Šta je novo?

Dva Kingston 512MB DDR400 modula rade zajedno na DDR333

birva

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2006
Poena
301
Problem je, dakle, sledeci. Imam dva Kingston modula (value ram) od po 512 MB (DDR400), kupljena u razlicito vreme (imaju razlicite memorijske cipove). Svaki od njih, pojedinacno, radi kao DDR400, ali kad ih stavim zajedno, rade na 333! Mislim da je problem u latency setinzima, posto predpostavljam da se i oni razlikuju... Pomoc?

Hvala!

Probao sam da menjam slotove, ploca je ASUS K8N4-E SE. Plocin BIOS je automatski podesio sve (dakle, rad na 333). Kad manuelno stavim na 400, ne radi.

vidi koji su tajminzi svakog modula pojedinacno, postavi onaj sa vece latencije u prvi slot, a drugi u odgovarajuci slot za dual channel, i postavi na 400mhz a latencije postavi manuelno na latencije prvog modula -onaj sa vecim vrednosti.

Preptostavljam da je jedan modul CL2.5 a drugi CL3 i ako su podesavanja na auto onda se spusta na 333. Dakle stavi rucno CL na 2.5 pa ako nece onda na 3 i vozi. Radice 97%

Hvala na odgovorima, ali ipak, imam jos neka pitanja:

1. Da li je bitno u kojem slotu stoji koji modul?
2. Da li je je bitno da podesim jos neke parametre (druge latency-je) ili samo CL?

Teško da ćeš tu nešto napraviti. Imaš gadnu kombinaciju hardvera, socket 754 koji ima ograničenja za memorije i Asus ploču koje imaju izraženiji taj problem nego druge.
1.Probaj naći jednostranu memoriju od 512 MB, mada kod mene nije htjelo ni tako da radi na 400 Mhz na takođe Asus ploči (1x 512 SS Hynix i 1X 512 DS Kingmax).
2. Zamijeni 2X512 za 1X 1GB. Mada na pojedinim Asus pločama i tako radi na 333 MHz.
3. Izvadi jedan modul i ostavi samo 512 MB.
4. Prodaj to i kupi nešto bolje.

skini program CPU-Z i pogledaj koje informacije ti daje za memoriju, verujem da ce ti se sve samo kasti :)

Ručno podesiti parametre u biosu za memoriju.
Ukoliko to ne prodje, *** ;)

Skinuo sam CPU-Z, i on mi je prijavio da imam module sa sledecim karakteristikama:

@200 MHz

1. modul

CAS 2,5
RAS to CAS 3
RAS precharge 3
Tras 8

2. modul

CAS 3,0
RAS to CAS 3
RAS precharge 3
Tras 8

Kapiram da je ovaj drugi sporiji (zbog CAS 3,0), pa sam shodno tome manuelno podesio u BIOS-u parametre drugog modula. I, sistem se podigne, ali u 640x480, sa 6 boja ili tako nesto... Pri tom i Total Commander prijavi neki error, sve u svemu, sacuvaj me boze... Srecom, kad vratim na stara podesavanja, sve se vrati u normalu. Ako neko sad ima neku ideju (sem one "idi prodaj to i kupi 1 GB", koja je krajnje beskorisna), neka slobodno kaze...

sad skini program GoldMem i istestiraj RAM da li je dobar uopshte

skines ISO image sa goldmemom, narezes na CD i podignes program sa CDa

Command rate na 2T, max. async. latency na 8 itd. igraj s ne bi li namolio dve rasparne memorije da rade kako si zamislio ali imaj u vidu da ce mnogo opustene latencije anulirati dobitak od veceg takta. Kod mene 512 kingmax+ 256 supertalent rade na 220 mhz na nf4 s grafikom nikad se ne zna dok ne probas, a i mislim da do tri memorijske banke (jedna dvostrana i jedna jednostrana memorija) ide glatko a sto vise veci problemi.

Poslednja izmena:
Probaj neku stariju verziju biosa, jer je Asus zbog stabilnosti sistema (karakteristika mem kontrolera u a64) ogranicio upotrebu 400mhz modula - i na mojoj ploci sa novim biosom su 2x512mb radila na 333, a sa starim na 400 - u oba slucaja bez problema. Pretpostavljam da je slicno i sa k8n4-e.

