Šta je novo?

Dual Monitor konfiguracija do 56k

skakac.33

Cenjen
Učlanjen(a)
08.10.2011
Poena
159
Pozdrav,

Treba mi konfiguracija za oko 56000 dinara. (bez monitora).
Za monitore imam sledece na umu http://www.bcgroup-online.com/proizvodi/Monitori/lg-E2242C_BN-LED-16844/

E sad, trebao bi da nadjem neku dobru konfiguraciju za ove pare.
Komp bi bio koriscen za "web development", znaci istovremeno bi bio ukljucen editor, kompajler, debugger, 3 messengera, 2 browsera itd..
I povremeno bi bio koriscen za neke novije igrice.

Dodajte i SSD u konfiguraciju.
Trenutno imam samo 1TB HDD.
Sto se tice procesora sve jedno da li je AMD ili Intel, samo da radi svoj posao :p

Hvala unapred.

Evo moje "ideje".

AMD A8-3870K 105e
ASUS F1A75-V PRO 80e
KHX1866C9D3K2/8GX 67e
CORSAIR 90GB SSD SATA600 88e
CM Elite 431 Plus 37e
THERMALTAKE Contact 21 20e
CM GX Series 80 Plus 450W 50e

To ti je 447e ili ti oko 52000din. E sad, šta je caka? Imaš integrisanu grafiku koja nije tako jaka ali opušteno možeš igrati BF3 na primer. Naravno nećeš igrati na High detaljima, ali pošto je primarna primena za posao.... nema igranja! :D
Šalim se, pogledaj youtube klipove kako radi A8 i onda imaš i drugi klip da vidiš kako radi slabiji A6.
A8 BF3: http://www.youtube.com/watch?v=pmIesSCE20c
A6 COD BO: http://www.youtube.com/watch?v=4dRhTxcjPMY&feature=plcp

Nećeš imati vrhunska gaming iskustva, ali ćeš se moći igrati.

Ne znam koliki ti je budžet za monitore.... ali sam baš iz tih razloga "osakatio" konfiguraciju da ostane bez grafičke koja sama košta oko 100e jer imaš integrisanu u procesoru. Umesto toga ti preporučujem da uzmeš dva
Dell U2212HM (140e) ili ako možeš DELL UltraSharp U2312HM (160e)..... veruj mi, sa tim monitorima koji imaju IPS panel ćeš se preporoditi! Imaju velik ugao gledanja, bolji prikaz boja (što
će ti značiti puno za posao), fantastičan staka (možeš podizati i spuštati ekran, rotacija levo desno, pivot.....).... Eto razmisli o "ponudi"... imaš opciju da se ne naigraš na full detaljima ali da ti ne iscure oči dok radiš.
U slučaju da ti jednog dana zafali jača grafička, možeš kupiti običnu koja možete raditi u paru sa integrisanom.

Slab je AMD A8-3870K. A i mnogo kosta za ono sto nudi. Za te pare moze da se uzme bolje. A nova generacija dolazi za 2 meseca i znacajno ce biti bolja, pa ako hoce APU bolje neka saceka.

Volim kad neko ne da nikakav argument samo kaže "ne valja" i "ima bolje". Pa dobro čoveče šta je to bolje pa da i ja naučim nešto? :D Taj A8 košta isto što i i3 2100 i 965BE. i3 se ne klokuje i ima dva jezgra. A prema Passmark-u A8 3870K je ima veći skor od 965-a. Što je logično.... Ako je A8 slab, šta je onda i3 koji u svakom mogućem sintetičkom testu gubi od 960T-a? Dakle, šta to tačno "ima bolje"? Ajde da je čovek tražio gaming mašinu, razumeo bih i3.... Naravno, može sačekati dva meseca za novi APU, ako ima vremena, mada verujem da poboljšanja neće biti toooooooliko dobra da mu se isplati čekati novi socket.

