Šta je novo?

Dual Core!

• Začetnik teme Začetnik teme Moso
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Silveru, Pod "HP diže ruke od svega" nisam mislio diže ruke od proizvodnje servera, već od proizvodnje i razvoja procesora za njih. Mislio sam da se to iz konteksta vidi.

Sasa, da bi Intel propao neophodni su žestoki promašaji u većem broju delatnosti kojima se ova kompanija bavi. Tada bi možda snaga brenda ove kompanije bila poljuljana i mogli bi da pričamo o nekom njenom posrtanju.
Intelu od prodaje desktop procesora ostaje oko 45 % love kao čist profit, dok je kod notebook procesora situacija još mnogo bolja po Intel. Sveti Savaote, koja je to lova! AMD je za njih samo sitna neugodnost, a ne ozbiljan konkurent.

Sasa je napisao(la):
Ne radi se ozbiljan posao tako, dugorocno planiranje i dobra strategija "rules".
A dugorocni planovi se prave na godisnjem nivou, do 5 i retko kada 10 godina.
Ne sumnjam da Intelu ide dobro, mozda cak i bas po planu.
Po pitanju ročnosti 3-5 godina spada u srednjoročno planiranje. 🙂 Kako se radi planiranje u IT industriji ne znam tačno ali mi se čini da nadležni u Intelu dobro znaju šta rade. Jednostavno rečeno, uspevaju da maximalizuju profit uprkos mnogim nepovoljnim faktorima. Između ostalog, strateškim partnerstvima (Dell, MicroSoft...) uspevaju da kompezuju tehnološke ''nedostatke'' svojih proizvoda... To se može jasno videti na ostvarenim rezultatima.

morbius je napisao(la):
Sasa, da bi Intel propao neophodni su žestoki promašaji u većem broju delatnosti kojima se ova kompanija bavi. Tada bi možda snaga brenda ove kompanije bila poljuljana i mogli bi da pričamo o nekom njenom posrtanju.
Intelu od prodaje desktop procesora ostaje oko 45 % love kao čist profit, dok je kod notebook procesora situacija još mnogo bolja po Intel. Sveti Savaote, koja je to lova! AMD je za njih samo sitna neugodnost, a ne ozbiljan konkurent.

Ma nemoj 🙂
Ipak, Intel i dalje zivi od procesora i cip-setova, uz licence vezanje za njih.
I ide mu sve bolje! 🙂

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Ma nemoj 🙂
Ipak, Intel i dalje zivi od procesora i cip-setova, uz licence vezanje za njih.
I ide mu sve bolje! 🙂
Ne razumem te. Upravo sam potvrdio tvoje mišljenje, a ti se opet buniš. E stvarno jesi namćor. 🙂
Intel ne živi samo od proizvodnje procesora i čipsetva za njih, već ima i druge, veoma značajne izvore prihoda. Intel je najveći svetski proizvođač čipova za mrežnu opremu, a proizvodi i procesore za PDA, telefone, itd. Takođe proizvodi i fleš memoriju i šta sve ne. Kompanija je na kraju prošle godine zabeležila kvartal sa najvećim prihodima do sada.

Ma nemoj je u fazonu, "pa to sam ja pricao, sta si ti rekao novo" 🙂
Bolesnice 😉

Pozdrav!

morbius je napisao(la):
Silveru, Pod "HP diže ruke od svega" nisam mislio diže ruke od proizvodnje servera, već od proizvodnje i razvoja procesora za njih. Mislio sam da se to iz konteksta vidi.

Pa za sta sam ja rekao nego za procesore? Propietary RISC, Alpha i ostalo (sta je njihovo) postepeno gase, a dalje kao osnovu koriste Itanium seriju koju su razvijali zajedno sa Intelom. Meni se cini da je bilo sasvim jednostavno formulisano.

silverglider je napisao(la):
Pa za sta sam ja rekao nego za procesore? Propietary RISC, Alpha i ostalo (sta je njihovo) postepeno gase, a dalje kao osnovu koriste Itanium seriju koju su razvijali zajedno sa Intelom. Meni se cini da je bilo sasvim jednostavno formulisano.
Right. Ja sam hteo da kažem da dižu ruke od daljeg razvoja sopstvenih procesora. Svoje odeljenje za razvoj procesora su prodali Intelu i povukli se iz cele priče. Itanium je sad samo Intelov.
Napustili Srednju Zemlju i više se za njih nije čulo. 🙂

Bez zelje da dublje repliciram Magicnom, samo cu izneti moje misljenje po kome je izneo glupost stavom da je RISC na izumiranju i da je EPIC neumitna buducnost!
Pa u definitivno najmocnijem cipu danasnjice - CELL-u, nalazi se RISC procesor!

Nedjo je napisao(la):
Pa u definitivno najmocnijem cipu danasnjice - CELL-u, nalazi se RISC procesor!

Najmocniji je ipak IBM Power 5 sa 4 core-a. CELL se jos uvek ne koristi u produkciji.

