Šta je novo?

Duplo vece performanse na papiru, duplo vece performanse u RL.

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Nadam se da je vec iz naslova jasno sta se zeli pitati.
Imamo npr. DDR2 800mhz i predjemo na DDR3 npr. 1600mhz.
I u jednom i u drugom slucaju, se podrazumjeva upgrade procesora npr. sa 7750 na phenom II920.

Da li ce u tom slucaju, ako uzmemo da smo dobili duplo brzu memoriju i procesor da duplo vise jezgara, u RL, dobiti i duplo brzi racunar, i ako ne, da li neko moze pretpostaviti koliko je procentualno racunar ubrzan.

U odgovoru, ne morate da se drzite komponetni koje sam ja slucajno stavio za poredjenje.
Opisite mi Vasa iskustva i saznanja u uporedoj brzini rada dvije komponente od kojih je jedna duplo brza od druge (na papiru)

Hvala.

I u jednom i u drugom slucaju, se podrazumjeva upgrade procesora npr. sa 7750 na phenom II920.

Da li ce u tom slucaju, ako uzmemo da smo dobili duplo brzu memoriju i procesor da duplo vise jezgara, u RL, dobiti i duplo brzi racunar, i ako ne, da li neko moze pretpostaviti koliko je procentualno racunar ubrzan.

U odgovoru, ne morate da se drzite komponetni koje sam ja slucajno stavio za poredjenje.
Opisite mi Vasa iskustva i saznanja u uporedoj brzini rada dvije komponente od kojih je jedna duplo brza od druge (na papiru)

Hvala.

Memorija daleko od toga da je duplo brza, takt je veci ali su latencije mnogo losije. U realnosti, po meni plafon 10% ubrzanja.:p
Sto se CPUa tice, u aplikacijama koje lepo koriste 4 jezgra (rendireng i sl) ubrzanje bi bilo veliko (preko 50%), inace ne nesto pretereno veliko.

Zavisi od aplikacije.
Konkretan (i meni omiljeni :D ) slucaj skaliranja prema broju jezgara je 3DSMax i render alati. Takodje Maya, Blender i ostali. Dva jezgra - duplo brzi render od jednog. Cetiri, duplo brzi render od onog sa dva...itd.
Zatim programi za audio i video montazu.
Memorija koja je duplo brza bi sigurno dala jos nekoliko procenata, poboljsala load tekstura, ali to nije tako uocljivo kao broj jezgara na procesoru. Photoshop, na primer bi sigurno osetio brzinu memorije, u odredjenoj meri. Ali to nije uocljivo ako se ne radi na velikim fajlovima sa puno layera. Takodje, procesor sa vise jezgara bi puno brze radio sa filterima i efektima.

Od igara, ako te to zanima, GTA IV bi najvise profitirao prelaskom na 4 jezgra.

Poslednja izmena:

Hvala.

Ne znam za DDR3, ali mogu da ti kazem za DDR1 i DDR2:

DDR1 400 MHz 2-2-2-5 ti je slicno kao DDR2 na 800 MHz 4-4-4-9

pa izvuci analogiju.

DDR1 400 3-3-3-7 (vecina memorija na 400 MHz) je skoro duplo sporija nego DDR1 550 MHz 3-3-3-7
1T i 2T takodje nije isto.

Pa dual chanell, itd..

To onda u prevodu znaci, da ako se zeli proci jeftinije, bolje je kupiti dobru ddr2 plocu sa mogucnoscu dobrom naponskom jedinicom i podrzanim procesorima, nego po svaku cjenu juriti ddr3 standard, samo broja radi.

Tako shvatih.
Jedino sto moze biti problem, je ili izvrsiti upgrade postojecih masina dok ima tih komponenti, da se ne bi desilo kao sto je sada da je ddr memorija skuplja od ddr2.
TO bi po meni bilo potpuno iskoristavanje prethodno ulozenog novca.

