Šta je novo?

dv kompresija

svarog84

Čuven
Učlanjen(a)
06.02.2005
Poena
650
Moja oprema  
Zvuk
iBasso DX180
Mobilni telefon
Google Pixel 9
Pametni uređaji
Suunton Race Titanium
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
U koji format je najbolje kompresovati dv a da kvalitet bude zadovoljavajuci (npr. sat-sat i po vremena da stane na DVD) i kojim programom
Hvala!

Vegas, izaberi klasican WMV 9 ili 10 Default Template a moze i DVD template.
Mada je moj savet svakome da ne brise kasete vec da kupuje nove, nisu toliko skupe!

Vegas za naprednije korisnike, a sasvim korektan je Pinnacle Studio 8 ili 9 (ako je materijal nemontiran). Medjutim trebalo bi da u nekom programu odradis deinterlace (npr. Adobe Premiere), pa tek onda konverzija i snimanje na DVD.

Za montirane materijale bih ti preporucio obradu u Adobe Preimeru (deinterlace) pa konvertovanje u DVD format pomocu Sony DVD Architect (dozvoljava podesavanje da koliko materijala imas napunis DVD), a i lako se prave meniji i poglavlja.

A sta tacno dobijam sa tim deinterlacingom? Meni treba iskljucivo za prebacivanje amaterskog snimka sa kamere sa sto boljim odnosom velicina-kvalitet slike

Najbolji format za to je DVD! Uzmi neki program tipa Video Studio (Pinnacle, Ulead, Power Director i sl.) koji u sebi ima sve za taj zahvat od prebacivanja sa kasete (kepcering) pa dalje montaze (editing), pravljenja DVD (autoring) i narezivanja na disk. I ne opterecuj se sa deinterlaceom to ti ne treba.

Šta napričaste sve čoveku... !? Pisano je o tome milion puta, precizno i koncizno...

MiniDV (.avi) konvertuješ u mpeg2 format (koristim program TMPGenc Plus), zatim napraviš meni nekim od programa za authoring (koristim TMPGenc DVD Author) i potom narežeš na DVD disk. Ovaj poslednji program ima u sebi i programčić za rezanje na DVD (poslednji korak)...

Evo ti i jedan dobar tutorijal: http://www.dvd-guides.com/content/view/33/59/

Ili, sve to (od skidanja sa kamere do narezivanja na disk) možeš odraditi jednim programom, kao što je, recimo, Nero Vision...

p.s. Da ti sat i po snimka stane na jedan DVD disk, stavi u programu kojim konvertuješ u mpeg2 bitrejt (bitrate) od 6000 i biće super... Tačnije, TMPGenc ti odmah (pre konverzije) pokaže procenjenu veličinu izlaznog fajla, pa eksperimentiši malo sa bitrejtom (max je 8000 a ne idi ispod 4-5000), da dobiješ pun DVD sa što većim bitrejtom...

Poslednja izmena:
moram i ja da se umesham
radim montazu i animacje skoro 8.god pa imam nekog iskustva.

definitivno je za te stvari je najbolji Canopus Pro Coder...
znaci imas ponudjenje "kvalitete" kompresovanja... mozes direktno u vob ili u mpg, pa kasnije taj mpg bacis u neki manji progam da napravis meni, a ako ti ne treba meni onda direktno iz CanopusProCoder-a renderis u vob (jako je jednostavan)

preporucujem kanopus jer je kranji produkt definitivno najbolji (to se primeti kasnije kad vratis taj vob ili mpg u DV avi, ali cak i pri emitovanju DVD se vidi razlika)
svi ovi ostali programi su smesni kada je u pitanju mpg...
verujte mi.
ovo nije neko moje pametovanje vec stvarno dobronamerni savet...
ja sam se bio odupirao Canopusu, ali... kad sam video kako taj mpg izgleda, odusevio sam se.

Zar nije bolje da se prvo uradi montiranje materijala (recimo izbacivanje nepotrebnih delova) u Vegasu ili neki drugi program i posle kompresija u mpeg2, a ne da se uradi kompresija celog materijala pa posle edit?

moram i ja da se umesham
radim montazu i animacje skoro 8.god pa imam nekog iskustva.

definitivno je za te stvari je najbolji Canopus Pro Coder...
znaci imas ponudjenje "kvalitete" kompresovanja... mozes direktno u vob ili u mpg, pa kasnije taj mpg bacis u neki manji progam da napravis meni, a ako ti ne treba meni onda direktno iz CanopusProCoder-a renderis u vob (jako je jednostavan)

preporucujem kanopus jer je kranji produkt definitivno najbolji (to se primeti kasnije kad vratis taj vob ili mpg u DV avi, ali cak i pri emitovanju DVD se vidi razlika)
svi ovi ostali programi su smesni kada je u pitanju mpg...
verujte mi.
ovo nije neko moje pametovanje vec stvarno dobronamerni savet...
ja sam se bio odupirao Canopusu, ali... kad sam video kako taj mpg izgleda, odusevio sam se.

Hmmm... Zanimljivo...

Našao sam i neke komentare korisnika, hvale takođe taj mpeg koji se dobija njime, a jedan reče da je najbolji samo u toj specifičnoj funkciji - sa DV-ja na mpeg...

