Šta je novo?

Dual Core vs Quad Core vs Win vs Lin

abc011abc

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
06.07.2008
Poena
169
Interesuju me neke "sitnice", a pošto imaju veza sa različitim OS-ovima i CPU-ovima, nisam znao gde da stavim temu, pa onda je ubacih ovde...

Dakle, interesuje me razjašnjenje kako WinXP i Vista "vide" i koriste dual, odn. quad procesore (pa i triple core)? Čuo sam da XP može samo delimično da iskoristi drugi "core", a da 3. i 4. praktično i ne vidi (tj. ne koristi ih), i da je za njih potrebna Vista (32bit? 64bit?) ili neki Linux, da bi se iskoristili u potpunosti...

Da li je to tačno? Kakva je realna situacija?

Nije tacno. XP sasvim normalno radi sa quad core procesorima. Jedini limit koji XP (i mozda Vista) ima je broj FIZICKIH procesora koje dozvoljavaju (pitanje je licence). XP podrzava max 2 fizicka procesora, znaci max 2*NUM_CORES jezgara.
E, sada, to sto je kernel na 2K3 i 2K8 primetno bolje optimizovan za pravi rad sa vishe jezgara, to je druga prica 😉

I da, Linux kernel jeste optimizovaniji po ovom pitanju.

A da li je u slučaju dual/triple/quad CPUa za Linuxe bitno da li su 32bit ili 64bit?

i ja ne verujem, ali sam se nadao da ovde ima ljudi koji bi malo razjasnili sve ovo nama koji ne poznajemo dovoljno tu materiju...

Nije bitno nista od toga.
"Nove poruke" mi gubi neke poruke izgleda, pa nisam ranije video ovo pitanje 😉

Nazad
Vrh Dno