Šta je novo?

Dual Channel na NF3/4 ?

• Začetnik teme Začetnik teme Boki.N
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Boki.N

Enthusiast
VIP član
Učlanjen(a)
01.12.2000
Poena
1,035
Moja oprema  
Laptop
Acer Aspire 7
Mobilni telefon
Sony XZ2C, Huawei Mate 10, iPhone 2020SE (fuj)
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
  2. Mobilni internet
Poshto nisam nasao zadovoljavajuci egzaktan odgovor na blic pretragu:
- da li je moguce (kao npr. kod Intela), ostvariti DC mod na s939 sa 2+2 modula. 2x512 jedne sorte i 2x256 druge sorte. U kom rasporedu u potvrdnom?
Sva 4 modula su dvostrana (Geil i HyperX).

Prvo, otkud dual channel na NF3? Drugo, NF4 obično u odnosu na broj popunjenih memorijskih slotova spušta maksimalnu brzinu na kojoj memorija može da radi. Po mom iskustvu, to zavisi kako od same ploče, tako i od memorije - u stvari dok ne zabodeš i ne probaš konkretnu kombinaciju, nema šanse da budeš siguran kako će da funkcioniše.

U teoriji tvoja kombinacija bi trebala da radi, ali bez overklokerskog potencijala, mada su ljudi i to uspevali, tako da ovim ne želim da te odvraćam od cele ideje. Generalno bi bilo bolje da tapneš sve module i konsoliduješ sistem sa 2 x 1Gb, imaš dobru memoriju, trebalo bi lepo da može da se proda.

nidza je napisao(la):
Prvo, otkud dual channel na NF3? Drugo, NF4 obično u odnosu na broj popunjenih memorijskih slotova spušta maksimalnu brzinu na kojoj memorija može da radi. Po mom iskustvu, to zavisi kako od same ploče, tako i od memorije - u stvari dok ne zabodeš i ne probaš konkretnu kombinaciju, nema šanse da budeš siguran kako će da funkcioniše.

U teoriji tvoja kombinacija bi trebala da radi, ali bez overklokerskog potencijala, mada su ljudi i to uspevali, tako da ovim ne želim da te odvraćam od cele ideje. Generalno bi bilo bolje da tapneš sve module i konsoliduješ sistem sa 2 x 1Gb, imaš dobru memoriju, trebalo bi lepo da može da se proda.

Nema veze dual-channel kod K8 sa chip-setom, nego sa memorijskim kontrolerom u procesoru. To znaci da nForce3 ploce sa 939 socketom podrzavaju dual-ch. Ako popunish sva cetiri slota na nF4 necesh moci da podesish command rate na 1T (osim kod nekih DFI ploca). E sad, nisam siguran da li ce ta tvoja zamishljena kombinacija raditi. Najverovatnije nece, zato shto su moduli od razlicitog proizvodjaca, a i zato shto su razlicitog kapaciteta...

moj msi nece da butuje sa 4 dvostrane memorije

Mislim da ce biti problema sa 4 dvostrane memorije! Negde sam citao o tome, ne mogu da nadjem link nikako. Ne secam se sada tacno razlog problema i tacno da objasnim ali verujem da nece raditi. U svakom slucaju 2x1GB je uvek bolje varijanta. Moj savet je da "ukrupnis" module i ne razmisljas

Pa zbog odredjenih zalbi koje sam i ja cuo/procitao, postavljam ovo pitanje. Ploca je MSI K8 NEO2 -FX, NF3 250GB(mada je najverovatnije isti chip kao i na Ultra modelu, sto mi nije toliko bitno).
Memorije su:
2 x 512MB Geil Blue iz prve serije (nesto nizi tajminzi nego novi modeli)
2x 256MB Kingston K HyperX DC kit (USA, ultra niski takminzi, vrlo skupa)
Ukrupnjavanje mi je malo problematicna stavka.

sve zajedno ako utopis i uzmes 2x1gb, bilo koje memorije, videcesda ce stvari bolje da sljakaju... 256mb je 256mb, pa makar i 1.5-2-2-

danijel00 je napisao(la):
sve zajedno ako utopis i uzmes 2x1gb, bilo koje memorije, videcesda ce stvari bolje da sljakaju... 256mb je 256mb, pa makar i 1.5-2-2-

Velicina je bitna, a? (rece Godzila 😀)
A te Kingstonke i rade na tim tajminzima. Iskreno, ne bih menjao za "bilo koju" memoriju. Razlike postoje, ali to je vec druga prica.

:wall:
kad neko uzme da me ubedjuje da je bolje 512mb memorije na 2-2-2 nego 2gb na 3-4-4, tacno mi nije dobro...

na pitanje sa pocetka, odgovor ukratko bi bio: probaj...
rekao sam ti moje iskustvo, ali su tu bili 4x512 i 4x1gb i msi ploca i nikako nije radilo i rekoh ti svoj savet (tj da se resis memorije, jer ces vise dobiti nego izgubiti), a ti sad kako hoces...

Dzaba ti ultra niski tajminzi na jednom paru kad drugi par memorija to ne moze da gura. Nemoj da se zanosis glupostima bez potrebe i sebi pravis komplikaciju. Uzmi lepo 2x1GB i pevaj. I uvek ces moci da ubodes jos koju memoriju (a hoces veruj mi 😉 )
@danijel00 Nemoj ni da se trudis previse da objasnjavas ljudima sta je bolje kad veruju u suprotno. Pusti ih i bice zadovoljni. Sto manje zna to bolje!!! :d

Mnogo ste mi strucni, obojica. Ako nemate pametan odgovor na postavljeno pitanje, bolje da cutite.
I ove GEJLice mogu lepo da teraju, i nisko i dosta. A 2x512 + 2x256 je 1.5GB, naspram 2GB nije presudno. Kolicina novca u dzepu JESTE, bar u ovom trenutku.

Nazad
Vrh Dno