Šta je novo?

dualboot Win98 & WinMe

• Začetnik teme Začetnik teme Swiper
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Swiper

Čuven
Učlanjen(a)
05.03.2002
Poena
785
DA li je moguce da napravim dualboot Win98 i Winme? pomogu kog programa ? Kada instaliram Win98 pa preko njega ME, ME pojede MBR i ne mogu da butujem 98... sigurno postoji neki program 🙂

http://thpc.info/dualboot.shtml

jel ima neki drugi nachin ? preko neko boot managera ? Onaj sto ide uz PArtition MAgic npr...

pa i ovo je sa boot managerom
ako si malo bolje citao spominje se naki ADDAWINS
dakle boot manager 😉

Da da... samo je problem sto na ovom kompu ne radi floppy... zaboravio sam da napomenem to... znaci treba neki manager a da ne koristi disketu 🙂 Pinovi na placi gde ulazu kabl za disketu su otisli tako da nemam mogucnosti nikakve da na ovoj masini imama flopy drive

Swiper je napisao(la):
jel ima neki drugi nachin ? preko neko boot managera ? Onaj sto ide uz PArtition MAgic npr...

Pa eto taj sto ide uz Partition Magic, tj PQ Boot ili PQ Boot for Windows. Ja ga koristim.

samo da li on prepoznaje windows 98 i windows me posebno? to mu dodje isti windows...

Vidi, Win98 i Win ME ne podrzavaju dual boot (ne mogu da se boot-uju sa iste particije). Zato ces obe particije (dakle one na kojima se nalze operativni sistemi) da ucinis primarnim (pomocu Partition Magica, vidi sliku). Zaitm ces da aktiviras PQ boot i da podesis parametre u BootMagic Configuration. Tako ce se pri svakom startovanju racunara pojaviti "dijalog" (kao u winows-ovom dual boot-u novijih OS), gde ces moci da biras izmedju ova dva OS-a, a onda ces izabravsi jedan, ustvari jednoj od dve te particije dodeliti status aktivne, i tim omoguciti boot-ovanje sistema koji se na njoj nalazi. Samo da znas da neces moci da iz jednog OS-a vidis particiju gde se nalazi drugi, a da bi to mogao, idi na unhide u Partition Magic-u.

da li je bitan redosled kojim cu da instaliram sisteme ?/ ja imam trenutno ME na c: da li mogu sada 98 da instaliram na recimo d: ?

uspeo sam i sve radi kako treba samo me interesuju dve stvari...:
1. Da li je moguce da se namesi da se pre podizanja sistema pojavi PQ Boot i da lepo izaberem sa koje particije da mi butuje ili moram da udjem u jedan OS prvo da bi se butovao u drugi?
2.Iz jednog OS se ne vidi particija drugog kao sto si reko jer je hiden... kad sam iso na unhide PM je prijavio kako je to rizicno i kao mogu podaci da se izgube... koliko da mu verujem?😛

Poz

1) Naravno, tako sam ti i napisao. Da ponovim: moras da pokrenes BootMagic Configuration i da tu stikliras "Run at stert up" ili tako nesto, u donjem levom uglu. Onda ti se Boot Magic dialog pojavljuje odmah po prepoznavanju IDE uredjaja, i biras koji OS hoces.
2) Ovde postjoje dve stvari: a) ako si sistem pokrenuo bez BootMagic-a (znaci iskljucen u BootMagic Configuration-u, kao sto je sad kod tebe), onda mozes slobodno da ides na unhide (tako sam radio bezbroj puta bez problema, on upozorava iz nekih drugih razloga)
b) ako sistem pokreces preko BootMagic-a, (znaci ukljucen u BootMagic Configuration-u), onda neces moci da koristis unhide, i neces moci da iz jednog sistema vidis drugu primarnu particiju. Jeb..a, takva su pravila. 🙂
Pozdrav!

ne znam da li je do verzije [imam PM 7] ali meni je BootMagic Conf. osencen onako i ne mogu da ga porkrenem... jel to do verzije [u sta sumnjam] ili do cega ?
@apolon:Hvala na trudu🙂

Ne razumem kako mislis osencen (stavi sliku). Mora da bude na onoj particiji koju trenutno vidis, tj. na onoj gde ti operativni sistem iz koga pokusavas da ga pokrenes. Nije sigurno do verzije (mada je uvek dobro da imas najnoviju, a jeb..ga daleko si da ti nekako dostavim)

verovatno pogresno radim ali evo slike ...

Idi preko START-ALL PROGRAMS, vidi da li ga ima tamo, jer po ovome izlgeda da ga nemas instaliran. A posto je to Pro verzija mora da ga ima. Da nisi negde prilikom instalacije otkazao da se i on instalira? Probaj da "prgazis" celu instalaciju iz pocetka.

E, sad sam pogledao, tu gde si ga trazio nema ni kod mene, ali ga ima Start-All Programs-PowerQuest BootMagic 8.0-BootMagic Configuration.

Nazad
Vrh Dno