Šta je novo?

DVB-T2 pc karte?

emlook

Cenjen
Učlanjen(a)
21.12.2010
Poena
159
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i3 10100
Matična ploča
AsRock z490 Extreme
RAM
G. Skill DDR4 16 gb 3200Mhz
GPU
Asus rx 550 2gb
Storage
Kingston SA2000M8250
PSU
Antec EA750G pro
Kućište
MS industrial Conqueror
Monitor
Samsung T220
Miš & tastatura
Red dragon; Hama
Ostale periferije
Genius HF 2020
Laptop
NO
Tablet
NO
Mobilni telefon
POCO X3Pro
Pametni uređaji
NO
Steam
NO
Pristup internetu
  1. Optički internet
Nov sam na forumu, prvih nekoliko meseci sam samo čitao, ali niko još da počne temu o TV karticama koje podržavaju "nadolazeći" standard digitalne TV kod nas u Srbiji - DVB-T2. Kako sam ja razumeo, Srbija mora da pređe na digitalizaciju TV signala sledeće godine 2012 u aprilu, i to "oppppss" na najnoviji standard. Pozdravljam napredak, ali većina "običnih ljudi" ne zna šta je ni digitalna televizija, a kamoli koji je standard.

No, dobro, preživeli smo i gore stvari u ovoj državi.

Ja postavljam pitanje oko TV kartica koje podržavaju taj standard (nebitno koji je model obične,hybrid, dual, external, internal, USB) da li postoje da se kupe, ako ima koje su to, jer sam na sajtovima raznih proizvođača(AverMedia, Compro, Hauppauge itd) probao da pronađem, ali bez uspeha.
Odnosno, svi u tech. specifikacijama kartica kažu da podržavaju DVB-T, ali niko tačno ne kaže da li je to i za DVB-T2 standard?

Da li ima neko saznanje o ovoj temi. Ja mislim da je bolje kupiti tu karticu nego nov TV koji podržava standard T2, jer znam da su ti TV poprilično skupi. :wall::eyebrows::crash:

Samo polako, bice ih. Rece mi covek iz LG predstavnistva da je digitalizacija odlozena i nece uslediti 4og aprila 2012-e, a koliko ce biti pomerena ne znam. Problem je neki konfilkt sa frekvencijama koliko sam ja shvatio. Imaces vremena na pretek da nadjes dvb-t2 karticu.

Cekaj malo, ako kupujes dvb-t2 tv karticu da bi gledao tv jer ti tv nije digitalno dvb-t2 kompatibilan (katodni tv k'o u vecine srblja) pa jeftinije ti je kupiti (dobiti) setap box za istu koji ce da bude oko 20e (tako kazu barem) nego budziti comp i nemati tv...
Te i takve kartice ne verujem da ce biti manje od 70-100e (jednom kad se pojave).

Samo polako, bice ih. Rece mi covek iz LG predstavnistva da je digitalizacija odlozena i nece uslediti 4og aprila 2012-e, a koliko ce biti pomerena ne znam. Problem je neki konfilkt sa frekvencijama koliko sam ja shvatio. Imaces vremena na pretek da nadjes dvb-t2 karticu.

U novinama pre neki dan pisalo da krecu sa testiranjem dig signala i da ce zvanicno 4.4.2012. krenuti dig tv sa gasenjem svih analognih frekvencija. Zbog EU moraju ovo da izguraju i to je dobro.

U novinama pre neki dan pisalo da krecu sa testiranjem dig signala i da ce zvanicno 4.4.2012. krenuti dig tv sa gasenjem svih analognih frekvencija. Zbog EU moraju ovo da izguraju i to je dobro.

Oni "zure" iz potpuno drugih (lopovskih) razloga...Realno kada bude bice i na trzistu dovoljno kartica, cenim.Ne treba ici trgovcima na ruku da odvaljuju cenama sada dok je to "egzotika".Takodje cenim da ce nas birokratski aparat iskoristiti priliku da opet nesto za**** ;)

Koliko sam shvatio do sada bicemo jedina zemlja sa analgonim signalom u Evropi. Cro i BiH vec sada imaju dig signal. Ne samo kompatibilnost vec i neke smetnje su moguce, tako da je u interesu svih da se zavrsi sa programom na vreme. Videcemo... u Cro nude relativno jeftine risivere za tv bez T2 prijemnika.

Ne znam za BiH ali u Hr su implementirali DVB-T, a do kraja godine ce DVB-T2 boxevi imati cenu kao ovi za stariji standard pre godinu dana.
Nigde mi ne kasnimo za sada, a videcemo kako ce se dalje odvijati stvari. Najveci problem je izbiti ljudima 4-5k dinara iz vec praznog novcanika.

Cekaj malo, ako kupujes dvb-t2 tv karticu da bi gledao tv jer ti tv nije digitalno dvb-t2 kompatibilan (katodni tv k'o u vecine srblja) pa jeftinije ti je kupiti (dobiti) setap box za istu koji ce da bude oko 20e (tako kazu barem) nego budziti comp i nemati tv...
Te i takve kartice ne verujem da ce biti manje od 70-100e (jednom kad se pojave).

