Šta je novo?

duvanje :)

• Začetnik teme Začetnik teme connta
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
C

connta

Guest
e sad na ovo pitanje su jako podeljena misljenja pa mi treba par saveta... kako da duvaju... :cigar:

na kuciste Chieftech CX sam stavio cetiri hladnjaka (cetiri 80mm CM) i sad prva grupa od dva je na zadnjoj strani (ispod napajanja na onim nosacima) a druga prisrafljena tamo na desnoj strani kod mesta za HDD (kad se gleda s' prednje strane)...

pitanje je kako da ih okrenem... za sada prave promaju tako sto ovi nazad izduvavaju a ovi napred uduvavaju mada nisam siguran da je to idealno...

sta vi mislite kako bi trebali da stoje... i ako moze neko objasnjenje tipa "ovi nazad nek izduvavaju jer se tu gomila dosta toplog vazduha pa ga valja izbaciti napolje" ili "ovi nazad nek uduvavaju jer procesoru vise prija svez vazduh"...

ako imate i bolja objasnjenja a vi izvolite... svaka sugestija je dobrodosla... 🙂

e da zaboravio sam da pomenem da mi se cini da mi je vazduh hladniji iza kucista (mislim kad kompjuter uopste ne radi) jer mi je grejalica ovamo malo blize... mada ne toliko da nesto znacajno utice, razlika je recimo 3-4C u spoljnjem vazduhu (ako i toliko)...

sto vise svezeg hladnijeg vazduha i bice bolje(time simuliras otvoreno kuciste ako ubacujes dosta vazduha , a promaju sto je jos bolje od otvorenog kucista ako tu istu kolicinu vazduha isteras napolje=ciklus)Od velikog znacaja je da nema prepreka u kucistu i da vazduh ima striktno odradjenu putanju!

Ovi kod HDD da uduvavaju, nazad da izduvavaju, za chieftec koji imas to je najbolja kombinacija.

jaksa je napisao(la):
Ovi kod HDD da uduvavaju, nazad da izduvavaju, za chieftec koji imas to je najbolja kombinacija.

Moje iskustvo (Chieftec BX serija): 2 napred, uduvavaju (ispod maske kucista ima i filter za vazduh) s tim da je jedan u "kavezu" za HDD i hladi disk. 2 pozadi izbacuju i jedan na levoj stranici ubacuje pravo na graficku. Imam upraznjeno mesto sa desne strane (duva na HDD-ove). Bitno je reci da su svi ventilatori CM 80x80mm BB i da rade na 7V i da su tihi. Dovoljno je jedan molex prepraviti tako sto se ukrste zice od 5V i GND se jedne strane. Onda se ostali redjaju na ovako modifikovan i svi ce da budu na 7V.

cekaj, stani, pazi, gledaj...

e ja sam napred nabudzio CM 90mm danas (to su kao propisani za napred a i ova jedna 80mm mi je riknula jer je bila neka stara no name) i brate ovi ne da zuje nego je to nenormalno... bas sam se smorio...

e sad kako da im spustim broj obrtaja... ne kupuje mi se Aerogate ili nista slicno... kapiram da ako ih spustim sa njihovih 3000 obrtaja (na koliko su sada cini mi se) na recimo 2000 (pa cak i na 1500) da ce i dalje lepo da hlade (ipak su to dve 90mm) a nece da zuje i bruje toliko... jel mogu nekako to da izvedem sa smanjivanjem napona... recimo na tih 7V...

i jel mozes malo bolje da mi to objasnis sta je GND sta 5V konektor a sta je molex... malo prizemnijim jezikom... i sto detaljnije... 10x... :crash:

E, a ako ti je otvoreno kuciste onda ti je najbolje da ovi od nazad uduvavaju, a ove od napred da iskljucis iz kombinacije 🙂 E sad ovi sto stoje napred se zbog prepreka ispred sebe deru zbog turbulencije, tako da bi ja napred ostavio samo jedan kuler ispred HDD-ova cisto da njih hlade.

To sa prepravkom molexa je dobro, ali mislim da nije pametno vezivati vise od 2 venta tako posto mi je receno da zbog razlike potencijala zbog koje i dobijas 7V umesto 12V, opterecuje napajanje u negativnom smislu. Ne znam nista vise o ovome, ali da je Vladd tu, m ozda bi on mogao da elaborira i potvrdi/povrgne ovo...