To onda u prevodu znaci, da ako se zeli proci jeftinije, bolje je kupiti dobru ddr2 plocu sa mogucnoscu dobrom naponskom jedinicom i podrzanim procesorima, nego po svaku cjenu juriti ddr3 standard, samo broja radi.

Upravo tako.

Kvalitetnija DDR2 memorija je trenutno bolji izbor.
Za 3 godine pitanje sta ces drzati u kucistu, a onda ce biti isto pitanje samo sa DDR3 i DDR4.

treba uzetu u obzir da ce mozda vec krajem ove godine biti jeftinih ddr3 memorija sa boljim latencijama tako da se po meni vise isplati uzeti sada ddr3 ploca jer to je kupovina za skoru buducnost koja dolazi umesto da se ulaze u skoro penzionisanu ddr2 platformu

treba uzetu u obzir da ce mozda vec krajem ove godine biti jeftinih ddr3 memorija sa boljim latencijama tako da se po meni vise isplati uzeti sada ddr3 ploca jer to je kupovina za skoru buducnost koja dolazi umesto da se ulaze u skoro penzionisanu ddr2 platformu

Potpisujem.

U krajnjem slučaju, bolje je i sačekati sa upgradom nego kupiti tehnologiju koja prolazi. Morate biti svesni da će se sve više ići ka tome da aplikacije zahtevaju DDR3 i Quad/phenomII/i7 nego što će se vraćati na dual/athlon x2 i DDR2 memaru.

Moja memorija je pre 7 meseci koštala 12000+ dinara, pogledajte joj cenu sada.
Takodje već se sad mogu naći dosta kvalitetne memorije DDR3 od oko 50ak evrića, zamislite samo šta će biti do kraja godine:wave:

EDIT: Još jedan + za DDR3 je i triple-channel mode

Poslednja izmena:
Po meni neka zlatna sredina u ovoj priči bi bila kupovina phenom II 550 neke solidne ploče sa 790x čipsetom i ddr3 podrškom Gigabyte mi izgleda ok i 2x2 ddr3 patriot ima ok cenu kod nas a ploča koju sam naveo ga podržava tako da malo više košta ali je na duge staze jako isplativa kombinacija .

Potpisujem.

U krajnjem slučaju, bolje je i sačekati sa upgradom nego kupiti tehnologiju koja prolazi. Morate biti svesni da će se sve više ići ka tome da aplikacije zahtevaju DDR3 i Quad/phenomII/i7 nego što će se vraćati na dual/athlon x2 i DDR2 memaru.

Moja memorija je pre 7 meseci koštala 12000+ dinara, pogledajte joj cenu sada.
Takodje već se sad mogu naći dosta kvalitetne memorije DDR3 od oko 50ak evrića, zamislite samo šta će biti do kraja godine:wave:

EDIT: Još jedan + za DDR3 je i triple-channel mode

Ali zar nije receno da je razlika mala izmedju ddr2 i ddr3, i da je jedino ono gdje se primjeti razlika prelazak sa 2 na 4 jezgra sto je bitno kod jacih aplikacija,i kod vrlo malo igrica,(naravno stvari ce stajati drugacije kroz 2-3 god, ali to odlaze upgrade i potrosnju para) a to moze da podrzi i dobar dio ddr2 ploca, sa dobrim napajanjem naravno.

Naravno ova prica se odnosi na one koji su kupili racunar godinu dana unazad racunajuci od danas, a nemaju potrebe da rade sa najzahtjevnijim programima.
Uglavnom sve se svelo na kupovninu npr, jos 2Gb DDR2 memorije i jaci procesor vs. ulaganje vece sume novca za istu kolicinu memorije DDR3 i istog takvog procesora.
Jer socketi, narocito AMD su moderni.

Poslednja izmena:
Ali zar nije receno da je razlika mala izmedju ddr2 i ddr3, i da je jedino ono gdje se primjeti razlika prelazak sa 2 na 4 jezgra sto je bitno kod jacih aplikacija,i kod vrlo malo igrica,(naravno stvari ce stajati drugacije kroz 2-3 god, ali to odlaze upgrade i potrosnju para) a to moze da podrzi i dobar dio ddr2 ploca, sa dobrim napajanjem naravno.

