Šta je novo?

Duron 1.3

antidot

Slavan
Učlanjen(a)
20.05.2004
Poena
301
Pozdrav,
uzeh pre nekih 10 dana durona 1.3 za burazerov računar...uzeh i neki kuler od 5 ojra koji je dobro radio nekoliko dana...međutim danas je počeo da mu se restartuje komp.
Upalim ja računar, pogledam temperaturu kad ono 48-49, a ništa od aplikacija nije pokrenuto sem IE-a...otvorim ja kućište, skinem kuler, dodam još malo paste, ponovo uključim računar kad opet ista priča...

Pomislih možda je kuler otišao iako je nov, skinuh moj Vulturespine izvadih napajanje (jer je vodoravno, ide preko cpu-a i kulera, ali se ne dodiruju, no ipak vulture ne mož' da stane sa napajanjem u kućištu), stavih vulture, upalih računar, kad ono slična priča...45 stepeni (doduše na 3000 obrtaja dok je ovaj prethodni kuler radio na 5800 al' opet mislim da je mnogo i tih 3000...) radi stabilno al' sa vultureom...

E sad, o čemu se radi...prvih nedelju dana računar je radio na 30-35 stepeni sa ovim prvim kulerom, pa mi nije jasno da li da vraćam cpu ili je nešto drugo u pitanju?
Računar je otvoren, u sobi je normalna temperatura u kućištu se nalazi 1 hdd i 2 cd-a...do sada je sve radilo kako treba, kad ono međutim...

/edit
Temperatura sistema je 28 stepeni.

Poslednja izmena:
antidot je napisao(la):
Pozdrav,
uzeh pre nekih 10 dana durona 1.3 za burazerov računar...uzeh i neki kuler od 5 ojra koji je dobro radio nekoliko dana...međutim danas je počeo da mu se restartuje komp.
Upalim ja računar, pogledam temperaturu kad ono 48-49, a ništa od aplikacija nije pokrenuto sem IE-a...otvorim ja kućište, skinem kuler, dodam još malo paste, ponovo uključim računar kad opet ista priča...

Pomislih možda je kuler otišao iako je nov, skinuh moj Vulturespine izvadih napajanje (jer je vodoravno, ide preko cpu-a i kulera, ali se ne dodiruju, no ipak vulture ne mož' da stane sa napajanjem u kućištu), stavih vulture, upalih računar, kad ono slična priča...45 stepeni (doduše na 3000 obrtaja dok je ovaj prethodni kuler radio na 5800 al' opet mislim da je mnogo i tih 3000...) radi stabilno al' sa vultureom...

E sad, o čemu se radi...prvih nedelju dana računar je radio na 30-35 stepeni sa ovim prvim kulerom, pa mi nije jasno da li da vraćam cpu ili je nešto drugo u pitanju?
Računar je otvoren, u sobi je normalna temperatura u kućištu se nalazi 1 hdd i 2 cd-a...do sada je sve radilo kako treba, kad ono međutim...

/edit
Temperatura sistema je 28 stepeni.

Reko bih da je to dobra temperatura ... imo sam ja durona koji je, LETI na idle bio 46-50 a pod opterecenjem 60 maximum i to u potkrovlju zgrade u centru grada ( kad upeche asfalt na 40 .. u sobi je 60 ) ...

:wave:

Puno je 45 stepeni za idile, pogotovo ako je u kucistu 28. Meni se duron 1300 grijo i restartovo (na idile je isao oko 45, kad ga opteretim dodje do 60-62 i blokira) i sve je rjeseno sa jacim kulerom. Procitaj termalne specifikacije, taj durom je 0.18 mikronski i teoretski termalno "isijava" 60 W, kao 0.13 np. mikronski athlon XP 2000+ (vidi na AMD sajtu), ipak za to treba nesto malo vise od kulera 5 eura, pogotovo kad dodje ljeto.
Pozdrav.

@playahater: pa očigledno nije dobra temp. jer se komp restartuje (iako sam mu postavio da se restartuje ako pređe 60 stepeni) :). Prebacio sam sve u moje kućište jer sam sumnjao da je do napajanja, i stavio opet onaj kuler od 5 ojra međutim ista stvar se ponovo dešava (a moje napajanje je friški enermax tako da nije do napajanja :) ). Plus je u sobi dobra temperatura, znači ne prelazi 30 stepeni ni leti kad je napolju 40+ :).

