Šta je novo?

dva domena na jedan ruter i internet

gogi100

Slavan
Učlanjen(a)
30.12.2005
Poena
319
u firmi imam dve domenske mreze prva win 2003 server i 25 stanica XP Pro SP2 i druga Red Hat Linux i 5 radnih stanica pod Win XP Pro. Radne stanice i jednog i drugog domena treba da imaju pristup internetu preko ADSL-a telekomovog. Mene interesuje da li je ovo moguce izvesti preko jednog rutera na primer Cisco-vog (molio bih preporuku) i kako (neko uputstvo)?
Hvala

Ako su domeni fizički odvojeni tj. imaš dva switcha, potrebno je kablom povezati oba switcha, i još jednim kablom povezati bilo koji switch sa ruterom.
Našteluje se ruter podacima dobijenim od telekoma ( WAN IP rutera ), stavi LAN IP rutera npr 192.168.x.252 i na svim kompovima se stavi isti gateway ( ovo x se zameni sa brojem iz opsega tvoje mreže )
Nisam siguran da li kompovi koji su u različitim domenima moraju da imaju isti opseg IP adresa da bi se međusobno "videli" u mreži ( za workgrupe moraju ), verovatno će pomoći neko od kolega

Poslednja izmena:
serveri su u istoj prostoriji,ali su switchevi razdvojeni. meni nije potrebno da se racunari u te dve mreze vide.nije li bolje da se kablovi koji idu direktno od switcheva ove dve mreze zabodu u lan portove routera. router se nasteluje podacima telekoma. sad mi se tu javlja problem. ja zadam ip adresu rutera i to je default gateway za racunare u mrezama,ali tu sada ima problem kod mene je na u mrezama podignut dhcp server tako da racunari dobijaju automatic ip adrese dakle iskljucena je opcija default gateway gde bih trebao da ukucam ip rutera. sta raditi?
hvala

da da serveri idu direktno na ruter,ali to kod mene ide preko switcheva

Nema to veze, switch služi samo da "premosti" puteve paketića kroz mrežu

Pa na serverima podesi DHCP servis da za DG deli adresu LAN interfejza rutera. ili jos bolje, dodaj serverima jos po jednu mreznu kartu, startuj rutiranje na serverima i njihove WAN interfejze spoj na telekomov ruter.

sad mi se tu javlja problem. ja zadam ip adresu rutera i to je default gateway za racunare u mrezama,ali tu sada ima problem kod mene je na u mrezama podignut dhcp server tako da racunari dobijaju automatic ip adrese dakle iskljucena je opcija default gateway gde bih trebao da ukucam ip rutera. sta raditi?
hvala

Na DHCP serveru možeš da konfigurišeš koji će default gateway dodeliti računarima (a i ostale parametre, kao što je adresa DNS servera, time servera, itd...)

izvini mozes li mi detaljnije objasniti gde se to nalazi na dhcp-u? dakle moguce je zakaciti 2 mreze sa razlicitim opsegom ip adresa na jedan ruter?

Na 2003 idi na Manage My Server, odaberi DHCP Server Role i tu podesi parametre koje deli (ne mogu bas napamet da se setim gde se pristupa podesavanjima al' verujem da ces se snaci :d). Na RH - nemam pojma. preturi malo po dokumentaciji ili malo proguglaj.

Sto se tice razlicitih mreznih segmenata koji koriste isti GW, meni se cini da to ne moze da radi - ustvari 100% sam siguran. zato ti predlazem da uvedes po jedan NAT na serverima a da njihove WAN interfejze ubacis u isti subnet i takve ih vezes na telekomov ruter.

Druga varijanta je da fizicki spojis te dve mreze (kabl iz switch-a u switch) i 'ubijes' jedan DHCP server (npr onaj na RH...da se ne kolju medjusobno). tada ce ti svi racunari biti u istom subnetu u koji bez problema mozes da ubacis telekomov ruter. mada, ako su ove dve mreze sada odvojene i ako ne postoji potreba da se kompovi iz ove dve mreze medjusobno 'vide', meni je ovo malo aljkavo (cito iz organizacionih razloga). ja pre glasam za prvu varijantu. NAT ne moras da radis na serverima (ukoliko ne zelis da ih opterecujes) - mozes da ubacis dva rutera koji ce da odrade taj posao.

