravno.

Problem oko eksportovanja u u AC3 je samo u tome sto mi dozvoljava samo 192 kbps iu ne dozvoljava mi da promenim...A trebalo bi bar 224 za neki pristojan zvuk...probacu novu verziju programa da skinem da vidim da li je u njemu problem
Audio: 192 Kbps, 48,000 Hz, Stereo
Main Audio Service: Complete main
Use this setting for stereo DVD soundtracks.

Za AC-3 mi i na Sony Vegas Movie Studio Platinum Professional Pack 9.0.0.92b daje Audio: 192 Kbps, 48,000 Hz, Stereo, Automatic Gain Control off.
Use this setting for stereo DVD soundtracks i ne daje mi opciju costum :wall:
Da li da dvd labom narezem mpa na 224mbps ( posto ne vrsi rekompresiju ) Ili ovja ac3 192 Kbps bez rekompresije sony arhitectom?
Ili da wav na Audio: 44,100 Hz, 16 Bit, Stereo, PCM. Pa da pustim sony architekt da ga compresuje kad toliko voli?
Kvalitet zvuka mi je bitan koliko i kvalitet slike...e sad znam da o kvalitetu ne moze da se govori sa opremom kojom imam :d ali ipak bi izvukao maksimum ako moze :p

Poslednja izmena:
Za normalan film 224kbs mp2 ili 192kbs ac3 je dovoljno u većini slučajeva.
Ako su u pitanju snimci koncerata ili neka druga vrsta muzike, eksportuj u wav ili PCM pa kompresuj u autoring programu u ac3 na većem bitrate-u, ako program dozvoljava.
P.S. DVD koristi 48000Hz, ne 44100.

Za normalan film 224kbs mp2 ili 192kbs ac3 je dovoljno u većini slučajeva.
Ako su u pitanju snimci koncerata ili neka druga vrsta muzike, eksportuj u wav ili PCM pa kompresuj u autoring programu u ac3 na većem bitrate-u, ako program dozvoljava.
P.S. DVD koristi 48000Hz, ne 44100.

Nista zahtevno...svadbe uglavnom :bottle: i po neki reklamni film...znaci da moze 224kbps mpa ( koji sam koristio do sad ) ili 192 kbps ac3 ako tu stoji znak jednakosti sto se tice kvaliteta zvuka...Ako bas bude neki koncert pokusacu ovo stosi mi rekao...
Znaci samo primenim metodu iz mog drugog posta i nemam sta da brinem... :banana:

Ja bih pre ishao AC3 export iz Vegasa pa u Encore...

To sam i uradio...Ac-3 i uspeo sam da otkljucam ac-3 plug in pa sad sljaka i moze da se podesi na 224kbps. :banana:
Samo me buni dialog normalization...stoji na -27db Jel to ok? :smash:

Pa to ti je neka automatika za normalizaciju zvuka izgleda, ako ti je zvuk dobar, iskljuchi...

Evo ukratko ako valja

Prilozi

• Podesenja.png
    Podesenja.png
    30.3 KB · Pregleda: 26
  • Render.png
    Render.png
    12.7 KB · Pregleda: 27
Ne moze da se iskljuci potuno...imam opcije od -1 do - 30...Na koliko da stavim? pretpostavljam na -1???

Stvarno ne znam shta to radi, zato ga nikad nisam ni koristio, Encore je daleko bolji, a najbolji DVD Studio Pro, na Macu :d

Evo ovde vidis ako stavis default i ako stavis 5.1 nista se nedira i netreba puno filozofije , a 5 slika ti je audio podesenje . Ja uglavnom tako radim e sad ima verovatno i drugih iskustava ali od mene toliko . Pozdrav !

Prilozi

• 1 Capture.PNG
    1 Capture.PNG
    12.4 KB · Pregleda: 25
  • 2 Capture.PNG
    2 Capture.PNG
    10.7 KB · Pregleda: 24
  • 3 Capture.PNG
    3 Capture.PNG
    27 KB · Pregleda: 24
  • 4 Capture.PNG
    4 Capture.PNG
    25 KB · Pregleda: 28
  • 5 Capture.PNG
    5 Capture.PNG
    31 KB · Pregleda: 24
Evo ovde vidis ako stavis default i ako stavis 5.1 nista se nedira i netreba puno filozofije , a 5 slika ti je audio podesenje . Ja uglavnom tako radim e sad ima verovatno i drugih iskustava ali od mene toliko . Pozdrav !

Prvo da ti se zahvalim i svima ostalima,naravno, na dosadasnjim uputstvima i objasnjenjima...Sada je sve mnogo lakse...a i konacno cu imati 5.1 :banana: Jedino me zbunjuju par podesavanja
Za audio resample and strech quality (5capture.png) me zbunjuje malo podesavanje sto si stavio na good (zar ne bi trbalo na best?) kao i za low pass filter isto si stavio good i i sample rate 44,100 ( zar ne bi trebalo 48 000?)
Za video tab (podesenj.png) isto full-resolution rendering quality isto stoji good.Zar ne bi trebalo "best?
Ne tvrdim suprotno od ovog sto si stavio...Vidim da si dosta iskusniji od mene...Samo pitam...

Sto bi rekli to je fabricki mesto 5.1 stavis stereo i on snima 44100 a kada renda u AC3 onda je 48000 . Tako meni nekad rekose pa sad ja tebi ato good best i ostalo pa ekperimentisi i videces sta ces dobiti , mozda i ja i ostali nesto saznamo , nisam se sa tim zamlacivao i opterecivao . Pozdrav !

Nazad
Vrh Dno