Šta je novo?

Dva ISP preko jednog optickog kabla

Joy

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2005
Poena
320
U mojoj zgradi je investitor postavio opticke kablove do svakog stana, i u razvodnoj kutiji postavio nesto sto lici na ovo.

20201214_004141.jpg

Svi opticki kablovi vode u zajednicku tehnicku prostoriju, gde su po mom saznanju prikljucena nekoliko ISP-a (SBB, MTS, Orion...). Da li ovo znaci da na slobodan konektor u donjem desnom uglu može da se prikači neki drugi ISP, i da imam 2 konekcije istovremeno u stanu?

U mojoj zgradi je investitor postavio opticke kablove do svakog stana, i u razvodnoj kutiji postavio nesto sto lici na ovo.

Pogledajte prilog 293960

Svi opticki kablovi vode u zajednicku tehnicku prostoriju, gde su po mom saznanju prikljucena nekoliko ISP-a (SBB, MTS, Orion...). Da li ovo znaci da na slobodan konektor u donjem desnom uglu može da se prikači neki drugi ISP, i da imam 2 konekcije istovremeno u stanu?

Maki je nejasna fotografija, ali mislim da ne može.
Od TK do tvog stana ide jedno vlakno.
Drugi ISP bi morao da, ako je moguće, kroz bužir crevo provuče svoje vlakno.

To na kutiji je, verovatno, izlaz sa ONTa za router.

Ja tu vidim samo jedno zauzeto optičko vlakno.

Nije mi jasno sta pod ovim misliš, jedan port je iskorišćen (crveni), a drugi nije (zeleni). Moje pitanje se odnosi na funkciju zelenog.

Maki je nejasna fotografija, ali mislim da ne može.
Od TK do tvog stana ide jedno vlakno.
Drugi ISP bi morao da, ako je moguće, kroz bužir crevo provuče svoje vlakno.

To na kutiji je, verovatno, izlaz sa ONTa za router.

Kutija na slici je "terminal box", beli kabl je ulazni i dolazi iz tehničke prostorije, a zeleni izlazni ide u "optički modem" - ONT. Iz ONT ide UTP kabl u ruter, ali ruter nije bitan u svemu ovome
Kako si zaključio da iz tehničke prostorije ide samo jedno vlakno, mozda beli kabl ima više vlakana u sebi? Na slici je primetno da je deblji od zelenog kabla, i kao da se sastoji od leve i desne polovine (možda je to znak da ima dva vlakna)? Davno sam prestao da se bavim mrežama, pa su mi optički kablovi nepoznanica.

Iz situacije u mojoj kutiji.
Slobodno možes da otvoriš I vidiš. Moguće je da je investitor u tom objektu radio drugačije.

dd83cb1a49743640c5ebb9ea65734787.jpg

Ovako je kod mene, izgleda da ipak imam 2 paralelne linije

20201214_182708.jpg

Koliko se ja razumem u optička vlakna (a pomalo se i razumem)... jedan konektor - jedno vlakno
Ta kutija se u principu zove splice box, zato što se u njoj "splajsuje" optika tj. spaja se pigtail ( fabrički napravljen konektor sa perčetom optičkog vlakna) i optičko vlakno koje dolazi iz optičkog kabla ili ti od tačke A do tačke B.
To se radi specijalnom mašinom kao u linku https://youtu.be/xba2MThR9Ls
P.S. rekoše mi momci koji to rade da je u pitanju "single mode" optički kabl, pa ako nekoga interesuje neka gugla... [emoji846][emoji854]

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Poslednja izmena:
Koliko se ja razumem u optička vlakna (a pomalo se i razumem)... jedan konektor - jedno vlakno
Ta kutija se u principu zove splice box, zato što se u njoj "splajsuje" optika tj. spaja se pigtail ( fabrički napravljen konektor sa perčetom optičkog vlakna) i optičko vlakno koje dolazi iz optičkog kabla ili ti od tačke A do tačke B.
To se radi specijalnom mašinom kao u linku https://youtu.be/xba2MThR9Ls
P.S. rekoše mi momci koji to rade da je u pitanju "single mode" optički kabl, pa ako nekoga interesuje neka gugla... [emoji846][emoji854]

S obzirom da se ja prvi put srecem sa optikomi, el tvoja izjava (1 konektor = 1 vlakno) potvrdjuje moj zakljucak (na osnovu slike) da imam 2 vlakna, tj 2 linije , gde je jedan konektor zauzet (levi), a drugi slobodan (desni), i da mogu da prikacim jos jedan ISP na desni konektor?

Poslednja izmena:
Pa imas dva. Jedan je crven a drugi zelen.

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

Ako su splajsovali tj. povezali dva vlakna sa ulice u tvojoj kutiji onda bi trebalo da imaš dva vlakna do centrale, logično [emoji41].
Verovatno im sistem radi sa jednim vlaknom, to ne znam, pošto industrijska optika radi sa dva vlakna ( Rx - receiving i Tx - transmitting). A da li možeš jedno vlakno da voziš preko jednog a drugo preko drugog provajdera to je zanimljivo pitanje, da li će oni (telekom, čija su vlakna) to dozvoliti...[emoji848]

S obzirom da se ja prvi put srecem sa optikomi, el tvoja izjava (1 konektor = 1 vlakno) potvrdjuje moj zakljucak (na osnovu slike) da imam 2 vlakna, tj 2 linije , gde je jedan konektor zauzet (levi), a drugi slobodan (desni), i da mogu da prikacim jos jedan ISP na desni konektor?

