Šta je novo?

DVB kartica

castor

Čuven
Učlanjen(a)
09.01.2002
Poena
705
LM, obzirom da nam dolazi doba digitalne televizije, trebalo bi da se razmišlja i o onome što nam ista donosi. Za one koji ne znaju, npr. Italija već ove godine prekida sa emitovanjem analognog signala čime u potpunosti prelaze na digitalnu tehnologiju.

Godinama se već satelitski program emituje u digitalnom obliku :D (MPEG2), a sada kreće i "zemaljska" TV.

Ono što me zanima, tražio sam malo po forumu, nisam zalazio u detalje, ali nisam baš našao ni sretno prošao prilikom traženja (a možda i nisam dobro i na pravim mjestima tražio) jeste šta bi bilo pametno uzeti od TV kartica u ovom momentu. Dakle, neka kombinovana kartica (analog+digital signal).

Gledao sam po netu, jedino za šta znam da valja i šta sam našao je Terratec-ov model Cinergy 2400i DT/MCE i koji tamo na zapadu košta 130 jevrejčića. :d Ujedno, ovo je najskuplji i najbolji njihov model. Ima i USB varijanta Cinergy Hybrid T USB XS...

Koliko je pametno/isplativo dati toliku kintu za takvu karticu? Koliko je (ne)potrebno imati dva tjuner-a na istoj kartici (obzirom da se za sada emituje samo RTS čiji je program blago rečeno odličan - po Radovanu III, za one koji znaju na šta mislim :D)?

Ima li neka kvalitetna alternativa? Obzirom da tražim samo PCIe karticu, ovo je najveće pitanje...

Pozdrav i hvala. :wave:

Italija prelazi na digitalno emitovanje sledece godine... :zgran: Super onda to znaci da mi necemo pre 2010. minimum, mislim realnije 2012...

Po meni nema svrhe potrositi sad 130 eura na kombinovanu varijantu, kad komotno moze da se potrosi 65 na samo analognu varijantu danas i 65 sutra (ne mislim bukvalno sutra) za samo digitalnu varijantu (koja ce opet nuditi bar isto onoliko koliko ova danasnja za duplo vise, a verovatno i jos nesto pride)...

Pogotovu kad kod nas (koliko je meni poznato) ima samo jedan zemaljski DVB kanal i mislim da moze da se gleda samo u BG-u? Kad stigne signal do NS-a onda cu da promenim misljenje malo...

Poslednja izmena:
Kako italijani prelaze na digitalno emitovanje?! Hoce li svi da dokupe (dobiju) dodatne risivere ili se tamo vec prodaju TV aparati sa digitalnim tunerima!? Koliko kosta TV aparat (recimo LCD sa dijagonalom od 25" i vise) sa digitalnim tunerom?! Jel' se tako nesto prodaje mozda i kod nas?!

I dodatno pitanje... HDTV ne podrazumeva obavezno digitalni tuner, jel tako?!

Pa koliko je meni poznato, do kraja godine talijani prekidaju emitovanje analognog zemaljskog signala. Barem prema onome što piše na RTS-ovom sajtu. :d

Kakva je situacija što se opreme tiče nemam pojma, ali mislim da niko neće dijeliti digitalne tuner-e. To je napredan svijet - tamo je standard satelitska TV, a ne kablovska koju mi imamo. I to nemamo ni svuda ni normalno.

Koliko je meni poznato, digitalni sat tuner-i se prodaju ihahaj već, tako da će se samo dodati antena (ako je već nemaš). Barem ja tako razmišljam. Možda neko drugi zna više/bolje?

Što se broja kanala tiče, emituju se sva 3 RTS-ova programa i jedan eksperimentalni, pošto dvb nudi do 4 kanala po predajniku plus (valjda) sve RTS-ove radio stanice. TV program bi trebao da ide sa 5.1, a radio u stereo tehnici.

Pozdrav.

Prelazak na Digitalnu Zemaljsku Televiziju verovatno nece biti skup...100% cemo samo da (do)kupimo neki konvertor za signal :)
Znate kakve su price bile i za internet kod nas...losa infrastruktura...necemo ga imati nikad...itd...pa sad imamo ADSL koji uopste nije lose resenje :) i provajdere koji daju modeme 4 Free...
Sto se tice pitanja za investiciju...zasto bi bacao pare na nasu zemaljsku televiziju??? ...bila ona digitalna ili analogna...uvak ce biti...znas vec sta
:)
Ako vec oces da uzivas u kvalitenom programu...uzmi satelitsku antenu, 2 konvertora(astra+hotbird) i SkyStar2 karticu...zaboravices da postoji nasa televizija...perverzija...ima i HDTV kanala :)
Ako si i dalje za domacu...bilo koja analogna ti je dobra...mada ima sad novih cipova od Philips-a TDA8275...tako da ti preporuciujem neku sa tim chip-om...

trebalo bi da imate sa iriskog venca na 31. kanalu sva tri programa rts-a, nisam probao, samo info...

a karticu, pa mozda ovu sa bench testa :D

nastyjoe je napisao(la):
Ako vec oces da uzivas u kvalitenom programu...uzmi satelitsku antenu, 2 konvertora(astra+hotbird) i SkyStar2 karticu...zaboravices da postoji nasa televizija...perverzija...ima i HDTV kanala :)

A koliko izadje ova kombinacija? I ovo mi igra ulogu, ali ako je to >400 jevrejčića, onda mi ne igra ulogu. A sve mi se čini da jeste... :( A ako uzimam sve to onda je najbolje da uzmem i TV, a to mi nije plan...