Naravno ova prica se odnosi na one koji su kupili racunar godinu dana unazad racunajuci od danas, a nemaju potrebe da rade sa najzahtjevnijim programima.
Uglavnom sve se svelo na kupovninu npr, jos 2Gb DDR2 memorije i jaci procesor vs. ulaganje vece sume novca za istu kolicinu memorije DDR3 i istog takvog procesora.
Jer socketi, narocito AMD su moderni.

Evo ovako, kupovinom stare tehnologije prolazis jeftinije, odnosno dobijas iste performanse za manje para (uslovno), ali problem nastaje za pola godine do godinu dana, kada primetis da je main stream trziste naklonjeno novoj tehnologiji. Pa onda dolazi kuknjava, ne mogu da kupim RAM jer ne podrzava ploca, ne mogu da kupim CPU-ne podrzava ploca itd.
Rezime, izvagaj pa odluci. Ako zelis da ostanes u "trci" sa najnovijom tehnologijom-to kosta. Na kraju krajeva, ako ne platis na mostu, platices na cupriji.

P.S. Plati na mostu (if you know what I mean ;) )

a nije sad ni nesto skuplje uzeti neki npr am3 plocu i npr 2x1gb ddr3 na 1333 u odnosu na am2+ i 2x1gb ddr2 rama jer su cene skoro identicne

Ne oseti se trenutno, zato sam i napisao bolje je odložiti upgrade pa kupiti nešto što podržava dalji upgrade, nego sada kupiti zastarelo, da bi opet za 6 meseci kupovao isto o čemu danas pričamo.

Cene su se maltene izjednačile, tako da to što ćeš dati neki dinar više na noviju tehnologiju neće značiti da si bacio pare, dobio si malo bržu mašinu ali i prostor za neki dalji upgrade

Evo ovako, kupovinom stare tehnologije prolazis jeftinije, odnosno dobijas iste performanse za manje para (uslovno), ali problem nastaje za pola godine do godinu dana, kada primetis da je main stream trziste naklonjeno novoj tehnologiji. Pa onda dolazi kuknjava, ne mogu da kupim RAM jer ne podrzava ploca, ne mogu da kupim CPU-ne podrzava ploca itd.
Rezime, izvagaj pa odluci. Ako zelis da ostanes u "trci" sa najnovijom tehnologijom-to kosta. Na kraju krajeva, ako ne platis na mostu, platices na cupriji.

P.S. Plati na mostu (if you know what I mean ;) )

Slazem se da onaj ko sada kupuje masinu treba ili da saceka a moze i vec preci na ddr3 plocu, sa nekom 1600mhz memorijom koja ce sigurno jos pojeftiniti ali ako je hica, nije veliki gubitak, a stvorio je prostor za upgrade u duzem vremenskom periodu nego sa ddr2 plocama.A ako nije hitno oko nove godine i iza ce biti vec povoljnije.

Ali onaj ko ima ddr2 plocu ,a narocito AMD noviji socket i nije korisnik najzhtjevnijih aplikacija, sasvim sigurno moze ostati na toj konfi, a ono ssto se desavalo sa DDR plocama kada nije bilo moguce jeftino kupiti stare komponente, moze izbjeci tako sto ce pratiti kako se krecu cijene najjaceg procesora kojeg podrzava njegova ploca, i kada vidi, da se isti ne proizvodi vise i kada osjeti da je cjena dostigla dno, treba da se kupi i na taj nacin sasvim sigurno iskoristava mogucnosti do maksimuma, a ne da se sjeti da kupi te djelove za upgrade, za 3-4 godine i da se onda ne prijatno iznenadi kako je to skupo.
Naravno i jedan stapic rama od 2gb nije na odmet.

a ono ssto se desavalo sa DDR plocama kada nije bilo moguce jeftino kupiti stare komponente, moze izbjeci tako sto ce pratiti kako se krecu cijene najjaceg procesora kojeg podrzava njegova ploca, i kada vidi, da se isti ne proizvodi vise i kada osjeti da je cjena dostigla dno, treba da se kupi i na taj nacin sasvim sigurno iskoristava mogucnosti do maksimuma, a ne da se sjeti da kupi te djelove za upgrade, za 3-4 godine i da se onda ne prijatno iznenadi kako je to skupo.
Naravno i jedan stapic rama od 2gb nije na odmet.

