Šta je novo?

DualDisc format

Kiwy

Čuven
Učlanjen(a)
14.01.2001
Poena
619
Da li neko zna nesto opsirnije o njemu? Mislim da je jao zanimljiv koncept jer sadrzi CD, DVD-Video i DVD-A materijal sve na jednom disku. Zanima me ako bih narucio disk iz USA da li on ima regionalnu zastitu (nadam se da nema posto je ipak audio format sa extra materijalom u DVD-Video formatu)?

Svi americki dvdi koje imam su region 1, tako da mislim da je to uvek tako, tj da svi imaju reginalnu zastitu...

Mislim da u ovom slučaju regionalna zaštita nema smisla, pošto je ona bitna filmskim izdavačima. Pošlo se od toga da se isti film ne prikazuje u isto vrijeme u svim krajevima svijeta, pa bi bez regionalne zaštite imao situaciju da ti legalno možeš kupiti originalni DVD dok se isti film prikazuje u tvom obližnjem bioskopu. Na taj način bi lokalni distributeri bili zaštićeni i mogli bi sami da biraju vrijeme projekcije i DVD izdanja.

Kod DualDisc-a kompletna priča ne važi, jer je (za sada) za nju zainteresovana isključivo muzička industrija, tako da je za očekivati da regionalni kodovi neće biti dodati DVD strani.

DualDisc je DVD disk koji ima jedan sloj za DVD-Audio format i jedan sloj zapisa u CD formatu.

Na taj način je postignuta kompatibilnost sa "starim" Cd plejerima i ujedno se i odgovorilo konkurenciji - SACDu.
Vise detalja u prvom broju casopisa Hi-Files :)

ljtruba nemopj me terati da kupujem caspis zbog toga jer nisam toliko audiofil :D Reci jel znas za zastitu jel postoji?

ljtruba je napisao(la):
DVD-Audio ima
- Copy protection system.
- Copyright Identification must include the ISRC.
- Anti-Piracy Measures to include SID codes.

Biće da si mislio na CD-Audio format. Ovaj drugi link što si stavio daje dobar uvid u sistem zaštite kod DVD-Audio formata, ali ni tu se nigdje ne pominju regionalni kodovi.

Znam da nema za muziku tih ogranicenje sem ok za kopiranje diska sto me bas i ne zanima vec da li cu moci gledati extra DVD-Video materijal (spotovi, intervjui) sa USA diska. Ipak je u pitanju "muzicku" dualdisc,valjda nisu stavili blokadu na spotove...

p.s. ljtrubo nema frke i ja sam se salio inace fala na info.

DVD-Audio Requirements
An International Steering Committee (ISC) consisting of the IFPI, RIAA and the RIAJ with the major international music companies, produced a set of recommendations in May 1996:

Copy protection system.
Copyright Identification must include the ISRC.
Anti-Piracy Measures to include SID codes.
Compatible with CD format
DVD-Audio discs to carry audio, video and data.
Conditional Access to additional content on the discs.
Six audio channels of the highest possible sound quality.
Accessibility & Disc Functions better than CD players.
Packaging must not involve a disc caddy.
Disc durability should be greater than CDs
Slide show during audio playback.
One-sided 12-cm disc is favoured.
Minimum playing time at maximum quality 74 minutes

http://www.disctronics.co.uk/technology/dvdaudio/dvdaud_intro.htm

Da li ce biti zastite ili ne zavisi od samog izdavaca, tj. njegove volje. Opcija postoji, a na njemu je da li ce da je implementira ili ne. Do sada sam video samo 2-3 muzicka DVD-Video izdanja sa regionskom zastitom, i nijedan DVD-Audio i SACD.

Sacekacu do kraja novembra tada treba da se pojavi taj disk koji me zanima. Dotle ce biti i valjda vise info o dualdiscu na netu...

Vrh Dno