@farmaceut i ostali: koji kuler biste u tom slučaju preporučili (a da nije ogroman tj da nije suviše visok)?

antidot je napisao(la):
@playahater: pa očigledno nije dobra temp. jer se komp restartuje (iako sam mu postavio da se restartuje ako pređe 60 stepeni) :). Prebacio sam sve u moje kućište jer sam sumnjao da je do napajanja, i stavio opet onaj kuler od 5 ojra međutim ista stvar se ponovo dešava (a moje napajanje je friški enermax tako da nije do napajanja :) ). Plus je u sobi dobra temperatura, znači ne prelazi 30 stepeni ni leti kad je napolju 40+ :) ...

Nisam se mozda dobro izrazio :) .. mislio sam da to nije velika temperatura za taj cpu, shto bi znachilo da ti cpu nije oshtecen, a restartuje se zbog ploche; .. ja nisam imao na asusu taj cpu overtempprotect ( mozda sam ga i imao ali je bio verovatno na critical oko 80 :d ) pa me teperatura nije neshto opterecivala
... treba samo da nadjesh nachin da ga ohladish .. stavi 2-3 osmice u kucishte, chisto zbog predostroznosti i raspitaj se za neki kuler, meni je , chini mi se Titanium ( valjda se tako zvao ), sasvim dobro hladio taj cpu ...

Pozdrav :D

Stavio bih rado osmice u kućište da dotično nije tajši najgori. :D
Plus što je mini atx pa je to šou...Videću da potražim taj Titanium ili već neko slično rešenje, a neko ako ima neki konkretan predlog nek' se javi. :)

ne bi trebalo da se restartuje na 45 stepeni, ali ako kazes da se restartuje onda ti verujem, medjutim to je problem jer 45C je dobra temperatura za vazdusno hladjenje, pogotovo leti.

Mozes da uzmes raptor cool koler, kosta do 10e proizvodi ga speeze, mozes takodje da uzmes Spire FridgeRock II ili Whisperrock IV, akcenat stavljam na RaptorCool, jeftin/dobar. Sve ostale je ili preveliko za ono sto tebi treba, ili je njesra, ili je preskupo.
pozdrav !

gx-x je napisao(la):
... akcenat stavljam na RaptorCool, jeftin/dobar. Sve ostale je ili preveliko za ono sto tebi treba, ili je njesra, ili je preskupo.
pozdrav !

I ja tako mislim. Imam isti procesor + Asus a7ve. Meni sa kulerom koji sam dobio uz njega + osmica sa strane, temperatura ne prelazi 48 C i nemam nikakvih problema. Nesto visa temperatura je bila sa proslim napajanjem. Medjutim, planiram ovih dana da menjam kuler na procesoru ne zbog temperature nego zbog buke, mnogo smara, pa cu uzeti ili gore pomenuti za koji sam cuo da je odlican ili Speeze Owl Stream koji se pokazao isto tako dobrim (cena-performansa)

Ja sam uz procesor dobio budjavi Glacial Tech od 5 eura, sa malim kulerom (neka sestica). Posto mi je bilo zao dati za kuler vise od 5-6 eura (jer sam procesor platio 25 eura), jednostavno sam skinuo "sesticu" sa tjela hladnjaka i uglavio jednu "osmicu" za kuciste. I sad radi ko led. (idile 32, opterecen, nakon 2h kompresovanja divx-a oko 48- 50 stepeni)

Evo ja danas jedan sreo, grije se do 74!!!
I onda izbciva razne greške, plve ekrane i ******.
Cooler neki obićni radi na 5800rpm.
Kako da to popravim. Meni se čini kao da je on uzročik tog nestabilnog stanja.
A ima li ikakve veze ako je napojna loša (mislim nema dovoljno struje)?

Pitanje je da li ima paste, kakav je sloj iste naneshen (treba tanko kao film), i da li sam kuler naleze kako treba! Generalno, ako je default masina, nema sanse da prelazi 50C u idle i 65 u opterecenju, bar kada su u pitanju ti matori procesori.

Lek za sve je neki od proverenih Speeze/Spire kulera, kao i neki od malko skupljih GT-ova. Sve to kosta 10 evra i manje.

Moj novi Barton 2500+ koga sam uzeo pre pet dana mi posle igranja Far Cry-a pokazuje temperaturu od 66 stepeni. BOX varijanta, nije klokovan. Sistemska tada ne prelazi 40 stepeni. Nema nikakvih problema. Ipak, da li je sve ok, cini mi se da je to previse?

||NeX|| je napisao(la):
Evo ja danas jedan sreo, grije se do 74!!!
I onda izbciva razne greške, plve ekrane i ******.
Cooler neki obićni radi na 5800rpm.
Kako da to popravim. Meni se čini kao da je on uzročik tog nestabilnog stanja.
A ima li ikakve veze ako je napojna loša (mislim nema dovoljno struje)?