Nekim komponentama sporije pada cena i za iste pare moze da se kupi cak i novo bolje, ali zarad nekih koji po svaku cenu ne rade upgrade platforme nego dodaju na staru nove delove dokle mogu, njih i prodavci polovnih komponenti deru po oglasima. Dugo je bio takav primer sa Barton procesorima, koji su se prodavali po 40-50 evra pre godinu dve dana, a tada su mogli da se kupe novi 50 % brzi po istoj ceni, ali na novoj platformi. Isto vazi i za socket A ploce po oglasima, bez blama se prodaju polovne po 30 evra i dan danas, jer ima ljudi koji ce toliko da daju jer ne znaju ili ne zele da znaju da za 30 evra mogu da kupe novu am2 plocu. Ovaj fenomen sa socket A plocama ima veze sa uvodjenjem PDV-a kada je ta platforma bila aktuelna pa brdo ljudi i dan danas koristi socket A platformu koju su tada kupili kao novu.
Pa ista stvar sa EDO memorijama koje su duplo skuplje od SDRAM plocica a ove opet duplo skuplje od DDR1 a ove duplo skuplje od DDR2...
Pa Athlon X2 socket 939 procesori, isto su vrlo cenjeni, jer kad su bili aktuleni su bili medju najskupljim koji su mogli da se kupe kod nas.
Primera ima dosta.

Sto se tice tog upgrade-a, ako zaradjujes na kompu ili imas visak para, kupi DDR3 kombinaciju, ako zelis da prodjes sa najboljim odnosom ulozeno-dobijeno uzmi neku brzi DDR2.

Ja kad licno kupujem, gledam da kupim sto bolji CPU+MB, jer GPU i RAM lako mogu dodavati.

Mene licno zanima koliki je dobitak u DDR3 memoriji tj. kolko sam se zeznuo uzimanjem DDR2 ploce za Core 2 Quad processore?

Slazem se,sa svim sto si napisao, ali ono na sta sam ja htjeo staviti teziste je vremenski tajming upgreada koji ipak treba bar jednom da se izvrsi u toku zivota masine, jer je u ostalom u tome i prednost destop rjesenja u odnosu na laptop.
Znaci, da ne bih sumanuto jurio u ovom momentu ddr3 rjesenje, ja bih, s obzirom da je ovo sto imam staro nekih 4 mjeseca, trebao da u ovo doba sljedece godine kupim phenom II720 koji je najjace sto moja ploca podrzava.
Isto tako, ako ne i prije (jer vidim da nesto poskupljuju) bih trebao uzeti i jedan stapic rama od 2gb, i onda sam ulozeno iskoristio do maksimuma.
JEr ipak, moramo se sloziti da idealnog tajminga za kupovinu nema, npr. kao sto se sad cini da je slucaj sa DDR3, tako vec sljedece godine mogu na slot za grafiku da dodaju jedan zarez i da onda jurimo i taj standard.
Ako je vec tako, protiv toga se ne moze, ali se moze iskalkulisati da se postojece iskoristi do kraja, a da taj upgrade ne pretplatimo, kako se sad desava sa plocama sa DDR standardom.

Ovo se sve ne odnosi na one koji lebac zaradjuju na kompu i entuzijaste,ali za prosjecnog koristnika, moze posluziti.

