Šta je novo?

Dual ploche za AMD?

zilet

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2001
Poena
619
E sad ortak se neshto naprimao pa ono rekoh da pitam za pomoc.
Koju mi dual plochu za amd mozete preporuchiti i da zanima me i okvirna cena.. kao i naravno shta je najbolje shtekati u nju.. U fazonu trebala bi jedno mesec dana da radi kao single plocha dok se ne skupi para za josh jedan procesorchich..
E da i kakvo hladjenje?

Ista stvar i mene interesuje.
To jest ima li za AMD jos neki DUAL chipset osim 761, koji ima lose AGP performanse i trazi posebne memoriske module.

Dualke za AMD postoje samo sa amd761 chipsetom ... (nedo bog VIA-i da naravi dualku za mad...)!
Kod nas se moze naci samo MicroStar.K7D Master ili tako nesto... ranije je bila i ASUS-ova ploca. Od ploca koje ja mogu da preporucim jeste naravno Iwill. Nema je kod nas ali napolju moze da se nadje i to za sasvim razumne pare.
Sve Dualke zahtevaju registerd DDR memoriju pozeljno ECC. Rade sa XP procesorima u vecini slucajeva, znaci nemora da bude MP only model.
Sto se samog chipseta tice, radi savrseno. Koliko ja znam nije bilo prituzbi.

Samo se doooobro preispitajte da li vam stvarno, ali STVARNO, treba dual masina. Pogotovo kad izadje ClowHammer.

Dosta je vremena proslo otkad obicni XP procesori nece da sljakaju kao MP.
Dakle, ko sad kupuje MORA da nabavi MP, ili da juri neke matorije XP, iz prvih serija.

Drugo, nije obavezna registred memorija, ja sam to vozio i sa obicnom unbuffered unregistred. Doduse, ja sam probao sa dva modula, a neka je prica bila posle da do dva moze un un, a da ako turis 4 modula, onda mora registred memorija.

Pozdrav!

Super! Znaci ipak moze unregisterd! A koje si module stavio?

Ovo za prve verzije XP-a znam, nadam se da jos uvek mogu i obicni procesori da rade. Od kad su bese rekli da ce zakljucavati XP da nemoze da bude MP kompatibilan?

MAD_MUzzY je napisao(la):
Ovo za prve verzije XP-a znam, nadam se da jos uvek mogu i obicni procesori da rade. Od kad su bese rekli da ce zakljucavati XP da nemoze da bude MP kompatibilan?

Cini mi se da ih od pre 3 meseca zakljucavaju, ali mozda ima i vise vremena od toga...

Od XP-a se moze napraviti MP spajanjem zadnjeg L5 voda ako se ne varam, a i bio je link u vestima na Benchu o tome.

Pa reko sam ti. Zavisi samo od toga sta radis. Dual konfiguracije imaju mnogobrojne prednosti u odredjenim situacijama. Pitanje je da li se ti nalazis tim situacijama.

Pazi za ono shto ja radim mi stvarno ne treba dual.. (studiram:)
Ali kao shto rekoh ortak se primio pa me uposlio da izvidim situaciju..
Pa ono koliko vidim svi neshto pljuju amd dual opcije..

Pa pljuju, a niko to nije ni probao. Dualke za AMD nista nisu losije od mogih Intel dualki (govorimo o ipak mainstream liniji), a skoro sve ploce imaju i mnogo toga vise da ponude od konkurencije za relativno ok cenu.
Opet... kome treba zna sta treba da uzme :)

Pa pljuju, a niko to nije ni probao. Dualke za AMD nista nisu losije od mogih Intel dualki (govorimo o ipak mainstream liniji), a skoro sve ploce imaju i mnogo toga vise da ponude od konkurencije za relativno ok cenu.
Opet... kome treba zna sta treba da uzme :)

A jesi li ti probao ? :p
Dual XP gubi gotovo sve prednosti (govorim o varijanti sa 2 XP1600+ procesora, svaka drga bi bila izrazito skuplja) ispred nabudzenog P4. Razlike tj. prednost za XP konfiguraciju se tada mere sekundama, u najbukvalnijem smislu reci (tipa rendanje se na 4-ki vrsi 3h 15 min 35 sec a na Dual XP-u 3h 15min 24sec.
Ne tvrdim ja, da se razumemo, da on treba po svaku cenu da uzme Intela, jer ne moze svaki ni da se budzi, ali meni deluje daleko razumnije. Pogotovo sto Atloni MP koliko sam procitao 2-3 testa ne mogu dobro da se klokuju pa ne pruzaju izbliza performanse XP1600 dizanih na 2100-2200+. Ja nisam dirao klok procesora jer bi me kolega ubio na licu mesta :) tako da ne mogu da tvrdim da imam iskustvo sa tim te sto se te kategorije tice moram da se oslonim na iskustva sa neta.