Mislim da je priča oko DC procesora samo hype. Ubrzanja će sigurno biti, ali daleko od toga da će biti veliko. DC procesori će koristiti istu memoriju i magistralu kao i SC procesori. Znači svaki core dobija 2x manje protoka. Za stvari koje ne naprežu memoriju ubrzanje može biti veliko, naročito ako svaki core bude imao par MB L2 keša na raspolaganju. U problemima koji zahtevaju enormni transfer kao što su simulacije (dobar broj njih je rešavanje parcijalnih jednačina) usko grlo nije procesor nego memorija, a L2 keš ne igra nikakvu ulogu (sem ako se neko ne seti pa ne ugradi 128+ MB dotičnog), DC procesori će biti promašena investicija. Da li će uvesti preplitanje memorije i slične tehnike, to je pod znakom pitanja jer će onda ploče morati da imaju mnogo više banki za memoriju (4 je minimum), znači i više prostora na matičnoj ploči. Takva rešenja su primenjivana kod radnih stanica, high end servera i super računara odavno. Da li će ih i kako uraditi na PCu, ostaje da vidimo...

Još jedna sitnica. EPIC i VLIW su lepa ideja, ali imaju i dosta mana. Komplikacije oko pipelinea je najveća. Mnogo bolje bi bilo da su se bacili na dizajn vektorskog mikroprocesora. Baš to, mikroprocesora, ne cele skalamerija čipova. Prednosti, razvijeni vektorizujući kompajleri, odlično realno iskoršćenje memorije uz tolerisanje visokih latencija. Vektorski procesor sa 1 fadd, 1 fmul izvršnom jedinicom i običnom DDR memorijom će u stvarima koje su zaista zahtevne biti solidno brži od superskalarnog procesora koji ima iste resurse, znači i teorijske brzine su iste. Brz transfer, velika latencija, podseća na DRAM? Mane vektora, najveća je mit da je to složeno skupo i tome slično. Zatim ,potreba za daleko manjim taktom, samim tim i grejanjem. Možda i nedostatak potrebe da se piše u asembleru. 😀 Neko će reći da ovo što sam napisao nema veze sa mozgom, ali nekoliko komercijalnih vektorskih mikroprocesora je jasno demonstriralo sve prednosti takvog dizajna: brzina, jednostavnost upotrebe, cena.

Neverovatno, ali izgleda da nema nikakvih dobitaka u igrama prelaskom na 64-bit platforme. Po testovima koji su se pojavili na netu, nema dobitaka cak i kada se koristi kombinacija win64bit + game 64bit (primer riddicka). Jos svi pisu kako treba da smo srecni sto nije doslo do pada performansi pri prelasku na 64 bit. Pa ovo je zesca kriza IT industrije ljudi. Od kada se pre skoro 4 godine pojavio P4 na 3Ghz, za pune 4 godine nije uradjeno apsolutno nista.
Sporo, sporo, uzasno sporo.....

Lepo je da je još neko primetio da nas Intel malo zavlači. Pre oko 6 godina P2 i P3 su radili na 450-500 MHz. Po čuvenom zakonu sada bi trebali da imamo procesore na 7-8 GHz. Nema procesora čak ni na 4 GHz. A onda lepo ide žvaka o HTu, DC procesorima i sličnim "revolucionarnim" tehnologijama. Prelazak na 64b nije doneo očekivano ubrzanje jer je sve to x86 i zbog malog broja i lošeg načina organizacije FPU registara što je kamen oko vrata x86 familije. Sve to lepo piše u AMDovoj dokumentaciji, samo što je izgleda većina ljudi lenja da bi pogledala to. Mogli su da stave veći broj registara kojima se direktno može pristupati i da zaokruže 3Dknow u pravi vektorski set instrukcija, ali nisu. Možda je jedan od razloga za to što vektorsko procesiranje u svesti ljudi označava nešto zastarelo i skupo, a multimedijalne instrukcije su in. Takođe, pored sve priče o AMD64 i ugrađenom memorijskom kontroleru nisam video testove memorije, nešto tipa Linpak, i koliko to ubrzanje donosi u odnosu na SocketA platforme.

Moso je napisao(la):
Neverovatno, ali izgleda da nema nikakvih dobitaka u igrama prelaskom na 64-bit platforme. Po testovima koji su se pojavili na netu, nema dobitaka cak i kada se koristi kombinacija win64bit + game 64bit (primer riddicka). Jos svi pisu kako treba da smo srecni sto nije doslo do pada performansi pri prelasku na 64 bit. Pa ovo je zesca kriza IT industrije ljudi. Od kada se pre skoro 4 godine pojavio P4 na 3Ghz, za pune 4 godine nije uradjeno apsolutno nista.
Sporo, sporo, uzasno sporo.....

Khm, nije li malo preterano brzopleto kritikovati koliko je to brzo ili sporo, s obzirom da jos uvek nemamo ni gotov windows za 64-bitnu platformu?