Ljudi ja kad sam gledao testove kada je izasao A8 uopste nisu izgledali ni prineti ovome sto sada stoji. Zato nisam ni davao argumente. Po ovim testovima, ako je sve tako kao sto stoji (a ne sumnjam da jeste, mad mi je idalje tesko poverovati ) onda mozda i jeste najbolja opcija.

A nova generacija dolazi za 2 meseca i znacajno ce biti bolja, pa ako hoce APU bolje neka saceka.
Ali ovaj deo idalje stoji.
Zna se da ce graficka biti u rangu GT 240 i da je CPU poboljsan, ali za koliko je tacno, to cemo tek da vidimo.

A8 3870K je sigurno bolji od 965BE jer ima veći memorijski bandwidth, naravno može da fercera ramove od 1866mhz. Ako komp stvarno treba za rad sa povremenim igranjem, onda bih ja (ja se međutim ne pitam samo iznosim mišljenje) bih uzeo A8 i dva IPS panel monitora. Ako će se više igrati nego raditi onda definitivno treba pucati na i3 i regularnu grafičku i lošije monitore.

Idalje ne mogu da se nacudim gde sam to mogao da vidim da je APU slabiji (i to nije bilo za malo) :S:
Mozda sam video slabije modele...

Jer bih i tada uzeo za 24/7 torent masinu. Sad mi ne vredi da uzimam Llano kad izlazi Trinity za par meseci. Kazu da ce biti jaci za 20-30% od predhodne generacije.

Pazi, AMD još i dan danas pase od Intela u single thread testovima, tako da si ti dobro video ono što si video. i3 je odličan za igranje, ali kad treba nešto za posao onda uglavnom 4 fizička jezgra znače malo više.
Pa sad, da li vredi ili ne.... Llano vredi sad koliko vredi, dok će Trinity "verdeti" više kad se pojavi, čitaj: skuplje. Tako da ti isto dođe, dal sad daš manje para za Llano, ili sačekaš i daš više para za bolji Trinity. A onda kada padne
vrednost Trinitija ćemo već očekivati nešto novo...

Ipak cu sacekati Trinity. Nije mi problem da dam malo vise para za jaci procesor. Ovde mislim da odnos cena/kvalitet ostane ista ili makar priblizna.
APU mi je za 24/7 torent masinu super jer bi trebalo malo da trosi, malo se greje (time racunam i da je tisi) a sa njim dobijem i solidnu graficku (za ovu namenu je mozda i overkill) i nema potrosnje i zagrevanja sa njene strane.

Ali sta mislis kako ce se ponasati APU (Llano i Trinity) sa surf programima? Znaci vise programa upaljeno u isto vreme (utorrent, waterfox i to veliki broj tabova, 1080p youtube, mozda neki 1080p film na plejeru, muzika, mozda Jdowloader i neki sitniji programcici - gedgeti i notepad). Da li bi oni onda opterecivali samo to jedno jezgro ili bi se nekako podelili i na ostala?
P.S. Velikom vecinom vremena ce raditi samo utorrent. Ali ima i povremenih situacija kada je veliki broj navedenih programa upaljen, pa bih voleo da znam da ce to sve moci da radi, a ne da stuca i koci...

Još samo da vidimo šta autor teme ima da kaže. :D

APU će se ponašati kao i svaki drugi 955BE na primer, čak i bolje. Pazi ja sam imao prvo 955BE, pa onda 960T otključan na X5 i sad imam i7 930 na 4.2Ghz-a sa 8 threadova. Mogu ti reći da nekih velikih promena nema sa prelaskom na i7, sem što mi se
brže otvara fotošop i tako te stvari. Ali veruješ ili ne, loše optimizovan sajt mi ubije i7 isto tako kao što je ubijao i AMD-a. Ako otvorim neki loše optimizovan sajt sa bagovitom flash reklamom, browser mi secka čak iako imam 8 treadova i procesor
na 4.2Ghz-a. Ne mogu skrolovati po stranici (bilo kojoj) dok ne ugasim bagovit sajt, mislim mogu, ali mi povremeno zasecka skrolovanje, pa preskoči deo, pa ne znam gde sam stao itd....

Vrh Dno