Šta je novo?

Dual OS problem

Spahija

Slavan
Učlanjen(a)
09.08.2008
Poena
319
Dakle ovako,

Imao sam dva diska, jedan od 500GB i jedan od 1Tb, oba sata2, sa po dve particije na oba. Na ovom 500 sam imao instaliran Win 7 64 bit....
E onda sam bio pametan tako, pa sam na ovom od 1TB drugu particiju smanjio, a na preostali prostor instalirao XP Sp3 32 bit.

Problem je u tome sto sada ne mogu da podignem Win 7. Kada su oba diska prikljucena bootuje se samo XP, a kada iskljucim taj na kome je XP, sedmica nece da se podigne.

Ima li leka ili moram da reinstaliram Win 7?

Moras da instaliras prvo Xp pa onda win 7 i onda napravis boot meni

a mozes to i da sredis sa nekim programcicem bas za to mislim da je program vista boot ili tako nesto... googlaj tako sam ja resio problem:)

Cak i u samom Windowsu, nezavisno koji je mozes praviti boot meni i raspored. Ako trba sta oko pomoci pusti pp. Potrudi cu se da ti pomognem, koliko mogu.

evo ovako se zove program VistabootPrO

Uspeo sam da namestim, hvala svima na pomoci :)

Iz XP-a sam preko comm prompta pokrenuo bootsect.exe sa inst cd-a Wina 7 i tako popravio MBR. Posle sam iz Win 7 preko EasyBCD dodao xp u boot meni i sad je sve ok :)

Meni treba isto to, Dual OS medjutim imam drugi problem. Na masini je win7 64bit i hocu da dodam XP na jednu particiju. Medjutim kad pokrenem instalaciju XP-a i kad dodje do dela gde treba da izaberem particiju za njega on ceo disk vidi kako jednu unknown particiju iako na disku postoje 3 particije. HDD je Samsung F3 1TB a ploca ASUS M4A87TD/USB3. Ima li neko ideju sta je u pitanju?

Problem sa particijama je bio jer Win XP nije imao ni jedan SP to sam resio sa SP3 i uspeo da instaliram XP. Skinuo sam EasyBCD ali ne uspevam da dodam XP u listu OS dobijam poruku da program nije uspeo da detektuje ni jednu validnu verziju Windows NT 2003 (u istoj je grupi kao i XP). Probao sam to da uradim i iz XP i Win7 ali ne uspevam. Jedini nacin da dignem drugi sistem koji nije u MBR jeste da iz EasyBCD-a instaliram recimo WIN XP bootloader u MBR i tada posle restarta dize XP ili da isto to uradim sa WIN 7 i tada podize njega. Kako da dobijem meni na pocetku gde mogu da izaberem koji cu sistem?

U Easy BCD možeš sam da izabereš particiju na kojoj je Xp i da je dodaš u boot meni
Ako to neće onda ostaje opcija instaliranja GRUB-a, iz iz GRUB-a direktno možeš da biraš particiju sa koje ćeš da "digneš" sistem, ukoliko ona ima validan boot sektor
Primer, sa starim GRUB-om, koji mi služi da boot-ujem Win 7, Xp, Windows Server 2003, OS X, Linux, nije nikako moguće podići linux ext4 fajl sistem, ali zato GRUB "pokaže" na Ext4 particiju, a loader sa te particije učita sistem

Nazad
Vrh Dno