LM, ostalo mi je još da kupim zvučnjake (tu sam oko, a i uvo, bacio na Logitech Z5500, koji nisu baš jeftini kod nas) i TV karticu. Razmišljam da uzmem nešto dobro, solidno (ma super i odlično) za ok cifru i da sam miran i sa ovom našom TV, a i kad dođe HDTV...

***a, ***** je biti pametan u ovakvoj situaciji.

castor je napisao(la):
A koliko izadje ova kombinacija? I ovo mi igra ulogu, ali ako je to >400 jevrejčića, onda mi ne igra ulogu. A sve mi se čini da jeste... :(
:d
SS2 = 80€, 2xLNB = 40€, tanjir 120cm = 20€ i jos nesto coax kabla :)

kvalitet slike sa zemaljskom analognom ne moze da se poredi koji god tuner da kupis ;)

proslo je vreme kad je SKY Italia mogao da se gleda i sad na HOTBIRD-u ima svega par kanala koje gledam tako da treba preispitati dal vredi investirati u ovo....

neko vreme sam se zaletao na dreambox ali nikako nisam mogao dovoljno da se ispruzim da ga kupim pa jos i da uplatim cardsharing :(

:wave:

"***a, ***** je biti pametan u ovakvoj situaciji." :D

@castor
U prvom postu kažeš da te interesuje kombinacija dvb-t i analogne kartice ,a onda spominješ model 2400i DT/MCE koja je ,kako vidim na njihovom sajtu, kartica sa 2 dvb-t tunera(da bi mogao jedan dvb-t program gledati,a drugi snimati).

Vidim,takođe,na njihovom sajtu da imaju jedan Hybrid model (dvb-t + analog tv) ali je ona USB.Koliko sam pratio forume USB modeli se nisu pokazali kao najbolje rešenje ni kod dvb-s ni kod analognih tunera.

Google kaže da postoji čak i kombinacija dvb-s / dvb-t / analogna tv u jednoj kartici(KWorld DVB-S 530).Deluje veoma interesantno.Ipak,radi se o PCI modelu.Nisam nigde uspeo naći njenu cenu.

Da li se ovo isplati u Srbiji?Zavisi od afiniteta.Ja lično jako retko koristim analognu tv karticu od kako imam SS2,a i tu možeš gledati RTS Sat,RTCG,HTV1...(inače sam kvalitet slike na RTS Sat-u je jako loš,mnogo lošiji od ostalih državih TV kanala...interesantan je kad su Zvezda ili Partizan domaćini u evropskim kupovima).

Ser_Zile je zaboravio da doda da za satelitski sistem sa 2 LNB-a treba još i Diseqc switch koji košta oko 20-tak€,naravno i nosač(koji ti treba svakako) koji je 10-15€.
Možda je ipak najbolje rešenje neki jeftiniji motorizovan sistem(dosta su pale cene osnovnih Diseqc motora;SuperJack ili HH120 su 70-80€,možda i manje.Znači uštediš na jednom LNB-u i Diseqc switch-u po 20€,dodaš malo para...).

Pozdrav

Prema svemu ovome za manje od 200 jevrejčića bi mogao da dobijem sattv plus još neki sat internet?

Što se tiče modela 2400, previdio sam informaciju da se radi o dual dvb tuner-u.

Pozdrav.

Ako sam dobro razumeo iz ove citave price, tog jednog dana 20xx godine cemo da pobacamo svoje pci tv tunere i zamenimo ih DVB-T karicama za racunar, jel tako?

Ser_Zile je napisao(la):
:d
SS2 = 80€, 2xLNB = 40€, tanjir 120cm = 20€ i jos nesto coax kabla :)

ili ovako:
ss2 + lnb + tanjir 120 + ledja + analogni motor + polovni reciever sa pozicionerom
znaci
80€ + 20€ + 15€ + 15€ + 30€ + 1000-2000 dinara. Sve zajedno otprilike 200€, i da te bog vidi.

Ja sam pre dve godine uzeo motorizovan sistem sa pozicionerom, za 180€ + SS2, i tu sam se zaje*o, jer je samo pozicioner bio 60€, zato ti preporučujem neki polovni risiver sa pozicionerom koji možeš da nađeš za male pare. Sa time se šetaš po svim satelitima koji dobacuju signal dovde, otključavaš sve što se može otključati sa karticama, rade ti programi u 4:2:2 sistemu - što kod risivera ne radi, i imas kako kada upotrebljiv net.

Best buy nadogradnja kompa sigurno.

Budučnost je Peer To Peer TV, gledanje milion share-ovanih kanala u hdtv-u preko internete...

Vrh Dno