Pa neću valjda kupovati novi TV sa DVB-T2, kad preko kompa mogu da konvertujem i pošaljem na svoj TV i ne želim da gledam šta mi kablovski sistemi nude pa još i da platim, hoću da gledam šta mogu da uhvatim u etru FREEWARE, pa makar bio to i RTS1, ALI NE ŽELIM DA PLAĆAM DA GLEDAM TV (ja neplaćam ni TV pretplatu, jer moj gazda ima 4 kuće, pa je ovde oslobođen TV pretplate).:cigar::trust:

Ne znam za BiH ali u Hr su implementirali DVB-T, a do kraja godine ce DVB-T2 boxevi imati cenu kao ovi za stariji standard pre godinu dana.
Nigde mi ne kasnimo za sada, a videcemo kako ce se dalje odvijati stvari. Najveci problem je izbiti ljudima 4-5k dinara iz vec praznog novcanika.

Pa da valjda će i te kartice biti jeftinije, a mislim da je jeftinije uzeti karticu čije će cene pasti na 30-50 evra do 2012, nego kupiti ili uzeti set box od nekog operatera (da se ne maže guzica debeloj gusci).

Nemogu verovati da je odloženo, sigurno se neko nije dovoljno ugradio. Taman se ponadam da ćemo u Evropu bar u nečemu biti OK, kad ono mućak. Mora kod nas nešto da zez.... i to na štetu ostatka građana Srbije.

Ja vam kazem sta su meni rekli u LG-u, neki konflikt sa frekvencijama pa je odlozeno, ako je mene covek lagao, ja lazem vas :) . Moguce je da su u medjuvremenu za 2 nedelje od kako je meni ovo receno resili problem i da ce stvarno biti 4.4.2012 , ali ovo je Srbija, svasta moze da se ocekuje :)

A stvarno kad ih sturo cujes da pricaju o digitalizaciji signala mozes da zakljucis da ce da prestanu sa emitovanjem analognog bas u aprilu sa pocetkom rada digitalnog emitovanja... ali meni to nije logicno. Nit ce svi ljudi stici niti ce moci da de "digitalizuju", nece biti dovoljno setapboxova, nece svi moci da palate za njih, nece svi stici iz ko zna kog razloga, ma nece ni sve televizije se uspeti digitalizovati... i sad da ukinu analogni signal, meni ne ide u glavu nikako...
Da daju barem 6meseci jos ili mirnih godinu dana, a ovo nekako na precac, ko sekirom da odvalis, CAAAK od danas ovog nema i mozes samo ovako da gledas...
Zna li se zvanicno, negde pisalo, neko procitao... kad se ukida analogni signal za tv u zemlji Sbijici?

Do aprila 2012. mora de se ugasi analogna mreza tako da ce verovatno tad i biti.

Do aprila 2012. mora de se ugasi analogna mreza tako da ce verovatno tad i biti.

Pa to je za godinu dana, mi nemožemo za godinu dana da se dogovorimo oko običnijih stvari, pa sam baš zato i pokrenuo pitanje - temu, da vidim da li se nešto dešava po tom pitanju. Poznavajući nas(da se prase goji uoči Božića) mislim da bi trebalo malo da mislimo unapred. Hvala za diskusiju i čućemo se kad stignu TVkartice sa DVB-T2 prijemnikom.

To MORA je kako nasa drzava kaze, a nece biti ni prvi ni poslednji put da kaze pa slaze, inace ne mora uopste.A videcemo kako ce nekoj nesrecnoj porodici koja jedva sastavlja kraj sa krajem biti nametnuto da palaca STB za taj DVB-T2.Ili ce neki domaci privrednik "proizvoditi" uredjaje koje ce drzava poklanjati narodu, a njemu placati punu cenu?

ako sam ja dobro razumeo na jednom sajtu da u UK za termin DVB-T2 koriste Freeview za oznacavanje da bi korisnici lakse prepoznali uredjaje sa dvb-t2 prijemnikom onda postoje takve tv kartice. Hauppauge ima dosta modela sa takvim tjunerom i cena je tamo oko 40eura za najjeftiniji model

Slazem se sa tobom da je april 2012te jako optimistican datum i da ce gotovo sigurno podbaciti. Sto se tice moranja to je ipak 2015ta godina:
http://www.mtid.gov.rs/aktivnosti/digitalizacija-televizije/

Ipak nesto se desava i radi pa cekamo jesen da vidimo gde smo:
http://www.dvb.org/about_dvb/dvb_worldwide/serbia/index.xml

džabe im moranje od 2015. kad će okruženje preći po kratkom postupku već do sredine 2012. a ako naši ne urade ništa do tad, a deluje mi da neće, onda su svi koji nemaju kablovsku ili total tv pukli što se televizije tiče. i treba onda njima neko pretplatu da plaća :D

@Bobiko

Freeview je termin koji se koristi u UK već 5-6 godina i koji označava samo digitalno emitovanje. Nije ni u kakvoj vezi sa tehnologijom emitovanja, jer imaš i termine freeview+ i freeviewHD. Ako se tehnologija emitovanja unapredi termini ostaju isti ali se samo obnove proizvodi. Tako su u početku emitovali par programa u mpeg2, pa su sad prešli na mpeg4, dodali VOD i HD kanale i sledeće je DVB-T2. Za svo to vreme usluga je uvek bila freeview.
U španiji se zove DTD, ima npr na novijim LG televizorima na nalepnici oko ekrana.

@vladimirdowla

hvala na objasnjenju.

Malo sam googlao po internet i uspeo da ipak nadjem tv tuner koji podrzava dvb-t2. Hauppauge PCTV nanostick T2 290e za 99eura. verovatno mu je cena takva jer je jedini koji podrzava dvb-t2

Nazad
Vrh Dno