Evo šta reče:

"If you are converting from DV to DVD, this is the encoder for you. TMPGEnc does not convert DV to DVD well.
The user interface looks refined, is in fact clumsy, and encoding time is long, but if you have a DV source, either a DV camera or a DV capture card, this is the only way to get the same input as output quality onto a DVD.
Great product, but only for this specific application.
Otherwise TMPGEnc wins hands down."

http://www.videohelp.com/tools/Canopus_ProCoder

'Ćemo probamo, što da ne... :)

Poslednja izmena:
Ajmo dalje...

Kad smo već pomenuli najbolje mpeg2 enkodere, po "video forumima" mnogi se "kunu" u CCE (Cinema Craft Encoder) da je No.1, a što je meni lično zanimljivo, i njega i Canopus Procoder i još neke enkodere svuda i stalno poređuju sa TMPGEnc-om, što će reći da je on i dalje takođe veoma dobar program... :)

Ja licno za montazu koristim samo Adobe programe...
ali kad je mpeg u pitanju... sve izmontirano exportujem u DV pa onda iz Canopusa konvertujem u mpg ili vob... znam da je dupli posao, ali bitan mi je kranji produkt...
jer kad nesto arhiviram... volim da to bude ok kako bi i kasnije mogao to da koristim...

Vegas je ok, ali... mnogo sam brzi u Premijeru... za neke komplikovanije stvari, zna se... After effects:)

NA: www.myspace.com/molecule_of_fun

ima moj demo reel... pa koga interesuje neka baci pogled... kritike dobronamerno prihvatam:)

za dvd authoring je odlican dvd lab pro, koji od mpg-a napravi dvd, vrlo je jednostavan...

Da li moze neko da mi malo pojasni Canopus.Ima previse raznih formata i oznaka i ne mogu nikako da se snadjem,sve dobijam neke cudne fajlove na izlazu.Ne mogu da nadjem tutorial nikako pa ako neko moze neko kratko uputstvo da postavi sta i kako,cisto za kucnu upotrebu.
Koristim ja TMPGEnc,i tu sam se lako snasao po linku koji je dao Sasa ali bih bas voleo da probam i Canopus.

Ja nemam puno iskustva sa raznim softverom, ali je meni za prebacivanje DV materijala na DVD ubedjlivo najjednostavniji Pinnacle Studio 9. Kad to kaze neko ko je skoro sisao a Windows 98SE platforme, onda budite sigurni da je jednostavan.

ako se pravi od dv materijala dvd, deinteralnce je nepotrebno raditi. To se NIKAD ne radi.

Poslednja izmena:
Novi sam clan uopce na Benc-u, vidim da je ova tema upravo za mene.Molim Vas da mi pomognete gde da skinem taj TMPGenc Plus for free.Hocu da probam da convertujem AVI u MPEG u taj programcic.Jas sam Makedonac izvinite ako lose se izrazujem.Pozdrav.

Ajd i ja nesto glupo da pitam.
Novije mini dv kamere Sony, Panasonic sa jednim ccd-om koliki bitrate imaju prilikom snimanja. Misli, sta se dobija ako im je rate ~3.5Mb, a vi pisete o optimalnom od ~6Mb ?
Hvala.

to ne znam, ali 1 sat dv materijala kada se pravi dvd treba staviti na 8 bitrate, a ako ima sat ipo materijala bitrate staviti izmedju 5-6 a ako ima 2 sata materijala bitrate na 4500

@borab:
DV je DV i ima fiksni bitrate:
MiniDV (ili DV25) = 25mbit -> 3.6MB/sec
DV50 = 50mbit -> 7.2MB/sec
DVC50 = 50mbit -> 7.2MB/sec

Sve MiniDV handy kamere imaju bitrate 25mbit. DV bitrate i MPEG2 bitrate se nemogu porediti jer je u pitanju drugacija kompresija.

I koji bitrate staviti kada se sa miniDV kasetice od sat vremena pravi DVD?Znam da je glupo pitanje ali sam malo sad pomesao miniDV i DV.

I koji bitrate staviti kada se sa miniDV kasetice od sat vremena pravi DVD?Znam da je glupo pitanje ali sam malo sad pomesao miniDV i DV.

Stavi oko 6MBs.
Vegas ima dobru opciju da moze da renderuje u Sony dvd architekt template. Znaci pripremi ti file za kasniji import u pomenuti program, gde mozes da dodajes chaptere i razne pointere za laksi rad u arhitektu.

Ja uvek stavim najveci moguc. Kad ima previse materijala, onda smanjim taman koliko treba da bi stalo na jedan DVD.

Zato sto je 8 gornja granica za dekodere u stand-alone playerima. Moze da se desi da dvd nece moci da se reprodukuje jer decoder nije dovoljno brz da dekompresuje video u tolikom bitrate-u. Ja bi pre isao na 6.5-7.5.. preko 7.5 u vrlo retkim situacijama.

Licno nikad mi se nije desilo da player nece da pusti 8 bitrate. Oni su predvidjeni i da pustaju dosta veci bitrate oko 9.5 ili 9.8 koji je manje vise i maximum

Probao sam Canopus i svideo mi se rezultat koji sam dobio.
Ono što me sada muči je kako da ubacim titlove na DVD disk, ali da titove mogu da uključim/isključim po potrebi.

Sadržaj titl fajla je dobijen skidanjem timecoda sa DV materijala i imam ih u DVDT ili SUB formatu. (naravno, nije problem ni konvertovati ih u nešto drugo).

Nazad
Vrh Dno