Šta je novo?

Dva pitanjca!

• Začetnik teme Začetnik teme Bokaco
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Bokaco

Čuven
Učlanjen(a)
31.10.2003
Poena
649
1. Zbog cega tft monitori imaju odnos stranica 5:4, kada zadnjih ~20 godina gledamo u crt monitore sa odnosom 4:3. Jel moralo ovako, ili je to nekom tek tako palo na pamet.
2. Koja je svrha 19" tft kada imaju istu rezoluciju kao i 17", i da li se planira 19" sa vecom rezolucijom?
Pozdrav

1. samo 17" i 19" tft imaju 5:4 odnos strana, jer im je native rezolucija 1280x1024. Kom geniju je palo na pamet da stavi ovu, a ne 1280x960 nikad mi nece biti jasno, isto kao sto mi nikad nece biti jasno zasto na novim logitech tastaturama vise nema insert tastera, vec onaj veliki beskorisni delete...

2. mislim da ima 19" tft sa vecom rezolucijom, ali meni barem je 1280x1024 dobra rezolucija za 19"

Ok, ali upravo je to problem, pravi razlog za tu native rezoluciju ne vidim.
Pa, mozda je tebi super ta rezolucija na 19", ali meni je bas kako treba 1280x1024 na 17", znaci, ja bih npr, bacio pare na 19". Po meni je WideScreen zakon onda.

Zavisi, arhitektama vise odgovara proporcija koja vuce na kvadratnu. Par starijih ljudi mi je to reklo. Zasto? Pojma nemam. 🙂

To je zbog arhitektonskog modula!!!

ma ne mora to da znaci!!Zavisi sve od osobe do osobe.

pozdrav

E da, da ne ispadne da su ti stariji ljudi filosofi ili vracevi 😀, u pitanju su arhitekte i to sa mnogo iskustva i koji rade sa kompovima jos odaaaaavno...

@bokaco:

Kada bi imao tft 19" sa vecom rezolucijom, imao bi jos jedan veliki problem, a to je, naravno, GPU koji bi morao da vrti sve na 1600x1200, jer spustanje rezolucije i nije najsrecnije rjesenje. Tako da, mislim da je to jedan od bitnih faktora zasto se i dalje drze na 1280x1024 sa 19-icama, jer je mainstream sada, dovesti 19-ice na standard za kucne korisnike.

Delija je napisao(la):
Zavisi, arhitektama vise odgovara proporcija koja vuce na kvadratnu. Par starijih ljudi mi je to reklo. Zasto? Pojma nemam. 🙂

???
prvi put cujem tako nesto, koji li je razlog??

Pazi kad pojma nemam. Ne secam se obrazlozenja, al' su trabunjali :d o nekom formatu papira ili nesto slicno... Ma mozda im samo treba mnogo horizontalnih toolbar-ova u Auto(Archi)CAD-u. 🙂

Ko zna, dolaze dual core CPU, dual GPU...

verovatno je najbolji odnos 10:4 što se može postići sa dva TFT-a 🙂

Pa vuce i 4:3 vise na kvadrat nego 16:9, pa to ne sprecava ljude da stancuju wide monitore, mislim cini mi se da im to nije problem.
Kakvi su izgledi da algoritmi za interpolaciju slike budu toliko dobri da ne moramo da razmisljamo da li ce biti mnogo ruzno ako igramo nesto u npr 800x600 ili 1024x1768?

izvini jel to neka replika na moj post???

Studiram arh. i znam dovoljno o racunarima u arh. a i inace!!!

Izvini ako gresim da je tvoj post replika na moj?!

pozdrav u svakom slucaju.

Pa reply na Delijin post u stvari...
Ma nije ni bitno, ja i dalje ne vidim logican odgovor na moje prvo pitanje,znaci verovatno ga i nema. 🙂
Pozdrav

Meni bi odgovaralo 3:1, sa sve ogromnim TFT-ovima koji me okruzuju 180 stepeni... 😛

Bad MF je napisao(la):
...isto kao sto mi nikad nece biti jasno zasto na novim logitech tastaturama vise nema insert tastera, vec onaj veliki beskorisni delete...

Ali stvarno, zasto su stavili ovaj veliki delete? 🙂

Ma Bokacho mislio sam na na Delijin post ra je replika na moj na ne tvoj,ma nebitno,pogresno sam skontao. Ko zeli da saradjuje neka mi se javi!!!!

prodaja,kuopovina,zamena i sl. naravno na malo! pozzz to all

Nema frke, pozdrav za sve!

Nazad
Vrh Dno