U teoriji da, možeš ali u praksi to možda i neće biti moguće. To zavisi od više stvari od kojih su presudne
- Čiji je kabl koji dolazi do završne kutije kod tebe (mislim na beli kabl koji dolazi do kutije i završava na dva zelena APC konektora)
- Gde završava drugi kraj tog kabla i kako je terminisan

Kad budeš to znao onda može da se i dobije smislen odgovor. Ovde kod nas je skoro pa nemoguće da se kroz kabl u vlasništvu jednog operatera provede signal od drugog, posebno je nemoguće ako su u pitanju ova dva velika.
Međutim, ovde stičem utisak da je instalacija unutar zgrade i da je u gadnji postavljena optika sa dva vlakna do svakog stana (rade tako neki investitori) a da je drugi kraj u nekoj tehničkoj prostoriji u zgradi gde završavaju i privodi od više operatera. Ako je tako onda u nekom ormaru tamo završavaju svi kablovi iz stanova i sa peč panela se uključuju po potrebi, pa pošto je kabl tvoj - ti odlučuješ šta ide kroz njega. Jedino može da bude problem pristupa tom prostoru jer bi morao da bude zaključan.

Poslednja izmena:
kod mene su kablovi po zgradi vlasnistvo stanara. u centralnoj sobi su svi prikljucci pa provajderi spajaju na svoj dovod kako se koji stanar odluci. ako je ista situacija onda ti imas dva prikljucka u razvodnom ormanu tj racku pa bi trebalo da može dva razlicita provajdera. ali to moze da zna samo onaj ko zna instalacije u tvojoj zgradi [emoji41]

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

U teoriji da, možeš ali u praksi to možda i neće biti moguće. To zavisi od više stvari od kojih su presudne
- Čiji je kabl koji dolazi do završne kutije kod tebe (mislim na beli kabl koji dolazi do kutije i završava na dva zelena APC konektora)
- Gde završava drugi kraj tog kabla i kako je terminisan

Kad budeš to znao onda može da se i dobije smislen odgovor. Ovde kod nas je skoro pa nemoguće da se kroz kabl u vlasništvu jednog operatera provede signal od drugog, posebno je nemoguće ako su u pitanju ova dva velika.
Međutim, ovde stičem utisak da je instalacija unutar zgrade i da je u gadnji postavljena optika sa dva vlakna do svakog stana (rade tako neki investitori) a da je drugi kraj u nekoj tehničkoj prostoriji u zgradi gde završavaju i privodi od više operatera. Ako je tako onda u nekom ormaru tamo završavaju svi kablovi iz stanova i sa peč panela se uključuju po potrebi, pa pošto je kabl tvoj - ti odlučuješ šta ide kroz njega. Jedino može da bude problem pristupa tom prostoru jer bi morao da bude zaključan.

Pa to je valjda u prvom mom postu objasnjeno: kablovi u zgradi su nase vlasnistvo, postavio investitor, opticki kabl iz svakog stana ide u zajednicku prostoriju, odakle se prikljucuju ostali provajderi. Znam da su prikjuceni SBB, Telekom i Orion, mozda ima i drugih...

kod mene su kablovi po zgradi vlasnistvo stanara. u centralnoj sobi su svi prikljucci pa provajderi spajaju na svoj dovod kako se koji stanar odluci. ako je ista situacija onda ti imas dva prikljucka u razvodnom ormanu tj racku pa bi trebalo da može dva razlicita provajdera. ali to moze da zna samo onaj ko zna instalacije u tvojoj zgradi [emoji41]

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Isto je i kod mene, zgrada je stara 3 godine, pa ima optiku. Jos samo da namolim nekako ove iz City Facility da mi kazu ko je sve priklucen u mom ulazu, jer izgleda da nisu svi povajderi prikljuceni na svaki ulaz, a njima je lakse da mi odgovore: "zovite internet provajdere, pa vidite da li imaju instalaciju".

Poslednja izmena:
Prijatelju, nemaš dva operatera nego jednog. Koristiš jedno vlakno zato što se kod nas koristi GPON tehnologija za pružanje ISP do rezidencijalnih(fizička lica) korisnika. Drugo vlakno(rezervno) nisu ni morali da splajsuju u splasjbox al ajde sad. Dva vlakna se koriste P2P(point to point) kod nas za pravna lica i usluga je mnogo skuplja jer zauzimaš direktno 10Gb port na ruteru kod ISP.

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Možeš da imaš dva provajdera u isto vreme. Bas to sto si pitao. Ta bela kutijica je ZOK, završna optička kutija. I u njoj je završilo dva vlakna. Ta dva vlakna idu u tu neku prostoriju u kojoj su završili svi provajderi. Budući da se servis može realizovati preko jednog vlakna, odnosno TX i RX ide preko jednog vlakna onda je drugo vlakno slobodno za drugog operatera. Tako da ti možeš biti povezan na dva ISP bez ikakvih problema. U nekim drugim zgradama sam vidjao da ima 4 vlakna u stanu, pa može I više od 2.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

• Like
Reagovanja: Joy
E vidiš to je nova informacija za mene, sory

Sent from my Nokia 7 plus using Tapatalk

Vrh Dno