Teško da ćeš tu nešto napraviti. Imaš gadnu kombinaciju hardvera, socket 754 koji ima ograničenja za memorije i Asus ploču koje imaju izraženiji taj problem nego druge...

Dezinformacija! Sa 2 modula sve radi - svaka S754 ploča.
Problemi su sa 5 i više "banki" tj. 3 i više modula.
ASUS ploče se ništa ne mogu razlikovati od drugih jer je mem. kontroler u procesoru. ;)
Sledeći put se informiši i ako ne znaš nešto, nemoj da se praviš pametan i pogrešno da učiš ljude.

@birva
podesi ladencije 3-3-3-8 2T i radiće na 400Mhz.

Poslednja izmena:
probaj da podesis manuelno Command rate na 2T u Bios-u,clock memorije na 400mhz (200mhz),timinzi treba da budu 3,3,3,8.Srecno.

Hvala dobri ljudi na odgovorima, ali bih vas molio da procitate prethodne postove pre odgovaranja... Naime, ja sam vec bio podesio na 3-3-3-8 i 200 MHz, ali sam imao problem koji sam gore opisao (rezolucija windowsa 640x480, jos neki problemi...). Dakle, sva logika govori da bi trebalo da radi pri tim podesavanjima, ali ne radi.

I, da, i command rate je bio 2T, kako ste preporucili, ali nista...

Poslednja izmena:
SuperStarr je napisao(la):
Citat:Citiram korisnika: bL-buldozer
Teško da ćeš tu nešto napraviti. Imaš gadnu kombinaciju hardvera, socket 754 koji ima ograničenja za memorije i Asus ploču koje imaju izraženiji taj problem nego druge...

Dezinformacija! Sa 2 modula sve radi - svaka S754 ploča.
Problemi su sa 5 i više "banki" tj. 3 i više modula.
ASUS ploče se ništa ne mogu razlikovati od drugih jer je mem. kontroler u procesoru.
Sledeći put se informiši i ako ne znaš nešto, nemoj da se praviš pametan i pogrešno da učiš ljude.

@birva
podesi ladencije 3-3-3-8 2T i radiće na 400Mhz.

Kažeš rade sve bez problema sa dva modula? Ti si baš sve s754 ploče probao?

Idi na Asus sajt pa nađi model K8N pa na forum. Svaka druga tema je zašto memorije ne rade na 400 Mhz. Asus na sajtu ima informaciju da prema AMD specifikacijama za te procesore samo jedna dvostrana i jedna jednostrana memorija 512 MB će raditi na 400 Mhz. Kod mene i kod mnogih drugih sa raznim memorijama ni tako nije htjelo da radi. Flešovao sam 4 različita BIOSa, podešavao tajminge, i sl. i ništa nije pomoglo. Ljudi prijavljuju da i kad stave jedan modul od 1GB na K8N memorija radi na 333 MHz. Zašto je kod Asusa tako, ne znam, ali ploče drugih proizvođača imaju manje problema i lakše rade na 400 Mhz.

Asus se nije proslavio sa s754 pločama, K8V-X SE sama obara tajminge na 4-4-8-16 ili tako nešto i poslije 10 i više revizija BIOSa nisu ispravili taj problem. Šta reći na to? Ja ubuduće izbjegavam te Asus budžet ploče.

http://support.asus.com/faq/faq.aspx?SLanguage=en-us&model=K8N Druga strana, tema How come it shows DDR333 when I use 2 pieces of DDR400 double-side memory module?

Poslednja izmena:
Skoro sve 754 ploče bilo sa nForce3 ili nForce4 čipsetom kada im ubacite dva različita modula memorija automatski spuštaju takt na 333MHz. Da bi radile na 400MHz pre svega pogledaj knjižicu od matične ploče i tamo pronađi poglavlje za memoriju gde je sigurno napisano koji brendovi i koji moduli u koje slotove idu.

Pozdrav.

@bL-buldozer

Konacno pravi odgovor! Na linku koji si dao jasno se vidi da sa dva double-rank modula ni u kojoj kombinaciji nece raditi na 400. Hvala!

prodaj te, pa nadji one module koji ce raditi.
sve mnogo bolje radi kad se procita upustvo:D

Ocigledno da jednostavno logicko razmisljanje tipa "ako jedan radi na 400, radice i dva na 400", kod racunara ne pali. :)

Nazad
Vrh Dno