Šta je novo?

DVB-T2 televizora nema u Srbiji

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

NShappy

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poena
955
Moja oprema  
Mobilni telefon
Huawei P30
Nakon što je dosta informacija o DVB-T2 televizorima razbacano po različitim temama, reko, da rezimiram u jednoj.

Dakle, DVB-T2 televizora koji rade u Srbiji, sada početkom 2013. nema da se kupi. NIGDE! U prodaji ima televizora koji su deklarisani da imaju DVB-T2, ali to ne radi kod nas. Na nekima lepo u deklaraciji piše DVB-T2(UK, SW) što b' se reklo, jesu za Britaniju i Švedsku, ali ne i za Srbiju. Naleteo sam na nekoliko trgovaca koji su tačno znali šta pričaju, probali su, i televizori koje imaju u ponudi (i koji su DVB-T2) ne hvataju digitalni signal RTS-a. Jedan od njih je odmah pored probao i poseban set-top box sa istom antenom na istom mestu i on radi. Dakle, nije do signala. Isti taj, vlasnik radnje je baš popizdeo jer jeste prodao jednu seriju TV-a dekalrisane na T2 i nekoliko kupaca ih je vratilo, pa se satrao da provali koja priča leži u pozadini te T2 priče i nije ništa saznao sem da ne može da nabavi TV koji će sigurno raditi kod nas u Srbiji. U Big Bang-u su me ubeđivali da najnoviji Sony što su dobili rade, ali nisu probali. I njihov trgovac kaže, mogu da tvrde uvoznici šta hoće, dok ne probaš, ne veruj.

Kod nas se i dalje uvoze televizori sa neodgovarajućim prijemnicima. Zvanične vesti su bajate:
http://www.teve.ba/article/11835/dvb-t2-laboratorije-uskoro-u-srbiji
http://www.rts.rs/page/rts/sr/Digitalizacija/story/2002/Srbija/1125154/DVB-T2+uređaji+u+prodaji.html

Nemojte tražiti specifikacije televizora po internetu jer ništa ne znače. Određeni televizor oznake npr. LE32000HDPD i bla.bla.bla. ima različite prijemnike za različite zemlje i oznaka modela ne govori ništa o implamentiranom prijemniku.

Znam da većina ljudi kojima je ovo bitno koristi kablovsku, ili planira nabavku set-top box-a, a ostali nemaju pojma "šta je to" pa se priča ne eksponira jer ne pogađa puno ljudi. Dobio sam zadatak da izaberem starijoj tetki TV, kablovsku nema i neće imati, a izbegavanje 2 daljinca je prioritet. I, to ne može! :mad:

Ako neko ima tačnije/pouzdanije/bolje/srećnije informacije, neka iznese. Šta je to što onemogućava T2(UK) da radi kod nas? Box-ovi su obično mnogo fleksibiljniji i ovi iz UK rade kod nas. Bar po iskustvima korisnika sa neta. I da ponovim, nemojte na google gledati specifikacije konkretnih modela. Uvoznik mora da deklariše proizvođaču šta želi te proizvođač onda tako konfiguriše televizor. Isti model nije isti za različita tržišta.

Vec je to pominjano u temi o najboljem izboru LCD-a, ali onako u navratima po malo.

Kako je moguce da je doslo do tolikog propusta, da li neko zna kada ce se stanje srediti?

Ovo bi moglo u sticky.

Pominjano je u više tema, ali veoma je razbacano i smatram da zaslužuje posebnu temu.

Specifikacije DVB-T2 signala u Srbiji (preuzeto sa http://etv.rs/vesti/74-pilot-mreza):

attachment.php

Capture.JPG

Ako neko ima tačnije/pouzdanije/bolje/srećnije informacije, neka iznese. Šta je to što onemogućava T2(UK) da radi kod nas?
Pratio sam priču oko T2 od samog početka i ako se ne varam (neka me neko ispravi ako nisam u pravu), sam si sebi odgovorio na pitanje.

Uvoznik mora da deklariše proizvođaču šta želi te proizvođač onda tako konfiguriše televizor. Isti model nije isti za različita tržišta.
Drugim rečima, oznaka T2(UK, SWE) znači da se određeni model isporučuje sa ugrađenim T2 tjunerom samo na ova dva tržišta, dok na ostala dolazi bez ugrađenog tjunera.

Hoćeš reći da ti televizori zapravo uopšte nemaju T2 prijemnik?!? Deklaracija ne kutiji se odnosi za slučaj da je TV isporučen u UK ili SW?

Ima u Merkatoru televizora sa nalepnicom na samom televizoru, onom šarenom, na srpskom, DVB-T2, i oni ne rade.

Ja koliko sam informisan dtb-t2 englesko trziste radi i kod nas, ali nisam sto posto siguran, a ono sto pise UK to znaci da samo u engleskoj ti televizori imaju dvb-t2, i da kod nas nisu sa tim tunerom...

Rade set-top boxovi. Ali ne i televizori...

Ako je varijanta, onda trgovci gadno brljaju jer prepisuju deklaraciju koju dobiju od uvoznika da T2 ima.