Iz prakse: mozes da vezes koliko hoces ventilatora, na iole bolje napajanje (min DTK 300w)

mislio sam iskljucivo na ove sto bi se kacili na modovane molexe (7V)

I ja isto 😉

modovao sam i prokleti molex i sad je sve cool & quiet... 🙂

mislim da ovi moji postovi i vasi odgovori u ovoj rubrici u prethodnih nekoliko dana mogu da posluze kao jako lep i praktican guide za oc... mislim bas sam naucio mnogo toga, molexi, ventilatori, napajanje, testovi, stabilnost temperature... ma sta sve ne...

uglavnom, hvala svima koji su mi pomogli sad kao da sam kupio novu makinu... :banana:

poz

Takvi smo mi, uvek spremni da pomognemo, nesebicno i velikodushno 😀

Pozdrav!

e aj jos nesto (uvek ima jos nesto)... ipak mi je ovo modovanje molexa oborilo napon na 12V grani...

imam chieftecha 360W i masina jeste malo jace nakrcana mada recimo imam i onaj APC surge arest koji "pegla" napon a na molexe sam prikacio 2x90cm CM coolere... i ocitavanje napona mi je palo za skoro ceo 1V... 0.7-0.8 na +12V... dok na -12V daje 11.9 (sto je kapiram zanemarljivo skroz) mada mi taj napon -12V skroz nije jasan tj. cemu sluzi...

e sad pravo pitanje... koliko je ovaj pad ozbiljan... da ne ujebe nesto... HDD mi je prikacen na onaj SATA napon (mada mislim i da je on na 12V) tako da mi je malo lakse... 🙂 pa... jel da skidam te molexe i da kupujem aerogate ili neka kola koja ce da mi obore napon na tih trazen ih 7V (mada ako ima neka fora da se napravi neki potenciometar, sto da ne)...

cekaj cekaj, kolki ti je napon na 12V ? nisam bas razumeo...

pa pao je na 11.2 recimo (to mu je minimum) mada osciluje ide i do 11.55...

nekako mi se cini da ovo nije uopste zdravo ni za kuciste, ni za ventilatore, ni za 12V uredjaje... ma ni za sta...

to je jako malo i prilicno lose, oscilovanje od 11.2 do 11.55 je katastrofa...vidi da iskljucis neki kuler, ne valja ti ovako. Vrlo moguce da ga tih 7V modovi opterecuju, kao sto sam i pretpostavio...

skinuo sam modove i situacija se popravila (neznatno), sad nista ne osciluje mada ocitavanja u biosu su:

+12V 11.55 (i ne mrda, isto toliko i u win okruzenju prijavljuje)
-12V od -11.86 do -11.78 (ovo mi se cini kao savrseno u redu)
3.3V 3.58 (i ovo mi se cini malo veci nego sto treba)

e sad ja se ne secam dal mi je pre modovanja molexa napon na +12V grani bio veci (cini mi se da jeste)... jel moguce da sam ja nesto ovime uzjebao...

al' dobro 0.45V je procentualno 2.66% od celog napona tako da je to cini mi se zanemarljivo ovih -0.22V jos manje ali na 3.3V grani ovaj procenat je 8% sto je vec nesto...

ajde neki hint koliko je sve ovo uopste vredno pisanja ovolikih postova... 🙂 :smash:

pa i nije vredno, takva je situacija u vecni racunara sa kineskim napajanjima. Nisi nista sj**** sa tim molexima, 99% ti je takav napon bio i pre. 12V grana ti je niska, al sta je tu je.

connta je napisao(la):
dude, nije kinesko... chieftech je... i to 360W...

Ja imam isto Chieftec 360W. Merio sam napon na molex-u kada je cpu idle i kada je opterecen 100%: 11.98V vs 11.94V sto je zanemarljivo odstupanje (u najgorem slucaju 0.06V ili 0.5%). Motherboard monitor je blizu (vidi attachment).
Vrlo je vazno da kazes koju plocu imas jer nije isto na svim plocama. Ja imam Abit AN7 i deluje mi prilicno OK njeno merenje (napon za 5V mi je 5.20V mereno unimerom). Da napomene da imam 5 Cooler Mastera 80x80mm vezanih na 7V.

