Šta je novo?

DV kamere i problem sa zvukom!

Cineman

Čuven
Učlanjen(a)
07.01.2002
Poena
735
Nisam znao u koju sobu ovo da postavim, jer ima veze sa DV kamerom a glavni problem je zvuk, ali opet ovde se ljudi vise bave kamerama pa su sigurno nailazili na ovaj problem.

Problem je taj da DV kameru koju imam, znaci nista specijalno, obicna kamerica, kada se snima nesto u nekom zatvorenom prostoru, jednostavno dobijam sustanje u zvuku, tj. mikrofon skuplja zvuk koji proizvodi kamera. Mene interesuje, kada se uradi tako nesto tj. kada se snimi takva neka mirna scena, gde cu kasnije dobiti taj prolblem zujanja, da li je moguce nekako to izvuci iz samog zvuka ili ga nekako smanjiti ali opet da mi ne ugrozi kvalitet onoga sto ce neki subjekat pricati na tom materijalu!?!?

Hvala unapred...

Stefan1 je napisao(la):
eksterni mikrofon ce resiti problem
Da, to sam znao. Ali problem je taj sto u situacijama, koje cemo snimati odredjene scene, necemo biti u mogucnosti da koristimo tu opciju. Zato me zanima, jel postoji neki lek za to!?

Samo neka naknadna obrada u nekom programu za obradu zvuka. I ja imam slican problem, meni se cuje zujanje mehanike kad nesto snimam. Najbolji nacin je naravno externi mic

Zujanje kamere dok snima obicno bude izazvano losom kasetom...
Ja sam jednom prilikom imao zujanje mehanike koje je mikrofon "vatao".
Na kaseti se jednostavno javilo trenje u plasnicnim delovima, koje je stvaralo tu buku.

Da, da...
To su nasi problemi :D

Mene bas interesuje, jel moguce da smanji ako ne moze vec dase izbaci skroz makar da se smanji, anyway, jednostavno to zujanje bas zna da zeza. Pokusao sam sa EXT. mikrofon, ali na lokacijama gde cemo snimati, to je teze izvodljivo, pa se mora ovako, starim putem...

Je l' Sound Forge ima mozda neki plug-in? Ja nesto ne vidim da ima, ali ako neko zna, hvala...

pazi ja mislim,ali samo mislim,da ako softwerski obradis to da ce onda nuzno i deo kvalitetnog zvuka biti unisten,znaci kao kad na fotografiji skines shum pa dobijes sliku sa manje detalja,pa moras da uradis sharpening,a ponovo ne dobijes to sto hoces.

Probaj ako imas na kameri da ukljucis opciju wind cut,to bi mozda pomoglo(vredi pokusati),inace ta opcija sluzi da eliminise shumove nastale zbog vetra tako sto skine tu frekfenciju zvuka.

Stefan1 je napisao(la):
pazi ja mislim,ali samo mislim,da ako softwerski obradis to da ce onda nuzno i deo kvalitetnog zvuka biti unisten,znaci kao kad na fotografiji skines shum pa dobijes sliku sa manje detalja,pa moras da uradis sharpening,a ponovo ne dobijes to sto hoces.

Probaj ako imas na kameri da ukljucis opciju wind cut,to bi mozda pomoglo(vredi pokusati),inace ta opcija sluzi da eliminise shumove nastale zbog vetra tako sto skine tu frekfenciju zvuka.
Zanimljivo ali nema tu opciju :)

Anyway, razmisljao sam da probam sa EXT. mikrofon, ali ni to nije lako. Posto probao sam sa jednim "obicnim" pa je sve ispalo ali ne kvalitetan zvuk, kao sto bi trebao. Imas li tu neki predlog, oko mikrofona, kad vec vidim da nema sanse srediti zvuk...

vidi ovako.Ja sam mislio da uzmem sony mikrofon,jedno 150 eur kosta,ali ga nisam uzeo,mislim da su precenjeni(uzecu ga u inostranstvu.I to vidi,ona varijnta hot shoe,znaci da stoji na onom,da kazem,drzacu za mikrofon.Najbolje je uzeti mikrofon koji se nudi kao dodatna oprema za bas tvoju kameru,pre svega mislim da em sto ces proci jeftinije,em sto je taj mikrofon namenjen bas za "to".Znaci nije mikrofon za intervjue ili nesto drugo,nego za snimanje.

Postoji i u novijim Soundforge-ovima taj plag-in ali ja ne znam da ga koristim.
Kad god imam takav problem instaliram stari SoundForge 4.5 i plug-in Noise reduction.
Dosta dobro moze da uradi, ali kada sum nije mnogo velik. Pri vecem sumu zvuk, posle skidanja istog, zvuk zvoni. Cackanjem sa ekvilajzerima moze da se to jos malo poboljsa.
Mislim da to zujanje sa kamere moze da skine!!!

Sound Forge, Noise Reduction. Uzmeš deo tona gde je samo šum pa na osnovu njega ukidaš iz svega ostalog, ali ne kao manijak, nego 20-30%, inače se upropasti zvuk. Nemam sad vremena da dajem detaljnije uputstvo, sigurno ima u helpu.

Hvala. Ovih dana cu imati jos neko snimanje, pa cu kad prenesem materijal na HDD, probati preko Sound Forge da odradim skidanje zujanja. Opcija sa mikrofon mi je isto interesatna, samo sto se ne moze sprovesti u delo u sledecih nekoliko dana...

Problem sa većinom "malih" kamera je i u tome što automatski normalizuju zvuk, što praktično znači da u pauzama govora (npr.) umeju da usisavaju previše ambijentalnog zvuka, pa i motor kamere. Najbolje bi bilo da se ton odvojeno snima, ali to nije uvek izvodljivo...

E to je bas upravo problem. Ja da mogu nekako, ubacio bi EXT. mikrofon, ali situacija u kojoj cu se naci kada to budem snimao, jednostavno ne dozvoljava, tako da se nekako moram snaci...

Kako ocistiti zvuk?

Mozda ovo uputstvo moze da ti pomogne u naknadnoj obradi zvuka.
Pozdrav Slobelix

Prilozi

• CLEANING THE AUDIO.doc
    283 KB · Pregleda: 102
Nazad
Vrh Dno