Ako je vec tako, protiv toga se ne moze, ali se moze iskalkulisati da se postojece iskoristi do kraja,

Tako nikad neces biti zadovoljan. Gledaj samo da ti masina zadovoljava tvoje potrebe, ako zadovoljava, ne menjaj nista, ako ne zadovoljava, menjaj samo tu stvar a ne sve. Pogledaj moju masinu, sklopljena pre 2.5 godine, u potpunosti mi zadovoljava, i zadovoljavace jos dugo, samo dodajem hdd-ove i ventilatore :d

Tako nikad neces biti zadovoljan. Gledaj samo da ti masina zadovoljava tvoje potrebe, ako zadovoljava, ne menjaj nista, ako ne zadovoljava, menjaj samo tu stvar a ne sve. Pogledaj moju masinu, sklopljena pre 2.5 godine, u potpunosti mi zadovoljava, i zadovoljavace jos dugo, samo dodajem hdd-ove i ventilatore :d

I ovo sto imam je previse za ono sto ja koristim.

Aman ljudi, covek ima novu AM2 plocu, ako hoce da ulaze, bolje sad da kupi AM3 procesor (neki quad) i ostane sa svojom (DDR2) memorijom, a za 6 meseci ili sl kad DDR3 bude bagatela i dodju te memorije sa niskim latencijama, onda kupi AM3 plocu i samo prebaci. Meni je to savrseno logicno, zasto bi sad kupovao novu plocu i DDR3 kad su skupe i sporije nego sto ce biti? Da bi olaksao upgrade na bolju memoriju za 6 meseci? Pa i tad ce moci to da uradi :-/

Aman ljudi, covek ima novu AM2 plocu, ako hoce da ulaze, bolje sad da kupi AM3 procesor (neki quad) i ostane sa svojom (DDR2) memorijom, a za 6 meseci ili sl kad DDR3 bude bagatela i dodju te memorije sa niskim latencijama, onda kupi AM3 plocu i samo prebaci. Meni je to savrseno logicno, zasto bi sad kupovao novu plocu i DDR3 kad su skupe i sporije nego sto ce biti? Da bi olaksao upgrade na bolju memoriju za 6 meseci? Pa i tad ce moci to da uradi :-/

Upravo to sam i ja rekao bolje sačekati sa upgradom, nego kupiti sad neki standard koji zastareva

Pozdrav ljudi,tema je veoma zanimljiva,pa da i ja napisem kakva sam iskustva imao sa prelaskom na AM3 I DDR3 memoriju...Obe moje masine mozete da vidite u profilu...Masina sa Athlon-om i ddr2 memorijom je stara oko godinu dana,pre nje sam imao isto am2 ali sa n-force 560 chipset-om i Athlon 3800x2 procesorom...Tada sam zamenio plocu zbog podrke za phenom{koji nikada nisam ubacio]:S: i ht 3.0,kao i zbog podrske za memoriju ddr2 1066 [koju takodje nikada nisam ubacio:p]...Racunar me je sluzio super,ATI 3850 je vise nego dovoljno odradjivala posao sto se tice igara,sve dok nisam poceo da se tripujem kako bi bilo dobro da uzmem racunar sa novom platformom,kao da bih ostao u toku sa tehnologijom, i pre oko 2 meseca sam kupio phenom 2,plocu,graficku itd,izuo se brdo para i mogu da kazem da sto se tice osnovnog koriscenja racunara[INTERNET,OFFICE,PHOTOSHOP,MULTIMEDIA] nisam osetio nikakav pomak na bolje...Naravno igre mnogo bolje rade za sta je najzasluzniji cpu i grafika,ali odnos ulozenog i dobijenog trenutno i nije bas najbolji...Tako da je bolje sacekati pocetak sledece godine,fino odmeriti cene i kupiti novo,jer da se ne lazemo ddr2 lagano ide ka penziji...