Uzmi lepo unimer (vodi racuna da je baterija nova jer ako je stara zna da prikaze nerealne vrednosti) i izmeri napone (12V je zuta , 5V je crvena, crno je masa).

Prilozi

• mbm.gif
    mbm.gif
    9 KB · Pregleda: 80
Poslednja izmena:
@connta: dude 🙂 , chiftek je kinez 😉 idi na njihov sajt.

sorry mislio sam da si pod "kinesko" mislio neko snj napajanje... 🙂

a znas sta mi se jos desavalo kad stavim dva 90mm na (napajanje molex->molex adapter za ventilator->molex adapter za ventilator) (modovani na 7V) kuciste samo "kresne" i ugasi se... znaci upali se na sekund i ugasi... e sad ako ih stavim na po jedan molex svaki (napajanje molex->molex adapter za ventilator) i (napajanje->molex adapter za ventilator)... u cemu je fora...

isto tako sam jedan od ovih ovako prikacenih coolera skinuo dok je masina radila i nesto je sevnulo, masina se ugasila pa kad sam je izvukao iz struje, vratio opet sad sve radi... wtf se desilo...

dal ja da potrazim nekog chieftecha na 420W... ovaj je sad poceo nesto i da zuji al kad ga cuknem malo sa strane prestane... 🙂 to je do ventilatora... jel bi mogao ja ovo nekako da malo popravim... :crash:

jedno pitanje Kako okrenuti fan od kulera za proc. ako imam chieftec i ovi fanovi napred uduvavaju, a pozadi izduvavaju?
Meni se cini da bi bolje bilo da fan izduvava vazduh, a ne da ga duva u proc? jel da?

Poslednja izmena:
NE ! ni slucajno ! Vidi, ne znam kako tacno da ti objasnim, ali pritisak vazduha koji udara na bakar/aluminijum/nesto trece , takodje ima veliku ulogu u hladjenju. Ako obrnes vent da izvlazi vazduh losije ce ti biti hladjenje i zbog toga sto ventilatoru nije dovoljno to malo vazduha izmedju rebara hladnjaka pa ce stvarati i buku i raditi skoro u prazno. Kad duva u rebra on izduva sav taj vruc vazduh oko hladnjaka, a ona dva ventilatora koja si stavio na zadnju stranu kucista izvuku taj vazduh napolje. To je idealno.

Lucas je napisao(la):
jedno pitanje Kako okrenuti fan od kulera za proc. ako imam chieftec i ovi fanovi napred uduvavaju, a pozadi izduvavaju?
Meni se cini da bi bolje bilo da fan izduvava vazduh, a ne da ga duva u proc? jel da?
UPS! Ovako nesto jos nisam cuo :zgran: Dali stvarno mislis da su se proizvodjaci kulera zayebali?

@connta: zaboravio si u potpis da stavis koje ti je boje stolica 😀

Bilo je negde testova gde su ljudi sa nekog sajta slucajno okrenuli ventilator koji treba da duva na CPU cooler naopako, pa kad su to videli, resili i da izmere kako ta kombinacija hladi.
Rezultat je bio da je nekoliko stepeni losije hladjenje nego inace.

loco je napisao(la):
UPS! Ovako nesto jos nisam cuo :zgran: Dali stvarno mislis da su se proizvodjaci kulera zayebali?

@connta: zaboravio si u potpis da stavis koje ti je boje stolica 😀

objasnjenje
Kuleri sa zadnje strane kucista izbacuju vazduh, i ima ih dva. kuler na procesoru je jedan. Ovi kuleri sa zadnje strane kucista, dakle otimaju deo vazduha procesoru, pa mi je na trenutak bilo logicno da proc treba da izduvava vazduh, a ne da uduvava (jer bi onda valjda veci deo vazduha prosao kroz procesor!?)
Anyway - to je sada objasnjeno.

ako se neko napravi pametan... i pita zasto sam pisao ovoliko i crtao, kad je jaksa vec odgovorio na pitanje - oduvek sam zeleo da nacrtam neki diagram 🙂

Prilozi

• Untitled-1.gif
    Untitled-1.gif
    13.6 KB · Pregleda: 72
Poslednja izmena:
Ma kapiram ja sta si ti mislio, nego, logicno je da je to palo na pamet i konstruktorima kulera i kucista. Glupo je da previde takvu "sitnicu" 😉

Nazad
Vrh Dno