Jos jednom ponavljam, to je izuzetno dobra i brza masina ali po mom subjektivnom misljenju ne vredi tih para. Mnogo je efikasnije uzeti "obican" XP, KX7 i dizati takt u nebesa.

Brutalan Zlica je napisao(la):
tipa rendanje se na 4-ki vrsi 3h 15 min 35 sec a na Dual XP-u 3h 15min 24sec.

koji program/render si koristio pri poredjenju i sta je renderovano, tj. kakva je scena u pitanju (sta od materijala, koliko poligona i sl) i koliko je ram-a bilo zauzeto pri renderovanju?

zilet je napisao(la):
E sad ortak se neshto naprimao pa ono rekoh da pitam za pomoc.
Koju mi dual plochu za amd mozete preporuchiti i da zanima me i okvirna cena.. kao i naravno shta je najbolje shtekati u nju.. U fazonu trebala bi jedno mesec dana da radi kao single plocha dok se ne skupi para za josh jedan procesorchich..
E da i kakvo hladjenje?

hmmmm....u svakom slucaju, prica se po forumima :D , da su GA dual (za AMD) ploche jedne od boljih....samo sam malo skeptican po pitanju OC...

Ma overklok nije toliko bitan kod dualki.. pitanje je kakvo je poredjenje sa intelom.. Mada u sushtini koliko vidim postoji samo par plocha za dual AMD. Mada sam nashao neku firmu TyAn koja ima 4 ploche za dual AMD-e u svojoj liniji proizvoda dok asus drzi samo jednu..
Mada je sve to zasnovano na istom chipsetu...

Obzirom da ortak uzima ima da mu sklopim pa nek nosi i nema pravo zalbe posle:))

Shto je najgore gledajuci sve ove testove ja sam se primio:))

Jel zna neko za koje pare moze kod nas da se nadje recimo GA- 7DPXDW ili DW+ ??

E filipenko :D... nemoj da sviras qr--.
Garantujem ti da bi ta dva 1600+ mogla da se otkljucaju i da se tako bezbedno overklokuju. Tyan je za to dusu dao. A i nenasvirani xp1600 mogu garantovano da odrade neke render poslove brze od bilokakvog jednoprocesorskog sistema... osim ako taj nije na 3giga i vise :D.

Sto se GA tice ... ja nisam video njihove dualke tako da ne znam.

E filipenko :D... nemoj da sviras qr--.
Garantujem ti da bi ta dva 1600+ mogla da se otkljucaju i da se tako bezbedno overklokuju. Tyan je za to dusu dao. A i nenasvirani xp1600 mogu garantovano da odrade neke render poslove brze od bilokakvog jednoprocesorskog sistema... osim ako taj nije na 3giga i vise :D.

Sto se GA tice ... ja nisam video njihove dualke tako da ne znam.

Filipenko je moj komsija. Ti si drugi (posle Ace) da me brka sa njim. I koliko sam shvatio to je na ovom forumu smrtonosno po usera :p
Sto se MP Atlona tice tu se razlika zaista oseca samo sporadicno, u specijalnim scenama. Naravno, naglasio sam da je takva masina veoma brza. I inace mislim da su Dual masine za desktop sisteme bespotrebno bacanje para, osim u "specijalnim" slucajevima, kada je svaki sekund bitan. Ali sama postavka problema ("ortak se nalozio") meni ne deluje kao ozbiljan high end korisnik, posto zileta znam i vrsnjaci smo.
Pozdrav

Brutalan Zlica je napisao(la):
Sto se MP Atlona tice tu se razlika zaista oseca samo sporadicno, u specijalnim scenama. Naravno, naglasio sam da je takva masina veoma brza. I inace mislim da su Dual masine za desktop sisteme bespotrebno bacanje para, osim u "specijalnim" slucajevima, kada je svaki sekund bitan.

i dalje mi nisi odgovorio na pitanje :)

zilet je napisao(la):
Dual je bre zmija.. Mnogo dobar sistem samo u svakom sluchaju treba para

Oces dual p3 ? Radi posao dovloljno brzo, a povoljnije je od amd-a.

Vocko, ja dobih onu dual ploču, pa čim nabavim RAM i spakujem spravu zovem te na veselje. :) Ma još bolje, zovem te na sklapanje. :D Sad' se setih obećao sam i Muzzy-u, Gladiac-u, .... ma smestićemo se negde. :D

magick je napisao(la):
Vocko, ja dobih onu dual ploču, pa čim nabavim RAM i spakujem spravu zovem te na veselje. :) Ma još bolje, zovem te na sklapanje. :D Sad' se setih obećao sam i Muzzy-u, Gladiac-u, .... ma smestićemo se negde. :D

TOOOO! Ali bez ove dvojice, njih zovemo kada sastavimo, jer ce da baksuziraju svo vreme kako to ne valja nista :D

zilet je napisao(la):
Pa ne znam bash.. I kao shto rekoh nije za mene.. Da imam toliko para ozenio bih se:)))

O cemu ti razmisljas :D

Nazad
Vrh Dno