Šta je novo?

Dugo podizanje windowsa

milemile

Slavan
Učlanjen(a)
22.02.2006
Poena
304
Imam problem sa windowsom xp elem kada ukljucim racunar dugo stoji ono windows Xp ona plava trakica pretrci tacno 25 puta a kod ostalih je to znatno brze. Gledao sam na forumu ali nisam nasao nesto ovako ima li pomoci i kako to resiti.
Hvala!!

Koja ti je konfiguracija?

pogdledaj dal' ti je hdd pri. or sec!? ako je na sec. oce da pravi slicne probleme!?

Pogledaj u startup koji ti se programi pokrecu zajedno sa windowsom.Run-msconfig-enter-startup.Destikliraj nepotrebne.Mozda pomogne.

Beki Bekic je napisao(la):
Da ti nije HDD postavljen na slave?

Izvini, mozes li meni neukom objasniti zasto bi hdd postavljen na slave pravio bilo kakav problem prilikom dizanja sistema?

@milemile

Reci koja ti je konfiguracija (proc, hdd, kolicina rama, itd.). Ovako jedino da kupimo pasulj pa da bacamo i citamo iz njega konfu.

Pozdrav

@doggy

Moj drug je imao isti problem jer mu je HDD bio na prim. slave. A koliko ja znam na slave je manji protok... Ispravite me ako gresim :wall:

Poslednja izmena:
Pri dizadnju sistema, u zavisnosti kako ti je podesen komp u biosu (sa cega butuje), zavisi vreme dizanja sistema. Mnogo toga ti je vezano za dizanje sistema.
Gore su naveli i startup programe koji isto uticu na to.
Moras imati u vidu i koliko si instalirao programa i koliko si "zaprljao" windows.
Najpre proveri kako ti je vezan hard pa onda javi jer pri dizanju sistema (kada ti je podesen u biosu da dize sa harda) on prvo trazi sistem na primarnom master, zatim na slave,..... Potrebno je vreme dok nadje pravu particuju.
To sve zahteva vreme.

Beki Bekic je napisao(la):
@doggy

Moj drug je imao isti problem jer mu je HDD bio na prim. slave. A koliko ja znam na slave je manji protok... Ispravite me ako gresim :wall:

Gresis, ali gresis silno sinak 😛 Na jednoj grani mora da bude isti protok na oba uredjaja, naravno ukoliko ga oba uredjaja podrzavaju.

@Baraba

Njemu je problem sto "plava trakica" pretrci 25 puta, sto znaci da je racunar vec nasao particuju sa koje treba da podigne sistem i krenuo je da ga dize. Nebitno je da li je master ili slave.

Da ne bi razmisljali o svim verovatnim i neverovatnim mogucnostima, bolje da sacekamo odgovor pokretaca ovog thread-a o tome koja mu je konfiguracija, i da nije hdd slucajno u PIO kao sto je naveo neko ranije.

Pogledaj da li ti je CD/DVD single na sekundarnoj grani i da li stoji na slave. Dešavali su se zaglupi na pojedinim pločama ako ja ovako postavljen CD/DVD. U slučaju da je tako postavi ga na master na sekundarnoj grani

Probaj i da disable-ujes mreznu. Jes' da XP udje u desktop pa onda ceka na dhcp i slicno (za razliku od 98) ali probaj. :smoke:

I treba ocistiti Prefetch folder. Moguce da ima tamo svasta. Putanja: C/Windows/Prefetch i obrisati sve sto je unutra. Zatim softverski restart Start/shut down/ restart

@doggy

Ok, tu si u pravu. Onda da sacekamo pokretaca pa da vidimo sta cemo, kao sto gore neko rece.

Ako se javi i kaze da ima p1 i 64Mb ram-a znam u cemu je problem :d :d

probaj da proteras bootvis da ti optimizuje sistem...

milemile je napisao(la):
Ne imam p4 i 512DDr HD Maxtor 120GB

Lepo, a takodje bi bilo lepo da nam kazes da ti nije hdd slucajno zalutao u PIO mod. Desni klik na My computer > Management > Device Manager > Ide ATA/ATAPI Controlers > Primaru IDE Chanell ili Secondary IDE Chanell (u zavisnosti od toga kako je hdd nakacen) pa properties. Zatim Advanced settings. Za hdd bi treblo da u current transfer mode pishe Ultra DMA Mode 6 npr, a za opticke uredjaje DMA Mode 2 ili 4, zavisi od toga sta je.

Ajde proveri, pa javi.

Pozdrav

Stevs je napisao(la):
Pogledaj da li ti je CD/DVD single na sekundarnoj grani i da li stoji na slave. Dešavali su se zaglupi na pojedinim pločama ako ja ovako postavljen CD/DVD. U slučaju da je tako postavi ga na master na sekundarnoj grani

Mozes li molim te da navedes na kojim plocama/chipsetovima si ovo primetio? Da li se desava samo kada je uredjaj sam na grani ili i kada je master neki drugi uredjaj?

Pozdrav,
Igor

Nazad
Vrh Dno