Šta je novo?

Dva operativna-kako????

stefan2

Čuven
Učlanjen(a)
20.03.2002
Poena
620
Imam jedan HDD od 40 GB podeljen na C:\5 Gb i D:\35 Gb Sada je na C:\operativni Win XP sa pratecim programima,a D:\ je arhiver.Ja bih da na
C:\ bude jedan OS npr Win 98 za mene,a na D:Win XP za sina.Sa tim da svako ima programe za sebe,znaci svaki racunar za sebe.Ustvari bilo bi najbolje da me Vi savetujete kako da napravim da svako ima za sebe svoj deo HDD-a,posto dosta cesto radim format C: pa sam za sina postao smor sto se toga tice.Ovako ako uradim i format momak moze da se igra bez problema.Ali molim ukratko objasnjenja sto se tice i instalacija drajvera i kako da podesim da se D:\ particija dize po defaultu.

Pa ovako, prvo na C: instaliras win 98 i podesis ga skroz, onda pokrenes instalaciju XP-a i instaliras ga na D: i podesis ga a ako oces da menjas boot meni onda kada instaliras XP ides na properties od My Computer-a pa Advanced pa Startup & Recovery pa Settings i tu ces se vec dalje verovatno snaci.

Jedina mana Dualboot-a je to sto imas dosta drndanja ako ode jedan OS da ne bi izgubio drugi OS !

Ako ti nij bas neophodno da imas na jednom HDDu dva OSa onda probaj malo elegantnije rešenje. Nabavi progaram Virtual OC .. od (omiljenog nam) Misrosoft-a.

Kada ga instaliraš, poteraj ga i napravi novu virtualnu masinu ... ubaci instalacionu disketu ili CD ... instaliraj OS (za XP na Virtual PCu treba oko 1:30 - 2 sata). Nema potrebe da restartujes racunar. Virtual PC startujes kao bilo koju drugu aplikaciju ... preko ljegam ozes ici na mrezu, koristiti modem, stampac i sve uredjaje. Čak se mogu i igrati igre i programirati ....

Najbolji alat za pravljenje virtuelne mašine na računaru je za sada još uvek VMWare. Ja koristim verziju VMWare Workstation 4.5.1 i sve radi sasvim OK, čak i dosta brzo, iako mašina ima svega 512 MB RAM-a. Instalirani su SuSE 9, Win98 i Win2K Server, a host je XPSP1.

Ali koliko god je računar dobar, nikad nećeš moći da postigneš max. performanse kao kod dual boot-a (naravno, to se odnosi na virtuelnu mašinu). Ako ti brzina nije najbitnija radu, onda je VMWare svakako preporuka.

Momci hvala na savetima,ali posle "demokratskog" dogovora od strane mladje populacije ostali smo na jednom OS.

Ma stvar je vrlo jednostavna. Instalacija dva OS-a nije nikakav problem,narocito zeljena kombinacija Win98 i WinXp, no ukoliko nije toliko potreban drugi(win98) OS probajte da napravite posebne korisnicke naloge na XP-u i svako ima svoj windows.

stefan2 je napisao(la):
Momci hvala na savetima,ali posle "demokratskog" dogovora od strane mladje populacije ostali smo na jednom OS.

Po meni, to je najbolje resenje !

A sto da covek ne napravi dva Os-a sa razlicitim file sistemom i kraj price...Naravno da to ima mane ali...I bilo bi dobro da C: ostane 98 da se klinac ne bi zezo sa instalacijama...D: moze da bude ntfs i onda mali ne bi mogao nista da zezne na caletovoj particiji...

Powerquest Partition Magic 8 i Boot Magic 8
Onda lepo biraš 1. Ćale
2. Sin
A možeš i lozinke da postaviš,pa da imaš kao 2 posebna kompjutera ili čak da jedan drugog ne vidite uopšte.

Nazad
Vrh Dno