Ako je malo dva rutera, neka ubaci i treći, :)
Meni se više sviđa opcija sa povezivanjem dva switcha, treba samo kabl

Ako je malo dva rutera, neka ubaci i treći, :)
Meni se više sviđa opcija sa povezivanjem dva switcha, treba samo kabl

Ta varijanta je najbolja i najfleksbilniji i najsigurnija iz razloga sto za sve upite van svog opsega dns server ce da upita DG a onda forwardere, zatim, ako se desi neki problem sa ruterom, a on ima neku funkciju u mrezi osim gateway-a, tipa DHCP, ti imas problem. Podesi da dhcp server-ima u dva domena u server opcijama da je DG adresa rutera i dva switch-a povezi lan kablom i to je to. :smash:

znaci posle toga sa jednog switcha kablom vezem ruter. mozes li mi reci gde se DG adresa rutera stavlja u win 2003 a gde u red hat?
hvala

a on ima neku funkciju u mrezi osim gateway-a, tipa DHCP, ti imas problem.

pa posto bi u jednom mreznom segmentu imao vezan i server i router, DHCP server moze biti aktiviran na obadva uredjaja i eto ti rezerva. jedino treba obratiti paznju da im se opsezi adresa koje dodeljuju ne preklapaju da slucajno ne bi doslo do konflikta da dva servera na dva racunara dodele istu adresu (o ovome svakako mora da se razmislja i ako spoji ove dve mreze preko switch-va. Win2003 i RH moraju da imaju odvojene opsege adresa koje dodeljuju)

@gogi
za Win2003: Manage Your Server>Manage this DHCP Server. Kad otvori konzolu, rasiri Scope i idi na Scope options. Gateway se definise kroz opciju Router. obrati paznju da obadve mreze treba da budu u istom Subnet-u. mozda ces morati da menjas i adresu samog servera i opseg IP adresa koji dodeljuje

Za RH...neznam...valjda ce neko od linux-asa da potpomogne

Tebi treba ruter sa dva LAN IP porta prema tvojim mrežama, i jedan prema WAN IP. Nemoj nikako da se pouzdaš u nekakav besplatan "ruter" koji si dobio od provajdera. Jedna ozbiljna mreža ne sme da bude ugrožena spolja zbog bednog "rutera" (ako smem tako da nazovem ono što dele provajderi).
Lepo ti u ruteru podesi jedan port na, naprimer, adresu 192.168.0.1 za jednu mrežu (ili opseg adresa koji koristiš) i to u toj mreži proglasiš za default gateway. to isto ponoviš za drugi LAN port samo sa adresom naprimer 192.168.1.1. Kroz gateway podesiš dali se te mreže vide, prava, i prioritet prema internetu, blokiraš i otvaraš portove, namestiš VPN, ...
Na ruteru nemoj da štediš, ali uzmi ruter za koji možeš da dobiješ pomoć prilikom konfigurisanja (zašta služe prijatelji, ako ne da od njih tražiš pomoć kad se oni tome najmanje nadaju!!!).
Ja koristim Mikrotik i zadovoljan sam, drug koristi Cisco, i on je zadovoljan, tako da biraš sam.

Poslednja izmena:
meni nije bitno da se te dve mreze vide potrebno je samo da obe imaju izlaz na net

da li moze odraditi posao i jedan racunar pod win xp pro, u koji cu ubosti 3 mrezne: jednu za internet, jednu za domensku mrezu i jednu za red hat linux. serujem konekciju na tom racunaru, stavim neki proxy program i to sljaka. ja sam ranije tako radio. u ovoj domeskoj mrezi na jednom racunaru koji je u domenu zabodem 2 mrezne: jednu za net, drugu za mrezu. serujem internet konekciju i postavim proxy. i svi racunari u mrezi dobiju unosenjem u browsere klijent racunara ip adrese proxy-ja internet. mislim da ukoliko stavim da subnetovi obe mreze budu isti i sprecim da klijenti na red hatu dobiju iste ip adrese kao u domenu trebalo bi da sve sljaka. da li je neko imao ovakvo ili slicno iskustvo?
hvala

Poslednja izmena:
Pa ako nameravash da koristish neki od jednostavnijih rutera, a verujem da nameravash, onda ce ti se svejedno videti mashine sa te dve mreze. Ruter, chak i ako ima vishe LAN portova, sve njih tretira kao jedan (isto je i ako ima jedan i ubode se u switch). Primer bi bio (trazio si Cisco) model 857, on ima 1 ADSL WAN port i 4 LAN porta (opet ponavljam, tretira ih kao jedan interfejs, i stvari nakachene se vide izmedju sebe). Postoje naravno i jeftinije varijante, Linksys, Netgear, TP-Link itd...

Vrh Dno