Zasto je prelazak sa 16 bit na 32 bit doneo tako mnogo a sada prelazak na 64 bit ne donosi apsolutno nista? (sem ako ne racunamo to sto omogucava rad sa vise od 4 GB rama).
Prokleti bili tranzistori i kad ce vec jednom ti kvantni kompjuteri???

silverglider, pomenuo sam test riddicka koji je 64 bit a verzija win 64 koja je sada dostupna nece se skoro uopste razlikovati od finalne.
Zao mi je svih vlasnika 64bit sistema ali tako je i tako ce ostati.
Neverovatno, ali sa mojim Tb.1700+ oc na 2200mhz, ne vidim ekonomski isplatljivu platformu na koju bih presao tj. koja bi mi donela performanse shodno ulozenim sredstvima. Ako ovako nastave, tesko da ce biti razloga da ista menjam u narednih par godina, a ako se i odlucim za zamenu, to ce biti iskljucivo zbog graficke karte tj. PCIX, koji opet (gle cuda) ne donosi apsolutno nikakav porast performansi u odnosu na AGP.
Uzas!!!

Moso je napisao(la):
Zasto je prelazak sa 16 bit na 32 bit doneo tako mnogo a sada prelazak na 64 bit ne donosi apsolutno nista? (sem ako ne racunamo to sto omogucava rad sa vise od 4 GB rama).
Prokleti bili tranzistori i kad ce vec jednom ti kvantni kompjuteri???

Ubrzanje je došlo dobrim delom zbog jednostavnijeg koda jer je nestala potreba za raznim čudima koja su bila potrebna da se pristupi strukturama većim od 64KB. Između 32b i 64b nije toliko velika razlika jer se u oba slučaja memoriji pristupa kao jednom velikom segmentu od 2GB ili 8192PB. I pošto je to x86 nema niti može biti nekih daljih ubrzanja, sam set instrukcija je takav da nije pravljen za brzo izvršavanje. Nisu krivi tranzistori nego balast x86 kompatibilnosti. Ako se trend sve većeg povećevanja složenosti za sve manej dobitke u brzini nastavi za par godina stižemo do situacije gde bi neki RISC brže izvršavao x86 kod u emulaciji (sa binarnom translacijom) nego x86 procesor.

Uostalom, uporedite R5K i PPro ili P2/3 i R10K/12K. Broj tranzistora za core, za L2 keš i brzina. Proizvodni proces je isti...

Polako bre covece, niti je OS zavrsen, niti su drajveri ispeglani, niti su sredjeni programerski alati za 64-bita. I to naslova sto je do sada uradjeno za 64-bita je vise marketinski orijentisano ka 64-bita nego samom optimizacijom. Mi jos uvek ni ne znamo da li uopste windows 64 radi kako bi trebalo ili treba da cekamo longhorn. Nije uopste nemoguce za pretpostaviti da sama struktura XP OS-a ne dozvoljava proboj "punim plucima", jer kada je pisan, preuzeo je gomilu stvari iz 2000, ovaj od NT4, NT4 od 3.51/311, a on je pisan mnogo davno.

Ako pogledas promene 16- na 32-bita, treba da imas na umu da je prvi 32-bitni x86 procesor 80386 izasao krajem '85, a valjda znas kada su izasli prvi 32-bitni operativni sistemi i generalno softver za x86 za siroke mase (maltene 10 godina kasnije). Taj prelaz sa 16 na 32 bita "koji je doneo tako mnogo" desio se fakticki sa trecom generacijom 32-bitnih x86 procesora. Cisto da ne poredimo stvari suvise olako.

Moso je napisao(la):
silverglider, pomenuo sam test riddicka koji je 64 bit a verzija win 64 koja je sada dostupna nece se skoro uopste razlikovati od finalne.
Neverovatno, ali sa mojim Tb.1700+ oc na 2200mhz, ne vidim ekonomski isplatljivu platformu na koju bih presao tj. koja bi mi donela performanse shodno ulozenim sredstvima. Ako ovako nastave, tesko da ce biti razloga da ista menjam u narednih par godina, a ako se i odlucim za zamenu, to ce biti iskljucivo zbog graficke karte tj. PCIX, koji opet (gle cuda) ne donosi apsolutno nikakav porast performansi u odnosu na AGP.
Uzas!!!

Mala dopuna. PCI-X možda donese ubrzanje ali o tom potom. Međutim, AGP nije doneo nikakvo ubrzanje u onom što je najavljivano kao sveti gral i glavni razlog prelaska na AGP. Ni AGP 8x realno nije dovoljno brz da može da lepi teksture iz memorije direktno ili da se izrendana slika pošalje CPUu na obradu, a da je on zatim vrati kartici. PCI-X nisam testirao, ali znajući kako se stvari rade u PC svetu, vrlo sam skeptičan da će i PCI-X raditi nešto ekstra brže.

Moso je napisao(la):
Uzas!!!

A i ti si se uhvatio za jednu jedinu igru i na osnovu tog teksta si zakljucio i presudio celoj platformi i njenoj buducnosti?!? Mislim, ono...

Nazad
Vrh Dno