Za ovo sam 90% siguran da nije dobro stavljen kuler, ili nije dobro legao na die kada je stavljan...

@Ogi : ako radi bez gresaka, super je :) temperatura sistem je vishe vazna kada gledash temp proca u idle-u, zato shto se ne greju svi procesori isto pod opterecenjem... Evo, na primer moj mobilac je u full loadu kada mi je sistem rekordnih 43C, oko 55-56C na 2266Mhz/215FSB i 1.7V :d

Poslednja izmena:
Ma meni uopste nije jasno kako to da ja uvek zabodem los primerak, ako se tako moze reci. Ako je moj neoverklokovan 66 stepeni a tvoj opasno klokovan 55-56 onda tu nesto mnoooooogo nije u redu. Nista mi nije jasno. Sta ti znaci mobilac?

Da li si to klokovao ram ili mi se samo cini?

Da, klokovao sam RAM (ne cini ti se :) ), a "mobilac" znaci da je u pitanju AthlonXP-M iliti procesor namenjen prenosnim racunarima, poznat po manjem grejanju i boljem overclock potencijalu. Imash na ovom forumu GOOOOMILU diskusija o istom... Inace taj podatak sam pomenuo iz zezanja, a ono iznad toga je poenta mog posta...

a inace typhoon.x ima ThermaTake 12 coler koji kosta 30evra, a ti Ogi kuler kji si dobio uz procesor. Sa tim kulerom sto ti imas njemu taj mobile barton ne bi radio na toj frekvenciji :d (bi ali zezanja radi...)

E pa ok ako je tako, to nije rekao, ili jeste ali ja nisam video, ja sam mislio da ima isto BOX kuler...

Typhoon, sta su prenosni racunari? Pa i ovaj moj je prenosan, mogu ladno da ga prenesem u drugu sobu. ;) A sada mi je jasno zasto ti se tako slabo greje, sto ne kazes covece da je takva situacija... :)

A sto se tice rama, pravo da ti kazem, nisam ni znao da CAK i to moze da se klokuje?
Verovatno onda nekako moze i tastatura i mis i cd i sve ostalo. A kako se o/c ram?

uf bre Ogi, pa to nije pitanje za ovu temu, pretrazi malo stare topike, ako ne neadjes nista (u sta sumnjam) postavi novi thread (nemojte me mrzeti molim vas ! ) sa tim pitanjem. A s'obzirom (bez uvrede, nemam je u nameri) da nisi hteo da skidas hladnjak i da skines ODVRATNU ZVAKU sa njega da bi dobio bar 5C boolje temperature nanosenjem normalne paste, mislim da treba da krenes lagano, jedno po jedno nekim drugim koracima da ne bi "zaglavio" masinu i lupao glavu kako da je pokrenes.

Ogi. je napisao(la):
E pa ok ako je tako, to nije rekao, ili jeste ali ja nisam video, ja sam mislio da ima isto BOX kuler...

Typhoon, sta su prenosni racunari? Pa i ovaj moj je prenosan, mogu ladno da ga prenesem u drugu sobu. ;) A sada mi je jasno zasto ti se tako slabo greje, sto ne kazes covece da je takva situacija... :)

A sto se tice rama, pravo da ti kazem, nisam ni znao da CAK i to moze da se klokuje?
Verovatno onda nekako moze i tastatura i mis i cd i sve ostalo. A kako se o/c ram?

Joooj, choveche, pa rekoh da sam spomenuo taj podatak iz zezanja... nije ni bitno...

Shto se tice klokovanja RAMa i slicnih poduhvata, informishi se u sticky-ju ovde : http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=22302

Nemoj da te mrzi, procitaj. Ako zbog niceg drugog, onda da neke stvari ne bi naucio na tezi (ili skuplji nacin :) )

Shto se tice klokovanja misha i tastature :D ne vidim potrebu za klokovanjem ( vishi dpi na mishu...hmmmm :d ).

Pod prenosnim racunarima u ovom slucaju sam mislio prvenstveno na laptop (aj sad reci da ni ovo ne znash shta je :D ), a u tu kategoriju spadaju josh i Palmtop racunari i recimo SmartPhone-ovi (diskutabilno) ...

Typhoon.X je napisao(la):
Shto se tice klokovanja misha i tastature :D ne vidim potrebu za klokovanjem ( vishi dpi na mishu...hmmmm :d ).

Ovo sam se salio... nesto mi se cini da si to veoma ozbiljno primio... da se razumemo... :)

Nazad
Vrh Dno