Šta je novo?

Duzina ADSL kabla?

ADSLseprtlja

Slavan
Učlanjen(a)
09.10.2008
Poena
301
Skoro sam uveo ADSL i nikako ne uspevam da ga aktiviram gde treba. 🙂 Imam ISDN i do njega dolazi parica sa bandere, a iz njega idu 2 broja, jedan je odmah pored ISDN uredjaja, a drugi je udaljen nekih 40-50m od njega. Meni treba ADSL pored tog drugog broja, ali mi radi samo kada je blizu ISDN-a. Znaci kada povezem modem na glavnu zicu (sa ili bez splitera) ADSL radi normalno. Ali kada ga povezem na duzi kabl do drugog pc-a modem stalno trepce i menja stanje izmedju Initializing, Idle i Fail. Prvo sam mislio da je bitna duzina kabla od splitera do modema, ali se isto desava i bez njega. Nekako mi nema logike da mu smeta sto je kabl sa bandere malo duzi?! Proveravao sam kabl, postoji veza, a probao sam da ga prikljucim i na drugi (telefonski) i opet isto. Ne mogu da shvatim sta moze biti... 🙁 Neka ideja? 😀

Spliter je prva stvar koju montiras u kucnoj instalaciji. Malo si konfuzno ovo objasnio, al' ja sticem utisak da si spliter stavio posle ISDN terminala.

Ne, stavio sam spliter na glavnu zicu, pre ISDN-a. Ali radi i bez splitera kad je blizu, a malo dalje nece ni sa ni bez.

Spliter stavljas ispred ISDN-a, a da imao net kod tog drugog telefona (40-50 metara dalje) moras razvuci novi kabl samo za ADSL, od splitera.

Pa da, to sam i uradio. Problem je sto ne moze da uspostavi vezu kad je 40 metara dalje. Probao sam sa 2 kabla, tako da verovatno nije on problem. Znaci sve je ispravno povezano, ima signal, ali ne radi. samo trepce modem i ne uspeva da stabilizuje vezu. Nije mi jasno...

Bice da spliter na toj daljini dosta ubija signal ili imas neke izvore jakih smetnji na putanji tog kabla od ISDN TA do ADSL modema. Probaj da promenis raspored instalacije, do tog mesta gde ti treba ADSL prebaci i spliter i ISDN TA tako da sada posle splitera imas kratak kabl do ADSL modema/rutera a kablom od 40-50m vratis liniju u prostor gde je ISDN TA prvobitno bio. Ovo je jednostavno izvesti pod uslovom da na tom ISDN TA nemas nekih dodatnih uredjaja, kao sto su ISDN centrala ili ISDN telefon, modem i sl (nisi naveo da li je u pitanju privatni ili poslovni prostor)

Probaj ovako, stavi spliter obavezno ispred ISDN uredjaja, kratak kabl do ADSL modema/rutera a onda razvuci 40-50 metara mreznog kabla do racunara (pozeljno STP ili SFTP) da bi eliminisao potencijalne smetnje na toj trasi.

@Vuk
Ne mogu da ga prebacim jer je povezan za PC-em preko RS-232, ali sam radi probe iskljucio glavni kabl iz ISDN-a i povezao ga na taj od 40m. Nisam stavio spliter na kraju, ali na prvoj lokaciji radi i bez splitera kad je direktno povezan, pa to verovatno nije problem. 🙂

@Falcon
To mi je bila prvobitna zamisao, ali sam odustao zbog problema sa instalacijom kabla.

Hvala.

Wireless?

Da li si siguran da si podesio setovanje za Adskl preko Isdn-a ? Bilo je price nesto oko Anex A ili Anex B ?

Hvala, svima resio sam problem! Nije valjao USB kabl. :wall: Retard, sve sam izmenjao sto puta, a nije mi ni jednom palo na pamet da zamenim USB. 😀
poz

Nazad
Vrh Dno