Šta je novo?

Dva jezgra...smp kernel ?

vmiro

Čuven
Učlanjen(a)
31.03.2003
Poena
619
Imam dvojezgarni procesor i zanima me da li Linux koristi oba jezgra, tj. da li zna za drugo jezgro. Da li mi za to treba smp kernel, koje je za valjda multiprocesorske sisteme.
BTW, ne koristim GUI na linuxu, znaci minimalna instalacija, CentOS 4.6 !

Linux koristi oba jezgra. i da, potreban ti je smp kernel

Posto je pitanje srodno, da ne otvaram novi topic...:
SMP jezgro sam instalirao i koristim vec par dana na jednoprocesorskoj masini. Zanima me koliko je ova kombinacija normalna, mislim da li postoji mogucnost nestabilnosti ili nekih drugih problema. SMP kernel mi treba zbog nekih softverskih paketa koji podrzavaju samo SMP kernel, a masina mi malo starija tako da sam prinudjen.

Poz

nemas brige...

U poslednje vreme nije neophodan smp kernel, već i sam 2.6.x kernel "out-of-the-box" prepozna ukoliko imaš više jezgara. Neophodan je jedino ako se koristi neki baš stari distro.

U svakom slučaju (ako imaš više od jednog jezgra) odeš u terminal i otkucaš "cat /proc/cpuinfo", pa ako ti prikaže da vidi više jezgara, onda je to to.

imao sam semprona 2600+,1gb rama i na njemu ubuntu 8.04, radio je ok.
kad sam uzeo e2160,2gb ram...isto ubuntu 8.04 i nije mi nesto brze radio od semprona...max 10%
jel ima nesto spec da mu se podesi ili ...?

Vjerovatno mislis da li ti treba SMP kernel? Kao sto silverglider rece, kucaj /proc/cpuinfo ako se vide oba jezgra to je to.
A i ne treba ocekivati sad 100% povecanje brzine u odnosu na prethodni procesor...kako si dosao do tih 10%...to je vec prica za novu temu ;)

Nema ništa posebno da se podesi.

Prvo, velika većina paketa nije kompajlirana sa optimizacijom za tvoj procesor (kao ni na windowsu, uostalom), već uopšteno za generaciju procesora. Pojedini programi, kod kojih procesor igra važnu ulogu, imaju već optimizacije rešene na ovaj ili onaj način. Ali generalno govoreći, gomilu svakodnevnih zadataka će gomila procesora završiti otprilike jednako brzo.
Da bi osvežio generalno živahnost mašine, treba imati solidnu količinu memorije i brz moderan disk (to jest, izbalansiran računar). U pojedinim slučajevima brži hard disk donosi utisak većeg ubrzanja nego zamena procesora. Sirova brzina procesora se oseća tek kod programa koji intenzivno koriste CPU.

Vrh Dno