Sad imam dva racunara{a i jedan bi mi odradjivao posao] i gomilu ''drugara'' koji po ceo dan vise kod mene da bi igrali nesto u mrezi.Pa vi sad vidite sta je pametnije,ja sam,iskreno,pogresio :wall:.Trebao sam da sacekam jos malo,ali sad sta je tu je,ne zalim se:D

POZZZ:wave:

Poslednja izmena:
Pozdrav ljudi,tema je veoma zanimljiva,pa da i ja napisem kakva sam iskustva imao sa prelaskom na AM3 I DDR3 memoriju...Obe moje masine mozete da vidite u profilu...Masina sa Athlon-om i ddr2 memorijom je stara oko godinu dana,pre nje sam imao isto am2 ali sa n-force 560 chipset-om i Athlon 3800x2 procesorom...Tada sam zamenio plocu zbog podrke za phenom{koji nikada nisam ubacio]:S: i ht 3.0,kao i zbog podrske za memoriju ddr2 1066 [koju takodje nikada nisam ubacio:p]...Racunar me je sluzio super,ATI 3850 je vise nego dovoljno odradjivala posao sto se tice igara,sve dok nisam poceo da se tripujem kako bi bilo dobro da uzmem racunar sa novom platformom,kao da bih ostao u toku sa tehnologijom, i pre oko 2 meseca sam kupio phenom 2,plocu,graficku itd,izuo se brdo para i mogu da kazem da sto se tice osnovnog koriscenja racunara[INTERNET,OFFICE,PHOTOSHOP,MULTIMEDIA] nisam osetio nikakav pomak na bolje...Naravno igre mnogo bolje rade za sta je najzasluzniji cpu i grafika,ali odnos ulozenog i dobijenog trenutno i nije bas najbolji...Tako da je bolje sacekati pocetak sledece godine,fino odmeriti cene i kupiti novo,jer da se ne lazemo ddr2 lagano ide ka penziji...

Sad imam dva racunara{a i jedan bi mi odradjivao posao] i gomilu ''drugara'' koji po ceo dan vise kod mene da bi igrali nesto u mrezi.Pa vi sad vidite sta je pametnije,ja sam,iskreno,pogresio :wall:.Trebao sam da sacekam jos malo,ali sad sta je tu je,ne zalim se:D

POZZZ:wave:
Prošao sam sličan "put"kao i ti samo što nisam menjao CPU(Bogu hvala!) već sam prešao sa 690g na ovu ploču baš zbog tada nevidjenog hype-a oko "famoznog"Phenoma I!Proteklih 3-4dana sam proveo u listanju tema vezanih za AM3 generalno i Phenom II !I došao do zaključka da realno još nemam potrebe da menjam komp !Menjao bih rado grafiku ali i to može da sačeka jer trenutno nema nijedna igra da bi zbog nje morao da bacam pare čekamo Ati 5xxx i neki novi "bestbuy"hardver:d

Ma vrlo bitna stvar je sto se namjerno radi na manipulisanju brojkama i tako stvara lazna fama o tome da se nesto mora.
Ali dobro, to je kao i droga, stvar izbora.
Pa ko se navuce, navukao se.

Eto i ja mogu da zivim bez kulera ali izgleda da ce pasti jedan Scythe SHURIKEN iako nisam neki kloker, iako nemam cak ni graficku..

Jednostavno dosao sam u fazu da je tesko da prodje neko vrijeme a da se ne kupi nesto od hardvera.

Bas tako,naviknes se da povremeno kupis neki hardware.Nije bas pametna navika:S:,sa ekonomske strane.Ali ipak...:banana:

Mene licno zanima koliki je dobitak u DDR3 memoriji tj. kolko sam se zeznuo uzimanjem DDR2 ploce za Core 2 Quad processore?

Izbaci to iz glave!
Da si se zeznuo može da ti kaže samo neko bez iskstva, neki "expert" koji je to postao čitajući razne časopise.

O performansama memorije a c a vam je sastavio dijagnosu koja važi već godinama:
što više to bolje, što brže to mnogo skuplje.

O tom "daljem upgrade-u" koji većina spominje:
Šta će to biti tako revolucionarno na AM3 u odnosu na AM2?
8-core procesori, 3-Way SLI ili šta? Šta to vredi platiti sada toliko skuplje?

Nazad
Vrh Dno