Sta vas briga, ako je uvoznik pogresio, znaci lepo uzmete TV, koristite ga 5 meseci i onda vratite zbog nesaobraznosti :), tj nema t2...

sta raditi sa zimskim cipelama za suvo vreme, koje propustaju vodu ;) ?

Da da, baš mi se nešto vucara po sudu... jer inspekcije nisu nadležne za probleme nesaobraznosti. :trust:

Samo jednu stvar da kazem ovde... kupio sam TV za koga je trgovac tvrdio da poseduje digitalni tjuner.Dosao kuci ukljucio TV,ali od digitalnih programa ni traga.Nema sta nisam cackao po opcijama i nista.I ni sam ne znam kako i zasto,ali sam promenio u opcijama ZEMLJU (to se bira prilikom prvog ukljucivanja TVa) i pojavili su se digitalni programi.Stavio sam (umesto Srbije) Hrvatsku i radi,posle sam probao i Madjarsku i radi... necu da kazem da sam u pravu,ali kontam da bi ista prica mogla biti i sa DVB-T2 aktivacijom

Poslednja izmena:
Nije bitno koju zemlju odaberes kad naši samo probno emituju u dvb-t2 i ako TV cak i poseduje tuner ne mora da znaci da ce raditi.

I meni su danas u jednoj radnji potvrdili da ima VOX-ova sa T2 tjunerom koji radi kod nas. Za koji dan će ga nabaviti u radnji pa ćemo i probati.

Kad bi sad uvozili/prodavali televizore sa T2 tjunerom kako bi onda neki pojedinac kasnije kad pocne sve da se tako emituje kod nas prodao na desetine hiljada topset t2 tjunera i zaradio pare ;)

dvb-t2 signal nije pusten zvanicno pa prema tome nema ni obaveze da se takvi televizori uvoze.Sve dok je sistem eksperimentalan dotle ce i kupovina tv-a sa tim tjunerom biti eksperimentalna za kupca.

Kad bi sad uvozili/prodavali televizore sa T2 tjunerom kako bi onda neki pojedinac kasnije kad pocne sve da se tako emituje kod nas prodao na desetine hiljada topset t2 tjunera i zaradio pare ;)

Ima i to smisla... :(

dvb-t2 signal nije pusten zvanicno pa prema tome nema ni obaveze da se takvi televizori uvoze.Sve dok je sistem eksperimentalan dotle ce i kupovina tv-a sa tim tjunerom biti eksperimentalna za kupca.

http://www.rts.rs/page/rts/sr/Digit...sti/1114096/Prvi+DVB-T2+uređaji+u+Srbiji.html

Taj VOX sa DVB-T2 je HD-Redi, sa očajnim ekranom, gledao sam ga uživo. VOX Ful HD televizori (dostupni kod nas) namaju T2.
U inostranstvu televizori sa DVB-T2 prijemnikom su skuplji 100€ od istog modela bez T2.

Nije problem što je hade redi. :p Rekoh, tetka, penzioner, selo....

Bitnije je kako prikazuje obične analogne TV kanale jer će još neko vreme i to da se gleda. One prve serije LCD televizora što su se prodavale pre "mnogo" godina, čak i jači brendovi, imali su očajnu sliku sa analognog tjunera... bla. bla. bla.... nije tema ove teme.

VOX sa T2 je 1400din skuplji od istog VOX-a bez T2. Što li su drugi toliko skuplji kada imaju T2. Biće da je to politika i forsiranje dodatne prodaje box-ova.

Da li je neko probao da jednostavno na TV-u (za koji stoji da ima T2 tjuner) promeni zemlju na Engleska ili Šwedska. Može da se desi da se samo u tom slučaju aktivira T2 i radi i kod nas.
Jednostavno nema razloga da set top boxovi za englesko tržište rade a TV-i ne.

Pozdrav svima!
Da ponovim pitanje koje sam već postavio na nekom drugom forumu, da li neko pouzdano zna postoji li uopšte neki model LG 3D smart TV-a dijagonale 47" sa T2 tjunerom koji 100% radi kod nas!??

Da li je neko probao da jednostavno na TV-u (za koji stoji da ima T2 tjuner) promeni zemlju na Engleska ili Šwedska. Može da se desi da se samo u tom slučaju aktivira T2 i radi i kod nas.
Jednostavno nema razloga da set top boxovi za englesko tržište rade a TV-i ne.

Probano. Ne radi. Ali pre će biti da takav TV zapravo NEMA T2 tjuner, sem kada ga isporučuju u UK ili SW.

Pozdrav svima!
Da ponovim pitanje koje sam već postavio na nekom drugom forumu, da li neko pouzdano zna postoji li uopšte neki model LG 3D smart TV-a dijagonale 47" sa T2 tjunerom koji 100% radi kod nas!??

Nema, bar ne pouzdanog odgovora. Tj. ima i poprilično pouzdan odgovor: Nema TV sa T2 tjunerom (sem spomenute serije VOX-ova) :(
Gde si to još pitao, i šta su ti odgovorili, jer i mene to zanima?

Za sad niko ništa, ali mi je juče jedan od načitanijih prodavaca u Tehnomaniji tvrdio da samo serije 8 i 9 (LG) imaju T2 koji funkcioniše kod nas (gle čuda to su slučajno i najskuplji modeli)! Naravno oni to nisu lično proverili...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno