Šta je novo?

Dva IP u istoj mrezi?

borkostar

Cenjen
Učlanjen(a)
20.11.2010
Poena
159
Neznam dali sam u dobrom delu foruma postavio temu ali se nadam da jesam.
Imam telekomov ADSL wifi internet
Ja i burazer igramo jednu igricu (plemena) i to sasvim normalno
E sad problem je u tome sto nam je IP adresa ista i igrica nas smatra kao sumnjive jer delimo internet vezu i ne dozvoljava da ja pomognem njemu i on meni u igrici
Dali postoji neko resenje da nase IP adrese budu razlicite?
Posto ADSL modem podrzava samo dva kompa a ja u kuci imam tri povezana na kabl samo napominjem da imam i neki razdelnik na koji se moze povezati ukupno 8 kablica a na njemu pise (fast ethernet switch)

^ ne.

Jer ti mozes na ruter da vezes i 10 switcheva sa 50 racunara svi imaju jedan izlaz na internet tj jednu IP adresu.

Ne postoji, barem jednostavno. Vi od provajdera dobijate samo jednu IP adresu, koju vaš ruter deli dalje ostalim uređajima (to je "Network-attached storage"). Tako da vas server vidi kao da dolazite sa istog računara. Možeš da probaš da na jednom računaru namestiš pristup serveru preko nekog javnog proksija. Tako bi sakrio svoju pravu IP adresu, ali ping bi bio loš.

hvla na odgovorima 🙁
znaci nema jednostavnog resenja kao sto sam i mislio

Ne postoji, barem jednostavno. Vi od provajdera dobijate samo jednu IP adresu, koju vaš ruter deli dalje ostalim uređajima (to je "Network-attached storage"). Tako da vas server vidi kao da dolazite sa istog računara. Možeš da probaš da na jednom računaru namestiš pristup serveru preko nekog javnog proksija. Tako bi sakrio svoju pravu IP adresu, ali ping bi bio loš.
Verovatno si mislio na "Network address translation"

Ovo i mene zanima,isto sam preko rutera povezao 2 kompjutera (imam sbb internet),i na oba kompa mi je ista ip adresa?Da li je moguce u podesavanjima nekako dodeliti razlicite ip adrese ili ne?I da pre nego sto sam povezao oba kompjutera na ovom prvom mi je bila sasvim druga ip adresa od ove koja je sada na oba.

Provajder ti daje samo jednu javnu IP adresu. Ako hoćeš dve moraćeš dodatno da platiš (pod uslovom da provajder uopšte nudi tako nešto).
Adresa ti je pre bila drugačija jer imaš dinamičku IP adresu (kao i većina nas).

Postoje javna i privatna adresa. Javna je ona koju dobijas od sbb-a, a privatna je ona koju ti daje ruter (ne modem). To ti je isto kao i ulicne adrese. Npr, ulica i broj zgrade su javna adresa za sve van te zgrade jer njih ne zanima ko gde tacno zivi, a broj stana je privatna adresa da biste vi unutar zgrade znali ko je ko 😀
Ta pravila u igri su napravljena da ne bi neko sa dva racunara imao vise naloga pa pomagao sam sebi.

Ta pravila u igri su napravljena da ne bi neko sa dva racunara imao vise naloga pa pomagao sam sebi.
Ta pravila su napravljena zato što ponestaje IPv4 adresa. Ništa ne sprečava provajdera da ti da više od jedne javne IP adrese.

Pravila u IGRI 😀

Pa i ovo sa IP adresama je neka igra 😀.

Naravno da može, spolja gledano 🙂

Pa i ja ti lepo kažem da može, ali nije sada tema o tome i kod Ivketa nikako ne može.

ako je Xp u pitanju:
u control panel-u /network connections/local area connection/DTM/properties/
dobija se prozor(lista)local ares conn.properties
sa liste se bira poslednja opcija internet protocol(tc/ip)-LTM i klik na properties
opet se dobije prozor inter.protoc.(bla bla)pr.
ukucati
ip 192.168.1.1
255.255.255.0- je subnet mask mislim da to sam ubaci
kod drugog kompa promeniti zadnji broj kod ip-a u broj 2 ili konkretno 192.168.1.2 (i nema tacke posle zadnjeg broja)

DTM-desni taster misa
LTM😉-levi

ukucati
ip 192.168.1.1

Ti mu pomažeš da dobije IP konflikt u mreži ili da ga reši ? 😀

192.168.1.1 je najverovatnije adresa rutera. A i privatne IP adrese nisu problem, već jedna javna koju dele.

Poslednja izmena:
verovatno jeste i zasto bi menjao privatnu adresu kad su one razlicite

Pa sprecava upravo nedostatak IP adresa.
Ako ćemo da budemo precizni, to otežava ali ne sprečava.

P.S. Jes da je ovo offtopic priča, ali je smislenija od nekih predloga 🙂

Ne razumem. Kako nije jasno da prosto ponestaje slobodnih IPV4 adresa??? Naravno da to otezava jer je kolicina usera porasla toliko - da fali. Nije tajna da odredjeni ip opseg nikada nece biti potrosen, ali onaj za siroke narodne mase se prosto trosi iz minuta u minut..
Nije ovo mak na konac, ali mi nije jasno to vidjenje situacije.. Ne radi se to "namerno" da bi se ogranicavali ljudi, prosto je situacija takva. Ako je nekome frka za ip adresu, tu je hvala bogu proxy pa cepaj do mile volje. Svaki dan se dizu i gase..a neki cak i mogu da se kupe pa stalno da se koriste... :wave:

ako je Xp u pitanju:
u control panel-u /network connections/local area connection/DTM/properties/
dobija se prozor(lista)local ares conn.properties
sa liste se bira poslednja opcija internet protocol(tc/ip)-LTM i klik na properties
opet se dobije prozor inter.protoc.(bla bla)pr.
ukucati
ip 192.168.1.1
kod drugog kompa promeniti zadnji broj kod ip-a u broj 2 ili konkretno 192.168.1.2 (i nema tacke posle zadnjeg broja)

DTM-desni taster misa
LTM😉-levi

Mayin da li cu tako imati razlicite javne ip adrese na oba kompa ili ne?Evo primer zbog cega mi treba,igram neki online menadzer odavno sa prvog kompa e sada kada sam ruterom umrezio i drugi racunar i brat bi da igra tu igricu samo u tom slucaju ajde sto bi njega banovali zbog 2 tima sa istom ip nego tada bi i mene,pa me zanima da li nekako on moze imati drugu ip u igri?

Neces nikako imati 2 razlicite ip adrese. Jednostavno nije to moguce izvesti sa istog modema.

mozda da na jednom ides preko proxija?

@Oki
Kome nije jasno da prosto ponestaje slobodnih IPV4 adresa??? Valjda svi to odavno znaju.
Ja sam ovde napisao skoro iste stvari kao i ti. Razlika je u tome što sam rekao da taj manjak ipak ne sprečava provajdere da daju više od jedne adrese ako nađu neki interes u tome. Ja lično imam dve javne IP adrese godinama, i nisam jedini, tako da i takve stvari postoje. Valjda je zbog priče o tome i otvorena ova tema. 😉

Ti mu pomažeš da dobije IP konflikt u mreži ili da ga reši ? 😀

192.168.1.1 je najverovatnije adresa rutera. A i privatne IP adrese nisu problem, već jedna javna koju dele.

pa nije problem valjda promeniti zadnji broj ako je ip rutera 192.168.1.1 u 192.168.1.2 a drugu u ....1.3 na primer.U slucaju da bas ne moze da resi to na ovakav nacin jedino da uzme kabel za umrezavanje i da se ne zeza,tako sam ja umrezio 2 kompa dok nisam imao internet a sa podesavanjima koja sam opisao.Ne vidim razlog da zbog rutera to ne moze da se resi na isti nacin,ako ne skodi onda koristi...bar moze da proba.Takodje,pri umrezavanju igara koje sam nekad igrao,koliko se secam,bilo je potrebno ukucati ip servera (onaj komp koji kreira nivo u igri) na kompu sa kojeg se pristupa igri,mozda oni obojica ulaze u igru kao glavni korisnici(serveri)pa je i to problem???
ps-naravno da pokusavam da pomognem🙂

192.168.0.0 /16 je jedan od tri opsega privatnih IPv4 adresa i one nisu rutabilne na internetu. RFC 1918.

Javne IP adrese sa druge strane rutabilne i one se dobijaju od provajdera i to obicno jedna dinamicka. Staticku je obicno potrebno platiti, a vise javinih adresa po pravilu treba plati.

NAT je izmiljen kako bi racunari koji imaju privatne adrese ipak imali pristup internetu, to cak donekle i krsi postulate po kojima sadrzaj paketa (internet layer u TCP/IP modelu) ne bi smeo da se menja od strane rutera osim TTL polja. U ovom slucaju ruter pravi svoj socket (kombinacija njegove javne ip adrese i porta) i tako se prestavlja drugoj strani. Kasnije je on zaduzen da vrati informaciju koju je dobio ka radnoj stanici koja ima privatnu IP adresu. RFC 1631.

Imajuci ovo u vidu, on tesko da ce uspeti da se predstavi drugoj strani sa razlicitim javnim ip adresama sta god radio sa privatnim.

Naravno proxy bi mogao da mu pomogne, to bi moglo da radi, jer bi se onda proxy predstavljao drugoj strani.

I da fali nam IPv4 adresa i samo je pitanje dana kada ce im doci kraj, IANA je poslednji opseg koji je imala dala na koriscenje jos u Februaru. http://www.zdnet.co.uk/news/networking/2011/02/04/iana-allocates-final-ipv4-address-blocks-40091683/
Srecom pa necemo imati tu glavolomku sa IPv6.

Nazad
Vrh Dno